ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Γενάρη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΔΟΣΙΑ
Διαμορφώνουν εργασιακό περιβάλλον - ζούγκλα

Αυξάνεται κατακόρυφα ο αριθμός των συμβάσεων ελαστικής απασχόλησης και η μετατροπή των συμβάσεων μονομερώς από τον εργοδότη

Η επίθεση συγκυβέρνησης - εργοδοσίας πρέπει να συναντήσει την ενιαία αγωνιστική απάντηση όλων των εργατών
Η επίθεση συγκυβέρνησης - εργοδοσίας πρέπει να συναντήσει την ενιαία αγωνιστική απάντηση όλων των εργατών
Το πόσο γοργά υλοποιείται ο στόχος κυβέρνησης - τρόικας και μεγαλοεργοδοσίας να καταργήσουν τη σταθερή δουλειά, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις, βεβαιώνουν τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς. Η σφοδρή επίθεση που δέχονται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και κατ' επέκταση οι μισθοί, αλλά και μια σειρά δικαιώματα που αυτές κατοχυρώνουν, καθιστούν επιτακτικό το καθήκον οι εργάτες να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στην πολιτική που στο βωμό της «ανταγωνιστικότητας» θυσιάζει πλέον ακόμα και τη δουλειά με στοιχειώδη δικαιώματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ για τους πρώτους εννιά μήνες του 2012, 35.351 συμβάσεις μετατράπηκαν από πλήρους απασχόλησης σε μερικής (αύξηση 48,39% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011), 15.814 σε συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας (αύξηση 12,34%).

Κατακόρυφη είναι η αύξηση των συμβάσεων που μετατρέπονται σε συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας με μονομερή απόφαση του εργοδότη, αφού φτάνουν τις 9.948, σημειώνοντας αύξηση κατά 116,83%!

Στις νέες προσλήψεις οι 43.661 ήταν με συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας.

Μέσα σε δύο χρόνια, οι αλλαγές στις συμβάσεις πλήρους εργασίας προς ελαστική εργασία έχει αυξηθεί μέχρι και 2.000%!

Σε σχέση με το πρώτο 9μηνο του 2010, η μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής αυξήθηκε κατά 200,42%, σε εκ περιτροπής εργασία με συμφωνία του εργαζόμενου κατά 357,71% και σε εκ περιτροπής εργασία με μονομερή απόφαση του εργοδότη κατά 2.702,25%!

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι τα εξής:

  • Η ελαστική απασχόληση διευρύνεται διαρκώς. Είναι άλλωστε διακηρυγμένος στόχος της ΕΕ να κυριαρχήσει έναντι της πλήρους απασχόλησης, την οποία τα επιτελεία των μονοπωλίων θεωρούν εμπόδιο για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» την προσέλκυση επενδύσεων στην ελληνική αγορά.
  • Οι συνθήκες εργασίας διαμορφώνονται σε όλο και μεγαλύτερο ποσοστό από τη μονομερή παρέμβαση του εργοδότη, όχι ως προϊόν συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ εργαζομένων και εργοδοσίας.

Με δεδομένη, μάλιστα, τη σχεδιασμένη επίθεση που δέχονται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (τόσο η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας όσο και οι κλαδικές) και τη στοχοπροσηλωμένη δράση επιχειρηματιών - κυβέρνησης για τον πολλαπλασιασμό των επιχειρησιακών και των ατομικών συμβάσεων που θα καθιστούν τους εργάτες έρμαια των εργοδοτικών ορέξεων, οι κατακτήσεις των εργαζομένων βρίσκονται υπό συνεχή διωγμό, με στόχο τη μείωση του «εργατικού κόστους», μισθολογικού και μη μισθολογικού.

Να σημειωθεί πως, κατά το οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος 2012, στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΣΕΠΕ κατατέθηκαν 631 επιχειρησιακές συμβάσεις, που αφορούσαν 79.186 εργαζόμενους και ο μέσος όρος μείωσης των αποδοχών τους ήταν 21,09%.

Για το ίδιο χρονικό διάστημα - και κατ' εφαρμογή του Ν. 4046/12 - 40.297 επιχειρήσεις προέβησαν σε μειώσεις αποδοχών που αφορούσαν 178.058 εργαζόμενους. Ο μέσος όρος μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων ήταν 21,72%.

«ΕΚΘΕΣΗ ΣΕΡΚΑΣ»
Στρώνει το έδαφος για νέα επιδρομή

Να μην αφήσουν κανένα περιθώριο στην αναμονή και τον εφησυχασμό καλούνται οι εργαζόμενοι καθώς, ήδη, συγκυβέρνηση και ΕΕ ετοιμάζουν το νέο γύρο επιδρομής εναντίον των εργασιακών σχέσεων. Βασικό τους εργαλείο θα αποτελέσει η «έκθεση Σέρκας» που στις 14 Γενάρη ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο (με τις ψήφους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ, Οικολόγων-Πρασίνων) καλώντας επιχειρήσεις και εργαζόμενους να επιταχύνουν την υλοποίηση των «αναδιαρθρώσεων» που έχει καθορίσει η στρατηγική «Ευρώπη 2020».

Αναδιαρθρώσεις απαραίτητες, καθώς -όπως σημειώνει η Εκθεση- «η παγκόσμια οικονομική κρίση που άρχισε το 2008, επιβάλλει στις εταιρείες και στους εργαζομένους τους να προβούν στις αναγκαίες αλλαγές, προκειμένου να προστατευτούν η ανταγωνιστικότητα και οι θέσεις εργασίας».

Ολα δείχνουν ότι το κεφάλαιο επενδύει στην απομόνωση των εργαζομένων από τον κλάδο τους και συνολικά την τάξη τους, προσπαθώντας να τους εγκλωβίσει σε διαρκείς διαπραγματεύσεις με τον εκάστοτε εργοδότη τους, αλλά και να καλλιεργήσει την αυταπάτη ότι η στήριξη της εργοδοσίας θα συνεπάγεται και στήριξη ή διάσωση των δικών τους δικαιωμάτων ή αναγκών.

Η Εκθεση αναφέρει: «Η διοίκηση (σ.σ. των επιχειρήσεων) και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, είναι οι βασικοί παράγοντες που πρέπει να συμφωνήσουν σχετικά με τις στρατηγικές αναδιάρθρωσης σε επίπεδο εταιρείας. Την αναδιάρθρωση αυτή πρέπει να συνοδεύουν παρεμβάσεις πολιτικής για την αποφυγή κοινωνικών συγκρούσεων». Ολο νόημα επισημαίνεται ότι «οι εταιρείες που αδυνατούν να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες δε θα μπορέσουν μακροπρόθεσμα να συμβαδίσουν με τους ανταγωνιστές».

Με στρατηγική επιδίωξη την «ενίσχυση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας των εταιρειών» η έκθεση προτείνει μεταξύ άλλων παρεμβάσεις στους εξής άξονες:

  • Προσωρινή ή μακροπρόθεσμη μείωση του χρόνου εργασίας, ή αναδιοργάνωσή του.
  • Επαναδιαπραγμάτευση των συλλογικών συμβάσεων και των συνθηκών εργασίας μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.
  • Εσωτερική ή εξωτερική ανακατανομή των εργαζομένων εντός του ομίλου εταιρειών ή ακόμα και σε άλλες εταιρείες που δεν ανήκουν στον ίδιο όμιλο, για να ενισχυθεί η εσωτερική και εξωτερική κινητικότητά τους.
  • Αποχωρήσεις από την εργασία έπειτα από διαπραγμάτευση.

Με λίγα λόγια, τα πάντα είναι στο τραπέζι των ανατροπών.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Εφιαλτικές προβλέψεις για την ανεργία

Θα ξεπεράσουν τα 202 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο οι άνεργοι το 2013, όπως ανακοίνωσε χτες η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ, ILO, ΟΙΤ) κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσή της για τις παγκόσμιες τάσεις της απασχόλησης που δόθηκε στη δημοσιότητα. Μάλιστα, ο αριθμός αυτός θα περάσει τον μέχρι τώρα «πρωταθλητή», των 199 εκατομμυρίων ανέργων, που χρονολογείται από το 2009.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση το 2012 η ανεργία σημείωσε άνοδο, με 197 εκατομμύρια ανθρώπους να είναι άνεργοι, δηλαδή 4 εκατομμύρια περισσότερους από ό,τι το 2011 (193 εκατ.). Σε σχέση με το 2007 - προ κρίσης δηλαδή - ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 28 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, 73,8 εκατομμύρια νέοι είναι άνεργοι σ' όλο τον κόσμο. Το 2012, το ποσοστό της ανεργίας των νέων είχε σκαρφαλώσει στο 12,6% και το 2017 αναμένεται ότι θα φτάσει το 12,9%.

Τέλος, σήμερα 35% των ανέργων νέων είναι χωρίς απασχόληση εδώ και τουλάχιστον 6 μήνες στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν 28,5% το 2007.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ