Τετάρτη 23 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΚΘΕΣΗ ΣΕΡΚΑΣ»
Στρώνει το έδαφος για νέα επιδρομή

Να μην αφήσουν κανένα περιθώριο στην αναμονή και τον εφησυχασμό καλούνται οι εργαζόμενοι καθώς, ήδη, συγκυβέρνηση και ΕΕ ετοιμάζουν το νέο γύρο επιδρομής εναντίον των εργασιακών σχέσεων. Βασικό τους εργαλείο θα αποτελέσει η «έκθεση Σέρκας» που στις 14 Γενάρη ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο (με τις ψήφους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ, Οικολόγων-Πρασίνων) καλώντας επιχειρήσεις και εργαζόμενους να επιταχύνουν την υλοποίηση των «αναδιαρθρώσεων» που έχει καθορίσει η στρατηγική «Ευρώπη 2020».

Αναδιαρθρώσεις απαραίτητες, καθώς -όπως σημειώνει η Εκθεση- «η παγκόσμια οικονομική κρίση που άρχισε το 2008, επιβάλλει στις εταιρείες και στους εργαζομένους τους να προβούν στις αναγκαίες αλλαγές, προκειμένου να προστατευτούν η ανταγωνιστικότητα και οι θέσεις εργασίας».

Ολα δείχνουν ότι το κεφάλαιο επενδύει στην απομόνωση των εργαζομένων από τον κλάδο τους και συνολικά την τάξη τους, προσπαθώντας να τους εγκλωβίσει σε διαρκείς διαπραγματεύσεις με τον εκάστοτε εργοδότη τους, αλλά και να καλλιεργήσει την αυταπάτη ότι η στήριξη της εργοδοσίας θα συνεπάγεται και στήριξη ή διάσωση των δικών τους δικαιωμάτων ή αναγκών.

Η Εκθεση αναφέρει: «Η διοίκηση (σ.σ. των επιχειρήσεων) και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, είναι οι βασικοί παράγοντες που πρέπει να συμφωνήσουν σχετικά με τις στρατηγικές αναδιάρθρωσης σε επίπεδο εταιρείας. Την αναδιάρθρωση αυτή πρέπει να συνοδεύουν παρεμβάσεις πολιτικής για την αποφυγή κοινωνικών συγκρούσεων». Ολο νόημα επισημαίνεται ότι «οι εταιρείες που αδυνατούν να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες δε θα μπορέσουν μακροπρόθεσμα να συμβαδίσουν με τους ανταγωνιστές».

Με στρατηγική επιδίωξη την «ενίσχυση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας των εταιρειών» η έκθεση προτείνει μεταξύ άλλων παρεμβάσεις στους εξής άξονες:

  • Προσωρινή ή μακροπρόθεσμη μείωση του χρόνου εργασίας, ή αναδιοργάνωσή του.
  • Επαναδιαπραγμάτευση των συλλογικών συμβάσεων και των συνθηκών εργασίας μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.
  • Εσωτερική ή εξωτερική ανακατανομή των εργαζομένων εντός του ομίλου εταιρειών ή ακόμα και σε άλλες εταιρείες που δεν ανήκουν στον ίδιο όμιλο, για να ενισχυθεί η εσωτερική και εξωτερική κινητικότητά τους.
  • Αποχωρήσεις από την εργασία έπειτα από διαπραγμάτευση.

Με λίγα λόγια, τα πάντα είναι στο τραπέζι των ανατροπών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ