Τετάρτη 23 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
«Εξωστρέφεια» προσαρμοσμένη στα μονοπώλια

ΑΟΖ, ελληνοτουρκικά και εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο στην ατζέντα της συνάντησης

Τη βαθύτερη και πιο ενεργή εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, έθεσαν επί τάπητος ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος στη διάρκεια συνάντησης που είχαν χτες.

Στις δηλώσεις τους αμέσως μετά, ανέφεραν ότι είχαν «συζήτηση εφ' όλης της ύλης για την εξωτερική πολιτική της χώρας». Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν «τα θέματα των θαλάσσιων ζωνών, για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ» καθώς και η πρόθεση της κυβέρνησης «να δηλωθούν στον ΟΗΕ οι συντεταγμένες των ερευνών για υδατάνθρακες και να καθοριστεί το νομοθετικό και επιχειρησιακό πλαίσιο για την αξιοποίηση του φυσικού και ορυκτού πλούτου της χώρας».

Οπως σημείωναν συνεργάτες του Ε. Βενιζέλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε «να επιταχυνθούν οι διευθετήσεις στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο, προκειμένου να απελευθερωθούν οι περιοχές και οι προς εκμετάλλευση πηγές ενέργειας». Μια θέση που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υιοθέτησε και ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος, αφού αποτελεί στρατηγική στόχευση της κυβέρνησης να ανοίξουν νέοι κερδοφόροι ορίζοντες για τα ντόπιους και ξένους μονοπωλιακούς ομίλους.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο υπουργός Εξωτερικών συζήτησαν και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

«Η κρίση δεν πρέπει να γίνει άλλοθι εσωστρέφειας» δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος μετά τη συνάντηση και πρόσθεσε πως «απαιτείται η οικοδόμηση συμμαχιών με εταίρους σε όλο τον κόσμο». Από την πλευρά του, ο Ε. Βενιζέλος σημείωσε με νόημα: «Οι συσχετισμοί στην περιοχή μας αλλάζουν, υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα. Η κινητικότητα ενέχει κινδύνους, ενέχει όμως και πολύ σημαντικές ευκαιρίες. Και εμείς πρέπει να αδράξουμε τις ευκαιρίες αυτές».

Τόσο ο υπουργός Εξωτερικών όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κάλεσαν «τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, σε συνεννόηση, σε σύμπραξη, σε συστράτευση, για την προώθηση αυτής της εθνικής στρατηγικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ