ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Απορρίπτουμε συνολικά το προεδρικό διάταγμα για την αξιολόγηση

Η αντίθεση στην «αξιολόγηση» είναι βασική αιχμή της πρότασης του ΠΑΜΕ προς τις Γενικές Συνελεύσεις των εκπαιδευτικών

Στην οργάνωση του αγώνα και την απαίτηση να αποσυρθεί το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) για την «αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών και να καταργηθούν όλοι οι σχετικοί με αυτή νόμοι επικεντρώνεται η πρόταση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών προς τις Γενικές Συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων των εκπαιδευτικών.

Σημειώνει σχετικά η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ:

«Η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, συνεχίζοντας τη γενικότερη αντιλαϊκή επίθεση, έδωσε στη δημοσιότητα το Προεδρικό Διάταγμα για την "αξιολόγηση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης".

Το ΠΔ επιβεβαιώνει ότι δεν μπορεί να υπάρχει καμία αυταπάτη. Η λεγόμενη αξιολόγηση δε στοχεύει στη βελτίωση του εκπαιδευτικού και του σχολείου. Δεν έχει να κάνει με την ανάγκη ο εκπαιδευτικός να γίνει πιο ικανός να μορφώνει τα παιδιά του λαού. Στοχεύει σε ένα σχολείο που θα είναι ακριβό για το λαό, φτηνό για το αστικό κράτος, κερδοφόρο για τις επιχειρήσεις.

Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συνδέεται με το πλαίσιο αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας που γίνεται με τα κριτήρια της αγοράς. Δεν είναι αλήθεια ότι δεν είναι τιμωρητική, αφού προβλέπει ότι ο εκπαιδευτικός που θα χαρακτηριστεί "ελλιπής" εγγράφεται στον πίνακα των μη προακτέων (άρθρο 17 παράγραφοι 4 και 5).

Αξιολόγηση σημαίνει δάσκαλος σκυφτός κι αμόρφωτος λαός!

α) Αποτελεί βασικό εργαλείο για την προώθηση του νέου σχολείου της αγοράς (αμέσως μετά το ΠΔ για την αξιολόγηση ακολουθεί το νομοσχέδιο για το "νέο Λύκειο" και το "νέο Τεχνολογικό Λύκειο"), ενός σχολείου που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που οι γονείς θα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, που οι μαθητές θα μαθαίνουν μόνο όσα και ό,τι έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις.

β) Αποτελεί βασικό εργαλείο για την προώθηση των απολύσεων και το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών (με βάση το ΠΔ η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών είναι εξονυχιστική και αφορά δεκάδες δείκτες και κριτήρια).

γ) Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΟΟΣΑ και των επιχειρηματικών ομίλων για την εκπαίδευση.

Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, όπου εφαρμόστηκε, οδήγησε στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, στην απόλυτη εξάρτησή τους από τις ανάγκες των επιχειρήσεων. "Καλός" εκπαιδευτικός θα είναι αυτός που θα βάλει πλάτη για την προώθηση αυτού του σχολείου». Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών παράλληλα αναφέρεται και στα υπόλοιπα μέτρα που προχωρούν και που αφορούν τόσο τους εκπαιδευτικούς όσο και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο Δημόσιο, μέτρα που «διαμορφώνουν μια Παιδεία πιο ταξική, ένα αστικό κράτος πιο ευέλικτο, πιο αυταρχικό, πιο αποτελεσματικό να υπηρετεί την κερδοφορία των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Το ΠΑΜΕ προτείνει, μεταξύ άλλων, στις Γενικές Συνελεύσεις των εκπαιδευτικών να υιοθετήσουν τα εξής:

  • Απορρίπτουμε συνολικά το ΠΔ για την αξιολόγηση. Να αποσυρθεί τώρα.
  • Απαιτούμε από τα ΔΣ ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να μη συμμετάσχουν στο διάλογο - απάτη με το υπουργείο Παιδείας.
  • Ζητάμε την κατάργηση όλων των νόμων για την αξιολόγηση.
  • Οργανώνουμε πλατιά καμπάνια ενημέρωσης σε γονείς, μαθητές για το τι σημαίνει αξιολόγηση, τι επιπτώσεις θα έχει στο μαθητή, στο σχολείο, στη λαϊκή οικογένεια.
  • Παίρνουμε μέτρα ώστε συλλογικά να οργανώσουμε την ακύρωση της αξιολόγησης στην πράξη. Χωρίς οργανωμένη και συλλογική απειθαρχία η αξιολόγηση δεν είναι δυνατόν να αποτραπεί!

Ι) Μπλοκάρουμε με όρους συλλογικών αποφάσεων και όρους κινήματος την οποιαδήποτε απόπειρα εφαρμογής της αξιολόγησης και την ακυρώνουμε στην πράξη με αποφάσεις ΔΣ, Γενικών Συνελεύσεων και Επιτροπών Αγώνα.

ΙΙ) Κανένα στέλεχος της εκπαίδευσης που αναλαμβάνει οποιονδήποτε ρόλο στην εφαρμογή της αξιολόγησης δεν έχει θέση στο συνδικαλιστικό κίνημα. Εξω οι αξιολογητές από τα συνδικάτα και τα σωματεία.

ΙΙΙ) Δε συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε διαδικασία που σχετίζεται με την εφαρμογή της αξιολόγησης (σεμινάρια, αυτοαξιολόγηση, κατάθεση φακέλου...). Δε δεχόμαστε τους αξιολογητές στην τάξη, δε συνεργαζόμαστε μαζί τους.

ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ
Εντείνεται το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις των διορισμών

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, είχε χτες η πρωτοβουλία των υπό διορισμό μελών ΔΕΠ «Α-Λέκτωρ»

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση αντιπροσωπείας του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, με αντιπροσωπεία της «Πρωτοβουλίας Α-λεκτόρων», στην έδρα του ΚΚΕ στον Περισσό. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία των υπό διορισμό μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ, που εκπροσωπεί περίπου 900 μέλη ΔΕΠ, τα οποία, ενώ έχουν εκλεγεί, εκκρεμεί ακόμα και για περισσότερο από 3 χρόνια το σχετικό ΦΕΚ του διορισμού τους. Το Τμήμα Παιδείας έχει ξανασυναντηθεί με την «Πρωτοβουλία Α-λεκτόρων» στο πρόσφατο παρελθόν και έχει καταθέσει Ερωτήσεις στη Βουλή.

Στη συνάντηση, επισημάνθηκε από τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς των Πανεπιστημίων ότι το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις των διορισμών τους θα ενταθεί ακόμα περισσότερο, λόγω της αναμενόμενης αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης των μελών ΔΕΠ στα 70 χρόνια και με δεδομένο το γεγονός ότι για τις νέες προσλήψεις ισχύει το 1/10. Επίσης, τονίστηκε η άρνηση του υπουργείου Παιδείας να δημοσιοποιήσει τις λίστες διορισμού των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, στοιχείο που αναδεικνύει τις πολιτικές ευθύνες για το απαράδεκτο καθεστώς της επιβεβλημένης κατ' ουσία αμισθί εργασίας τους, μέχρι το διορισμό τους.

Ο Νίκος Σοφιανός ανέφερε ότι οι εξελίξεις με τους διορισμούς είναι ένα κομμάτι του παζλ του «Νέου Πανεπιστημίου» της αγοράς, όπως αυτό διαμορφώνεται με τα νέα Συμβούλια των εκπροσώπων των επιχειρήσεων και τη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της ακαδημαϊκής δραστηριότητας. Τόνισε ότι η γενίκευση των σχέσεων εργασίας των συμβασιούχων και στα Πανεπιστήμια, η ομηρία των εκπαιδευτικών υπό διορισμό και των υποψήφιων διδακτόρων είναι μια κατάσταση που παγιώνεται, την οποία έρχονται να υπηρετήσουν όλες οι νεότερες εξελίξεις στα ΑΕΙ, όπως η ένταση της καταστολής και η παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Στα γραφεία της ΠΟΣΔΕΠ

Κινητοποίηση στα γραφεία της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) έγινε προχτές το πρωί από ομάδα νεαρών που, σε προκήρυξή της, αυτοαποκαλείται «αυτοδιαχειριζόμενα στέκια και αυτόνομα σχήματα από σχολές, fm98». Οι νεαροί ζήτησαν να αποσταλεί στα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ η προκήρυξή τους, κάτι που ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ επέτρεψε, προκειμένου να μην υπάρξουν επεισόδια βίας όπως είπε, και μετά από μια ώρα περίπου οι νεαροί αποχώρησαν.

Στο κείμενο της προκήρυξής τους αναφέρονται στις επιχειρήσεις της αστυνομίας στις καταλήψεις τύπου Βίλα Αμαλία, Λέλας Καραγιάννη κ.ά. και κυρίως στην εισβολή της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ στις 28 Δεκέμβρη, οπότε όπως λένε, κατασχέθηκαν τα μηχανήματα του ραδιοφωνικού σταθμού «98 Fm - Ραδιοζώνες Ανατρεπτικής Εκφρασης», που στεγαζόταν και εξέπεμπε από το συγκεκριμένο χώρο (ΑΣΟΕΕ) εδώ και χρόνια. Επίσης, αναφέρονται στους πλανόδιους μικροπωλητές γύρω από την ΑΣΟΕΕ, αλλά και στις γενικότερες αναδιαρθρώσεις στα πανεπιστήμια.

Σε δήλωσή του για το περιστατικό, ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, είπε ότι είναι πάντα «υπέρ του ελεύθερης διακίνησης ιδεών και των ακαδημαϊκών ελευθεριών, και θα παραμείνει σταθερά στην καταδίκη κάθε μορφής βίας» και πρόσθεσε με νόημα ότι «η απάντηση των Καθηγητών σε κάθε είδους απειλές θα δοθεί στην πράξη μέσω της κατεξοχήν έκφρασης της δημοκρατικής διαδικασίας, δηλαδή με την μαζική προσέλευση στις εκλογές που διεξάγονται αυτές τις μέρες για την ανάδειξη των εκπροσώπων των Συλλόγων στο 11ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ».

Παράσταση διαμαρτυρίας

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο διοργανώνουν αύριο Παρασκευή, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Η κινητοποίηση θα γίνει στις 10 το πρωί, στην πρυτανεία του πανεπιστημίου με αφορμή τα σεμινάρια επί πληρωμή σε εκπαιδευτικούς, που διοργανώνει το ίδρυμα.

Θυμίζουμε ότι το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το εργαστήριο Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάλυσης της Οικογένειας και του Καταναλωτή του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας οργανώνει επιμορφωτικό σεμινάριο, διάρκειας 120 ωρών, με θέμα «Μεθοδολογία και εφαρμογή των projects (σχέδια εργασίας) στην εκπαίδευση», που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε εκπαιδευτές όλων των θεματικών πεδίων της εκπαίδευσης ενηλίκων, σε φοιτητές αντίστοιχων τμημάτων όπως και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο και παρέχει σχετικές βεβαιώσεις έναντι 230 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ