ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Κλιμακώνουν την πάλη στη Θεσσαλία!

Στην πανθεσσαλική σύσκεψη, που θα γίνει αύριο Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, στον Παλαμά Καρδίτσας, θα ληφθεί απόφαση για τη μορφή της κινητοποίησης στο αμέσως επόμενο διάστημα

Τρακτέρ στον Παλαμά Καρδίτσας
Τρακτέρ στον Παλαμά Καρδίτσας
Με κλιμάκωση της κινητοποίησης απαντούν οι Θεσσαλοί αγρότες στην άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους. Η μορφή που θα πάρει αυτή η κλιμάκωση θα συζητηθεί στην πανθεσσαλική αγροτική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, στον Παλαμά της Καρδίτσας. Πάντως, όπως καθαρά διαφάνηκε στη χτεσινή ενημερωτική συγκέντρωση που έγινε στην ίδια περιοχή, η διάθεση των αγροτών είναι να βγουν μαζικά και μαχητικά, με τα τρακτέρ, στους δρόμους και να συντονίσουν την πάλη τους σε πανθεσσαλικό επίπεδο, ώστε να είναι πιο ισχυρή κι αποτελεσματική η αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση.

Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων, που οργανώνουν και συντονίζουν τον αγώνα, συνεδριάζουν, σήμερα, στις 11 πμ, στο Βασιλί Φαρσάλων, προκειμένου να συζητήσουν και να λάβουν μέτρα για να βγουν κι άλλα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, που, ήδη, σε αριθμό ξεπερνούν τα 1.000.

Ιδιαίτερο βάρος δίνουν στην ενημέρωση του αγροτικού κόσμου για την αρνητική στάση της συγκυβέρνησης, όπως διαφάνηκε στη συνάντηση των Ομοσπονδιών με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων για το δίκαιο των αγροτικών διεκδικήσεων, όπως ιεραρχούνται στο υπόμνημα που κατέθεσαν στο υπουργείο.

Λαϊκή συμπαράταξη

Στη Λάρισα
Στη Λάρισα
Στόχος είναι να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εργατική - λαϊκή συμπαράσταση και συμπαράταξη στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Οχι μόνο γιατί έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί η προσπάθεια που ξεκίνησαν οι κυβερνώντες για τρομοκράτηση των αγωνιζόμενων αγροτών και ενεργοποίηση του διαβόητου «κοινωνικού αυτοματισμού» σε βάρος τους, αλλά και διότι η ισχυρή λαϊκή πίεση προς την συγκυβέρνηση μπορεί να την εξαναγκάσει να αλλάξει στάση.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι και οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών έχουν κάθε λόγο να σταθούν στο πλευρό των αγωνιζόμενων μικρομεσαίων αγροτών. Οχι μόνο γιατί αυτός ο αγώνας είναι δίκαιος και ζωτικός, καθώς η φτωχή αγροτιά, δεχόμενη τα απανωτά πλήγματα της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής και βιώνοντας τις καταστροφικές επιπτώσεις της ΚΑΠ της ΕΕ, αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης και παλεύει, με νύχια και με δόντια, για τη σωτηρία της. Αλλά και γιατί οι αγρότες, ως παραγωγοί, μπορούν να εξασφαλίσουν το φαΐ του λαού μας, που περνάει πολύ δύσκολες μέρες και απειλείται με πείνα και εξαθλίωση.

Εναυσμα για πανελλαδικό ξεσηκωμό της αγροτιάς

Η πανθεσσαλική αγροτική κινητοποίηση δίνει το έναυσμα για πανελλαδικό, αγωνιστικό ξεσηκωμό της μικρομεσαίας αγροτιάς, με στόχο την απόκρουση της σφοδρής επίθεσης που εξαπέλυσε η συγκυβέρνηση, με την επιβολή βαριών χαρατσιών και φόρων και τη διεκδίκηση μέτρων άμεσης ανακούφισης των φτωχών αγροτών που βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, λόγω των χαμηλών τιμών παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα, των περικοπών στις επιδοτήσεις, του υπέρογκου κόστους παραγωγής και των ζημιών στην παραγωγή από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες.

Αγρότες της Ημαθίας βγήκαν χτες με τα τρακτέρ στον κόμβο της Κουλούρας

MotionTeam

Αγρότες της Ημαθίας βγήκαν χτες με τα τρακτέρ στον κόμβο της Κουλούρας
Ταυτόχρονα, οι μικρομεσαίοι αγρότες αγωνίζονται για την ανατροπή της ΚΑΠ, που θα γίνει ακόμα χειρότερη με την αναθεώρησή της για το 2014 - 2020, προβάλλοντας ως προοπτική μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, που θα εξασφαλίζει ικανοποιητικό αγροτικό εισόδημα και φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τη διατροφή και την ένδυση του ελληνικού λαού.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Κινητοποίηση στις 5 του Φλεβάρη

Κάλεσμα προς τους αγροτικούς συλλόγους της περιοχής να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση της 5ης Φλεβάρη απευθύνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, συντασσόμενη με τους αγρότες της υπόλοιπης χώρας, που ήδη βγαίνουν στους δρόμους από τις 20 του Γενάρη στη Θεσσαλία. Σε σχετική συνέντευξη Τύπου που παρέδωσε στον τοπικό Τύπο, το προεδρείο της Ομοσπονδίας υπογράμμισε ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες «διεκδικούν άμεσες λύσεις στα προβλήματα που προκαλεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει η ΚΑΠ και γενικότερα η αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της συγκυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι με τους αγώνες τους πρέπει να «υψώσουν "τείχος" αντίστασης για να ανακόψουν τη βάρβαρη επίθεση που δέχονται στο εισόδημα και στη ζωή τους, με τα απούλητα ή με τις εξευτελιστικές τιμές των εσπεριδοειδών και των κτηνοτροφικών προϊόντων, την ίδια ώρα που οι τιμές σε ζωοτροφές, λιπάσματα και άλλα αγροεφόδια όλο και αυξάνονται.

Στο διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων που κατέθεσε η ΕΟΑΣΧ, περιλαμβάνονται:

-- Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών, σε όλα τα φυτικά και ζωικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.

-- Μείωση του κόστους παραγωγής με την κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, και μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 30%.

-- Αφορολόγητο εισόδημα 40.000 ευρώ για κάθε ζευγάρι αγροτών και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, μείωση των συντελεστών φορολογίας από εκεί και πάνω, φορολόγηση με 45% των ΑΕ και ΕΠΕ.

-- Απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ, με διαγραφή τόκων και πάγωμα πληρωμής χρεών, όσο διαρκεί η κρίση.

- Την επαναφορά του ΕΛΓΑ στον προηγούμενο νόμο για την καταβολή της εισφοράς, με βάση τα τιμολόγια και την πραγματική παραγωγή του κάθε κτήματος. ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικός φορέας με πλήρη ασφάλιση, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στην παραγωγή και στο κεφάλαιο. Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς.

- Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με κατάργηση των χαρατσιών στα νοσοκομεία και της συμμετοχής στα φάρμακα, στην εξέταση και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων. Κατάργηση των αυξήσεων στη συμμετοχή για τον ΟΓΑ των φτωχομεσαίων αγροτών.

- Κάλυψη των ελλειμμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό και χρηματοδότηση του ΟΓΑ κατά τα 2/3 από το κράτος και 1/3 από τον ασφαλισμένο. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Κατώτατη σύνταξη στα 1.150 ευρώ. Επίδομα τοκετού από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις αγρότισσες, που να αντιστοιχεί σε 4μηνη άδεια με βάση το βασικό μισθό. Να χορηγείται σύνταξη χηρείας στους αγρότες και στις αγρότισσες.

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012
Τα πανηγύρια της κυβέρνησης και οι ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Μέχρι και με την ...υστέρηση των κρατικών εσόδων έχουν πρόβλημα στην Κουμουνδούρου

Με πολύ γρήγορους ρυθμούς, με άλματα, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του προσαρμόζονται σε αυτό που οι ίδιοι λένε άσκηση αξιόπιστης και φερέγγυας πολιτικής, προσπαθώντας να περάσουν κάθε διαγώνισμα που δίνουν στην πορεία της καθιέρωσής τους ως κόμμα εξουσίας, και μάλιστα αρεστό στους ...εξουσιάζοντες.

Νέο παράδειγμα της προσαρμοστικότητας του ΣΥΡΙΖΑ στο σύστημα, είναι τα «δημοσιονομικά ζητήματα» και οι αξιολογήσεις που κάνουν για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού του 2012. Ο ΣΥΡΙΖΑ διά του βουλευτή Τσακαλώτου, εγκαλεί την κυβέρνηση που θριαμβολογεί για την υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων και λέει:

«Η επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης για την "αλλαγή κλίματος" στην οικονομία, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε με πανηγυρικό τόνο ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρεται ότι: "Τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού δείχνουν ότι η χώρα κατά το 2012 πέτυχε τους δημοσιονομικούς στόχους της".

Ξεχνά, όμως, να αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της χρονιάς, οι στόχοι άλλαζαν συνεχώς, με στόχο την παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Οι επίσημοι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2012 ήταν εκείνοι του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού. Η σύγκριση της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού με τους πραγματικούς στόχους, είναι αποκαλυπτική.

Μόνο στις πρωτογενείς δαπάνες προσεγγίστηκαν οι στόχοι, αλλά η υστέρηση των εσόδων ξεπέρασε τα 4 δισ. ευρώ. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η μείωση στις δημόσιες επενδύσεις κατά 1,2 δισ. ευρώ, γεγονός που βυθίζει την οικονομία ακόμα περισσότερο στην ύφεση. Το πρωτογενές έλλειμμα, έτσι, είναι αυξημένο κατά 2,4 δισ. ευρώ έναντι του στόχου».

Η αλήθεια είναι ότι μετά από μια τέτοια δήλωση που μιλάει από μόνη της, κάθε δικό μας σχόλιο μάλλον περιττεύει, ωστόσο ...

1) Σε μια περίοδο που ο κάθε εργαζόμενος ξεχωριστά και όλοι μαζί σαν σύνολο, παρακαλούσαν να πέσουν έξω οι λογαριασμοί της κυβέρνησης και της τρόικας, μήπως κι έτσι περιοριστούν κάπως οι δυσβάστακτες συνέπειες από την αντιλαϊκή πολιτική, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι άλλος προϋπολογισμός είχε ψηφιστεί κι άλλος αυτός που εκτελέστηκε. Το κύριο, το σημαντικό, το γεγονός, δηλαδή, ότι με την υλοποίηση του όποιου σεναρίου κρατικού προϋπολογισμού «εκτελέστηκαν» εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά, για το ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει. Γι' αυτόν προέχει να κάνει μια ...αντικειμενική αξιολόγηση των δημοσιονομικών δεδομένων.

2) Είναι περισσότερο από προκλητικό, είναι όμως και ιδιαίτερα αποκαλυπτικό για το ρόλο του συγκεκριμένου κόμματος, ότι καταγγέλλει την κυβέρνηση για ...«υστέρηση των εσόδων». Μια φορά να έχεις διαβάσει στοιχεία από κρατικό προϋπολογισμό, διαπιστώνεις και ξέρεις για πάντα. ότι κρατικός προϋπολογισμός δεν είναι ξεροί αριθμοί, αλλά σχέσεις κοινωνικές και παραγωγικές, σχέσεις ανακατανομής εισοδημάτων. Συνειδητοποιείς ακόμα ότι όταν μιλάμε για τα έσοδα αυτών των προϋπολογισμών, εννοούμε τους άμεσους και τους έμμεσους φόρους, οι οποίο σχεδόν καθ' ολοκληρίαν πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα. Αρα, είτε τους αρέσει είτε όχι και ανεξάρτητα από τα όσα λένε στα λόγια, οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ με μια τέτοια κριτική το μόνο που κάνουν είναι α) να δικαιώνουν τη φορομπηχτική πολιτική και τα χαράτσια τρόικας και κυβέρνησης, β) εγκαλούν την κυβέρνηση που δεν κατάφερε να εισπράξει όλους τους φόρους που αναλογούν στα λαϊκά νοικοκυριά, τα οποία απλά δεν μπορούν να πληρώσουν τόσα χαράτσια και γ) ουσιαστικά ζητούν να αυξηθούν κι άλλο οι αντιλαϊκοί φόροι, προκειμένου να καλύπτονται οι στόχοι για τα δημόσια έσοδα.

3) Μη μπορώντας να κάνει πίσω ούτε ρούπι από την διαχειριστική του αντίληψη, ο ΣΥΡΙΖΑ ψέγει την κυβέρνηση και για το έλλειμμα, που ενώ προβλέπονταν μικρότερο, τελικά ξέφυγε κατά 2,4 δισ. ευρώ. Σε μια εποχή που η άρχουσα τάξη στα πλαίσια της φιλομονοπωλιακής πολιτικής έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο το κυριολεκτικό ξεζούμισμα των λαϊκών στρωμάτων με πρόσχημα τα ελλείμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ -και το επαναλαμβάνουμε, ανεξάρτητα από το τι μπορεί να λένε στα λόγια- τελικά τι λέει; Οτι τα μέτρα που πάρθηκαν δεν ήταν αρκετά; Οτι χρειάζονται κι άλλα; Πάντως, ό,τι και να εννοούν, η αλήθεια είναι ότι βάζει πλάτη τόσο για μέτρα που πάρθηκαν όσο και για τα αντιδραστικά μέτρα που σχεδιάζεται να παρθούν το επόμενο διάστημα.

4) Ευχαριστημένος δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον περιορισμό των δαπανών, που προσέγγισαν λέει τον στόχο που είχε τεθεί. Και καλά, αυτό είναι θετικό; Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να συμμερισθούν τη χαρά της κυβέρνησης και τα εύσημα του ΣΥΡΙΖΑ που τελικά μειώθηκαν, με βάση τα αρχικά σχέδιά, οι κρατικές δαπάνες. Αντίθετα, γνωρίζουν ότι στο όνομα του περιορισμού των κρατικών δαπανών, πετσοκόβονται μισθοί και συντάξεις, γίνονται μαζικές απολύσεις, καταργούνται τα κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, καταργείται η οικονομική κρατική στήριξη στο σύστημα Υγείας, στην Παιδεία, στην Κοινωνική Πρόνοια, σε κάθε τομέα που διοχετεύονταν κονδύλια κοινωνικού χαρακτήρα και τώρα καταργούνται.

5) Ο ΣΥΡΙΖΑ, τέλος, κάνοντας τους διαχωρισμούς ανάμεσα στα αρχικά και τα μεταγενέστερα φιλομονοπωλιακά σχέδια του κρατικού προϋπολογισμού, παρακάμπτει την πολύ απλή αλήθεια ότι από τη σκοπιά των εργαζομένων το ένα σχέδιο είναι χειρότερο από το άλλο, ότι για το λαό κάθε διαχειριστική παραλλαγή, είναι καταστροφική και ότι η μόνη φιλολαϊκή διέξοδος είναι η πλήρης ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Βέβαια, με το ΣΥΡΙΖΑ δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Ετσι πράττει ο κάθε βαστάζος των αντιλαϊκών επιλογών της άρχουσας τάξης, που επιδιώκει να αποκτήσει κάποιο πρωταγωνιστικό ρόλο. Με αυτή την έννοια έχουμε πολλά ακόμα να δούμε...


Κ.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Στο εδώλιο 25 αγρότες

Σε δίκη οδηγούνται 25 αγρότες στη Ζάκυνθο επειδή το Γενάρη του 2009 συμμετείχαν σε συμβολικό αποκλεισμό του λιμανιού διαμαρτυρόμενοι ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της τότε κυβέρνησης και της ΚΑΠ που εξαθλιώνει τη μικρομεσαία αγροτιά.

Η δίκη είναι προγραμματισμένη να γίνει την Τρίτη 29 Γενάρη και μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο Δημήτρης Σούλης, μέλος του προσωρινού ΔΣ του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ζακύνθου και ο Τάκης Στρούζας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου που συμπαραστεκόταν στον αγώνα των αγροτών.

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την επικείμενη δίκη, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ζακύνθου, μεταξύ άλλων, τονίζει: «Η αστική δικαιοσύνη κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να μην "κουνιέται φύλλο", στην άγρια πολιτική που εφαρμόζεται να μην υπάρχει καμιά φωνή αντίστασης που να αφυπνίζει το λαό.

Αναγκάζονται να τρομοκρατήσουν μέσω και των διώξεων, γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι ο μόνος που μπορεί να τους βάλει εμπόδιο είναι ο οργανωμένος λαός με ταξικό προσανατολισμό που δε μένει σε αμυντικά συνθήματα, που δίνει προοπτική για μια άλλη κοινωνία που κουμάντο θα κάνει ο λαός και όχι τα μονοπώλια.

Η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ χρησιμοποιεί και το μαστίγιο για να μπορέσει να περάσει τα μέτρα φωτιά ενάντια στη λαϊκή οικογένεια. Καμιά αναμονή, καμιά επανάπαυση δεν πρέπει να υπάρχει από τους μικρομεσαίους αγρότες. Η μαζική συμμετοχή αγροτών, αυτοαπασχολούμενων σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους είναι η καλύτερη απάντηση σε όλους αυτούς που μας θέλουν πεσμένους στα γόνατα, εξαθλιωμένους. Η τρομοκρατία δε θα περάσει».

Τη συμπαράστασή τους στους διωκόμενους αγρότες εκφράζουν με ανακοίνωσή τους το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, τα Σωματεία των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, των Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων στον Τουρισμό - Επισιτισμό, και καλούν σε συγκέντρωση συμπαράστασης, στην είσοδο των δικαστηρίων, στις 9 το πρωί.

ΠΑΣΥ
Πανηπειρωτική σύσκεψη για την κτηνοτροφία

Κυριακή 11 το πρωί στη Ζίτσα Ιωαννίνων

Ευρεία σύσκεψη κτηνοτρόφων από όλη την Ηπειρο για τις εξελίξεις στον κλάδο, την οργάνωση και το συντονισμό της πάλης, με σκοπό την ένταση του αγώνα το αμέσως επόμενο διάστημα, διοργανώνει η ΠΑΣΥ την Κυριακή και ώρα 11 το πρωί στη Ζίτσα Ιωαννίνων (πνευματικό κέντρο). Η σύσκεψη αυτή αποκτά και έχει ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή της Ηπείρου, γιατί στον κλάδο της κτηνοτροφίας δραστηριοποιούνται χιλιάδες μικρομεσαίοι παραγωγοί που οδηγούνται στον οικονομικό στραγγαλισμό και το ξεκλήρισμα λόγω της κυριαρχίας των μονοπωλιακών ομίλων στην παραγωγή και εμπορία των κτηνοτροφικών προϊόντων.

Γίνεται σε μια περίοδο όπου οι χαμηλές τιμές παραγωγού στο γάλα και στο κρέας από τη μια και το αυξημένο κόστος παραγωγής από την άλλη σφίγγουν τη θηλιά για όλο και περισσότερους κτηνοτρόφους. Ο επιχειρηματικός όμιλος που έχει πια στην ιδιοκτησία του την «ΔΩΔΩΝΗ» έκοψε ήδη το πριμ παραγωγικότητας και «πάγωσε» τις τιμές. Προσπαθεί να διαμορφώσει σύγχρονες φάρμες με δόλωμα την παροχή τεχνογνωσίας. Επιδιώκει ουσιαστικά να αρπάζει φθηνά την παραγωγή, να διαμορφώσει σύγχρονους κολίγους με άλλοθι και την ποιότητα στο γάλα, ώστε να πιάσει τόπο η επένδυση, να ενισχυθεί η επιχειρηματική κερδοφορία.

Μια σειρά άλλοι παράγοντες όπως η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΛΓΑ, η ηλεκτρονική σήμανση των ζώων, η αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, η μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ από 11% στο 6% για τα αγροτικά προϊόντα, επιβαρύνουν πρόσθετα, λεηλατούν το εισόδημα των κτηνοτρόφων, μεγαλώνουν τα αδιέξοδα.

Οι αρνητικές εξελίξεις από την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική και στον κλάδο της κτηνοτροφίας αφορούν και τη διατροφή του λαού, την υπονόμευση της δυνατότητάς του να έχει πρόσβαση σε φτηνά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα με υψηλή μάλιστα θρεπτική αξία όπως είναι το γάλα και το κρέας. Από την ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ και στη συνέχεια στην ΕΕ υπάρχει μεγάλη μείωση σε όλα τα είδη της κτηνοτροφίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το έλλειμμα στο αγροτικό ισοζύγιο προέρχεται κατά 80% από κτηνοτροφικά προϊόντα.

Για όλα αυτά, αλλά και για τις νέες εξελίξεις (νέος φορολογικός νόμος, αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ κ.ά.) η ΠΑΣΥ καλεί στην πανηπειρωτική σύσκεψη τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, ώστε να οργανωθεί η πάλη, διεκδικώντας μέτρα προστασίας του κτηνοτροφικού εισοδήματος, προστασίας της παραγωγής. Για δημιουργία μαζικών μαχητικών αγροτικών συλλόγων. Για να ενισχυθεί η κοινή δράση με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, όσους πλήττονται από τα μονοπώλια, η λαϊκή συμμαχία για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ