ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ

Την έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη του ΚΚΕ στο σκληρό αγώνα επιβίωσης που δίνει η φτωχή μικρομεσαία αγροτιά, εξέφρασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επισκεπτόμενη, χτες, το μπλόκο των Θεσσαλών αγροτών στον κόμβο της Νίκαιας.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Λάρισα, καθώς και στην ομιλία της στο μπλόκο:

-- Σημείωσε ότι το ΚΚΕ στηρίζει, ένα προς ένα, όλα τα αιτήματα που προβάλλει η αγωνιζόμενη φτωχή αγροτιά, υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, ότι ακόμα κι αν ικανοποιηθούν αιτήματα δεν πρόκειται να ανασταλεί η προδιαγεγραμμένη, από την κυβέρνηση και την ΕΕ, πορεία να χτυπηθούν οι μικροϊδιοκτήτες και να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή σε όσο γίνεται λιγότερα χέρια.

-- Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση - και όχι μόνο - θα προσπαθήσει να παγιδεύσει την αγροτιά σε υποσχέσεις, συζητήσεις προ ημερήσιας διάταξης κι άλλα διαδικαστικά θέματα και την προειδοποίησε να μην τολμήσει να χρησιμοποιήσει την κρατική καταστολή σε βάρος της αγροτιάς.

-- Τόνισε ότι το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να υπάρξει κοινό, αγωνιστικό μέτωπο των μικρομεσαίων αγροτών με τους εργατοϋπάλληλους και τους αυτοαπασχολούμενους, για να ασκηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση προς την κυβέρνηση, ώστε κάτι να αποσπάσουν οι αγρότες.

-- Ανέφερε ότι η αγροτιά αντιμετώπιζε, ήδη, πολύ σοβαρά προβλήματα, λόγω της καταστροφικής ΚΑΠ της ΕΕ κι έρχεται, τώρα, η συγκυβέρνηση με τα χαράτσια και τους φόρους να της δώσει τη χαριστική βολή.

-- Υπογράμμισε ότι η ΕΕ, τα κόμματα της συγκυβέρνησης και ο ΣΥΡΙΖΑ όταν μιλούν για την ανάγκη τόνωσης της αγροτικής παραγωγής, ανάκαμψης της αγροτικής οικονομίας κι αξιοποίησης των εγχώριων δυνατοτήτων, τα συνδέουν με την ισχυροποίηση των μεγάλων καπιταλιστικών μονάδων, που θα ωφεληθούν, ενώ θα συνεχιστεί το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

-- Στάθηκε, ιδιαίτερα, στην αναγκαιότητα μιας διαφορετικής αγροτικής ανάπτυξης, που θα αξιοποιεί όλα τα πλεονεκτήματα της χώρας μας για την παραγωγή φτηνών και ποιοτικών προϊόντων για την ικανοποίηση των αναγκών του ελληνικού λαού.

Στις επόμενες σελίδες, ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει την εισηγητική τοποθέτηση από τη συνέντευξη της Αλέκας Παπαρήγα στη Λάρισα, τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους, καθώς και αποσπάσματα από την ομιλία της στους αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο της Νίκαιας.

Οι αγώνες για επιβίωση πρέπει να δημιουργούν προϋποθέσεις για μια διαφορετική πορεία

Η εισηγητική τοποθέτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα

Από τη συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα. Δεξιά της Αλέκας Παπαρήγα, ο Π. Σπήλιος, γραμματέας της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ. Αριστερά, η Δ. Μανωλάκου, βουλευτής και υπεύθυνη του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Γ Λαμπρόυλης, βουλευτής Λάρισας του Κόμματος
Από τη συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα. Δεξιά της Αλέκας Παπαρήγα, ο Π. Σπήλιος, γραμματέας της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ. Αριστερά, η Δ. Μανωλάκου, βουλευτής και υπεύθυνη του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Γ Λαμπρόυλης, βουλευτής Λάρισας του Κόμματος
Υποστηρίζουμε ένα προς ένα τα άμεσα αιτήματα, τα πιο πιεστικά που προβάλλονται στα μπλόκα της αγροτιάς, των μικροϊδιοκτητών αγροτών, εκτιμώντας ότι αυτά τα αιτήματα ακόμα κι αν ικανοποιηθούν δεν πρόκειται να αναστείλουν την προδιαγεγραμμένη, από την πλευρά της κυβέρνησης και της ΕΕ, πορεία να χτυπηθούν οι μικροϊδιοκτήτες και να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή σε όσο γίνεται λιγότερα χέρια.

Ωστόσο, αυτά τα αιτήματα καταλαβαίνουμε - ύστερα από τα αλλεπάλληλα μνημόνια, ιδιαίτερα το 3ο μνημόνιο, που χτυπάει άμεσα την αγροτιά - είναι αιτήματα άμεσης επιβίωσης. Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει - και τα τρία κόμματα της κυβέρνησης και όχι μόνο - να παγιδεύσει την αγροτιά σε υποσχέσεις, σε συζητήσεις προ ημερήσιας διάταξης και σε διάφορα άλλα διαδικαστικά θέματα και η αγροτιά, πρέπει να ξέρει ότι από αυτά δεν πρόκειται να βγει απολύτως τίποτα.

Διότι αυτό που σήμερα απαιτείται είναι έστω να αντιμετωπίσει η αγροτιά τα φορολογικά χαράτσια, το κόστος όλων των καλλιεργητικών εφοδίων, το πετρέλαιο. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Θα γίνει μια προσπάθεια να παγιδευτεί η αγροτιά σε υποσχέσεις, γιατί αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να πέφτει η αυλαία των αγώνων και να μεγαλώνει η απογοήτευση. Ποντάρουν πάρα πολύ στην απογοήτευση.

Εμείς λέμε στη φτωχή αγροτιά ότι η οργή και η αγανάκτηση που θρέφει δεν πρέπει να οδηγήσει σε απογοήτευση. Αν κάποιος απογοητευτεί και θεωρήσει ότι οι αγώνες δεν φέρνουν αποτελέσματα, αν απογοητευτούν, τότε σαν τα κοράκια θα πέσουν πάνω τους για να περάσουν μια ώρα αρχύτερα τα μέτρα και οι επιλογές που έχουν προγραμματίσει. Μπορεί οι αγώνες να μην φέρνουν άμεσα αποτελέσματα, αλλά οι αγώνες τελικά είναι που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια διαφορετική πορεία.

Θέλουμε να θυμίσουμε το εξής πράγμα: Είναι αυτό που λέει ο λαός, ήτανε στραβό το κλήμα, το έφαγε κι ο γάιδαρος. Οταν η Ελλάδα, όχι απλώς συντάχθηκε με την ΕΕ, αλλά άρχισε η πορεία της ενσωμάτωσής της, η πρώτη επιλογή που ήταν υποχρεωτική να εφαρμοστεί άμεσα στην Ελλάδα - άμεσα κι απευθείας από την ΕΕ - ήταν η Κοινή Αγροτική Πολιτική. Ολα τα άλλα ήρθαν πιο έμμεσα και πιο σταδιακά. Από την αρχή υπήρχε ενιαία πολιτική, ιδιαίτερα αυτή που χτυπούσε τους μικροϊδιοκτήτες αγρότες ήταν η Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Με όχημα τις επιδοτήσεις, τις ποσοστώσεις, τη χρησιμοποίηση των συνεταιρισμών στην κατεύθυνση που φτάσαμε σήμερα, ένα μέρος της αγροτιάς νιώθει ότι δεν τη συμφέρει να παράγει. Γιατί το κόστος είναι μεγάλο, γιατί με τα εισαγόμενα προϊόντα στενεύει ο χώρος των πωλήσεων, γιατί η αγορά από την πλευρά των εμπόρων και γενικότερα η συγκέντρωση που πραγματοποιούνταν ήταν ασύμφορη για την αγροτιά.

Και πραγματικά, χάρη στην ακούραστη προσπάθεια των μικροϊδιοκτητών αγροτών και το δέσιμο που έχουν με τη γη τους και την παραγωγή τους, μπορούμε να πούμε ότι επιβίωσαν αρκετοί μικροϊδιοκτήτες, αλλά αντιμετωπίζετε τώρα το φάσμα μιας φτώχειας, ας το πούμε και πρωτόγνωρης. Δηλαδή ό,τι έζησε ένα μέρος των μικροϊδιοκτητών αγροτών τα προηγούμενα χρόνια ενδεχομένως ήταν φοβερό, αλλά έρχονται πολύ χειρότερα.

Συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια

Και να σας πω γιατί. Ηδη, και από την ΕΕ και κυρίως από τα κυβερνητικά κόμματα, αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως π.χ. η αξιωματική αντιπολίτευση, και από οικονομικούς παράγοντες γίνεται συζήτηση ότι πρέπει να τονώσουμε την αγροτική παραγωγή, ότι δεν την προσέξαμε όπως έπρεπε και υποτίθεται ότι ο αγροτικός τομέας είναι ένας από τους τομείς εκείνους, πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η διέξοδος από την κρίση και η ανάκαμψη της οικονομίας. Εμείς δεχόμαστε ότι αυτό το πιστεύουν και θα το προσπαθήσουν, ανεξαρτήτως της αποτελεσματικότητας της πολιτικής τους.

Ομως, ένα πράγμα είναι σίγουρο. Αυτό που λένε ανάκαμψη της αγροτικής οικονομίας, αυτό που λένε αξιοποίηση των εγχώριων δυνατοτήτων της Ελλάδας - γιατί έχουμε αγροτικά προϊόντα με συγκριτικά πλεονεκτήματα - αυτό θα το συνοδεύσουν με την ισχυροποίηση και τη δημιουργία μεγάλων καπιταλιστικών μονάδων που αυτοί θα επωφεληθούν από αυτήν την ανάκαμψη. Και, μάλιστα, μιλάνε για αγροτικά προϊόντα με ένα στόχο: Τις εξαγωγές.

Και ξέρετε πολύ καλά ότι τα παραγόμενα προϊόντα για εξαγωγή μπορούν να γίνουν ανταγωνιστικά, όταν αυτά συγκεντρωθούν σε λίγα χέρια και γίνουν τεράστιες μονάδες εκτοπίζοντας τους μικροϊδιοκτήτες και της φυτικής παραγωγής, και της κτηνοτροφίας, και της αλιείας - ιδιαίτερα στην αλιεία έχει γίνει αυτή η συγκέντρωση. Επομένως, αυτά που λένε μπορεί να γίνουν. Δεν αποκλείουμε καθόλου ότι μπορεί να γίνουν εξαγωγές προϊόντων και θα συγκεντρωθούν στα χέρια μεγάλων ισχυρών παραγωγών κι εμπόρων. Την ίδια ώρα, θα συνεχίζεται η θάλασσα των εισαγωγών στην Ελλάδα.

Μάλιστα, τώρα τελευταία έκλεισε συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βραζιλίας, μια συζήτηση που γινόταν φαίνεται αρκετό καιρό, με στόχο να αυξηθούν οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων, των ισχυρών βιομηχανικών καπιταλιστικών χωρών. Να γίνουν οι εξαγωγές προς τη Λατινική Αμερική, καθώς η παγκόσμια κρίση έχει μειώσει τις εξαγωγές και σαν αντάλλαγμα να εισαχθούν αγροτικά προϊόντα από τη Βραζιλία. Γιατί, δεν μπορώ να φανταστώ ότι π.χ. θα κάνει η Γερμανία εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων, π.χ. μηχανών, από τη Βραζιλία. Το αντίθετο θα γίνεται.

Καταλαβαίνετε ότι και μέσα από αυτήν τη συμφωνία θα χτυπηθούν μικροϊδιοκτήτες αγρότες της Ελλάδας και των άλλων χωρών του Νότου, που έχουν ένα σημαντικό αριθμό μικροϊδιοκτητών, μικροπαραγωγών σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Τα λέμε όλα αυτά γιατί θεωρούμε ότι ένα κίνημα όπως είναι το αγροτικό, αλλά και κάθε κίνημα, μπορεί να νικήσει. Γνωρίζοντας, όμως, σε βάθος τι έχει να αντιμετωπίσει τόσο από την πολιτική της ΕΕ, όσο και από τη συνυφασμένη και διαπλεκόμενη με αυτήν πολιτική εδώ στην Ελλάδα.

Διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης

Γνωρίζοντας το φάσμα των προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει, γνωρίζοντας τη στρατηγική και αποφασίζοντας ότι μέσα από αυτούς τους αγώνες, τους αμυντικούς και δίκαιους, πρέπει να προετοιμάσει μια αντεπίθεση για έναν διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, όπου θα αξιοποιηθούν όλα τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας στην αγροτική παραγωγή και ό,τι συνδέεται με την αγροτική παραγωγή - πολλοί κλάδοι της μεταποίησης γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, με ορισμένα ζητήματα του τουρισμού.

Για μας ανάπτυξη σημαίνει ότι βρίσκεται στα χέρια των μικροϊδιοκτητών με τη μορφή συνεταιρισμών, λαϊκών, παραγωγικών συνεταιρισμών που δεν έχουν καμία σχέση με τους συνεταιρισμούς που γνωρίσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Το μόνο κοινό είναι ο όρος συνεταιρισμός. Γιατί σαν συνεταιρισμός πρέπει να υπάρχει, αλλά υπάρχουν πάρα πολλές διαφορές.

Αυτή η συνεταιριστική παραγωγή, η εγγύησή της στον εφοδιασμό μηχανών και πρώτων υλών, πρέπει να είναι στα χέρια ενός κράτους ριζοσπαστικού, που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και όχι μόνο τα καλλιεργητικά εφόδια, αλλά και η διάθεση του προϊόντος. Καταρχήν εδώ, μέσα στην Ελλάδα, χωρίς κανείς να απορρίπτει και τη σημασία των εξαγωγών. Αλλά αυτά δεν μπορεί να βρίσκονται στα χέρια μιας χούφτας μεγαλοϊδιοκτητών γης, μεγαλοβιομηχάνων και ισχυρών τουριστικών ομίλων και ξενοδοχειακών συγκροτημάτων.

Επομένως, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να υπάρξει και ένα κοινό μέτωπο με τους εργατοϋπάλληλους, με τα μικρομάγαζα των πόλεων. Είναι απολύτως συνυφασμένα τα συμφέροντα των μεν και των δε. Δεν υπάρχουν μόνο τα συμφέροντα της φτωχής αγροτιάς. Να ασκηθεί όσο γίνεται μεγαλύτερη πίεση, έστω και κάτι να αποσπάσετε - δεν σνομπάρουμε καθόλου. Γνωρίζοντας, όμως, ότι η στρατηγική που έχουν να αντιμετωπίσουν οι μικροϊδιοκτήτες αγρότες δεν αντιμετωπίζεται με κάποιες υποσχέσεις και με κάποιες μικροπαραχωρήσεις, με κάποιες συζητήσεις στη Βουλή και με φάρμακα τα οποία είναι κυριολεκτικά σήμερα ληγμένα.

Να μην τολμήσουν την καταστολή

Τέλος, ξεκαθαρίζουμε στην κυβέρνηση και να το πούμε κι έτσι: Να μην τολμήσει, γιατί αυτό θα τη φέρει μια ώρα γρηγορότερα μπροστά σε πολύ χειρότερες καταστάσεις, να μην τολμήσει να χρησιμοποιήσει την κρατική καταστολή απέναντι στην αγροτιά. Αυτό θα είναι και η καλύτερη απόδειξη για το πού θέλει να πάει. Ας αφήσει τα επιχειρήματα για τους ανοιχτούς ή κλειστούς δρόμους.

Εμείς στηρίζουμε όλες τις μορφές πάλης, από τις πιο απλές μέχρι τις πιο σύνθετες. Αυτές έχουν αξία και νόημα όταν συμβάλλουν η αγροτιά να συγκεντρώσει τις δυνάμεις της και να τραβήξει αποφασιστικά μπροστά σε αντίθεση με την ΕΕ και με την πολιτική που ακολουθείται στην Ελλάδα τουλάχιστον εδώ και 20 - 25 χρόνια από όλα τα κόμματα και θα ακολουθηθεί από όλα τα κόμματα που λένε ότι «εγγυόμαστε την παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ».

Οταν ακούτε αυτά, όλες οι άλλες υποσχέσεις είναι στον αέρα. Είναι ψέμα, είναι απάτη. Ιδιαίτερα στον τομέα της αγροτικής πολιτικής, παντού, αλλά ιδιαίτερα στον τομέα της αγροτικής πολιτικής είναι ασυμβίβαστη η αγροτική πολιτική της ΕΕ - και η γενικότερη βέβαια - με τα συμφέροντα των μικροϊδιοκτητών αγροτών, του ελληνικού λαού, να εξασφαλίσει είδη διατροφής, ένδυσης, υπόδησης κ.λπ., καλής ποιότητας και φθηνά και όχι όπως συμβαίνει σήμερα.

Θα πάμε και στα μπλόκα της αγροτιάς, όχι απλώς για να τους ακούσουμε, αλλά για να δεσμευτούμε, για άλλη μια φορά, ότι είμαστε δίπλα τους, μαζί τους και ανάμεσά τους.

Το κίνημα πρέπει να έχει και μορφές απειθαρχίας

-- Με αφορμή τις τελευταίες απεργίες. Πιστεύετε ότι υπάρχει μια έξαρση των λαϊκών κινητοποιήσεων ή είναι κάτι πρόσκαιρο;

-- Κινητοποιήσεις είχαμε και θα έχουμε και θα έχουν και τη μορφή έξαρσης. Γιατί, μην ξεχνάτε ότι τώρα θα ζήσει ο ελληνικός λαός τα μέτρα που πάρθηκαν πριν λίγους μήνες. Σήμερα π.χ. που θα πάμε να πάρουμε τις συντάξεις μας οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, φοβόμαστε να πάμε να δούμε στην τράπεζα τις συντάξεις. Ακόμα δεν έχουμε ζήσει τα μέτρα και δεν είναι προσωρινά.

Δεν μπορεί το κίνημα να αναπτύσσεται με εξάρσεις και υφέσεις. Και, βεβαίως, αυτό δε σημαίνει ότι θα γίνεται 1 - 2 χρόνια απεργία ή θα είναι 2 χρόνια κλειστοί οι δρόμοι. Κίνημα σημαίνει οργάνωση, σημαίνει διαμορφώνω ηγεσίες όχι για να με υποκαταστήσουν, ριζοσπαστικές. Δηλαδή, αλλάζει ο συσχετισμός δύναμης και υιοθέτηση μιας συγκροτημένης διαφορετικής πολιτικής από αυτή που ακολουθείται.

Αυτό το κίνημα πρέπει να έχει και μορφές - να σας το πω καθαρά - και απειθαρχίας. Δεν μπορεί να έρχονται να μας λένε, είναι νόμος. Μα αυτό το νόμο τον ψήφισε η Βουλή, τι νόμος δηλαδή; Προχτές δεν ήταν νόμος, έγινε νόμος και θα πειθαρχήσω; Αναγκαστικά και μορφές απειθαρχίας. Και αγωνιστικές μορφές δεν είναι μόνο κλείνω ένα δρόμο. Οι αγωνιστικές μορφές είναι αντίσταση παντού, οργανωμένη, μαζική για να έχει αποτελέσματα.

Π.χ. τι θα γίνει με τους φόρους που δεν μπορούμε να πληρώσουμε; Δε βάζουμε το ζήτημα έτσι για να λέμε κίνημα απειθαρχίας. Αλλά, αν δεν έχω να πληρώσω, τι θα κάνω; Υπήρχε ένας νόμος μέχρι τώρα, που έλεγε για ένα χρόνο δε γίνονται κατασχέσεις σπιτιών. Αυτή τη στιγμή συζητείται να καταργηθεί. Και έχουμε ελεγμένη πληροφορία ότι μια ιδιωτική τράπεζα μεγάλη, ετοιμάζεται να φτιάξει μια εταιρεία, η οποία θα παίρνει τα κατασχεμένα σπίτια και θα τα νοικιάζει - ενδεχομένως λίγο πιο φθηνά - στους ίδιους. Αφήστε που αυτή η στρατιά των ενοικιαστών θα είναι οι σύγχρονοι εξαγορασμένοι εργάτες, υπάλληλοι κ.λπ.

Αλληλεγγύη που να ενεργοποιεί

Οταν, λοιπόν, βρίσκεσαι σε αυτήν την κατάσταση, όταν η κρίση οξύνεται, ποιος θα την πληρώσει; Επομένως, πρέπει να προετοιμαστούμε για τέτοιες ενέργειες κι εδώ χρειάζεται και αλληλεγγύη. Μορφές κοινωνικής αλληλεγγύης που ενεργοποιούν. Οχι η αλληλεγγύη να περνάνε από τα σπίτια μας και να μας δίνουν ένα πακετάκι μακαρόνια. Καταλαβαίνω ότι γι' αυτόν που πεινάει και τα μακαρόνια είναι σημαντικό, αλλά δεν μπορεί να τραβήξει πάρα πολύ η βαλίτσα. Επομένως, ένα κίνημα θα αναπτύσσεται με πολυμορφία, θα αλλάζει τις μορφές πάλης, δεν μπορεί μια μορφή πάλης να εξαντλείται. Αυτό για μας έχει σημασία.

Εξάρσεις μπορεί να έχεις. Κι ύστερα από μια έξαρση να τρως μια κατραπακιά και να μη γίνεται τίποτα. Εδώ πια θέλει αντικειμενικά, υπάρχει η ανάγκη ριζικής ανατροπής. Και πρέπει αυτή να προετοιμαστεί, δεν γίνεται πατώντας κουμπιά. Σε αυτό το έδαφος, μπορεί οι εργαζόμενοι, προετοιμάζοντας μια τέτοια εξέλιξη, μπορεί πραγματικά να ασκήσουν πίεση και να αποσπάσουν και κάποιες παραχωρήσεις, έστω προσωρινά. Διαφορετικά...

Ας πούμε τώρα: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση για ημερήσια διάταξη στη Βουλή. Δηλαδή θα πάμε στη Βουλή - έχετε δει πώς έχει γίνει η Βουλή, η Βουλή της ατάκας, του επί προσωπικού. Φυσικά, εμείς θα πάμε και θα μιλήσουμε. Αλλά τι θα προσφέρει μια προ ημερήσιας διάταξης στη Βουλή;

Κι ένα τελευταίο. Θυμάστε τα προηγούμενα χρόνια που έλεγαν το εξής πράγμα: Ζητάτε πανεθνικοποίηση της αγροτικής πολιτικής; Επειδή λέγαμε κατάργηση των ποσοστώσεων κ.λπ., να καλλιεργήσουμε όλα τα προϊόντα που έχουμε ανάγκη, να σταματήσουμε τις εισαγωγές κ.λπ. Αυτό τι σήμαινε; Οτι θα εφαρμόσουν την Κοινή Αγροτική πολιτική διά πυρός και ροπάλου.

Θεωρούμε πολύ σημαντικό την οργάνωση από τα κάτω

-- Στη συνδικαλιστική ηγεσία των αγροτών υπάρχουν απόψεις που συμφωνούν με τη γενική κατεύθυνση της πολιτικής που περιγράψατε, μιλώντας για μεγάλες καπιταλιστικές μονάδες;

-- Κανένας αγώνας δεν είναι απαλλαγμένος από σημαντικές διαφορές μέσα στις ίδιες τις γραμμές του αγροτικού κινήματος. Κι αυτό δεν είναι περίεργο. Για πολλά χρόνια στους αγώνες που γίνονταν έπαιρναν μέρος και φτωχοί αγρότες και μεσαίοι και ορισμένα τμήματα της αγροτιάς που έβλεπαν ότι έρχεται μια μπόρα και ήθελαν να επιβιώσουν με τις μεγάλες ιδιοκτησίες, γιατί φοβούνται το πιο μεγάλο ψάρι. Και σε πολλές περιπτώσεις, στα διάφορα μπλόκα που υπήρχαν στην Ελλάδα, κυριαρχούσαν αιτήματα, τα οποία έβαζαν τα προβλήματα της μεγάλης ιδιοκτησίας.

Αυτό ήταν, αν θέλετε, και ένα αντικειμενικό γεγονός, αλλά κυριαρχούσε αυτό το πρόβλημα, γιατί το αγροτικό κίνημα έχει τα προβλήματα που έχει και το εργατικό στην Ελλάδα και τα άλλα τμήματα. Στα κεντρικά, στα πανελλαδικά όργανα και στα τοπικά κυριαρχούν μεγαλοϊδιοκτήτες, μεγαλέμποροι. Πάρτε τους εμπορικούς συλλόγους ή την ΕΣΕΕ. Εκεί μέσα είναι οργανωμένοι οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ και το μικρομάγαζο της γειτονιάς, που κάνει 2 - 3 μέρες να δει πελάτη. Είναι δυνατόν να έχουν κοινά συμφέροντα; Και όλοι θεωρούνται μέλη.

Το ίδιο υπάρχει και στην αγροτική παραγωγή. Κι ίσως εδώ να ήταν και πιο έντονο. Με αυτήν την έννοια, βεβαίως έχει ευθύνη και η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος. Δεν υπάρχει στην ουσία ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος που είναι στο πλευρό των αγροτών.

Θα σας έλεγα και το εξής πράγμα: Ακόμα και αν η ηγεσία ήταν ριζοσπαστική και κινούνταν στην κατεύθυνση που - αν θέλετε - κι εμείς σαν ΚΚΕ θα την χειροκροτούσαμε. Πάλι αυτό δε φτάνει. Η ηγεσία τι θα κάνει; Θα πάει στο υπουργείο, θα κάνει έναν αγώνα και θα πάει να συζητήσει. Αν δεν υπάρχει οργανωμένη αγροτιά στη βάση και κίνημα οργανωμένο στη βάση, που να εκλέγει αντιπροσώπους σε όλα τα όργανα, αποφασισμένους να προσφέρουν τα πάντα ανιδιοτελώς και με προσωπικές θυσίες, η πίεση που θα ασκούνταν δε θα ήταν αυτή που έπρεπε.

Με αυτή την έννοια, εμείς θεωρούμε πολύ σημαντικό την οργάνωση του αγώνα από τα κάτω. Ακούμε πως καλός είναι ο αυθόρμητος αγώνας κ.λπ. Παντού, σε κάθε μέρος του αγώνα συμμετέχουν άνθρωποι με διαφορετικές αντιλήψεις και παρεμβαίνουν όλα τα κόμματα. Αυτό που έχει σημασία είναι να κυριαρχήσουν αυτά τα αιτήματα της φτωχής αγροτιάς. Αυτό έχει σημασία και όχι τα αιτήματα που μπορεί να απαλύνουν τα όποια προβλήματα της μειοψηφίας της αγροτιάς.

Το θέμα δεν είναι κλειστοί ή ανοιχτοί δρόμοι

-- Στηρίζετε το αίτημα των αγροτών να βγάλουν τα τρακτέρ τους στην ΠΑΘΕ;

-- Εμείς στηρίζουμε τα αιτήματα της αγροτιάς και τις μορφές πάλης που αυτή θέλει να ακολουθήσει, προκειμένου να πετύχει κάτι. Ο,τι μορφές πάλης αποφασίσει η αγροτιά, οργανωμένα, με την κατάλληλη περιφρούρηση, εμείς θα είμαστε δίπλα της.

Δεν είναι συζήτηση αυτή. Εμείς θα τους υποστηρίξουμε και όταν θα κλείσουν τους δρόμους. Το θέμα ανοιχτοί ή κλειστοί δρόμοι είναι η παγίδα για την αγροτιά που σήμερα έχει πιεστικά προβλήματα. Είτε ανοιχτοί, είτε κλειστοί είναι οι δρόμοι, αν δεν υπάρξει ένας αγώνας σκληρός κι αν θέλετε με κλιμάκωση, δεν θα υπάρξουν αποτελέσματα.

Το ανοιχτοί ή κλειστοί δρόμοι είναι ένα παραπλανητικό επιχείρημα της κυβέρνησης. Μεταθέτει το ζήτημα από το τι πρέπει να κάνει η ίδια για τον ΦΠΑ, για το πετρέλαιο, τη βενζίνη, τα χρέη στην Αγροτική Τράπεζα, για τις συντάξεις που έκοψε, για τη φορολογία που βάζει στον αγρότη από το πρώτο ευρώ. Η κυβέρνηση μεταθέτει το ζήτημα - δεν το κάνει για πρώτη φορά - εκεί. Αυτό είναι που πρέπει να απαντήσει στους αγρότες; Εγώ σας λέω ότι τους στέλνει στα σπίτια τους. Αυτό το έχει κάνει πολλές φορές. Με τι υποσχέσεις; Θα κάνουμε μια συζήτηση στη Βουλή, μια Επιτροπή; Γιατί αυτά ακούμε. Αυτή είναι η λύση;

Το ζήτημα είναι έστω να βγάλει το χρόνο και τον επόμενο χρόνο - εμείς δε μένουμε εκεί - η φτωχή αγροτιά. Να κερδίσει χρόνο για να διεκδικήσει τα πιο ουσιαστικά δικαιώματά της. Και γι' αυτό υποστηρίζουμε και τα άμεσα αιτήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ