ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Δυναμική, αγωνιστική απάντηση!

Κοινό, αγωνιστικό μέτωπο εργατιάς - αγροτιάς - νεολαίας στη χτεσινή συγκέντρωση αλληλεγγύης στους μαχόμενους αγρότες που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Εργάτες, γυναίκες, νεολαίοι, όλοι έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση στήριξης του αγώνα των αγροτών
Εργάτες, γυναίκες, νεολαίοι, όλοι έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση στήριξης του αγώνα των αγροτών
Το κοινό αγωνιστικό μέτωπο εργατών - αγροτών - αυτοαπασχολουμένων - νεολαίας, που στέκεται με θάρρος και αποφασιστικότητα απέναντι την πολιτική του αυταρχισμού και της καταστολής που επιστρατεύει η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ενάντια στον αγωνιζόμενο λαό, αναδείχτηκε στη χτεσινοβραδινή, μαζική και δυναμική συγκέντρωση αλληλεγγύης στον αγώνα της φτωχής αγροτιάς, που οργάνωσε, στην πλατεία της πόλης το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ).

Με τρακτέρ έφτασαν στο χώρο της συγκέντρωσης αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας. Τα στάθμευσαν πάνω στην πλατεία, με αναμμένες τις μηχανές και τα φώτα, κορνάροντας εκκωφαντικά. Τους υποδέχτηκε πλήθος εργαζομένων, ανέργων συνταξιούχων, που κρατούσαν σημαίες του ΠΑΜΕ κι εκατοντάδες φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, που είχαν στήσει δεκάδες πανό. Ιδιαίτερα μαζική και μαχητική η παρουσία των σπουδαστών του ΤΕΙ Λάρισας, που βρίσκονται σε συνεχή αγωνιστική κινητοποίηση αντιδρώντας, αγωνιστικά, στο σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας.

Τα συνθήματα, κοινά για όλους, υπέρ του δίκιου των αγώνα της αγροτιάς, της εργατιάς, της σπουδάζουσας νεολαίας, του λαού και κατά της βάρβαρης, αντιλαϊκής πολιτικής της συγκυβέρνησης.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Τ. Τσιαπλές , πρόεδρος του ΕΚΛ, αφού κατήγγειλε τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, τόνισε: «Μπορούμε, ενώνοντας τις δυνάμεις μας σε ένα ενιαίο μέτωπο αγώνα, απέναντι στα μονοπώλια, τα κόμματα που τα υπηρετούν και την ΕΕ, να ανατρέψουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές, να ανοίξουμε το δρόμο για ριζικές αλλαγές σε επίπεδο οικονομίας και εξουσίας. Σε αυτούς τους στόχους πρέπει να είναι αφοσιωμένη η συμμαχία που οικοδομούμε. Οι εργατοϋπάλληλοι, οι φτωχοί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, η νεολαία και οι γυναίκες, πρέπει να στηριχθούν στις δυνάμεις τους και την κοινωνική συμμαχία που οικοδομούμε. Εδώ βρίσκεται η δύναμή τους, η ελπίδα και η προοπτική».

Οι συνταξιούχοι στο μπλόκο της Νίκαιας
Οι συνταξιούχοι στο μπλόκο της Νίκαιας
Στο δίκιο των αιτημάτων της αγροτικής κινητοποίησης και στην αποφασιστικότητα των αγροτών της Θεσσαλίας να συνεχίσουν την πάλη τους για άμεσες λύσεις, αλλά και για ν' ανοίξει η προοπτική μιας διαφορετικής αγροτικής ανάπτυξης στη χώρα μας, αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους, ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και ο Κ. Τζέλλας, Γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ενώ για κοινότητα των προβλημάτων αγροτών και εμπόρων μίλησε ο Γ. Τσιαπλές, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας.

Μετά το τέλος των ομιλιών, ακολούθησε μεγάλη πορεία, με τη συμμετοχή και των τρακτέρ, που, για ώρα πολλή, συγκλόνισε το κέντρο της Λάρισας.

Ανάλογο συλλαλητήριο αλληλεγγύης στη μαχόμενη αγροτιά οργανώνουν, αύριο Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και το Συνδικάτο Οικοδόμων του νομού.

Οι συνταξιούχοι στο πλευρό των αγροτών

Το μεσημέρι, χτες, στο μπλόκο της Νίκαιας, έφτασαν τέσσερα πούλμαν με συνταξιούχους από την Αθήνα για να εκφράσουν, επί τόπου, τη συμπαράστασή τους στον αγώνα της αγροτιάς. Την επίσκεψη συμπαράστασης κι αλληλεγγύης οργάνωσαν οι Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ. Οι συνταξιούχοι κατέβηκαν από τα λεωφορεία και, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του κοινού αγώνα εργατιάς - αγροτιάς και κατά του κυβερνητικού αυταρχισμού, έφτασαν, με πορεία μέσα στα τρακτέρ, στο χώρο όπου τους περίμεναν οι αγρότες.

Καλωσορίζοντάς τους ο Β. Μπούτας, σημείωσε ότι η λαϊκή αλληλεγγύη δίνει δύναμη στους αγρότες να συνεχίσουν και να εντείνουν την πάλη τους. «Τη χρειαζόμαστε αυτή τη δύναμη» - είπε - «γιατί απέναντί μας έχουμε μια σκληρή, βάρβαρη πολιτική, την οποία, εργατιά - αγροτιά και τα άλλα λαϊκά στρώματα, πρέπει, με την κοινό μας αγώνα, να ανατρέψουμε». Κι αφού αναφέρθηκε στη νέα επίθεση που δέχονται οι συνταξιούχοι αγρότες, με τις περικοπές στην εξευτελιστική σύνταξη των 360 ευρώ, την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, τα χαράτσια για τα νοσοκομεία και τα φάρμακα κι άλλα πολλά, τόνισε: «Οι φτωχοί αγρότες παλεύουμε στους δρόμους, διεκδικώντας άμεσες λύσεις στα ζωτικά προβλήματά μας και, ταυτόχρονα προβάλλουμε ως προοπτική μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες σε φτηνά και ποιοτικά τρόφιμα».

Στο χαιρετισμό του, ο Δ. Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, στάθηκε στη μεγάλη σημασία που έχει ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, τονίζοντας την ανάγκη της κοινής αγωνιστικής δράσης. «Δεν ήρθαμε εδώ απλώς για μια επίσκεψη συμπαράστασης» - είπε - «αλλά για να σηματοδοτήσουμε τον κοινό αγώνα μέσα από τον οποίο μπορεί να ξεπηδήσει η Λαϊκή Συμμαχία».

Θερμός ήταν ο χαιρετισμός του Π. Τάτση, πρόεδρου της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, όπως και του Δ. Μαυροδόγλου, αγωνιστή της παλιάς φρουράς της εργατικής τάξης, που επεσήμανε ότι «η φτωχή αγροτιά δεν παλεύει μόνο για να μην ξεκληριστεί η ίδια, αλλά και για να ζήσει ο λαό μας, αφού με τα προϊόντα που παράγει μάς τρέφει όλους κι απ' αυτήν την άποψη ο αγώνας της είναι και πατριωτικός».

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Παραμένουν στο πόστο τους!

Το Σάββατο η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Από το μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια Θεσσαλονίκης

Phasma

Από το μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια Θεσσαλονίκης
Με περιοδείες και εξορμήσεις στα χωριά της Θεσσαλονίκης και των άλλων νομών της Κεντρικής Μακεδονίας, τα στελέχη της ΠΑΣΥ προετοιμάζουν την επιτυχία του συλλαλητηρίου που θα γίνει το Σάββατο 9 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι, στο Αγαλμα Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη και της πορείας που θα ακολουθήσει προς την έκθεση «Ζωοτεχνία».

Καθημερινά συμβάλλουν στην ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή των αγροτών στα μπλόκα του αγώνα που στήνονται σε όλη την περιοχή αλλά και προετοιμάζουν τη μαζική συμμετοχή των αγροτών στο μεγάλο συλλαλητήριο του Σαββάτου. Καλούν τους αγρότες να κλιμακώσουν τον αγώνα για την ικανοποίηση των άμεσων ζωτικών αιτημάτων τους και να παλέψουν για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, σε όφελος του λαού.

Στο μεταξύ, πυκνώνουν τα μπλόκα των αγροτών που έχουν στηθεί στους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης.

Στον Εβρο, μαζικοποιείται το μπλόκο στο εργοστάσιο Ζάχαρης έξω από την Ορεστιάδα.

Στη Ροδόπη, οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ στην Καλλίστη στην Εθνική οδό Ξάνθης - Κομοτηνής.

Στην Ημαθία, οι αγρότες παραμένουν με παραταγμένα τα αγροτικά τους μηχανήματα στον κόμβο της Κουλούρας και στη διασταύρωση της Νάουσας.

Στις Σέρρες, οι αγρότες που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στο ύψος του Λευκώνα, χτες το πρωί προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Σερρών, πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία. Στο πλευρό τους βρέθηκαν εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες ταξί. Επίσης, μοίρασαν αλεύρι στους παρευρισκόμενους. Στο μεταξύ, παραμένουν τα μπλόκα των αγροτών στο Ροδολίβος και στα Κερδύλλια, όπου επίσης οι αγρότες προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού.

Στο Κιλκίς, οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στον κόμβο Πολυκάστρου στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ευζώνων.

Στην Πέλλα, οι αγρότες παραμένουν με τα τρακτέρ τους στο ύψος του Γυψοχωρίου.

Οι αγρότες σε Δράμα και Καβάλα προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του τμήματος της Εθνικής οδού Καβάλας - Δράμας στο ύψος της Κοινότητας Λυδίας, ενώ παρατεταγμένα συνεχίζουν να έχουν τα τρακτέρ τους στη Μαυρολεύκη και στη διασταύρωση Κοκκινογείων.

Στη Θεσσαλονίκη, οι αγρότες διατηρούν και μαζικοποιούν τα μπλόκα στα Πράσινα Φανάρια, κοντά στο αεροδρόμιο και στη Χαλκηδόνα, στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Εδεσσας. Οι αγρότες του μπλόκου της Χαλκηδόνας χτες προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου.

Στο πλευρό των αγροτών στο μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια βρέθηκε χτες αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με την βουλευτή Ελένη Γερασιμίδου. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ νωρίτερα περιόδευσε στην Επανομή και το απόγευμα στο Στίβο. Σε κάθε σταθμό της περιοδείας εξέφραζε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα της φτωχής αγροτιάς και τα αιτήματα που προβάλει. Κάλεσε τους αγρότες αλλά και τον υπόλοιπο λαό να δυναμώσουν την πάλη και τη συμμετοχή τους στα μπλόκα του αγώνα, να καταδικάσουν την πολιτική βαρβαρότητας και αυταρχισμού της τρικομματικής κυβέρνησης. Επίσης, κάλεσαν τους αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ μετατρέποντάς το σε αποφασιστικό βήμα κλιμάκωσης της πάλης για την ικανοποίηση των διεκδικήσεών τους.

Στην Πελοπόννησο

Αυξήθηκαν κατά ένα (σύνολο οχτώ) - στον κόμβο στο Κουρτέσι Ηλείας - τα σημεία στην Πελοπόννησο όπου μικρομεσαίοι αγρότες έχουν βγει με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.

Στην Πάτρα, οι παραγωγοί στη λαϊκή αγορά στο Σκαγιοπούλειο κατέβηκαν σε απεργία και στη συνέχεια προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της Γ' ΔΟΥ Πάτρας διαμαρτυρόμενοι για τη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης, τα χαράτσια και τις απειλές για δήμευση των περιουσιών τους. Μάλιστα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους και το υψηλό κόστος παραγωγής, πέταξαν μπροστά στην είσοδο της Εφορίας φρούτα και λαχανικά. Την ίδια στιγμή αγροτοκτηνοτρόφοι της Αχαΐας παραμένουν ακλόνητοι στις θέσεις τους: Στη διασταύρωση της Αχαγιάς, στην Εθνική οδό Πατρών - Πύργου καθώς και στη θέση Κουρλαμπά και Διάσελο που βρίσκονται στην παλιά Εθνική οδό Πατρών - Τρίπολης.

Ανάλογη κινητοποίηση έγινε και στην Εφορία στο Αργος, όταν μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι που έχουν παρατάξει τρακτέρ, αγροτικά αυτοκίνητα και μηχανήματα στον κόμβο στο Ανυφί, στο δρόμο των Αρχαιοτήτων (επαρχιακός δρόμος Ναυπλίου - Μυκηνών) μαζί με επαγγελματοβιοτέχνες από την ΠΑΣΕΒΕ προχώρησαν σε τρίωρο συμβολικό αποκλεισμό του καταστήματος.

Στα σύνορα Αρκαδίας - Λακωνίας, στη διασταύρωση για Καρυές, παραμένουν στις θέσεις τους αγρότες από Αρκαδία και Λακωνία. Στη Μεσσηνία εξακολουθούν να είναι παραταγμένα τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στον κόμβο στο Σουληνάρι, όπως και στην Ηλεία, όπου μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ) έχουν συγκεντρωθεί και παρατάξει τα μηχανήματά τους από προχτές στον κόμβο της Μαραθιάς.

Στην Ανατολική Στερεά

Αγρότες της Φθιώτιδας πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Πάρκου στη Λαμία ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΑΣΥ. Στους συγκεντρωμένους μίλησαν οι πρόεδροι των Αγροτικών Συλλόγων Πελασγίας, Στυλίδας - Αχινού και Μακρακώμης. Σωματεία και φορείς της περιοχής εξέφρασαν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στον αγώνα της αγροτιάς. Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν στην Ανθήλη, όπου έγινε συμβολικός αποκλεισμός της Εθνικής οδού. Στη Φθιώτιδα τα τρακτέρ παραμένουν στους δρόμους, στην είσοδο της Λαμίας, στο Δομοκό και μεταξύ Ελάτειας και Αμφίκλειας στην παλιά Εθνική οδό Λιβαδειάς - Λαμίας.

Στη Βοιωτία τρακτέρ παραμένουν παραταγμένα στους δρόμους, σε Κάστρο, Ορχομενό, Θήβα και Βάγια. Σε Κάστρο και Θήβα έγιναν χτες συμβολικοί αποκλεισμοί των δρόμων.

Στη Βορειοδυτική Ελλάδα

Εντείνεται η αγανάκτηση των αγροτοκτηνοτρόφων απέναντι στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης να δώσει λύσεις στα καυτά προβλήματά τους, κάτι που εκφράζεται με τη μαζικότερη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις, αλλά και με το στήσιμο νέων μπλόκων. Στην Πρέβεζα μετά το Καναλάκι, όπου οι αγρότες έχουν παρατεταγμένα δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα από την προηγούμενη βδομάδα, στον αγώνα ρίχνονται και οι αγρότες του Λούρου που έχουν συγκεντρώσει τρακτέρ στη διασταύρωση του Ωρωπού.

Στην Αιτωλοακαρνανία, επίσης, μετά το αγροτικό μπλόκο στον κόμβο του Αγίου Δημητρίου στο Αγρίνιο, ανοίγει δεύτερο μέτωπο στην Κατοχή Μεσολογγίου, όπου μαζεύονται τρακτέρ στην κεντρική πλατεία.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Εμπαιγμός χωρίς όρια

Δεν ικανοποιείται κανένα αίτημα της αγωνιζόμενης αγροτιάς

Στην προκλητική κοροϊδία της αγροτιάς προχωρά η τρικομματική κυβέρνηση τη στιγμή που αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά της και εντείνει τη βάρβαρη αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη των αρχηγών των τριών κομμάτων που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έσπευσε να κάνει ανακοινώσεις, που μόνο εμπαιγμός μπορούν να θεωρηθούν. Ανακοίνωσε έτσι 11 μέτρα για τη δήθεν στήριξη των αγροτών.

Η κυβέρνηση θέλει να εμφανίσει ότι θα δοθεί φτηνό νυχτερινό ρεύμα στους αγρότες για να ποτίζουν, αφού, μετά και τις τόσες ανατιμήσεις, από την 1η του Ιούλη καταργεί το αγροτικό ρεύμα. Και η ...«παροχή» αυτή αφορά στο νέο αυξημένο νυχτερινό τιμολόγιο, αλλά και μόνο νύχτα να ποτίζουν οι αγρότες, πάλι δε λύνεται κανένα πρόβλημα. Η αγροτιά απαιτεί άμεση μείωση του τιμολογίου της ΔΕΗ κατά 30%.

Η κοροϊδία συνεχίζεται με το αγροτικό πετρέλαιο, όπου ανακοινώθηκε ότι θα δοθούν τα υπόλοιπα 80 εκατ. ευρώ της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, που έτσι κι αλλιώς έπρεπε να γίνει, ενώ με το μνημόνιο 3 κόβονται από φέτος τουλάχιστον 53 εκατ. ευρώ ετησίως από την επιστροφή πετρελαίου.

Οσον αφορά στην επιστροφή του ΦΠΑ ο συντελεστής παραμένει μειωμένος στο 6% από το 11% που ήταν και ο υπουργός Αθ. Τσαυτάρης έφτασε σε σημείο να ανακοινώσει ότι μετά την καταπολέμηση των πλαστών τιμολογίων μπορεί και να αυξηθεί το ποσό της επιστροφής του ΦΠΑ στους δικαιούχους αγρότες... Αυτό πάλι κι αν αποτελεί κοροϊδία... Από τη μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ οι αγρότες χάνουν 180 ευρώ ετησίως. Το αίτημά τους είναι να μην ισχύσει η μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ και να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

Πρόκληση αποτελεί και η αναφορά στα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών και στη ρύθμισή τους, ενώ η εξάλειψη της υποθήκης για όσα δάνεια ...ξοφληθούν στο ύψος του 120% του χρέους είναι παραπάνω από κοροϊδία, αφού κανείς αγρότης δε θα έφτανε σε αυτό το σημείο αν μπορούσε να πληρώνει έστω και τις ελάχιστες δόσεις των δανείων. Το ζήτημα είναι ότι οι αγρότες που δε θα μπορούν να πληρώνουν τις δόσεις στην ουσία θα χάσουν τα σπίτια τους και τα χωράφια τους, αφού δίνεται το δικαίωμα στις τράπεζες να τα νοικιάζουν στο όνομα της αποπληρωμής των χρεών.

Η λίστα της κοροϊδίας συνεχίζει με την ανακοίνωση καταβολής της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι για το 2012 μέσα στο Φλεβάρη, η οποία έτσι κι αλλιώς θα δινόταν και μάλιστα θα είναι και μειωμένη λόγω του προστίμου συνυπευθυνότητας επειδή ξεπεράστηκε το εθνικό στρεμματικό πλαφόν. Και αυτό εμφανίζεται και ως παροχή προς τους βαμβακοπαραγωγούς, αλλά και προς εκείνους που έπαθαν μεγάλες ζημιές από το πράσινο σκουλήκι, στους οποίους η τρικομματική κυβέρνηση αρνείται να καταβάλει αποζημιώσεις.

Ως μέτρο εμφανίζονται και οι λεγόμενες εισοδηματικές ενισχύσεις - ψίχουλα (ντε μίνιμις) για τους κτηνοτρόφους, μιας και η πλειοψηφία των αιγοπροβατοτρόφων και των βοοτρόφων στις πεδινές περιοχές έχουν λαμβάνειν στην πλειοψηφία τους 300 - 500 ευρώ όλα κι όλα, ενώ στις ορεινές περιοχές δε φαίνεται ότι θα δοθεί τίποτα και η μερίδα του λέοντος από τα 30 εκατ. ευρώ θα προσφερθεί στις μεγάλες βιομηχανικές κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές επιχειρήσεις.

Στη ρότα της κοροϊδίας βρίσκονται και οι εξαγγελίες για την πληρωμή των ροδακινοπαραγωγών Ημαθίας με δάνεια στους βιομηχάνους, για τις πρόωρες συντάξεις και την παράταση του προγράμματος κατά δύο χρόνια, τη στιγμή που χιλιάδες αγρότες που ήταν να βγουν στη σύνταξη θα περιμένουν δύο χρόνια αφού το όριο πηγαίνει στα 67 έτη. Επίσης, εμπαιγμό αποτελούν και οι εξαγγελίες για την έγκριση σχεδίων βελτίωσης και της ίδρυσης «Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας», ενώ η απλούστευση νομιμοποίησης σταβλικών εγκαταστάσεων κρύβει νέα χαράτσια για τους κτηνοτρόφους.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σήμερα η συνέντευξη της ΠΑΣΥ

Συνέντευξη Τύπου δίνει σήμερα η ΠΑΣΥ, στις 11.30 το πρωί στον 7ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ενόψει της κινητοποίησης που οργανώνει το Σάββατο. Στη συνέντευξη Τύπου θα παραβρεθεί εκ μέρους της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας. Επίσης, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ.

Στο μπλόκο της Χαλκηδόνας

Τους αγωνιζόμενους αγρότες στο μπλόκο της Χαλκηδόνας στη Θεσσαλονίκη, θα επισκεφθεί σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι, αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή.

Συμπαράσταση στους αγρότες

Τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στους φτωχούς αγρότες που για μια ακόμα φορά βγήκαν στα μπλόκα του αγώνα σε πολλές περιοχές της χώρας, εκφράζουν εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα καταγγέλλουν την τρικομματική κυβέρνηση που αντιμετωπίζει τον αγώνα τους με κλούβες, ΜΑΤ, χημικά, καταστολή.

Τα σωματεία είναι:

Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά.

Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις «Καρφούρ - Μαρινόπουλος - DΙA».

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Συνδικάτο Καπνεργατών/τριων Βόρειας Ελλάδας «Παγκαπνεργατικό».

Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών και Βοηθών Ανελκυστήρων Βόρειας Ελλάδας.

Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης.

Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας.

Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.

Συνδικάτο Δέρματος Θεσσαλονίκης.

Συνδικάτο Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής.

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ «Η Ενότητα».

Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής Θεσσαλονίκης.

Κλαδικό Σωματείο Τροφίμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Σωματείο Δασεργατών Μακεδονίας - Θράκης - Θεσσαλίας.

Σωματείο Εργολαβικών Καθαριστριών και Φυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας.

Σωματείο Εργαζόμενων στις Ιδιωτικές Κλινικές Βόρειας Ελλάδας.

Σωματείο Υπάλληλων Συμβολαιογραφείων.

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ - ΠΩΛΗΤΕΣ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
Διαμαρτυρία με διανομή αγροτικών προϊόντων

Παραγωγοί - πωλητές λαϊκών αγορών συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματά τους και διένειμαν δωρεάν ποσότητες αγροτικών προϊόντων. Στο σημείο έσπευσε πλήθος κόσμου, πράγμα που καταδεικνύει τη μεγάλη φτώχεια και την απόγνωση του λαού. Στη διάρκεια της κινητοποίησης έγινε συνάντηση με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Δ. Μελά, ο οποίος εξέφρασε μια γενικόλογη κατανόηση... Οι παραγωγοί - πωλητές λαϊκών αγορών διεκδικούν:

  • Μείωση 50% της τιμής στο πετρέλαιο για τα αγροτικά μηχανήματα.
  • Μείωση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος.
  • Μείωση εισφορών ΕΛΓΑ και κατάργηση της Υποχρεωτικής Δήλωσης Καλλιέργειας.
  • Μείωση ΦΠΑ από 23% σε 6% στα αγροτικά μηχανήματα και εφόδια (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα).
  • Μείωση ΦΠΑ στη διάθεση των αγροτικών προϊόντων προς όφελος των καταναλωτών.
  • Κατάργηση των ταμειακών μηχανών.
Η ΟΓΕ στα μπλόκα

Στο πλευρό των αγροτών θα βρεθεί αντιπροσωπεία της ΟΓΕ, την Κυριακή 10 Φλεβάρη, με πούλμαν που θα αναχωρήσει από την πλατεία Κάνιγγος στις 7.30 π.μ. για το Μπλόκο της Νίκαιας.

ΠΑΣΥ
Δίνει ψίχουλα για να εισπράξει καρβέλια...

Με αφορμή τις εξαγγελίες κοροϊδία της τρικομματικής κυβέρνησης για τους αγρότες, η ΠΑΣΥ εξέδωσε χτες το βράδυ την εξής ανακοίνωση:

«Τα μαζικά μαχητικά μπλόκα και η κλιμάκωση των αγώνων της αγροτιάς σε όλη τη χώρα, εξαναγκάζει την κυβέρνηση να αναγγείλει ψίχουλα κοροϊδίας, ουσιαστικά χωρίς αντίκρισμα, με στόχο να ξεγελάσει, να αποκλιμακώσει και να συνεχίσει αγριότερα και γρηγορότερα να εισπράττει καρβέλια από φόρους και χαράτσια.

Μόνο από τη μείωση της επιστροφής του ΕΦΚ μας άρπαξε 50 εκατ. ευρώ και μας επιστρέφει τα 30, όταν μέσα από τη φορολογία των χωραφιών σκοπεύουν να αρπάξουν τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ!

Η κοροϊδία και τρομοκρατία δεν θα περάσουν.

Καλούμε τη μικρομεσαία αγροτιά να συσπειρωθεί και να ενισχύσει τα μπλόκα του αγώνα, κλιμακώνοντας την πάλη για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ