ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 20 ΦΛΕΒΑΡΗ
Γενικές συνελεύσεις και πολύμορφες ετοιμασίες

Ευθύνη κάθε εργάτη, κάθε συνδικάτου η οργάνωση της μάχης για να μπει φρένο στην εξαθλίωση

Οπλισμένοι με νέα συμπεράσματα, μετά την απεργία των ναυτεργατών, οι εργάτες μπορούν να δώσουν με επιτυχία τη μάχη της 20ής Φλεβάρη
Οπλισμένοι με νέα συμπεράσματα, μετά την απεργία των ναυτεργατών, οι εργάτες μπορούν να δώσουν με επιτυχία τη μάχη της 20ής Φλεβάρη
Δεν είναι μια οποιαδήποτε απεργία. Είναι μια απεργία που η εργατική τάξη πρέπει να οργανώσει ώστε να ηχήσει βροντερά η άρνησή της να δουλεύει χωρίς Συμβάσεις δηλαδή στο πλήρες έλεος της εργοδοσίας, να γονατίζει από τους φόρους και τα χαράτσια ενώ δυσκολεύεται να καλύψει βασικές της ανάγκες, να μένουν αβοήθητοι οι άνεργοι που αυξάνονται διαρκώς.

Σ' αυτή τη βάση ρίχνονται στη μάχη της απεργίας τα εργατικά συνδικάτα αλλά και οι αγωνιστικές συσπειρώσεις των άλλων λαϊκών στρωμάτων, αναδεικνύοντας την ανάγκη η απεργία να δώσει νέα ώθηση στον αγωνιστικό συντονισμό των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Ετσι, κάλεσμα στην απεργία με το ΠΑΜΕ απευθύνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (βλ. ένθετο θέμα), ενώ η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ έχει καλέσει τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ να «κατεβάσουν ρολά». Επίσης, στη σύσκεψη που οργανώνει η Γραμματεία Αττικής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών αύριο Παρασκευή 8 Φλεβάρη (σελ. 13) θα συζητήσει και τι μέτρα θα πάρει για την επιτυχία της απεργίας.

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη καλεί το φιλειρηνικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, με κάθε μέσο, να στηρίξει την απεργία της 20ής Φλεβάρη και τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.

Δράση αναλαμβάνουν και οι Λαϊκές Επιτροπές που στις 16 Φλεβάρη ετοιμάζουν στην Αττική συγκεντρώσεις και πορείες.

Να οργανωθούν μαζικές συνελεύσεις

Για τα εργατικά συνδικάτα, βασικός στόχος είναι να οργανωθούν καλά γενικές συνελεύσεις, με τη μαζική και ουσιαστικά συμμετοχή των εργαζομένων.

Τις επόμενες μέρες, Γενικές Συνελεύσεις έχουν προγραμματίσει:

  • Κυριακή, 10 Φλεβάρη

-- Το ΣΕΤΗΠ στις 5.30 μ.μ. στην αίθουσα Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5β.).

-- Η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, στις 10 π.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

-- Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης στις 11 π. μ., στο ΕΚ Ξάνθης.

-- Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας στις 11 π. μ., στο Εργατικό Κέντρο.

  • Δευτέρα, 11 Φλεβάρη

-- Η Ενωση Λογιστών Αθήνας, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της.

  • Τρίτη, 12 Φλεβάρη

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας στις 6 μ.μ.

  • Τετάρτη, 13 Φλεβάρη

-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», στις 6 μ.μ., στο κτίριο του ΕΚΑ (Γ' Σεπτεμβρίου και Μάρνη).

  • Πέμπτη, 14 Φλεβάρη

-- Το Σωματείο Εργαζομένων SOFTEX.

  • Κυριακή, 17 Φλεβάρη

Η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, στις 11 π.μ., στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής (Κλεισθένους 15, 7ος όροφος).

Πολύμορφες κινητοποιήσεις

Με πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις οργανώνουν την πανελλαδική απεργία οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ, αλλά και οι Λαϊκές Επιτροπές. Στόχος, να ξεδιπλώνεται αγωνιστική δραστηριότητα σε κλάδους και γειτονιές, να κινητοποιούνται νέες δυνάμεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Η Γραμματεία Αγρινίου του ΠΑΜΕ ετοιμάζει πολύμορφες αγωνιστικές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα:

-- Σήμερα Πέμπτη 7 Φλεβάρη στις 11 π.μ. θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας για την ανεργία και μέτρα προστασίας των ανέργων στον ΟΑΕΔ.

-- Την Τρίτη 12 Φλεβάρη στις 11 π.μ. στην Εφορία θα γίνει συγκέντρωση ενάντια στην αντιλαϊκή φορολογία και τα «χαράτσια».

Στην Ξάνθη, η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ προγραμματίζει συλλαλητήριο σήμερα Πέμπτη 7 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, για την υπογραφή ΕΓΣΣΕ, ενάντια στη φοροεπιδρομή και τα χαράτσια, για ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων.

Η Λαϊκή Επιτροπή Καβάλας διοργανώνει συλλαλητήριο ενάντια στη φοροεπιδρομή και τα χαράτσια, για μέτρα προστασίας των ανέργων, για την υπογραφή ΕΓΣΣΕ, την Τρίτη 12 Φλεβάρη στις 6.30 το απόγευμα στην Κεντρική Πλατεία.

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Τώρα αξιώνει μόνο εκ περιτροπής εργασία

Με ακόμα πιο αντεργατικές διαθέσεις εμφανίστηκε χτες η εργοδοσία της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στη διαβούλευση που προκάλεσε με το Σωματείο Εργαζομένων ανακοινώνοντας την πρόθεσή της να προχωρήσει σε εκ περιτροπής εργασία. Να σημειωθεί ότι η εργοδοσία είχε προκαλέσει τη διαβούλευση προκειμένου, όπως είχε ανακοινώσει, να ζητήσει νέα παράταση της τρίμηνης διαθεσιμότητας που λήγει στις 12 του Φλεβάρη, λέγοντας ότι διαφορετικά θα προχωρούσε σε εκ περιτροπής εργασία.

Οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας, όμως, πριν καν ξεκινήσει η συζήτηση ανακοίνωσαν στους συνδικαλιστές ότι αποσύρουν τη διαθεσιμότητα και ότι θα συζητήσουν μόνο για εκ περιτροπής εργασία 12 - 13 μέρες το μήνα, είτε με συμφωνία είτε μονομερώς. Κάτι το οποίο φυσικά συνεπάγεται μισό μισθό και ασφάλιση. Το Σωματείο στη νέα αυτή εξέλιξη απάντησε, άμεσα, ότι αποσύρεται από τη διαβούλευση και ζήτησε από τους εκπροσώπους της εργοδοσίας να αποστείλουν έγγραφο για νέα διαβούλευση μόνο με τη νέα συγκεκριμένη αξίωση. Επανέλαβαν, όμως, την ξεκάθαρη θέση του σωματείου για: Καμία διαθεσιμότητα, καμία εκ περιτροπής απασχόληση, επαναπρόσληψη απολυμένων και επαναλειτουργία του εργοστασίου της «Ελληνικής Χαλυβουργίας». Οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας τελικά δήλωσαν ότι θα αποστείλουν σύντομα νέο έγγραφο για διαβούλευση.

Να σημειωθεί ότι οι χαλυβουργοί στην προχτεσινή Γενική τους Συνέλευση και στα πλαίσια συντονισμού του αγώνα τους και με την υπόλοιπη εργατική τάξη αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο συμπαράστασης στον απεργιακό αγώνα των εργατών στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, την Πέμπτη 14 Φλεβάρη, στην πλατεία Ελευσίνας, που διοργανώνεται με απόφαση συνδικάτων και φορέων της περιοχής σε σύσκεψη της Γραμματείας Θριασίου του ΠΑΜΕ.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
«Μαύρη» εργασία και έλλειψη μέτρων ασφαλείας

«Οργιο» «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας και παραβίαση κάθε μέτρου προστασίας των εργαζομένων εντόπισε προχτές το πρωί η 5μελής μεικτή Επιτροπή Ελέγχου που λειτουργεί στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, στα πλοία «CHAMPION JET» και «SEA JET II» του εφοπλιστή Ηλιόπουλου, τα οποία επισκευάζονται στο ναυπηγείο Σπανόπουλου στη Σαλαμίνα. Η Επιτροπή έδωσε αμέσως εντολή για παύση εργασιών.

Πιο συγκεκριμένα, οι εργοδότες, εφοπλιστές και μεγαλοεργολάβοι, πατώντας στην τεράστια ανεργία που πλήττει τους εργάτες της Ζώνης και τους ναυτεργάτες, δε διστάζουν όχι μόνο να τους αναγκάσουν να δουλεύουν σαν σύγχρονοι δούλοι, αλλά να βάζουν και σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους. Στο πρώτο πλοίο δούλευαν συνολικά περίπου 14 ανασφάλιστοι ναυτεργάτες και μεταλλεργάτες. Ηταν ναυτολογημένος μόνο ο πλοίαρχος, ο οποίος είναι απλήρωτος από το Σεπτέμβρη. Στο δεύτερο ήταν 8 οι ανασφάλιστοι. Γίνονταν εργασίες με χρήση φλόγας χωρίς στο «SEA JET II» να έχει εκδοθεί πιστοποιητικό «γκαζ φρι», δηλαδή ότι ήταν καθαρό από υπολείμματα πετρελαιοειδών, ώστε να μην υπάρχει το ενδεχόμενο φωτιάς ή έκρηξης. Το ρεύμα που χρησιμοποιούσαν ήταν 220 βολτ και όχι 42, όπως επιβάλλεται από τους κανονισμούς για τις επισκευαστικές εργασίες, με άμεσο τον κίνδυνο εργαζόμενος να καεί σαν ποντίκι.

ΟΓΕ
Δε θα μας υποτάξουν στη σύγχρονη σκλαβιά

Κάλεσμα για την πανεργατική απεργία

Με προμετωπίδα το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τις Συλλογικές Συμβάσεις» μπαίνει η ΟΓΕ στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 20 Φλεβάρη. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες στις ΟΓΕ στηρίζουν τις αποφάσεις των ταξικών Ομοσπονδιών και Συνδικάτων που προχωρούν σε απεργία στις 20 Φλεβάρη και καλούν τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών οικογενειών να ορθώσουν το ανάστημά τους και να παλέψουν, να βάλουν φρένο στην κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Να μεγαλώσουν την ταξική αλληλεγγύη μέσα από το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, δίπλα σε κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο, άνεργη και άνεργο, νέα και νέο, συνταξιούχο, μετανάστη και μετανάστρια.

Να τους γυρίσουν πίσω τα χαράτσια και τη φοροληστεία. Με τον οργανωμένο αγώνα να απαντήσουν στην κρατική βία, την καταστολή και την τρομοκρατία.

Εχουμε δικαίωμα να ζήσουμε με αξιοπρεπείς μισθούς. Εχουμε τη δύναμη να επιβάλλουμε το δίκιο μας.

Δε θα μας υποτάξουν στη σύγχρονη σκλαβιά!!!

Ολες στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 20 Φλεβάρη στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ