ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Φλεβάρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ισραηλινές προετοιμασίες για ευρύτερη ανάφλεξη;

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ως πρελούδιο στρατιωτικής κλιμάκωσης αντιμετωπίζει η πλειοψηφία του ισραηλινού Τύπου την ισραηλινή αεροπορική επίθεση κατά στόχου εντός του συριακού εδάφους, αν και οι πληροφορίες παραμένουν αντιφατικές ως προς τις συνθήκες και τον πραγματικό χαρακτήρα της επίθεσης. Η πλειοψηφία των ισραηλινών ΜΜΕ υιοθετεί την εκδοχή ότι το πλήγμα είχε ως στόχο αυτοκινητοπομπή που μετέφερε αντιαεροπορικό και αντιαρματικό εξοπλισμό και υποστηρίζει ότι επρόκειτο για αυτοκινητοπομπή της λιβανικής σιιτικής «Χεζμπολάχ» που κατευθυνόταν προς την κοιλάδα Μπεκάα. Σύμφωνα, πάντα, με τα ισραηλινά ΜΜΕ, που πιθανώς ως ένα βαθμό προσπαθούν να διαμορφώσουν και «κλίμα», ήδη ο ισραηλινός στρατός έχει μεταφέρει συστοιχίες του αντιαεροπορικού του συστήματος «Σιδερένιος Θόλος», στο βορρά κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Τα κίνητρα της ισραηλινής στάσης παρουσιάζονται να είναι η ανάγκη να μην αποκτήσει η «Χεζμπολάχ» περαιτέρω οπλισμό από το καθεστώς Ασαντ, που θα την καταστήσει μεγαλύτερη απειλή για το Ισραήλ, όπως επίσης και να μην εκληφθεί η μη αντίδραση του ισραηλινού στρατού στα τεκταινόμενα στην περιοχή ως «αδυναμία».

«Να μη δοκιμάζει κανείς τις στρατιωτικές δυνατότητες αντίδρασης της χώρας μου» προειδοποίησε, από την πλευρά του, όπως αναφέρει η φιλοκαθεστωτική εφημερίδα «αλ Μπάαθ», ο αρχηγός του συριακού ΓΕΣ, στρατηγός Αλί Αμπντουλλάχ Αγιούμπ.

Τετραμερής συνάντηση;

Με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λακχντάρ Μπραχίμι, δήλωσε ότι θα συναντηθεί ο επικεφαλής της οργάνωσης - ομπρέλα των Σύρων αντικαθεστωτικών, της Συριακής Εθνικής Συμμαχίας, Μουάζ αλ Κχάτιμπ. Η συνάντηση, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη Συμμαχία, θα γίνει σήμερα στο Μόναχο στο περιθώριο της 49ης Διεθνούς Διάσκεψης για την Ασφάλεια.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - «ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ»
Επί τάπητος οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τα σχέδια νυν και μελλοντικών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική και τις τρέχουσες εξελίξεις σε Συρία, Ιράν και Μάλι, εξετάζουν μεταξύ άλλων από χτες το πρωί υπουργοί Εξωτερικών, Αμυνας και λοιποί ανώτεροι αξιωματούχοι από δεκάδες χώρες συμμετέχοντας στη λεγόμενη 49η «Διάσκεψη Ασφαλείας» του Μονάχου που ολοκληρώνεται αύριο.

Μεταξύ των πιο επιφανών προσκεκλημένων είναι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (που βρίσκεται από το πρωί της Παρασκευής στη Γερμανία συναντώντας πρώτα από όλους την Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ), ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλέχι, οι υπουργοί Αμυνας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν και Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς της Γαλλίας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, και ο επικεφαλής της αντικαθεστωτικής Συριακής Εθνικής Συμμαχίας Μουάζ αλ Κατίμπ. Δεκάδες θα είναι επίσης οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και από ασιατικές χώρες, με πρώτη την Κίνα, και κυρίως από χώρες της υποσαχάρειας Αφρικής.

Το παρών στη 49η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου και στα διεθνή ιμπεριαλιστικά κέντρα αναμένεται να δώσει και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.

MAΛΙ
Διαβουλεύσεις για «αποστολή του ΟΗΕ»

ΜΠΑΜΑΚΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Τα σχέδια για την ανάπτυξη 3.000 έως 5.000 κυανόκρανων στο Μάλι μελετούν πλέον εντατικά διπλωματικοί αξιωματούχοι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά από πρόταση της Γαλλίας, η οποία ολοκλήρωσε στη δυτικοαφρικανική χώρα την πρώτη φάση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης που πραγματοποιεί από τις 11/1/13 εκτοπίζοντας τους εξτρεμιστές ισλαμιστές από όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα του βορρά.

Δυτικές διπλωματικές πηγές σημείωσαν πως ξεκίνησαν στην έδρα του ΟΗΕ οι προκαταρκτικές συζητήσεις για τη συγκρότηση μίας τακτικής δύναμης κυανοκράνων στο Μάλι.

Στο Μάλι πάντως αναμένεται να φθάσει σήμερα νωρίς το πρωί και ο Γάλλος «σοσιαλιστής» πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Αμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς και Ανάπτυξης Πασκάλ Κανφέν.

Τέλος, χτες και η Διεθνής Αμνηστεία ανακοίνωσε πως έχει στα χέρια της ντοκουμέντα και τεκμηριωμένα στοιχεία για τις μαζικές δολοφονίες αμάχων από το στρατό στο Μάλι (και ιδιαίτερα στην πόλη Σεβαρέ) από την έναρξη της γαλλικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης. Επέμβαση βέβαια που δεν έγινε για να «σωθεί» ο Μαλινέζικος λαός από τους ισλαμιστές αλλά για τον έλεγχο του τεράστιου φυσικού πλούτου της χώρας του.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Το θάνατο σκόρπισε χτες νωρίς το πρωί φορτηγό που μετέφερε πυροτεχνήματα και βεγγαλικά και εξερράγη, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει γέφυρα στην επαρχία Χενάν, στην κεντρική Κίνα. Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Ξινχουά», τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 16 είναι οι τραυματίες. Αλλες πηγές κάνουν λόγο για 26 νεκρούς.

ΕΡΕΒΑΝ.-- Αργά το βράδυ της Πέμπτης σε κεντρικό σημείο της αρμενικής πρωτεύουσας, του Ερεβάν, έγινε απόπειρα δολοφονίας κατά του Παρούιρ Αϊρικιάν, 64 χρόνων, που είναι ένας εκ των 8 υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές στην Αρμενία στις 18 Φλεβάρη. Ο Αϊρικιάν, που είναι πρόεδρος του κόμματος «Ενιαία αυτοδιάθεση», διακομίστηκε με σοβαρά τραύματα σε νοσοκομείο.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Ο αρχιεπίσκοπος του Λος Αντζελες δημοσιοποίησε χτες, βάσει δικαστικής απόφασης, τους φακέλους κρουσμάτων παιδεραστίας στις οποίες εμπλέκονται τουλάχιστον 100 «ιερωμένοι» και ανακοίνωσε ότι ο προκάτοχός του, 76χρονος καρδινάλιος Ρότζερ Μαχόνι, απαλλάχθηκε των διοικητικών και δημόσιων καθηκόντων του στην ιεραρχία της εκκλησίας. Οι κακοποιήσεις τουλάχιστον 10.000 παιδιών (τα περισσότερα αγόρια) έγιναν από τη δεκαετία του '50 και έπειτα.

ΜΠΑΝΤΖΟΥΛ.-- Τέσσερις είναι από σήμερα οι εργάσιμες ημέρες της βδομάδας στη δυτικοαφρικανική Γκάμπια των περίπου 2.000.000 κατοίκων. Οι δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας θα εργάζονται μέχρι και την Πέμπτη αφού πλέον με απόφαση του Προέδρου της χώρας Γιαχία Τζάμεχ καθιερώνεται ως αργία και η Παρασκευή για να δοθεί, όπως είπε, στους πιστούς Μουσουλμάνους, μία ακόμη ημέρα περισυλλογής και προσευχής...

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Για συνέχιση και ενίσχυση της βρετανικής συμμετοχής στην εκπαίδευση των νέων λιβυκών δυνάμεων ασφαλείας διαβεβαίωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη Λιβύη. Υπενθυμίζεται ότι Βρετανοί αξιωματικοί είχαν αναλάβει τέτοιου είδους καθήκοντα αμέσως μετά το πέρας της ιμπεριαλιστικής επέμβασης που οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι.

ΙΡΑΝ
«Κλίμα» διαμορφώνει η Κλίντον αποχωρώντας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Το Ιράν βρέθηκε στο στόχαστρο της Χίλαρι Κλίντον κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, χτες, από τη θέση της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ. Η Κλίντον υποστήριξε ότι το Ιράν προσπαθεί να διατηρήσει τον Ασαντ στην εξουσία στη Συρία και ότι στο πλαίσιο αυτό έχει αυξήσει ιδιαίτερα τη στρατιωτική και οικονομική του βοήθεια προς τη Δαμασκό και μάλιστα με ιδιαίτερα εκσυγχρονισμένο εξοπλισμό, ισχυρισμό τον οποίο φυσικά δεν στήριξε σε κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο. Επίσης, ανέφερε ότι ανάλογες ενδείξεις υπάρχουν και για τη Ρωσία χωρίς, πάλι, να επεκταθεί σε λεπτομέρειες. Ταυτόχρονα, απέφυγε επιμελώς ν' αναφερθεί στην ισραηλινή αεροπορική επίθεση επί συριακού εδάφους, για την οποία επικρατεί ακόμη σύγχυση και αντιφατικές εκδοχές. Εξέφρασε την εκτίμηση όμως, ότι πλέον το εξαιρετικά αρνητικό ενδεχόμενο διάχυσης της κατάστασης που επικρατεί στη Συρία στην ευρύτερη περιοχή είναι πολύ πιθανό.

Οι δηλώσεις Κλίντον κατά του Ιράν έγιναν λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η οποία χαρακτήριζε «σοβαρή κλιμάκωση» την αναβάθμιση του συστήματος φυγοκέντρησης στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Νατάνζ. Υπέρ σκληρής στάσης απέναντι στο Ιράν δηλώνει ο πρώην γερουσιαστής της Νεμπράσκα, Τσακ Χάγκελ, του οποίου η υποψηφιότητα για υπουργός Αμύνας εξετάζεται από την επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Νέες διαδηλώσεις

ΚΑΪΡΟ.--

Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, χτες, στην Αίγυπτο, με τις περισσότερες να εξελίσσονται, και πάλι, σε σκληρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής. Τα σφοδρότερα επεισόδια σημειώνονταν μέχρι αργά το βράδυ έξω από το προεδρικό μέγαρο, όπου διαδηλωτές συγκρούονταν με την προεδρική φρουρά, με τουλάχιστον 49 τραυματίες.

Συγκρούσεις σημειώνονταν και στην πλατεία Ταχρίρ, όπου αρκετοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν ελαφρά από αεροβόλα και δύο σοβαρότερα από πυρά της αστυνομίας στον αέρα. Στην Αλεξάνδρεια, μεγάλο πλήθος κόσμου διαδήλωσε και απέκλεισε τις σιδηροδρομικές γραμμές παρά την καταρρακτώδη βροχή, στο Καφρ αλ Σέικ συνεχίστηκαν και χτες για πολλοστή ημέρα οι συγκρούσεις με τουλάχιστον 25 τραυματίες. Διαδηλώσεις, χωρίς σοβαρά επεισόδια, πραγματοποιήθηκαν και σε Πορτ Σάιντ, Σουέζ, αλ Μαχάλα, Μίνια, Ζακαζίκ.

Αργά το βράδυ, το Προεδρικό Μέγαρο εξέδωσε ανακοίνωση όπου προειδοποιούνται οι διαδηλωτές ότι «οι δυνάμεις ασφαλείας θα προστατεύσουν με αποφασιστικότητα τα δημόσια κτίρια και θα αντιμετωπίσουν τη βία και τη δράση αναρχικών στοιχείων», ρίχνοντας την ευθύνη στο λεγόμενο Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας κάτι που το ίδιο απέρριψε. Μέχρι χτες το μεσημέρι από την περασμένη Παρασκευή, είχαν σκοτωθεί 60 άνθρωποι, τραυματιστεί τουλάχιστον 2.000 και συλληφθεί εκατοντάδες.

ΜΕΞΙΚΟ
Πολύνεκρη έκρηξη σε γραφεία πετρελαϊκής

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Μάχη απέναντι στο χρόνο έδιναν χτες επί ώρες τα σωστικά συνεργεία 500 πυροσβεστών και ειδικών δυνάμεων του μεξικάνικου στρατού σε μία προσπάθεια να απεγκλωβίσουν δεκάδες εργαζόμενους που εγκλωβίστηκαν στα ερείπια έκρηξης που προκλήθηκε στις 15.45 μμ της Πέμπτης (χτες τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας) στον υπόγειο χώρο στάθμευσης του 54όροφου ουρανοξύστη της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας ΠΕΜΕΞ («Pemex») στην Πόλη του Μεξικού. Από την ισχυρότατη έκρηξη προκλήθηκε ο θάνατος τουλάχιστον 32 ανθρώπων (17 γυναίκες, οκτώ άνδρες) και ο τραυματισμός άλλων 101 που μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στα νοσοκομεία της Πόλης του Μεξικού με ασθενοφόρα ακόμη και με ελικόπτερα...

Στο πολυώροφο κτίριο εργάζονται περίπου 10.000 άνθρωπο ενώ τη στιγμή της έκρηξης υπήρχε μεγάλη κινητικότητα γιατί ήταν η ώρα διαλείμματος. Αρκετές ώρες μετά το δυστύχημα ήταν έντονη η οσμή υγραερίου εντός και εκτός του ουρανοξύστη, κάτι που κάνει πιο πιθανή αιτία της έκρηξης τη διαρροή αερίου.

Στο ιστορικό της εταιρείας, που είναι η τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγός αργού πετρελαίου στον κόσμο με 2.500.000 βαρέλια ημερησίως, έχουν καταγραφεί στο παρελθόν διάφορα δυστυχήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ