ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Λαϊκές διαμαρτυρίες και απεργία στην «Iberia»

«Η υγεία δεν είναι για πούλημα» το σύνθημα των υγειονομικών στη Μαδρίτη
«Η υγεία δεν είναι για πούλημα» το σύνθημα των υγειονομικών στη Μαδρίτη
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Νέες διαδηλώσεις ενάντια στην πολιτική λιτότητας και τη συνεχιζόμενη εξαθλίωση των εργαζομένων πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο με αιχμή τον τερματισμό των εξώσεων και κατασχέσεων χρεωμένων ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι έχουν πληγεί ή καταστραφεί οικονομικά από την οικονομική κρίση. Σύμφωνα με τα στοιχεία ήδη 400.000 ιδιοκτήτες έχουν λάβει ειδοποιητήρια εξώσεων, ενώ μία σειρά αυτοκτονίες απελπισμένων ανθρώπων έχουν σημειωθεί. Την Κυριακή επίσης χιλιάδες γιατροί, νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, πολλοί φορώντας τις λευκές μπλούζες τους, κατέκλυσαν τους δρόμους της Μαδρίτης και άλλων 15 πόλεων της Ισπανίας, διαμαρτυρόμενοι εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων και των δημοσιονομικών περικοπών που, όπως υπογραμμίζουν, θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια Υγεία μετά την απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης να αναθέσει τη διοίκηση έξι εκ των 20 μεγάλων νοσοκομείων και 27 εκ των 270 κέντρων υγείας σε ιδιώτες.

Απεργία στην «Ιberia»

Η εβδομάδα ξεκίνησε επίσης αγωνιστικά, με τους εργαζόμενους στον ισπανικό αερομεταφορέα «Iberia» να έχουν ξεκινήσει πενθήμερη απεργία ενάντια στην περικοπή 3.807 θέσεων εργασίας, αλλά και τις μειώσεις μισθών, σχέδια που ανακοίνωσε πριν από ημέρες η διοίκηση της εταιρείας. Η απεργία πραγματοποιείται παρά την τρομοκρατία που προσπάθησε να ασκήσει η διοίκηση της εταιρείας. Στο μεταξύ τουλάχιστον σε δύο πόλεις, τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, υπήρξαν επεισόδια καθώς οι απεργοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις καταστολής. Μάλιστα στην ισπανική πρωτεύουσα η αστυνομία μπλόκαρε την πορεία τουλάχιστον 3.000 εργαζομένων, οι οποίοι επιχείρησαν να μπουν για να διαμαρτυρηθούν στο κεντρικό κτίριο του αεροδρομίου, με αποτέλεσμα να υπάρξουν επεισόδια και να γίνουν δύο προσαγωγές. Οι επόμενες απεργίες έχουν προγραμματιστεί για το διάστημα από 4 έως και 8 Μάρτη και από 18 έως και 22 Μάρτη.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Μαζικές κινητοποιήσεις

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Από το βορρά έως το νότο δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο,εναντίον των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση, μετά από κάλεσμα της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων (CGTP) της Πορτογαλίας.

Η μεγαλύτερη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα Λισαβόνα, ενώ διαδηλώσεις έγιναν σε όλες τις μεγάλες πόλεις, αλλά και πολλές μικρότερες, ενώ οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τη συνεχιζόμενη πολιτικής λιτότητας, την αύξηση των φόρων και την ταυτόχρονη μείωση των μισθών και των συντάξεων. Μία πολιτική που πλήττει δριμύτατα τους εργαζόμενους εφαρμόζεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά μετά τη χορήγηση δανείου 78 δισ. ευρώ, το Μάη του 2011, από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στο μεταξύ, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τη λαϊκή οργή που συσσωρεύεται και στον απόηχο των διαδηλώσεων του Σαββάτου το πορτογαλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο κύριος σχηματισμός της αντιπολίτευσης, ζήτησε χτες από την «τρόικα» να μην απαιτήσει νέα μέτρα λιτότητας και να δώσει περισσότερο χρόνο στη χώρα, για να αποπληρώσει το χρέος της και να ανατάξει τα οικονομικά της.

ΚΥΠΡΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Αναστασιάδης - Μαλάς στο β' γύρο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Οι υποψήφιοι Σταύρος Μαλάς, που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, και Νίκος Αναστασιάδης, πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο οποίος έχει τη στήριξη και της ηγεσίας του ΔΗΚΟ θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ερχόμενη Κυριακή, 24 Φλεβάρη 2013, παρά τις προβλέψεις των exit poll, που υποστήριζαν επικράτηση του Ν. Αναστασιάδη από τον πρώτο γύρο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής ο Ν. Αναστασιάδης προηγήθηκε με 45,46%, ακολούθησε ο Στ. Μαλάς, με 26,91%, ενώ τρίτος αναδείχθηκε ο Γ. Λιλλήκας, με 24,93%, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί από το δεύτερο γύρο. Ιδιαίτερα υψηλά ήταν και τα ποσοστά της αποχής, η οποία έφτασε το 16,86%. Το αποτέλεσμα αναμένεται να κριθεί από τη στάση που θα κρατήσουν οι ψηφοφόροι που στήριξαν τον Γ. Λιλλήκα, οι οποίοι προέρχονται από την ΕΔΕΚ, που έδωσε επίσημη στήριξη στο συγκεκριμένο υποψήφιο, ένα μέρος του ΔΗΚΟ, που διχάστηκε, καθώς διαφώνησε με την υποψηφιότητα Αναστασιάδη, καθώς και στελέχη του ΕΥΡΩΚΟ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Επέστρεψε χτες το πρωί στο Καράκας, την πρωτεύουσα της Βενεζουέλας ο Πρόεδρος της χώρας Ούγο Τσάβες Φρίας. Ο Πρόεδρος Τσάβες είχε μεταβεί από τις 11 Δεκέμβρη στην Κούβα, προκειμένου να υποβληθεί στην τέταρτη επέμβαση τους τελευταίους 18 μήνες από τότε που έχει διαγνωστεί με καρκίνο.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές από 30 πολιτείες των ΗΠΑ συμμετείχαν την Κυριακή στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, ενάντια στα σχέδια για τη δημιουργία του τεράστιου πετρελαιαγωγού «Κeystone ΧL» που σχεδιάζεται να μεταφέρει από την Αλμπέρτα του Δυτικού Καναδά στο Τέξας πάνω από 850.000 βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως. Σχέδιο που θα έχει μεγάλες συνέπειες στο περιβάλλον.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Οι κυλιόμενες απεργίες των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα συνεχίζονται καθώς χτες 12.500 εκπαιδευτικοί και νηπιαγωγοί απήργησαν στο κρατίδιο του Βερολίνου, απαιτώντας αυξήσεις των αποδοχών τους και υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Νέες εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις κατά της ΛΔ Κορέας επέβαλαν χτες οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, καταδικάζοντας παράλληλα την πυρηνική δοκιμή της 12ης Φλεβάρη.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Απέλασαν το Σάββατο οι αρχές της Μαλαισίας τον ανεξάρτητο ομογενή γερουσιαστή της Αυστραλίας Νικ Ξενοφών, θεωρώντας τον «επικίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας», εξαιτίας των σφοδρότατων επικρίσεών του για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μαλαισία.

Αλληλεγγύη από την ΠΣΟ

Την αλληλεγγύη της στους απεργούς της αεροπορικής εταιρείας της Ισπανίας IBERIA, εκφράζει η Γραμματεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Η ΠΣΟ, που εκπροσωπεί 82 εκατομμύρια εργαζόμενους από 120 χώρες, εκφράζει την ταξική της αλληλεγγύη στους απεργούς της IBERIA και στο δίκαιο αγώνα τους. Καταγγέλλουμε την αστυνομική καταστολή της ισπανικής κυβέρνησης και απαιτούμε από αυτή να ικανοποιήσει άμεσα όλα τους τα αιτήματα».

ΝΙΓΗΡΙΑ
Απαγωγές ξένων εργαζομένων

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Η ένοπλη ισλαμική οργάνωση «Ανσάρου» ανέλαβε χτες την ευθύνη για τις απαγωγές επτά αλλοδαπών (ανάμεσά τους και ένας Ελληνας) το βράδυ του Σαββάτου κοντά σε εργοτάξιο της λιβανέζικης κατασκευαστικής εταιρείας «SETRACΟ» στο κρατίδιο Μπάουτσι της βόρειας Νιγηρίας.

Οι ισλαμιστές, που έφτιαξαν την οργάνωσή τους το Γενάρη του 2012 αποχωρώντας από την ισλαμική ένοπλη οργάνωση «Μπόκο Χαράμ», εξήγησαν πως προχώρησαν στην αιχμαλωσία ενός Βρετανού, ενός Ελληνα, ενός Ιταλού και τεσσάρων Λιβανέζων εξαιτίας «έκτροπων που γίνονται από δυτικούς κατά της θρησκείας του Αλλάχ» σε χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Μάλι». Δε διευκρίνισαν τα αιτήματά τους, υπαινισσόμενοι εμμέσως πλην σαφώς ότι θα επανέλθουν με νεότερο μήνυμά τους διεκδικώντας πιθανώς λύτρα.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την αιχμαλωσία του Ελληνα εργαζόμενου από τους ισλαμιστές, σημειώνοντας ότι η ελληνική πρεσβεία στη Νιγηρία βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με την πρεσβεία της Ιταλίας στη χώρα και συντονίζουν τις προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων σε διαρκή επαφή και με τις νιγηριανές αρχές.

ΕΕ ΓΙΑ ΣΥΡΙΑ
Αναζήτηση τρόπων ενίσχυσης των αντικαθεστωτικών

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Αντιθέσεις εκδηλώθηκαν, για άλλη μια φορά, χτες, στους κόλπους του ιμπεριαλιστικού οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς η Βρετανία, διά του υπουργού Εξωτερικών της Ουίλιαμ Χέιγκ, φέρεται να πίεσε προκειμένου ν' αρθεί το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Συρία για να «στηριχθούν» οι αντικαθεστωτικοί. Η πρόταση του Χέιγκ, σύμφωνα με πληροφορίες, προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις καθώς οι περισσότεροι ομόλογοί του διαφώνησαν με την άρση του εμπάργκο όπλων θεωρώντας ότι μπορεί πολύ εύκολα τα όπλα να φτάσουν σε «λάθος χέρια» καθώς είναι πλέον πασιφανές ότι εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις, και οι μισθοφόροι τους, έχουν ολοένα μεγαλύτερο ρόλο στο πεδίο της μάχης. Πάντως, σε μια προσπάθεια προφανώς να γεφυρωθούν κάπως οι ενδο-ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις υιοθετήθηκαν προβλέψεις για ...προμήθεια «προστατευτικού υλικού για τους αμάχους».

Κατά τα άλλα, συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες σε όλη την ευρύτερη περιοχή του Χαλεπιού, με τις σκληρότερες να σημειώνονται για τον έλεγχο του διεθνούς αεροδρομίου της πόλης. Επίσης, αντικαθεστωτικές πηγές ισχυρίζονται ότι άνδρες της σιιτικής λιβανικής «Χεζμπολλάχ» μάχονται πλέον ανοιχτά στο πλευρό των συριακών δυνάμεων και ότι μάλιστα στην περίμετρο της Χομς, και συγκεκριμένα στην πόλη Κουσάιρ, έχουν χάσει τη ζωή τους 43 εξ αυτών.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Επανεκλογή Ραφαέλ Κορέα

ΚΙΤΟ.--

Καθολική η επικράτηση του Προέδρου του Εκουαδόρ κατά την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, που σημαίνει την ανανέωση για τρίτη συνεχόμενη φορά τη θητεία του, ώστε να προωθήσει περαιτέρω αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «διαδικασία σοσιαλιστικού επαναστατικού μετασχηματισμού, της επανάστασης των πολιτών» και επί της ουσίας πρόκειται για ένα ακόμη πρόγραμμα σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης ενόσω την ίδια στιγμή συνεχίζει και διευρύνει το πρόγραμμα προσέλκυσης ξένου κεφαλαίου για επενδύσεις, ειδικά σε κρίσιμους και εξαιρετικά πλούσιους τομείς, όπως τον πετρελαϊκό και το μεταλλευτικό.

Σύμφωνα με την Εθνική Εκλογική Επιτροπή του Εκουαδόρ - CNE, ο Πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα, αποσπά το 56,92% των ψήφων με βάση τα μερικά αποτελέσματα, ενώ ακολουθείται από τον πρώην τραπεζίτη και υποψήφιο του σχήματος «Δημιουργώντας ευκαιρίες» Γκιγιέρμο Λάσσο με 23,57%, τον πρώην πρόεδρο Λούσιο Γκουτιέρες, υποψήφιο της «Πατριωτικής Κοινωνίας» με 6,20 , τον Μαουρίσιο Ρόδας του SUMA με 4,22%, και ακολουθούν άλλοι δύο υποψήφιοι.

Το κόμμα του Προέδρου Ραφαέλ Κορέα «Alianza Pais» (Συμμαχία Πατρίδα), φέρεται να είναι και ο μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών για την αναπλήρωση των 137 εδρών της Εθνοσυνέλευσης, καθώς, σύμφωνα με την CNE, με καταμετρημένο το 51,36% των ψήφων φέρεται ότι αποσπά το 58,4%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ