ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Εφαλτήριο για νέα μέτρα ο έλεγχος των προϋπολογισμών

Τις αντιδραστικές αποφάσεις των τελευταίων Συνόδων Κορυφής και της Κομισιόν ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο

Ενα ακόμη βήμα στην παραπέρα αντιδραστικοποίηση της ΕΕ και στον πόλεμο που ενιαία διεξάγουν τα μονοπώλια σε βάρος των λαών, αποτελεί η προχτεσινή απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου να εγκρίνει τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών των χωρών της Ευρωζώνης.

Με την εφαρμογή της απόφασης, τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να υποβάλλουν τα σχέδια των εθνικών προϋπολογισμών τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις 15 Οκτώβρη κάθε έτους, πριν εγκριθούν από τα εθνικά Κοινοβούλια.

Η Επιτροπή θα τα αξιολογεί και θα ζητεί τροποποιήσεις, εάν κρίνει ότι ο προϋπολογισμός ενός κράτους - μέλους δε είναι σύμφωνος με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Επίσης, προβλέπεται η αυξημένη επιτήρηση των χωρών που τελούν υπό καθεστώς μνημονιακού προγράμματος δανεισμού, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Οι αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου είναι συνέχεια της διαδικασίας για εμβάθυνση της «οικονομικής διακυβέρνησης» στην ΕΕ, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Οκτώβρη και των προτάσεων που κατέθεσε η Κομισιόν το Νοέμβρη του 2012. Η Σύνοδος του Οκτώβρη είχε αποφασίσει μόνιμα μνημόνια για όλες τις χώρες της Ζώνης του ευρώ, σημειώνοντας στα συμπεράσματα:

«Η ομαλή λειτουργία της ΟΝΕ απαιτεί ισχυρότερη και βιώσιμη οικονομική αύξηση, απασχόληση και κοινωνική συνοχή, καθώς και ενίσχυση του συντονισμού, της σύγκλισης και της επιβολής της οικονομικής πολιτικής. Εν προκειμένω, θα διερευνηθεί η ιδέα να συνάπτουν τα κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ ατομικές συμβατικές ρυθμίσεις με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ως προς τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες δεσμεύονται να αναλάβουν και να υλοποιήσουν».

Στην ίδια Σύνοδο αποφασίστηκε ότι «η διακυβέρνηση εντός της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω (...) Τα συμμετέχοντα κράτη - μέλη θα πρέπει να διερευνήσουν τρόπους για να διασφαλισθεί ότι όλες οι σχεδιαζόμενες μείζονες μεταρρυθμίσεις πολιτικής θα συζητούνται εκ των προτέρων και θα συντονίζονται, κατά περίπτωση, εντός του πλαισίου της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ».

Σφίγγουν την αντιλαϊκή θηλιά

Με βάση τα παραπάνω, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέταξε την πρόταση για την «Εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης» [COM (2012) 777/28 Νοέμβρη 2012], η οποία συζητήθηκε και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 13 - 14 Δεκέμβρη 2012, με έμφαση στην εποπτεία των τραπεζών. Η Επιτροπή πρότεινε μεταξύ άλλων την υιοθέτηση ενός «διπλού - πακέτου» κανονισμών για τη συμπλήρωση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Διακυβέρνησης.

Πρόκειται για δύο νέους κανονισμούς, που εντάσσονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και της ενισχυμένης Ευρωπαϊκής Οικονομικής Διακυβέρνησης. Το καινούριο «πακέτο» δίνει στα ευρωενωσιακά όργανα τη δυνατότητα ενισχυμένης παρακολούθησης και παρέμβασης στους προϋπολογισμούς των κρατών - μελών, ελέγχοντας το βαθμό υλοποίησης των Εθνικών Μεταρρυθμιστικών Προγραμμάτων, δηλαδή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων σε κάθε κράτος - μέλος.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στην Επιτροπή και το Συμβούλιο να εντάξει κράτος - μέλος σε μηχανισμό επιτήρησης, έως και υποχρεωτικής ένταξης σε μηχανισμό χρηματοδοτικής «βοήθειας», ακόμη και εάν το ίδιο δεν επιθυμεί. Σε συνέχεια αυτών των αποφάσεων, το Ευρωκοινοβούλιο, όργανο για τη νομιμοποίηση της φιλομονοπωλιακής πολιτικής της ΕΕ στις λαϊκές συνειδήσεις, ενέκρινε την Τετάρτη τις αντιδραστικές προτάσεις της Κομισιόν και τις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Επί τάπητος οι εγκληματικές αποφάσεις του Σικάγο

Ανασκόπηση των σχεδίων της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας χτες και σήμερα στις Βρυξέλλες

Ολοκληρώνονται σήμερα στις Βρυξέλλες οι εργασίες της Συνόδου των Υπουργών Αμυνας του NATO, με θέμα την πορεία υλοποίησης των αποφάσεων που πάρθηκαν τον περασμένο Μάη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο. Από ελληνικής πλευράς, στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας συμμετέχει ο Π. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος χτες συναντήθηκε και με τον Τούρκο ομόλογό του.

Στο πλαίσιο της Συνόδου θα συζητιόταν επίσης η ενίσχυση της συνεργασίας ΝΑΤΟ - Ουκρανίας, ενώ αναμενόταν να γίνει και ενημέρωση από το νέο Διοικητή της ISAF (International Security Assistance Force) για τη κατάσταση στο Αφγανιστάν. Αντικείμενο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, ήταν «η ασφάλεια και η σταθερότητα στην ευρωατλαντική περιοχή». Και μόνο αυτή η αναφορά, δεδομένου ότι το ΝΑΤΟ έχει απλώσει τα πλοκάμια του μέχρι το Αφγανιστάν και τη Σομαλία, την Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία, δείχνει ότι η ιμπεριαλιστική συμμαχία έχει αναγορεύσει ζωτικό της χώρο ολόκληρο τον πλανήτη.

Η Σύνοδος ασχολήθηκε με την παραπέρα επεξεργασία των αποφάσεων που πάρθηκαν στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας, το Νοέμβρη του 2010. Στη Λισαβόνα, μέσω της διακήρυξης του «νέου στρατηγικού του δόγματος», τέθηκαν τα πλαίσια σε επίπεδο δόγματος και σε επίπεδο δομών του, για τον παγκόσμιο ρόλο του ΝΑΤΟ, μέσα από μια αμφίδρομη διαδικασία, πολιτικοποίησης του ΝΑΤΟ και στρατιωτικοποίησης των διεθνών σχέσεων.

Το ΝΑΤΟικό δόγμα περί «ασύμμετρων» κινδύνων, που επικαιροποιήθηκε στη Λισαβόνα, περιλαμβάνει μη στρατιωτικές - μη πολεμικές «απειλές», που μπορούν να αξιοποιηθούν σαν πρόσχημα για επέμβαση και στο εσωτερικό χωρών, όπως η «τρομοκρατία», η εσωτερική ασφάλεια και σταθερότητα, η ενεργειακή ασφάλεια, ο κυβερνοπόλεμος, η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή κ.λπ.

Οι στοχεύσεις αυτές συμπυκνώνονται στη στρατηγική της αποκαλούμενης «έξυπνης άμυνας» (smart defence). Στη βάση της στρατηγικής της «έξυπνης άμυνας», η δομή του ΝΑΤΟ γίνεται πιο «σφιχτή» και διαμορφώνονται οι μηχανισμοί που θα εξασφαλίζουν ενοποίηση όχι μόνο του ΝΑΤΟικού χώρου, αλλά και των δυνάμεων των χωρών - μελών, ακόμα και με κοινές υποδομές. Για το σκοπό αυτό, ο Α. Ράσμουσεν έχει ζητήσει από «τα έθνη να επικεντρώσουν τους πόρους στη συνεργασία για πολυεθνικά έργα».

Τελικός στόχος είναι η «συμμαχία να γίνει πιο ευέλικτη, πιο αποτελεσματική και αποδοτική», δηλαδή πιο ευκίνητη και φονική στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

Εκδήλωση της ΝΟ Βιομηχανίας

Η Νομαρχιακή Οργάνωση Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Ο ρόλος του βιομηχανικού προλεταριάτου στην ταξική πάλη», την Δευτέρα 25 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ. στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό. Θα μιλήσει ο Δ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση Θα γίνει προβολή βίντεο. Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στη Μόσχα

Για τη Μόσχα αναχωρεί σήμερα Παρασκευή αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για να πάρει μέρος στις εργασίες του 15ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στη Μόσχα. Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ και ο Γιώργος Μαγγανάς, συνεργάτης της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το απόγευμα της Κυριακής, 24/2 η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα λάβει μέρος στις εργασίες της Ομάδας Εργασίας για την προπαρασκευή της 15ης Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων, ενώ τη Δευτέρα στις εργασίες «στρογγυλού τραπεζιού», που διοργανώνει το ΚΚΡΟ με θέμα: «Ο σοσιαλισμός για τον οποίο αγωνιζόμαστε».

19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συζήτηση για τις Θέσεις

Εκδήλωση - συζήτηση για τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο διοργανώνει η Αχτίδα Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής, τη Δευτέρα 25/2, στις 7 μ.μ., στο θέατρο «ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ», Καπνοκοπτηρίου 8 και Στουρνάρη (πλησίον Αχαρνών). Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Με εργαζόμενους στην ΕΒΖ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης» (ΕΒΖ) σήμερα Παρασκευή, στις 11 π.μ., στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ενισχύεται η διακρατική δικτατορία των μονοπωλίων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωση για την επικύρωση του ελέγχου των εθνικών προϋπολογισμών στο Ευρωκοινοβούλιο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το Ευρωκοινοβούλιο, όπως κάνει πάντα, επικύρωσε να ελέγχονται και να εγκρίνονται οι αντιλαϊκοί προϋπολογισμοί των χωρών της Ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αποσιωπούν ότι στο πλαίσιο της "Ενισχυμένης Οικονομικής Διακυβέρνησης" η μη επίτευξη των στόχων και των μέτρων που περιέχονται στους προϋπολογισμούς επιφέρει πρόσθετες οικονομικές και πολιτικές ποινές σε βάρος των λαών. Και αυτή η εξέλιξη έρχεται να αποδείξει ότι το Ευρωκοινοβούλιο αποτελεί ένα χρήσιμο όργανο για τα μονοπώλια, τις κυβερνήσεις τους και τα επιτελεία της ΕΕ, ώστε να καλύπτουν τις αντιδραστικές αποφάσεις τους με ένα πέπλο δημοκρατικής επίφασης.

Ο έλεγχος των κρατικών προϋπολογισμών, η "σιδερένια" δημοσιονομική πειθαρχία που επιβάλλουν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, θωρακίζουν ακόμα πιο πολύ τη βάρβαρη αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική και ισχυροποιούν τη διακρατική δικτατορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που είναι η ΕΕ.

Συνολικά οι εξελίξεις στην ΕΕ, ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου, αποδεικνύουν το επικίνδυνο ψέμα ότι η ΕΕ μπορεί να αλλάξει προς όφελος των λαών, με αλλαγή του συσχετισμού της δύναμης στα όργανά της. Ισχυρό εμπόδιο στη βάναυση επίθεση διαρκείας που έχει εξαπολύσει στους εργαζόμενους η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της μπορεί να ορθώσει ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα, που θα αλλάξει τους συσχετισμούς μέσα στους ίδιους τους λαούς, με στόχο τη ρήξη και την αποδέσμευση από αυτήν τη λυκοσυμμαχία και την ανατροπή της πολιτικής που υπηρετεί την καπιταλιστική κερδοφορία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ