ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Φλεβάρη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Προς κάλπες επιλογής διαχειριστή

ΡΩΜΗ.--

Ολοκληρώθηκε χτες η προεκλογική εκστρατεία και ο ιταλικός λαός καλείται αύριο και μεθαύριο (24-25/2) στις κάλπες μιας ακόμη πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης για να επιλέξει ανάμεσα σε διαφορετικές προτάσεις διαχείρισης της κρίσης που βυθίζει τους εργαζομένους σε ολοένα μεγαλύτερη φτώχεια.

Οι συνασπισμοί κομμάτων που κατεβαίνουν στις βουλευτικές εκλογές είναι η λεγόμενη «κεντροαριστερή» συμμαχία για το «Κοινό Καλό» (Δημοκρατικό Κόμμα, Κόμμα Αριστερά και Ελευθερία και το νεοσυσταθέν Δημοκρατικό Κέντρο με επικεφαλής τον Λ. Μπερσάνι) που προηγείται στις δημοσκοπήσεις με 35%, η «κεντροδεξιά» (Λαός της Ελευθερίας, Η Δεξιά, Αδελφοί της Ιταλίας, Λέγκα του Βορρά κ.ά. με τον Σ. Μπερλουσκόνι) με 28,5%, ο συνασπισμός των κεντρώων δυνάμεων «Με τον Μόντι για την Ιταλία» (Ενωση Κέντρου, Μέλλον και Ελευθερία και Επιλογή Πολιτών) με 14%, καθώς και το «Κίνημα Πέντε Αστέρων», του ηθοποιού λαϊκιστή Μπέπε Γκρίλο με 16%. Υπάρχει ακόμα η λεγόμενη «Επανάσταση των Πολιτών» που συγκροτούν τα οπορτουνιστικά κόμματα, Κομμουνιστική Επανίδρυση, Κόμμα Ιταλών Κομμουνιστών και άλλες τέτοιες δυνάμεις, με 3,% στις δημοσκοπήσεις.

Οι Μπερσάνι, Μπερλουσκόνι, Μόντι «ξυφουλκούν» για το ποιος θα εφαρμόσει καλύτερα την αντιλαϊκή πολιτική των περικοπών της λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων και θα διαχειριστεί τη βαθιά καπιταλιστική κρίση που εκφράζεται και στο υπέρογκο δημόσιο χρέος των 2 τρισ. ευρώ. Οι άλλες διαχειριστικές προτάσεις από τις οπορτουνιστικές δυνάμεις προβάλλουν λογικές καλλωπισμού του καπιταλισμού.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα - Λαϊκή Αριστερά, που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα τις δυνάμεις του, κατεβαίνει μόνο στην εκλογική περιφέρεια των κατοίκων εξωτερικού, λόγω και των δυσκολιών που θέτει ο εκλογικός νόμος με συλλογές υπογραφών. Στο πρόγραμμά του βάζει ανοιχτά το ζήτημα της πάλης «για την ανατροπή του συστήματος, την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, με την κοινωνικοποίηση των μεγάλων μέσων παραγωγής και το σχεδιασμό της οικονομίας με βάση τις ανάγκες των λαϊκών μαζών, δηλαδή την πάλη για τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό».

ΗΠΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Στόχος ο περιορισμός της Κίνας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Η Ιαπωνία επιστρέφει» είναι το μήνυμα που μετέφερε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε στις ΗΠΑ, στις οποίες πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Η «Ιαπωνία επιστρέφει» ή καλύτερα επιχειρεί να επιστρέψει δυναμικά στην ολιγάριθμη «λίγκα» των πολύ μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων μετά τον παραγκωνισμό της τα τελευταία χρόνια από την Κίνα. Αυτό συμβαίνει σε μία συγκυρία «ευνοϊκή» δεδομένης της μετατόπισης του κύριου ενδιαφέροντος των ΗΠΑ προς την Ασία με κύριο στόχο τον περιορισμό ή ακόμη και την αναχαίτιση της Κίνας.

Στην ατζέντα των συνομιλιών κυριάρχησε το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος της ΛΔ Κορέας. Επιπροσθέτως οι δύο ηγέτες συζήτησαν την ενίσχυση της αμερικανο-ιαπωνικής στρατηγικής συμφωνίας ασφαλείας και τη διαδικασία μετεγκατάστασης αμερικανικών βάσεων στη νήσο Οκινάουα, και τις διμερείς εδαφικές διαφορές του Τόκιο με το Πεκίνο σχετικά με τις βραχονησίδες Σενκάκου - Ντιαόγου. Αξίζει να σημειωθεί ότι μερικές μέρες πριν την επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού δημοσιοποιήθηκε η έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου των ΗΠΑ όπου αναφέρεται ότι η εδαφική διαμάχη για τα νησιά Σενκάκου μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο όχι μόνο μεταξύ της Ιαπωνίας και της Κίνας, αλλά να εμπλακούν σε αυτόν και οι ΗΠΑ αφού τα συγκεκριμένα νησιά εντάσσονται στη ζώνη ευθύνης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Επίσης, ψηλά στην ατζέντα βρέθηκε και η οικονομική πολιτική που ακολουθεί η ιαπωνική κυβέρνηση με βασική επιδίωξη του Σίνζο Αμπε να αποσπάσει την έγκριση των ΗΠΑ, καθώς το πρόγραμμα των μεγάλων δημόσιων επενδύσεων σε συνδυασμό με την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης με στόχο τη συνεχή υποτίμηση του γεν πυροδοτεί το ενδεχόμενο ενός ξεσπάσματος «νομισματικού πολέμου» και οξύνει επικίνδυνα της αντιθέσεις. Η Ιαπωνία αναζητά ευήκοα ώτα, που μάλλον θα βρει στις ΗΠΑ. Εξάλλου οι δύο χώρες συμφωνούν και στην ένταση των προσπαθειών για την ενίσχυση της συμφωνίας «Συνεργασίας του Ειρηνικού» (TPP) για σχέσεις «ελεύθερου εμπορίου» ανάμεσα σε Βόρεια και Νότια Αμερική, Ασία και Ειρηνικό.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΟΦΙΑ.-- Εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων έφτασαν χτες το μεσημέρι στο γραφείο του Προέδρου της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλεβνιέλιεφ, εκτός του εθνικιστικού κόμματος «ΑΤΑΚΑ» που ζήτησε να υπάρχουν κάμερες, και ξεκίνησαν διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά την παραίτηση της κυβέρνησης. Η παραίτηση της κυβέρνησης αν και προήλθε από τις μαζικότατες διαδηλώσεις των εργαζομένων που δεν αντέχουν τους υπέρογκους λογαριασμούς του ηλεκτρικού που λυμαίνται τα μονοπώλια ντόπια και ξένα και τη βάρβαρη φτωχοποίηση, αποτελεί έναν ελιγμό για να διασωθούν τα αστικά κόμματα. Το πιθανότερο είναι προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών ως τον Απρίλη.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Στον πρώην υπουργό Εσωτερικών Αλί Λαραγιέντ έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Πρόεδρος Μονσέφ Μαρζούκι με χρονοδιάγραμμα δύο βδομάδων.

ΚΑΪΡΟ.-- Στα τέλη Απρίλη θα αρχίσουν οι βουλευτικές εκλογές στην Αίγυπτο, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που έρχονται από το προεδρικό γραφείο. Μετά την έγκριση των τροποποιήσεων που εισηγήθηκε το Ανώτατο Συνταγματικό Συμβούλιο για το νέο εκλογικό νόμο από το συμβουλευτικό σώμα της Ανω Βουλής -που απαρτίζεται κυρίως από ισλαμιστές και λειτουργεί ως Βουλή καθώς έχει διαλυθεί το Κοινοβούλιο- ο δρόμος για τις βουλευτικές άνοιξε.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα καθώς οι εξελίξεις όσον αφορά την αναπνευστική ανεπάρκεια «δεν ήταν ευνοϊκές» σύμφωνα με το επίσημο κυβερνητικό ανακοινωθέν. Ο Πρόεδρος Τσάβες νοσηλεύεται σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Καράκας, μετά την επιστροφή του στη Βενεζουέλα από την Αβάνα όπου χειρουργήθηκε για τέταρτη φορά μέσα σε 18 μήνες για αφαίρεση κακοήθους καρκινικού όγκου.

MAΛΙ
Συγκρούσεις και επιθέσεις αυτοκτονίας

ΜΠΑΜΑΚΟ.--

Την πρώτη αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας πραγματοποίησαν χτες ισλαμιστές όταν οδήγησαν δύο οχήματα παγιδευμένα με εκρηκτικά κατά αμάχων και στελεχών του κινήματος MNLA των Τουαρέγκ κοντά στην πόλη Τεσαλίτ με αποτέλεσμα το θάνατο των δύο δραστών και άλλων τριών ατόμων και το σοβαρό τραυματισμό τουλάχιστον τεσσάρων Τουαρέγκ.

Ο εκπρόσωπος του κινήματος MNLA κατηγόρησε ισλαμιστές της ένοπλης οργάνωσης «Κίνημα για την Ενότητα και το Τζιχάντ στη Δυτική Αφρική» («Mujao»).

Πριν την επίθεση είχαν σημειωθεί αργά προχτές σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ γαλλικών δυνάμεων επέμβασης και ισλαμιστών στη βόρεια πόλη Γκάο, με αποτέλεσμα - όπως ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Αμυνας στο Παρίσι - το θάνατο 15 έως 20 ισλαμιστών. Σποραδικά πυρά ακούστηκαν και νωρίτερα χτες το πρωί στην ίδια πόλη.

Η αύξηση των συγκρούσεων κυρίως στο βόρειο Μάλι και η αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας στο Τεσαλίτ έκαναν χτες τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στο Μάλι και στο Νίγηρα, Ζαν-Νικολά Μαρτί, να δηλώσει στη Γενεύη πως η κατάσταση στην περιοχή «δεν είναι καθόλου σταθερή, ούτε ήρεμη» και οι πρόσφυγες πολλαπλασιάζονται. Τόνισε μάλιστα ότι «υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που εγκατέλειψαν τις πόλεις ήδη πριν από τη γαλλική παρέμβαση (σ.σ. επέμβαση) αλλά υπάρχουν επίσης και δεκάδες χιλιάδες άλλοι που εγκατέλειψαν τις εστίες τους μετά την παρέμβαση αυτή»...

B' ΓΥΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Τα εκλογικά τμήματα στην Ελλάδα

Εκλογικά κέντρα στην Ελλάδα και άλλες χώρες θα ανοίξει η Κυπριακή Δημοκρατία, και για την αυριανή, δεύτερη Κυριακή των προεδρικών εκλογών. Στο Β' γύρο προκρίθηκαν ο Σταύρος Μαλάς, που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, και ο Νίκος Αναστασιάδης, που στηρίζεται από το ΔΗΣΥ και την ηγεσία του ΔΗΚΟ. Δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα έχουν όσοι δήλωσαν ενδιαφέρον στην κυπριακή πρεσβεία και διαθέτουν κυπριακή ταυτότητα ή εκλογικό βιβλιάριο, και ψηφίζουν από τις 7 π.μ. μέχρι τις 6 μ.μ. (12 με 1 μ.μ. υπάρχει διάλειμμα).

Εκλογικά κέντρα θα λειτουργήσουν σε: Αθήνα, 2o Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο (οδό Παναγ. Κυριακού 12 και Τιμολ. Φιλίμωνος, Αμπελόκηποι), Βόλο, Αίθουσα Εκδηλώσεων Δημαρχείου Βόλου, Ηράκλειο Κρήτης, Αίθουσα Πολύκεντρου Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου (οδός Ανδρόγεω 2), Ρέθυμνο, Αίθουσα Κέντρου Νέων του Νομού Ρεθύμνης (Γερακάρη 24), Θεσσαλονίκη, σχολικό συγκρότημα 2ου Λυκείου και 2ου Γυμνασίου (Ικτίνου 5), Ιωάννινα, 8ο και 14ο Δημοτικό Σχολείο στο Συγκρότημα της Ακαδημίας, Κομοτηνή, Δημαρχιακό κατάστημα, Λάρισα, Β' ΚΑΠΗ (Τέρμα Λαγού), Πάτρα, Αίθουσα Διαλέξεων του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης (πλατεία Γεωργίου), Ρόδο, Δημαρχείο (πλατεία Ελευθερίας 1).

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Συνέχεια του διαλόγου κυβέρνησης - ανταρτών

ΜΠΟΓΚΟΤΑ - ΑΒΑΝΑ.--

Μετά την ολιγοήμερη διακοπή των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) και της κυβέρνησης του Προέδρου Φερνάντο Σάντος ξεκίνησαν εκ νέου στην κουβανική πρωτεύουσα, ενώ στην Κολομβία από την Τετάρτη έχει ξεκινήσει η πραγματοποίηση λαϊκών συνελεύσεων για την Ειρήνη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη που πραγματοποιούν φορείς του λαϊκού κινήματος.

Στο νέο γύρο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στο επίκεντρο και πάλι η αγροτική μεταρρύθμιση, καθώς κατά τη διάρκεια της διακοπής των διαπραγματεύσεων ο επικεφαλής εκ μέρους των FARC, Ιβάν Μάρκες, ανακοίνωσε τα δέκα σημεία της πρότασης των FARC όσον αφορά την αναδιανομή της γης και την αγροτική μεταρρύθμιση για την πλήρωση «του ιστορικού χρέους της κυβέρνησης προς το λαό και ειδικότερα προς τους φτωχούς αγρότες», μεταξύ αυτών και τη διανομή 9 εκατομμυρίων εκταρίων γης στους αγρότες ως μέρος μίας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας. Κάτι που απέρριψε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της κυβέρνησης της Κολομβίας, Ουμπέρτο ντε λα Κάγιε.

Πολύμορφες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα (στάσεις εργασίας, απεργίες και διαδηλώσεις) πραγματοποίησαν εργατικά συνδικάτα ενάντια στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Κολομβίας και της Νότιας Κορέας που εγκρίθηκε από τις κυβερνήσεις και αναμένεται τυπικά να εγκριθεί και από τα Κοινοβούλια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ