Σάββατο 23 Φλεβάρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Στόχος ο περιορισμός της Κίνας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Η Ιαπωνία επιστρέφει» είναι το μήνυμα που μετέφερε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε στις ΗΠΑ, στις οποίες πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Η «Ιαπωνία επιστρέφει» ή καλύτερα επιχειρεί να επιστρέψει δυναμικά στην ολιγάριθμη «λίγκα» των πολύ μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων μετά τον παραγκωνισμό της τα τελευταία χρόνια από την Κίνα. Αυτό συμβαίνει σε μία συγκυρία «ευνοϊκή» δεδομένης της μετατόπισης του κύριου ενδιαφέροντος των ΗΠΑ προς την Ασία με κύριο στόχο τον περιορισμό ή ακόμη και την αναχαίτιση της Κίνας.

Στην ατζέντα των συνομιλιών κυριάρχησε το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος της ΛΔ Κορέας. Επιπροσθέτως οι δύο ηγέτες συζήτησαν την ενίσχυση της αμερικανο-ιαπωνικής στρατηγικής συμφωνίας ασφαλείας και τη διαδικασία μετεγκατάστασης αμερικανικών βάσεων στη νήσο Οκινάουα, και τις διμερείς εδαφικές διαφορές του Τόκιο με το Πεκίνο σχετικά με τις βραχονησίδες Σενκάκου - Ντιαόγου. Αξίζει να σημειωθεί ότι μερικές μέρες πριν την επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού δημοσιοποιήθηκε η έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου των ΗΠΑ όπου αναφέρεται ότι η εδαφική διαμάχη για τα νησιά Σενκάκου μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο όχι μόνο μεταξύ της Ιαπωνίας και της Κίνας, αλλά να εμπλακούν σε αυτόν και οι ΗΠΑ αφού τα συγκεκριμένα νησιά εντάσσονται στη ζώνη ευθύνης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Επίσης, ψηλά στην ατζέντα βρέθηκε και η οικονομική πολιτική που ακολουθεί η ιαπωνική κυβέρνηση με βασική επιδίωξη του Σίνζο Αμπε να αποσπάσει την έγκριση των ΗΠΑ, καθώς το πρόγραμμα των μεγάλων δημόσιων επενδύσεων σε συνδυασμό με την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης με στόχο τη συνεχή υποτίμηση του γεν πυροδοτεί το ενδεχόμενο ενός ξεσπάσματος «νομισματικού πολέμου» και οξύνει επικίνδυνα της αντιθέσεις. Η Ιαπωνία αναζητά ευήκοα ώτα, που μάλλον θα βρει στις ΗΠΑ. Εξάλλου οι δύο χώρες συμφωνούν και στην ένταση των προσπαθειών για την ενίσχυση της συμφωνίας «Συνεργασίας του Ειρηνικού» (TPP) για σχέσεις «ελεύθερου εμπορίου» ανάμεσα σε Βόρεια και Νότια Αμερική, Ασία και Ειρηνικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ