Σάββατο 23 Φλεβάρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
MAΛΙ
Συγκρούσεις και επιθέσεις αυτοκτονίας

ΜΠΑΜΑΚΟ.--

Την πρώτη αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας πραγματοποίησαν χτες ισλαμιστές όταν οδήγησαν δύο οχήματα παγιδευμένα με εκρηκτικά κατά αμάχων και στελεχών του κινήματος MNLA των Τουαρέγκ κοντά στην πόλη Τεσαλίτ με αποτέλεσμα το θάνατο των δύο δραστών και άλλων τριών ατόμων και το σοβαρό τραυματισμό τουλάχιστον τεσσάρων Τουαρέγκ.

Ο εκπρόσωπος του κινήματος MNLA κατηγόρησε ισλαμιστές της ένοπλης οργάνωσης «Κίνημα για την Ενότητα και το Τζιχάντ στη Δυτική Αφρική» («Mujao»).

Πριν την επίθεση είχαν σημειωθεί αργά προχτές σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ γαλλικών δυνάμεων επέμβασης και ισλαμιστών στη βόρεια πόλη Γκάο, με αποτέλεσμα - όπως ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Αμυνας στο Παρίσι - το θάνατο 15 έως 20 ισλαμιστών. Σποραδικά πυρά ακούστηκαν και νωρίτερα χτες το πρωί στην ίδια πόλη.

Η αύξηση των συγκρούσεων κυρίως στο βόρειο Μάλι και η αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας στο Τεσαλίτ έκαναν χτες τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στο Μάλι και στο Νίγηρα, Ζαν-Νικολά Μαρτί, να δηλώσει στη Γενεύη πως η κατάσταση στην περιοχή «δεν είναι καθόλου σταθερή, ούτε ήρεμη» και οι πρόσφυγες πολλαπλασιάζονται. Τόνισε μάλιστα ότι «υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που εγκατέλειψαν τις πόλεις ήδη πριν από τη γαλλική παρέμβαση (σ.σ. επέμβαση) αλλά υπάρχουν επίσης και δεκάδες χιλιάδες άλλοι που εγκατέλειψαν τις εστίες τους μετά την παρέμβαση αυτή»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ