ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΑΧΤΙΔΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΖΩΝΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΔΩΝ ΤΗΣ ΚΟ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Βασικό καθήκον η συμβολή στην ανασύνταξη του κινήματος

Με την υπερψήφιση των Θέσεων για το 19ο Συνέδριο του Κόμματος και την εκλογή του νέου Αχτιδικού οργάνου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνδιάσκεψης της Αχτιδικής Οργάνωσης Βιομηχανικών Ζωνών και Κλάδων, της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Εκτιμήθηκε ότι τα προβλήματα που ανέδειξε η κρίση ανέβασαν το επίπεδο παρέμβασης και δράσης των ΚΟΒ. Η πείρα από τη δουλειά στην ΑΓΝΟ έδειξε ότι η συνδυασμένη, επίμονη παρέμβαση κλαδικής, εδαφικής και ΚΝίτικης Οργάνωσης μπορεί να έχει αποτελέσματα στην ανάπτυξη του κινήματος και στην οικοδόμηση στο Κόμμα και στην ΚΝΕ.

Θεωρείται σημαντική η συμβολή της ΚΟ στην εξέλιξη του δύσκολου ταξικού αγώνα σε πολλά εργοστάσια, όπως στο ΠΛΑΙΣΙΟ, στη ΜΙΝΩΣ, στον ΚΑΤΣΕΛΗ, στην ΑΓΝΟ, στον ΚΟΛΙΟ, στη ΜΕΒΓΑΛ, που απαιτούσαν ανεβασμένες μορφές πάλης, σύγκρουση με τις δυνάμεις του αστικού κράτους, το κλείσιμο με περιφρούρηση της ΒΙΠΕΘ και σταμάτημα της παραγωγής στη ζώνη.

Οπως σημειώθηκε και από τις τοποθετήσεις, αποδείχθηκε ότι ειδικά σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και ιδιαίτερα σε κλάδους που πλήττονται, ακόμα και ένας επιμέρους αγώνας είναι δύσκολο να έχει επιτυχία εάν δε διαμορφώνονται προϋποθέσεις σύγκρουσης στο επίπεδο του επιχειρηματικού ομίλου, του κλάδου, συνολικής σύγκρουσης με το κεφάλαιο για ριζική ανατροπή στο επίπεδο της πολιτικής εξουσίας.

Προσανατολισμένη στο πλαίσιο αυτό, η ΚΟ παλεύει να υπάρξει αλληλεγγύη και συντονισμός των εργατών στα δύο εργοστάσια του ομίλου ΑΓΝΟ - ΚΟΛΙΟΣ και παράλληλα να αναπτυχθούν επαφές με τους γαλακτοπαραγωγούς της περιοχής, οι οποίοι συνεχίζουν να είναι απλήρωτοι επί μήνες. Με τις παρεμβάσεις της αναδεικνύει την ανάγκη συμπόρευσης εργατών και κτηνοτρόφων. Και η πείρα από τη μέχρι τώρα δουλειά δείχνει ότι αναπτύχθηκαν δεσμοί με τους εργαζόμενους, ανέβηκε το κύρος και η επιρροή του Κόμματος, ενισχύθηκαν τα ταξικά σωματεία με νέες εγγραφές.

Συζητήθηκε πώς καλύτερα θα συμβάλει η ΚΟ στο καθήκον της ανασύνταξης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, στην προώθηση της λαϊκής συμμαχίας. Ομως τονίστηκε, μεταξύ άλλων, απαιτείται συνεπής, σταθερή και σχεδιασμένη πολιτική, ιδεολογική και συνδικαλιστική δουλειά στην εργατική τάξη. Αλλαγή συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα υπέρ των ταξικών δυνάμεων, ενίσχυση του ΠΑΜΕ με νέες δυνάμεις, καλή λειτουργία των σωματείων, που να βοηθάει να εντάσσονται σ' αυτά το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου.

Αναδείχτηκε η ανάγκη να αξιοποιηθεί πλατιά η μορφή των Γενικών Συνελεύσεων, που βοηθάει στη συλλογική εξέταση των εξελίξεων, στη συλλογική λήψη αποφάσεων και προετοιμάζει και ωθεί νέες δυνάμεις στην ανάληψη ευθυνών. Αναλυτικά συζητήθηκε η παρέμβαση στον κλάδο των τροφίμων, της ενέργειας, των νέων τεχνολογιών, των χημικών βιομηχανιών, κ.λπ., η ιδεολογική αντιπαράθεση με τις δυνάμεις της αστικής διαχείρισης, αλλά και τις οπορτουνιστικές.

Ενδεικτικά, αναφέρθηκε το παράδειγμα της «αυτοδιαχείρισης» του εργοστασίου της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής (ΒΙΟΜΕ) από μερίδα των εργαζομένων, όπου οπορτουνιστές κι άλλοι καλλιεργούν στους άνεργους την αυταπάτη ότι διέξοδος από τη φτώχεια είναι να αναλάβουν οι ίδιοι να επαναλειτουργήσουν τις επιχειρήσεις που εγκατέλειψαν οι ιδιοκτήτες τους, με τη στήριξη και την προστασία του κράτους, στο πλαίσιο της καπιταλιστικής αγοράς.

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΧΤΙΔΑ ΤΗΣ ΚΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Στόχος να δυναμώσει η παρέμβαση στην εργατική τάξη

Οι εξελίξεις στην περιοχή, στο φόντο της καπιταλιστικής κρίσης, η δράση του Κόμματος για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την προώθηση της λαϊκής συμμαχίας, ήταν τα βασικότερα ζητήματα που αναδείχθηκαν στη Συνδιάσκεψη της Εργατικής Αχτίδας της ΚΟ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ, που ολοκληρώθηκε με την υπερψήφιση των Θέσεων για το 19ο Συνέδριο και την εκλογή νέας Αχτιδικής Επιτροπής

Η περιοχή συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Τα ενδεχόμενα κοιτάσματα πετρελαίου σε Καλπάκι και Φιλιάτι, η συμφωνία για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου ΤΑΡ (Ελλάδα - Αλβανία - Ιταλία) από το Αζερμπαϊτζάν στη δυτική Ευρώπη, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και η διασύνδεσή του με τους οδικούς άξονες για τη μεταφορά εμπορευμάτων, τα γεωφυσικά πλεονεκτήματα της περιοχής, για την ανάπτυξη κύρια του ζωικού κεφαλαίου και παραγώγων του, δημιουργούν προϋποθέσεις για σοβαρές αναδιαρθρώσεις στην παραγωγή και την απασχόληση.

Τη συνδιάσκεψη απασχόλησαν ακόμα οι επιπτώσεις της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης σε εργοστάσια και μεταποιητικές βιομηχανικές μονάδες, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων, με αρνητικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους, αλλά και τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και πτηνοτρόφους. Καταγράφεται η τάση για χειροτέρευση των όρων ζωής μεγάλου τμήματος του πληθυσμού σ' αυτούς τους κλάδους, αλλά και στο εμπόριο και στις κατασκευές, όπου η ανεργία βρίσκεται στο 90%, στο φάρμακο, στον επισιτισμό.

Σε μεγάλες μεταποιητικές βιομηχανικές μονάδες (ΠΙΝΔΟΣ, SPIDER, ΔΩΔΩΝΗ, ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ) εκδηλώθηκε με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο η σύμπραξη της μεγαλοεργοδοσίας με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό για τη διαμόρφωση γραμμής υποταγής των εργατών στα αντεργατικά μέτρα. Αναφέρθηκαν χρήσιμα συμπεράσματα, με συγκεκριμένα παραδείγματα για τον επικίνδυνο και επιζήμιο ρόλο στο κίνημα των οπορτουνιστών, όπως στον κλάδο του μετάλλου και στη ΔΩΔΩΝΗ, που σε κρίσιμες καμπές περνούν πάντα στο πλευρό του κεφαλαίου.

Το προηγούμενο διάστημα, με την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών, συγκροτήθηκαν πυρήνες μέσα στους χώρους δουλειάς, ξεχωρίζοντας ιδιαίτερα τα μεγάλα εργοστάσια. Συγκροτήθηκαν κλαδικές γραμματείες του ΠΑΜΕ στο Σημόσιο, Επιτροπές Αγώνα κυρίως σε μεγάλους βιομηχανικούς χώρους, χωρίς ωστόσο να έχει σταθεροποιηθεί το επίπεδο λειτουργίας τους. Ιεραρχήθηκαν κλάδοι και διατάχθηκαν οι δυνάμεις στους χώρους, όπου κατά βάση συγκεντρώνεται η εργατική τάξη.

Αποδείχθηκε πως η στοχοπροσηλωμένη και επίμονη παρέμβαση με συγκεκριμένη διάταξη, με προσανατολισμό στην αποκάλυψη των αιτιών της κρίσης και της φιλολαϊκής διεξόδου από αυτήν, αξιοποιώντας κάθε μορφή δράσης, συνδυάζοντας τη δουλειά στο εργοστάσιο και στον τόπο κατοικίας, μπορεί να συσπειρώσει πρωτοπόρους εργάτες, να τους διαπαιδαγωγήσει στην κομμουνιστική στάση ζωής. Αυτή η οργανωμένη παρέμβαση μπορεί να δημιουργήσει ρήγματα στον αρνητικό για τους εργαζόμενους συσχετισμό.

Εντοπίστηκαν αδυναμίες και αναπτύχθηκε γόνιμος προβληματισμός για το πώς η πείρα από την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος θα γίνει συστατικό στοιχείο μόνιμης παρέμβασης για την καλύτερη λειτουργία, τη μαζικοποίηση των σωματείων. Εκτιμήθηκε η ανάγκη να βελτιωθεί η δουλειά για τη λαϊκή συμμαχία, κατά κλάδο, με ανώριμες μάζες, με μειωμένη πολιτική και συνδικαλιστική πείρα. Παρέμβαση που θα συμβάλλει στην απόσπαση δυνάμεων από την κυρίαρχη ιδεολογία.

ΑΧΤΙΔΑ ΑΕΙ - ΤΕΙ - ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πιο απαιτητικά στην ιδεολογική και πολιτική διαπάλη

Με υπερψήφιση των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ και της εισήγησης της απερχόμενης ΑΕ για τον απολογισμό και τα καθήκοντα, ολοκληρώθηκε η συνδιάσκεψη της Αχτίδας ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Σε κλίμα επαναστατικής αισιοδοξίας, έγινε πλούσια συζήτηση με καλό ζύγι των αντικειμενικών και υποκειμενικών δυσκολιών που υπάρχουν.

Αναδείχτηκαν τα θετικά βήματα που έγιναν στο δίχρονο, με συναίσθηση όμως και των υποκειμενικών αδυναμιών που πρέπει να ξεπεραστούν, ώστε τα παιδιά της εργατικής, λαϊκής οικογένειας, που σπουδάζουν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της Αττικής, να πάρουν τη θέση τους στη Λαϊκή Συμμαχία, στην πάλη για τη Λαϊκή Εξουσία, το σοσιαλισμό.

Βασικό ζήτημα είναι ότι τα κομματικά όργανα κατόρθωσαν να κατακτήσουν περισσότερο τον πρωτοπόρο καθοδηγητικό, οργανωτικό τους ρόλο, από κοινού με την ΚΝΕ να σχεδιάζουν, να οργανώνουν, να παρεμβαίνουν στη νεολαία. Καταγράφηκε κοινός βηματισμός που πρέπει να ενισχυθεί, με στοχοπροσήλωση όλων των οργάνων και ΚΟΒ στην οικοδόμηση και ανάπτυξη Κόμματος και ΚΝΕ, ιδιαίτερα στους χώρους που σπουδάζουν τα πιο φτωχά και λαϊκά παιδιά. Να εξειδικευτεί η στρατηγική του Κόμματος με σκοπό την πλατιά διαφωτιστική δουλειά, την ανάπτυξη ισχυρών δεσμών με τα παιδιά της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.

Από τη συζήτηση αναδείχτηκε η δράση της Αχτίδας, η προσπάθεια ενασχόλησης με τα προβλήματα των σπουδαστών, συμβάλλοντας στους γενικούς στόχους του Κόμματος, στην οργάνωση της πάλης μέσα στις σχολές. Προσανατολισμός που ενισχύθηκε από τη διαμόρφωση και ενίσχυση του ΜΑΣ. Ηρθε πείρα από την ίδρυση νέων συλλόγων, με στόχο να εδραιωθούν μέσα από τη δράση. Προβλημάτισε ότι οι χώροι των ΑΕΙ και ΤΕΙ, αν και βρέθηκαν στο επίκεντρο αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, δεν συμβάδισαν με τις κινητοποιήσεις του εργατικού κινήματος. Οι όποιες κινητοποιήσεις έγιναν, ήταν κάτω από την επίμονη δουλειά και προσπάθεια των κομμουνιστών και του ΜΑΣ.

Εντοπίστηκε η ανάγκη καλύτερης επεξεργασίας του συνόλου των παραγόντων που επιδρούν στη νεανική συνείδηση των σπουδαστών. Αν και βελτιώθηκε η ιδεολογικοπολιτική παρέμβαση της Οργάνωσης, παραμένει καθήκον η συστηματική συγκέντρωση και στοχευμένη επεξεργασία βασικών ιδεολογημάτων ανά σχολή, που μπαίνουν τόσο μέσα από την πανεπιστημιακή διδασκαλία, όσο και από τις δυνάμεις της αστικής τάξης και του οπορτουνισμού. Αναδείχτηκε η ανάγκη μελέτης των εξελίξεων, των τάσεων, στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, στην κοινωνική σύνθεση, τα προγράμματα σπουδών, τη σύνδεσή τους με την εργασία, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στον κλάδο.

Απασχόλησε η ισχυροποίηση του ΜΑΣ, καθώς και η αλληλεπίδραση του σπουδαστικού με το εργατικό κίνημα, η δουλειά με βάση τον κλάδο και τις προοπτικές του, ως πλευρά που αφορά την οικοδόμηση της Λαϊκής Συμμαχίας και σε κλαδικό επίπεδο όταν οι απόφοιτοι περάσουν στην παραγωγή.

ΚΟ ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για το 19ο Συνέδριο

Η ΚΟ Σάμου του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση για το 19ο Συνέδριο και την πολιτική πρόταση του Κόμματος, την Παρασκευή 1/3, στις 7 μ.μ. σε αίθουσα του ξενοδοχείου «ΣΑΜΟΣ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ