Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ - 19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΧΤΙΔΑ ΤΗΣ ΚΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Στόχος να δυναμώσει η παρέμβαση στην εργατική τάξη

Οι εξελίξεις στην περιοχή, στο φόντο της καπιταλιστικής κρίσης, η δράση του Κόμματος για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την προώθηση της λαϊκής συμμαχίας, ήταν τα βασικότερα ζητήματα που αναδείχθηκαν στη Συνδιάσκεψη της Εργατικής Αχτίδας της ΚΟ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ, που ολοκληρώθηκε με την υπερψήφιση των Θέσεων για το 19ο Συνέδριο και την εκλογή νέας Αχτιδικής Επιτροπής

Η περιοχή συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Τα ενδεχόμενα κοιτάσματα πετρελαίου σε Καλπάκι και Φιλιάτι, η συμφωνία για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου ΤΑΡ (Ελλάδα - Αλβανία - Ιταλία) από το Αζερμπαϊτζάν στη δυτική Ευρώπη, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και η διασύνδεσή του με τους οδικούς άξονες για τη μεταφορά εμπορευμάτων, τα γεωφυσικά πλεονεκτήματα της περιοχής, για την ανάπτυξη κύρια του ζωικού κεφαλαίου και παραγώγων του, δημιουργούν προϋποθέσεις για σοβαρές αναδιαρθρώσεις στην παραγωγή και την απασχόληση.

Τη συνδιάσκεψη απασχόλησαν ακόμα οι επιπτώσεις της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης σε εργοστάσια και μεταποιητικές βιομηχανικές μονάδες, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων, με αρνητικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους, αλλά και τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και πτηνοτρόφους. Καταγράφεται η τάση για χειροτέρευση των όρων ζωής μεγάλου τμήματος του πληθυσμού σ' αυτούς τους κλάδους, αλλά και στο εμπόριο και στις κατασκευές, όπου η ανεργία βρίσκεται στο 90%, στο φάρμακο, στον επισιτισμό.

Σε μεγάλες μεταποιητικές βιομηχανικές μονάδες (ΠΙΝΔΟΣ, SPIDER, ΔΩΔΩΝΗ, ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ) εκδηλώθηκε με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο η σύμπραξη της μεγαλοεργοδοσίας με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό για τη διαμόρφωση γραμμής υποταγής των εργατών στα αντεργατικά μέτρα. Αναφέρθηκαν χρήσιμα συμπεράσματα, με συγκεκριμένα παραδείγματα για τον επικίνδυνο και επιζήμιο ρόλο στο κίνημα των οπορτουνιστών, όπως στον κλάδο του μετάλλου και στη ΔΩΔΩΝΗ, που σε κρίσιμες καμπές περνούν πάντα στο πλευρό του κεφαλαίου.

Το προηγούμενο διάστημα, με την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών, συγκροτήθηκαν πυρήνες μέσα στους χώρους δουλειάς, ξεχωρίζοντας ιδιαίτερα τα μεγάλα εργοστάσια. Συγκροτήθηκαν κλαδικές γραμματείες του ΠΑΜΕ στο Σημόσιο, Επιτροπές Αγώνα κυρίως σε μεγάλους βιομηχανικούς χώρους, χωρίς ωστόσο να έχει σταθεροποιηθεί το επίπεδο λειτουργίας τους. Ιεραρχήθηκαν κλάδοι και διατάχθηκαν οι δυνάμεις στους χώρους, όπου κατά βάση συγκεντρώνεται η εργατική τάξη.

Αποδείχθηκε πως η στοχοπροσηλωμένη και επίμονη παρέμβαση με συγκεκριμένη διάταξη, με προσανατολισμό στην αποκάλυψη των αιτιών της κρίσης και της φιλολαϊκής διεξόδου από αυτήν, αξιοποιώντας κάθε μορφή δράσης, συνδυάζοντας τη δουλειά στο εργοστάσιο και στον τόπο κατοικίας, μπορεί να συσπειρώσει πρωτοπόρους εργάτες, να τους διαπαιδαγωγήσει στην κομμουνιστική στάση ζωής. Αυτή η οργανωμένη παρέμβαση μπορεί να δημιουργήσει ρήγματα στον αρνητικό για τους εργαζόμενους συσχετισμό.

Εντοπίστηκαν αδυναμίες και αναπτύχθηκε γόνιμος προβληματισμός για το πώς η πείρα από την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος θα γίνει συστατικό στοιχείο μόνιμης παρέμβασης για την καλύτερη λειτουργία, τη μαζικοποίηση των σωματείων. Εκτιμήθηκε η ανάγκη να βελτιωθεί η δουλειά για τη λαϊκή συμμαχία, κατά κλάδο, με ανώριμες μάζες, με μειωμένη πολιτική και συνδικαλιστική πείρα. Παρέμβαση που θα συμβάλλει στην απόσπαση δυνάμεων από την κυρίαρχη ιδεολογία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ