Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
Ομόφωνη υπεράσπιση της αγροτοκτόνας ΚΑΠ

Παρά τις επιμέρους διαφορές, όλοι οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί δήλωσαν τη νομιμοφροσύνη τους στην πολιτική της ΕΕ που ξεκληρίζει τους φτωχούς αγρότες

Από τη χτεσινή συνεδρίαση της Βουλής
Από τη χτεσινή συνεδρίαση της Βουλής
To ξεκάθαρο στίγμα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και στον αγροτικό τομέα, παρουσίασε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί και κατά όσων αντιδρούν στα άγρια φιλομονοπωλιακά μέτρα, χαρακτηρίζοντάς τους ως «δολιοφθορείς της χώρας». Η κεντρική επιλογή της κυβέρνησης για τον αγροτικό τομέα, είπε, είναι η επιχειρηματικότητα για τους αγρότες και αυτό που θέλουμε είναι να τους κάνουμε επιχειρηματίες, προκειμένου «να εξαλειφθούν οι στρεβλώσεις στην παραγωγή και να αλλάξει η κλίμακα παραγωγής».

Ο Αντ. Σαμαράς ανέφερε ότι μια από τις προτάσεις που εξετάζει η κυβέρνηση είναι η ενίσχυση που δίνεται, να πηγαίνει κατευθείαν στην αγροτική παραγωγή και όχι σε άτομα, γιατί μέχρι σήμερα «οι ενισχύσεις πήγαιναν και σε μη παραγωγούς». Με άλλα λόγια, κυβέρνηση και ΕΕ προωθούν την πολιτική του κατ' επάγγελμα αγρότη, προκειμένου επιδοτήσεις και γη να συγκεντρώνονται σε ολοένα και λιγότερα χέρια.

Οπως ήταν αναμενόμενο, εμφάνισε την ΕΕ και την Κοινή Αγροτική Πολιτική ως παράγοντες που ενίσχυσαν τους αγρότες όλα αυτά τα χρόνια και έκανε λόγο για την προώθηση μιας «αγροτικής μεταρρύθμισης», η οποία τάχα «θα ενισχύσει την περιφέρεια (...) θα οδηγήσει σε αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου» και «σε εξωστρέφεια της αγροτικής οικονομίας».

Κεντρικό μοτίβο της τοποθέτησής του, ήταν η καθιέρωση «καθαρών κανόνων λειτουργίας της αγοράς» και στον αγροτικό τομέα, ενώ, όπως είπε, μέχρι το τέλος της τετραετίας η κυβέρνηση θα μειώσει το ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια. Για να χαϊδέψει τα αυτιά των αγροτών που ξεκληρίζει, είπε ότι εξετάζεται η πρόταση για καθιέρωση «αγροτικού πετρελαίου». Παρά το γεγονός ότι η καθιέρωση βιβλίων εσόδων - εξόδων για τους αγρότες θα οδηγήσει σε μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των μικρών, ο Αντ. Σαμαράς το εμφάνισε ως μέτρο που θα βοηθήσει στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων.

Ανακοίνωσε ακόμα ότι μελετάται πρόταση σύμφωνα με την οποία ένας αγρότης που έχει καταβάλει εισφορές επί 40 χρόνια, να παίρνει σύνταξη στα 62 και είπε γενικόλογα ότι δε θα υπάρξει ουσιαστική φορολογική επιβάρυνση στα μικρά χωράφια. Τέλος, με αφορμή τις κινητοποιήσεις στη Χαλκιδική και την προβοκατόρικη επίθεση στις Σκουριές, έκανε λόγο για «εθνική υπονόμευση και εθνική δολιοφθορά» που στρέφεται κατά των ξένων επενδύσεων και είπε απειλητικά προς το λαϊκό κίνημα που προσπαθεί να προβοκάρει ότι «αυτή η καταστροφική μανία κατά της χώρας θα σταματήσει».

Διαγκωνισμός ...διαπραγματευτών

Αθωώνοντας την καταστροφική πολιτική της ΕΕ και της ΚΑΠ, που συναποφάσισαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας αναλώθηκε σε προτάσεις διαχείρισης που δεν αντιστρέφουν την καταστροφική πορεία για τους φτωχούς αγρότες. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατηγόρησε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ότι απλώς δε διαπραγματεύτηκαν την ΚΑΠ, σε αντίθεση με άλλες χώρες. Εκανε επίσης λόγο για «πελατειακό κράτος» που αναπτύχθηκε με αφορμή τις αγροτικές επιδοτήσεις.

Κατά τον Α. Τσίπρα, η κυβέρνηση αναπτύσσει μόνο ευχολόγια για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ίδια στιγμή οδηγεί την Ελλάδα στην «αποανάπτυξη», από την οποία καυχήθηκε ότι μπορεί να την βγάλει το κόμμα του αν κυβερνήσει. Θέλουμε, ξεκαθάρισε, τις επενδύσεις από το εξωτερικό, αρκεί αυτοί που έρχονται να είναι «επενδυτές και όχι πειρατές» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική του μνημονίου διώχνει μεγάλες επιχειρήσεις από τη χώρα.

Εμφανιζόμενος ως διαφημιστής συγκεκριμένης γερμανικής εταιρείας («Ντόιτσε Αιόλια») είπε ότι η κυβέρνηση έχει μπλοκάρει επένδυσή της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την ίδια στιγμή που έχει δώσει τις άδειες σε «κολλητούς και διαπλεκόμενους». Ο Α.Τσίπρας ζήτησε το πετρέλαιο για τους αγρότες να έχει ίδια τιμή με αυτή που έχει στη Γαλλία ή στην Ισπανία και επανέφερε την κριτική ότι ο Α. Σαμαράς άλλα έλεγε προεκλογικά για το μνημόνιο και άλλα μετεκλογικά, ενώ είπε ότι το κόμμα του θα επαναφέρει σε δημόσιο έλεγχο την Αγροτική Τράπεζα.

Καταλήγοντας, έκανε λόγο γενικά και αόριστα για την ύπαρξη ενός σχεδίου ανασυγκρότησης και αναδιάρθρωσης προς όφελος των αγροτών και των καταναλωτών και ανέφερε δημαγωγικά ότι στη χώρα «ή θα έχουμε μνημόνιο ή θα έχουμε αγρότες και αγροτική παραγωγή».

Συστήνουν «έξυπνες παραγωγές»

Την υπεράσπιση της πολιτικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της σημερινής συγκυβέρνησης, καθώς και της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της ΚΑΠ, ανέλαβε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος, κατηγορώντας παράλληλα τον Α. Τσίπρα για δημαγωγία και καταστροφικές πολιτικές.

Οπως ανέφερε ο Ε. Βενιζέλος, αυτό που πρέπει να πουν τα κόμματα στους αγρότες είναι ότι χρειάζονται δουλειά μέσα από έξυπνες παραγωγές και η φυτική και ζωική παραγωγή να φύγει από τη λογική των επιδοτήσεων. Κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η Κοινή Αγροτική Πολιτική και η είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ενωση πήγε καλά για τους αγρότες και γι' αυτό πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν οι ενιαίες ενισχύσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Α. Σαμαρά, είπε ότι οι αγρότες πρέπει να κινηθούν με επιχειρηματικά κριτήρια, «με ποιότητα και επιχειρηματικότητα» καθώς και «με νέες μορφές κλαδικών συνεταιρισμών», αφού αυτό θα βοηθήσει στο να λυθεί το πρόβλημα του ισοζυγίου των εμπορικών συναλλαγών και «να εξασφαλιστεί διατροφική επάρκεια με τη διόγκωση κάθε δεκαετία της αγροτικής παραγωγής», την οποία θα ελέγχουν τα μονοπώλια, όπως άλλωστε και τον κλάδο των τροφίμων.

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του το αφιέρωσε για να απαντήσει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο είπε ότι η πολιτική του πρόταση δε θα οδηγούσε απλώς σε φτώχεια, αλλά σε εξαθλίωση και ζούγκλα και στην ακύρωση ολόκληρης της εθνικής οικονομίας.

Με όραμα της παραπέρα καπιταλιστικοποίησης της αγροτικής παραγωγής, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης, είπε στην παρέμβασή του ότι και στον αγροτικό τομέα πρέπει να υπάρχει ορθή λειτουργία των κανόνων του ανταγωνισμού και η πάταξη κάθε είδους κερδοσκοπίας. Γι' αυτό ζήτησε από το κράτος να εγγυηθεί την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Στο απυρόβλητο η ουσία

O πρόεδρος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Π. Καμμένος είδε ότι υπάρχει σχέδιο που εκπορεύεται από την τρόικα και τη συγκυβέρνηση, το οποίο έχει ως στόχο να σταματήσει η πρωτογενής παραγωγή στη χώρα, προκειμένου «να ελεγχθεί το κράτος και το έθνος» και να διαλυθεί η μεσαία τάξη, αφήνοντας εκτός κριτικής την ΕΕ και την καταστροφική ΚΑΠ. Είπε ότι ήταν σκάνδαλο η πώληση της Αγροτικής Τράπεζας εστιάζοντας στο ότι έγινε χωρίς διαφανείς διαδικασίες, ενώ πανηγύρισε και για το προχτεσινό αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών, λέγοντας ότι «πήρε τέλος η αναγκαστική πολιτική της Γερμανίας στην Ευρώπη».

Από την Χρυσή Αυγή ο Ν. Μιχαλολιάκος έκανε δημαγωγικά λόγο για κοντράρισμα με την Ευρωπαϊκή Ενωση «για να σωθεί ο Ελληνας αγρότης», χωρίς να αμφισβητεί στο ελάχιστο τη συμμετοχή της χώρας σε αυτήν, ενώ κατηγόρησε όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις ότι άφησαν τα προηγούμενα χρόνια να πάνε χαμένα τα διάφορα πακέτα της ΕΕ που θα μπορούσαν «να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές της γεωργίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κουβέντα για ΕΕ και ΚΑΠ (2013-02-15 00:00:00.0)
Επιστράτευση για το πέρασμα της αντιαγροτικής πολιτικής (1997-07-17 00:00:00.0)
"Διάλογος" εξαπάτησης των αγροτών! (1997-01-12 00:00:00.0)
Υποκριτική υποστήριξη (1996-12-05 00:00:00.0)
Αδιέξοδο για αγρότες και συνεταιρισμούς (1996-01-14 00:00:00.0)
Μητρώο υπέρ των μικρομεσαίων αγροτών (1996-01-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ