ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΓΝΟ»
Μαχητική διαδήλωση των απεργών χτες

Ανέδειξαν την ανάγκη συντονισμένου αγώνα εργατών και κτηνοτρόφων ενάντια στους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου

Από τη χτεσινή πορεία στη Θεσσαλονίκη
Από τη χτεσινή πορεία στη Θεσσαλονίκη
Μαχητική συγκέντρωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους, με αίτημα να ανακληθούν οι 119 τρίμηνες διαθεσιμότητες και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα 3-4 μηνών που τους οφείλει η εργοδοσία.

Οι εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ καταγγέλλουν την εργοδοσία του ομίλου «ΚΟΛΙΟΣ» ότι παίζει παιχνίδι στην πλάτη τους, στο πλαίσιο των επιχειρηματικών ανταγωνισμών και των σχεδίων για τη μονοπώληση του κλάδου της γαλακτοβιομηχανίας στη Βόρεια Ελλάδα. Με τα πανό, και φωνάζοντας συνθήματα, ανέδειξαν την αντεργατική επίθεση που βιώνουν και την ανάγκη συντονισμένου κοινού αγώνα εργατών και κτηνοτρόφων ενάντια στα σχέδια όσων ντόπιων και ξένων επιχειρηματικών ομίλων ορέγονται να τσακίζουν τα δικαιώματά τους για να μονοπωλήσουν τον κλάδο. «ΜΕΒΓΑΛ - ΑΓΝΟ απλήρωτοι εργάτες έτσι πλουτίζουν οι κεφαλαιοκράτες», «κλείνουν την ΑΓΝΟ για κέρδη στον ΚΟΛΙΟ τέρμα πια στον εμπαιγμό», «εργάτες κτηνοτρόφοι μέτωπο κοινό για να σταματήσουμε το έγκλημα στο ΑΓΝΟ», διαδήλωναν.

Στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης συναντήθηκαν με τον υπουργό Θ. Καράογλου, ο οποίος αναγνώρισε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και μεταξύ άλλων παραδέχθηκε ότι στο πλαίσιο των οδηγιών της ΕΕ προωθείται η κατάργηση του φρέσκου γάλατος. Κατεύθυνση που θα επιφέρει καθοριστικό χτύπημα σε κτηνοτρόφους γαλακτοπαραγωγούς και εργαζόμενους.

Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΑΓΝΟ, Γ. Κουσαξίδης, δήλωσε ότι θα συνεχίσουν ανυποχώρητοι τον αγώνα τους κόντρα στα σχέδια της εργοδοσίας που θέλει να ξεμπερδεύει με τους εργαζόμενους, πετώντας τους στο δρόμο της ανεργίας και απλήρωτους. Ο πρόεδρος του κλαδικού συνδικάτου γάλακτος τροφίμων Δ. Μωυσιάδης σημείωσε πως παντού, σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, τσακίζει η απλήρωτη δουλειά και κάλεσε σε συντονισμένη κλιμάκωση του αγώνα.

Ο Σ. Ζαριανόπουλος στέλεχος του ΠΑΜΕ τόνισε ότι είναι χιλιάδες οι εργαζόμενοι, οι κτηνοτρόφοι, οι μικροί διακινητές, οι αυτοαπασχολούμενοι που πουλάνε το γάλα και εκατομμύρια οι καταναλωτές που θα χτυπηθούν από τις ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της γαλακτοβιομηχανίας. «Φαίνεται ότι κάποιος με τις πλάτες της κυβέρνησης, αποφάσισε να καταλάβει όλη την αγορά του γάλακτος στη Βόρεια Ελλάδα, να κλείσει ό,τι δεν του χρειάζεται, να τσακίσει δικαιώματα και εργαζόμενων και γαλακτοπαραγωγών.

Η κατεύθυνση της ΕΕ για γάλα μακράς διάρκειας σημαίνει ότι το γάλα θα εισάγεται, θα σβήσει η κτηνοτροφία, θα κλείσουν τα εργοστάσια, θα απολυθούν μαζικά οι εργαζόμενοι». Και κάλεσε σε κοινό μέτωπο καταναλωτών, εργαζομένων, κτηνοτρόφων, για να σπάσει η μονοπώληση του κλάδου.

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την απεργία ενώ τις επόμενες μέρες, αντιπροσωπεία τους θα μεταβεί στην Αθήνα, προκειμένου να έχει συνάντηση με τους υπουργούς Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΤΤΙΚΟΝ»
«Συναγερμός» για τις τεράστιες ελλείψεις

Δραματικές είναι οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο νοσοκομείο «Αττικόν», με αποτέλεσμα τη μεγάλη ταλαιπωρία των ασθενών και την υπονόμευση της υγείας τους σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας. Οι καταστάσεις πλέον στο νοσοκομείο είναι εκτός ελέγχου με τεράστιες αναμονές στις εφημερίες, τις εισαγωγές και τα χειρουργεία, ενώ κάποιες φορές νοσηλεύονται στο διάδρομο δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς, λόγω των τεράστιων ελλείψεων κρεβατιών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Επίκαιρη Ερώτηση για το θέμα έχει καταθέσει και το ΚΚΕ.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΜΕΘ του «Αττικόν», Απ. Αρμαγανίδη, «τα 10 από τα 27 κρεβάτια της ΜΕΘ ενηλίκων είναι κλειστά και την άλλη βδομάδα θα κλείσουν άλλα 3 κρεβάτια. Αυτό οφείλεται κυρίως στην έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, που λήγουν οι συμβάσεις και φεύγουν. Είναι χαρακτηριστικό πως στις αρχές του 2012 είχαμε μόλις 2 κλειστά κρεβάτια και τώρα θα φτάσουν τα μισά να είναι κλειστά».

Κίνδυνοι και για τα νεογνά

Αλλά και τα νεογνά του νοσοκομείου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καθώς στην Εντατική Μονάδα Νοσηλείας των Νεογνών δε λειτουργούν ούτε τα μισά από τα 22 κρεβάτια λόγω έλλειψης γιατρών.

Επιπλέον, οι λίστες αναμονής στο χειρουργείο τραβάνε για μήνες, καθώς λειτουργούν τα 7 από τα 14 χειρουργικά τραπέζια λόγω των ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και γιατρούς αναισθησιολόγους. Το απόγευμα, 2 νοσηλεύτριες τρέχουν να καλύψουν 40 και 50 ασθενείς.

Αποκορύφωμα της υπερεντατικοποίησης, της μεγάλης κόπωσης των εργαζομένων και της τεράστιας ταλαιπωρίας και του κινδύνου για τους ασθενείς είναι όσα καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ και συγκεκριμένα «τους ξυλοδαρμούς γιατρών και νοσηλευτών από συνοδούς ασθενών κατά τη διάρκεια της προχτεσινής (11/3/2013) γενικής εφημερίας. Τέτοιοι προπηλακισμοί είναι πλέον συνεχείς, ενώ οι γενικότερες συνθήκες λειτουργίας και εφημερίας του νοσοκομείου έχουν γίνει αφόρητες για ασθενείς και προσωπικό. Μόνο κατά τη χτεσινή εφημερία είχαμε 1.020 προσελεύσεις ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων και 215 εισαγωγές». «Προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες στους γιατρούς και τους εργαζόμενους υγειονομικούς, να στρέψουν την οργή των ασθενών για τα χάλια της δημόσιας υγείας απέναντι στους λειτουργούς της», σημειώνει και καλεί σε γενική συνέλευση την Πέμπτη.

ΕΣΗΕΑ και ΕΠΗΕΑ
Ολοκληρώνονται σήμερα οι εκλογές για τον ΕΔΟΕΑΠ

ολοκληρώνονται σήμερα οι εκλογές -που άρχισαν χτες- στην ΕΣΗΕΑ για την ανάδειξη των πέντε μελών που της αναλογούν στη νέα διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ. Οι εκλογές γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο και οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν έως πέντε υποψήφιους. Επίσης σήμερα ολοκληρώνονται και οι αντίστοιχες εκλογές που γίνονται στην ΕΠΗΕΑ για τις δύο θέσεις.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ υποστηρίζει το πλαίσιο που διακήρυξαν και τους υποψήφιους που υπέδειξαν οι παρατάξεις «Δημοσιογραφική Συνεργασία» στην ΕΣΗΕΑ και «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» στην ΕΠΗΕΑ. Οι υποψήφιοι είναι οι Γιώργος Καραγιάννης του Νικολάου, Αγλαΐα Κυρίτση, Γιώργος Μηλιώνης, Γιώργος Μουσγάς και Ελένη Τράιου στην ΕΣΗΕΑ και Αλέξης Γώγος και Στράτος Κουτσοβίλης στην ΕΠΗΕΑ. Επίσης, για την Εξελεγκτική Επιτροπή ο Αρης Καρρέρ (ΕΣΗΕΑ) και η Κική Βαλσαμάκη (ΕΠΗΕΑ).

Στη διακήρυξη των δύο παρατάξεων σημειώνεται μεταξύ άλλων πως η λύση βρίσκεται «στη διεκδίκηση ενιαίου, καθολικού, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν Συστήματος Υγείας και Πρόνοιας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία - Πρόνοια. Να παλέψουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες όλων των ασφαλισμένων και για συντάξεις που να ικανοποιούν όλες τις ανάγκες όλων των συνταξιούχων. Ενιαίος αγώνας όλων, για όλα τα δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι στον Τύπο και στα ΜΜΕ μπορούμε να τους σταματήσουμε, αρκεί να δημιουργήσουμε ένα κίνημα οργανωμένο, με σχέδιο, αντοχή, αιτήματα και προοπτική. Χωρίς καμιά αυταπάτη για "εξαιρέσεις". Σε σύγκρουση με την πολιτική που εμπορευματοποιεί την Υγεία και σε συντονισμό με όλους τους κλάδους, με όλη την εργατική τάξη.

  • Να εμποδίσουμε την ενοποίηση προς τα κάτω. Οχι στα όποια σχέδια για Επαγγελματικό Ταμείο.
  • Να ανακληθούν άμεσα όλες οι περικοπές σε συντάξεις και θεμελιώδεις παροχές στους ασφαλισμένους που έχει επιβάλει η διοίκηση Σπανοπούλου.
  • Καμιά επιπλέον αύξηση στις εισφορές των εργαζομένων.
  • Η κυβέρνηση να επιστρέψει τα κλεμμένα αποθεματικά του Ταμείου.
  • Οι ανάγκες του Ταμείου να καλυφθούν από το κράτος και τους εργοδότες».
Απόλυση στην «Express Publishing»

Παρέμβαση, χτες, από το κλαδικό συνδικάτο

Στην απόλυση ενός ακόμα πρωτοπόρου στη δράση, μέλος του κλαδικού σωματείου των ιδιωτικών υπαλλήλων της Αθήνας, εργαζόμενου προχώρησε η εργοδοσία της «Express Publishing». Πρόκειται για τον Βαγγέλη Κοντό, ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης στην πρόσφατη δίκη για την απόλυση του προέδρου του κλαδικού σωματείου από την ίδια εταιρεία. Χτες το απόγευμα, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων διοργάνωσε συγκέντρωση έξω απ' την εταιρεία. Εκεί, συμμετείχε η Λαϊκή Επιτροπή 5ου-6ου Διαμερίσματος και φορείς της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβρη του 2011 η εργοδοσία απέλυσε συνδικαλίστρια εργαζόμενη επειδή συμμετείχε στη 48ωρη απεργία στις 19 και 20 του Οκτώβρη μαζί με άλλους εργαζόμενους. Στη συνέχεια, το Μάρτη του 2012 απέλυσε τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του κλαδικού σωματείου λόγω της δράσης του ενάντια στην απόλυση της εργαζόμενης.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων της Αθήνας καταγγέλλει ότι οι απολύσεις αυτές είναι «καταχρηστικές, άκυρες κα παράνομες. Η εργοδοσία θέλει να χτυπήσει τη συνδικαλιστική δουλειά και δράση, να περάσει το μήνυμα σε όλους τους εργαζόμενους ότι οποίος σηκώνει κεφάλι θα απολύεται. Προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους ώστε να δέχονται από την υπερεργασία, μέχρι τις απολύσεις και τις επικείμενες μειώσεις μισθών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ