ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάρτη 2013
Σελ. /56
Λαϊκή Συμμαχία και Ανασύνταξη του εργατικού κινήματος

Αφού είσαι ανθρώπινο πλάσμα

κι ανάγκη σου πρώτη το ψωμί

από τα λόγια τα παχιά

μην περιμένεις τροφή.

Γι' αυτό εμπρός μαρς αριστερά

είν' η θέση σου εκεί

στο μεγάλο το μέτωπο της εργατιάς

γιατί εργάτης είσαι κι εσύ.

(Μπ. Μπρεχτ)

  • Δε χαρίζουμε τα όνειρά μας.

Η αστική τάξη αξιοποιεί κάθε μέσο για την εξοικείωση του λαού με την ανεργία, τη φτώχεια, την αβεβαιότητα, την υποταγή και την αποδυνάμωση κάθε αγανάκτησης. Παρέχει κάθε αναγκαίο υλικό και ιδεολογικό αντιστάθμισμα ώστε να δυσκολεύεται ο εργάτης, ο αγρότης, ο αυτοαπασχολούμενος να συνειδητοποιήσει «τι χάνει», «ποιος κερδίζει», «γιατί να κουραστεί να παλέψει», «γιατί δεν πρέπει να εξοικειώνεται με τη φτώχεια», «γιατί πρέπει να ανατρέψει αυτό το σύστημα». Πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα ο τρόπος που οι μηχανισμοί του καπιταλιστικού συστήματος παρεμβαίνουν στη νεολαία για το σκοπό αυτό.

Παρά τα τόσα εμπόδια, είναι εύκολο να συνειδητοποιήσει κάποιος ότι του κλέβουν τον ιδρώτα και τα όνειρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα μέρος όσων χρησιμοποιούν τις κοινωνικές δομές (π.χ. παντοπωλεία) σκέφτεται: «Γιατί να τους τα χαρίσω;». Κάποιοι αντιλαμβάνονται ότι κάπου μέσα σε αυτά κρύβεται και ο δικός τους ιδρώτας, κάποιοι όχι. Ομως, αντί να παλέψουν, συχνά ενσωματώνονται.

Από εδώ ξεκινά το δικό μας καθήκον να καθοδηγήσουμε αυτή την αυθόρμητη οργή και να τη μετατρέψουμε σε συνειδητή προσανατολισμένη πάλη. Να φωνάξει ο εργάτης «δε χαρίζω τον ιδρώτα μου», ο νέος «δε χαρίζω τα όνειρά μου» και να παλέψουν γι' αυτά!

  • Ισχυρό ΚΚΕ

Παρόλο που σήμερα απαιτούνται «μεγάλες θυσίες» και δύσκολοι αγώνες για να κερδίσουμε «μικρές ανάσες», δεν αρκεί απλά να επιβιώσουμε. Οι ανάγκες και τα όνειρά μας δε χορταίνουν με ψίχουλα. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ποιοι είμαστε, πού βρισκόμαστε, πού θέλουμε να φτάσουμε και πώς θα το καταφέρουμε. Πρέπει καθημερινά να επιβεβαιώνουμε ότι απαντάμε επαρκώς σε απλά ερωτήματα του κόσμου όπως: «Τι είναι το ΚΚΕ;» και «τι θα κάνει το ΚΚΕ για μένα;», «τι κυβέρνηση θέλει το ΚΚΕ;» και «πώς θα τα κάνει το ΚΚΕ αυτά που λέει;». «Γιατί χρειαζόμαστε ισχυρό ΚΚΕ;»

Οι Θέσεις του 19ου Συνεδρίου και το σχέδιο του Καταστατικού απαντούν σωστά σε αυτά τα ερωτήματα (αυτός είναι ο σκοπός τους). Με βάση αυτά τα ερωτήματα θέλω να διατυπώσω τις εξής παρατηρήσεις:

- Το ΚΚΕ είναι το Κόμμα της Εργατικής Τάξης και ο ρόλος του είναι αναντικατάστατος. Για να μπορεί σήμερα ο εργάτης να αντιμετωπίσει με θάρρος και ανειρήνευτα στους χώρους δουλειάς τον «πόλεμο» που η πλουτοκρατία του έχει εξαπολύσει χρειάζεται να έχει 4 στοιχεία: «Ταξική συνείδηση», «δυνατό στομάχι», «ταξικό προσανατολισμό» και «να μην είναι μόνος του». Ας αναλογιστούμε πόσο πίσω θα βρίσκονταν η συνείδηση, το στομάχι, ο προσανατολισμός, η ενότητα, η μαζικότητα, οι κατακτήσεις του εργατικού κινήματος και οι μικρές «ανάσες» που σήμερα κερδίζει, χωρίς την καθοδήγηση του ΚΚΕ. Αρα λοιπόν ισχυρό ΚΚΕ, όχι για να «κάνει κάτι για μένα» αλλά για «να μην αποφασίζει η πλουτοκρατία για μένα».

- Η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ απαντά στα προβλήματα και τους προβληματισμούς του λαού και έτσι πρέπει να τοποθετείται σε κάθε κουβέντα μας. Μόνο ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας διασφαλίζει το «δικαίωμα στην εργασία» και υψηλό βιοτικό επίπεδο για όλους και ταυτόχρονα να απελευθερώσει κάθε ανεκμετάλλευτη εργατική δύναμη και πρωτοβουλία. Η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής είναι η μόνη απάντηση στις απειλές βιομηχάνων και εφοπλιστών «να πάρουν τις επιχειρήσεις τους και να τις πάνε έξω». Μόνο ο εργατικός - λαϊκός έλεγχος, με ελεύθερο χρόνο και ανακλητότητα των εκπροσώπων μπορεί να προστατεύσει το λαό από τα «λαμόγια» και τους «κλέφτες» που μπορούν να εμφανιστούν σε κάθε ταξική κοινωνία.

- Στις εκλογές χρειαζόμαστε ισχυρό ΚΚΕ, όχι για να συγκυβερνήσει, αλλά για να διατάσσει καλύτερα τις δυνάμεις του ώστε να φτάνει εκεί που πριν δεν μπορούσε (περισσότεροι βουλευτές σε κάθε νομό και από κάθε κλάδο, περισσότεροι σύμβουλοι και δήμαρχοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, ισχυρό ΚΚΕ στα σωματεία). Η μάχη για το ΚΚΕ δίνεται κυρίως στους χώρους δουλειάς και είναι ξεκάθαρο ότι «η κοινοβουλευτική δράση του Κόμματος υποτάσσεται στους σκοπούς και τις ανάγκες του ταξικού αγώνα» (βλ. Σχέδιο Καταστατικού).

- Η έννοια της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος δεν αφορά μόνο το συσχετισμό δυνάμεων αλλά κυρίως τον προσανατολισμό του κινήματος. Είναι πολύ χρήσιμο να ανατρέξουμε στην Πολιτική Απόφαση (θέση 5) του 18ου Συνεδρίου.

  • Ο καθένας στο πόστο του

Οι λαϊκές επιτροπές δεν είναι συμμαχία μόνο μεταξύ των μελών και φίλων του Κόμματος, γι' αυτό και ονομάζονται «λαϊκές» και όχι επιτροπές φίλων του ΚΚΕ. Ο κάθε νέος (εργαζόμενος, άνεργος, φοιτητής, μαθητής) που σέβεται τα όνειρά του οφείλει να διεκδικήσει συγκεκριμένο ρόλο και καθήκοντα μέσα στο σωματείο του, στην επιτροπή αγώνα και στη λαϊκή επιτροπή της γειτονιάς του. Ολοι πρέπει να έχουν το πόστο τους.

Στην καθημερινή πάλη αποκαλύπτονται ποιοι είναι μαζί και ποιοι απέναντι στους αγώνες της Λαϊκής Συμμαχίας. Αποκαλύπτονται και τα ιδεολογήματα και τα υλικά μέσα που χρησιμοποιούν (π.χ. ναρκωτικά, οπορτουνισμός, εθνικισμός, κ.λπ.). Φανερώνονται οι δυνάμεις που υπονομεύουν την έννοια της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος (π.χ. θέτουν ως σύνθημα σε κινήματα και απεργίες την εναλλαγή κυβερνήσεων, ή πολεμούν το ΠΑΜΕ) ή επιδιώκουν φαινόμενα «κοινωνικού πρωταγωνισμού» (όπως στην Αργεντινή). Είναι ξεκάθαρο με ποιους μπορεί το ΚΚΕ να συνεργαστεί και ποιους πρέπει να απομονώσει στο δρόμο για τη Λαϊκή Εξουσία.

Χρειαζόμαστε, λοιπόν, ισχυρή Λαϊκή Συμμαχία που η φωνή, τα αυτιά και η δράση της να φτάνουν παντού. Για τις μικρές ανάσες του σήμερα. Με την προοπτική, αύριο, να πάρουν οι ανάγκες και τα όνειρα του λαού εκδίκηση.


Μιχαήλ - Αγγελος Καρακαξίδης

Κλείνουμε την «κερκόπορτα» στον οπορτουνισμό ή του ανοίγουμε την πύλη;

Ανεξάρτητα από την άποψη του καθενός, η νέα αντίληψη των Θέσεων οδηγεί στο εξής: Οτι με βάση το Πρόγραμμα και το Καταστατικό του 15ου Συνεδρίου, ο επαναστατικός χαρακτήρας του Κόμματος και της στρατηγικής του όχι μόνο δεν ήταν κατοχυρωμένος αλλά μπάζαμε από παντού. Αρα, ήμασταν εκτεθειμένοι στον οπορτουνισμό, φλερτάραμε με τη σοσιαλδημοκρατία και στόχος μας δεν ήταν η επανάσταση και ο σοσιαλισμός αλλά ένας καλύτερος καπιταλισμός. Αν μάλιστα παρατηρήσουμε τις αποφάσεις των τελευταίων χρόνων, βγάζει μάτι η αντίληψη ότι διαχρονικά το Κόμμα είχε στρατηγική ήττας και ενσωμάτωσης. Ετσι άλλωστε εξηγείται η πρωτοφανής άνεση κάποιων να αφορίζουν τη στρατηγική που γέννησε το ΕΑΜ και το ΔΣΕ, φέρνοντας το Κόμμα ένα βήμα πριν από τη λαϊκή εξουσία, οι κοινωνικοπολιτικές συμμαχίες που συσπείρωσαν στην πάλη ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό μεγάλο μέρος του λαού μας (π.χ. ΕΔΑ), οι κατακτήσεις που το Κόμμα πρωτοστάτησε τις δεκαετίες '70 και '80. Ολες δηλαδή εκείνες τις στρατηγικές επιλογές που χάραξαν ανεξίτηλα την ηρωική διαδρομή του Κόμματος, που έκαναν το Κόμμα ένα με την εργατική τάξη, που σφράγισαν με αίμα τους δεσμούς του με το λαό μας, με τα βάσανα και τους πόθους του.

Είναι χαρακτηριστικά τα εξής:

α) Διατυπώνεται το επιχείρημα ότι η ακύρωση της ΑΑΔ γραμμής πάλης και η αντικατάστασή της με την αντικαπιταλιστική, μας προφυλάσσει από συγχύσεις για τη σχέση αντιιμπεριαλιστικής - αντικαπιταλιστικής πάλης. Να θυμίσω ότι η λενινιστική αντίληψη περί ιμπεριαλισμού ως ΚΜΚ, που ήταν απόλυτα κατοχυρωμένη στο Κόμμα επί δεκαετίες και περιέχεται και στο Πρόγραμμα του 15ου, αποτελεί τη βάση για την εκτίμησή μας ότι είναι ώριμοι οι υλικοί όροι για το πέρασμα στο σοσιαλισμό. Αντίθετα, ο «αντικαπιταλισμός» είναι θολή έννοια, γι' αυτό και είναι «πατενταρισμένη» χρόνια τώρα από τους κάθε λογής τροτσκιστές και γενικά αριστεριστές που αρνούνται τη θεωρία του Λένιν για τον ιμπεριαλισμό.

β) Διατυμπανίζεται ότι ουσιαστικά τώρα ξεμπερδεύουμε οριστικά με τα «στάδια» και βάζουμε το ζήτημα της εξουσίας σε πρώτο πλάνο. Κι όμως, το ισχύον Πρόγραμμα είναι κρυστάλλινο. Θεωρεί ότι δε χρειάζονται σήμερα στάδια, το ΑΑΔ Μέτωπο είναι η στρατηγική που οδηγεί υπό προϋποθέσεις στο σοσιαλισμό. Αντίθετα, η σημερινή υποβάθμιση ή εξαφάνιση όλων των α-α στόχων πάλης και η παραπομπή τους στη λαϊκή εξουσία είναι που στέλνει και τους στόχους αυτούς και το σοσιαλισμό στις καλένδες.

γ) Θεωρείται από πολλούς ότι η αντιιμπεριαλιστική γραμμή πάλης κρύβει τον κίνδυνο συμμαχίας με την «εθνική» αστική τάξη. Το ζήτημα αυτό είναι απαντημένο ιστορικά από το Κόμμα μας ήδη από το 9ο Συνέδριο. Αντίθετα, ο εξοστρακισμός της αντιιμπεριαλιστικής πάλης είναι δώρο για την αστική τάξη, της χαρίζει το περιθώριο να καταφεύγει στην πατριδοκαπηλία και να οικειοποιείται τα γνήσια πατριωτικά αισθήματα του λαού μας.

δ) Η εκτίμηση του Προγράμματος για τη θέση της χώρας ως ενδιάμεσης κι εξαρτημένης προβάλλεται ούτε λίγο ούτε πολύ ως αθώωση της ντόπιας αστικής τάξης! Ετσι καταφεύγουμε στις αντιλενινιστικές και τροτσκιστικές θεωρίες περί αλληλεξάρτησης. Φτάνουμε στο σημείο να μιλάμε για «ιμπεριαλιστικό στάδιο ανάπτυξης του ελληνικού καπιταλισμού». Αλλοιώνουμε και εκχυδαΐζουμε την έννοια της εξάρτησης. Οποιος μιλάει για εξάρτηση θεωρεί την Ελλάδα αποικία, αθωώνει την αστική τάξη της Ελλάδας, ταυτίζεται με τους οπορτουνιστές που μιλούν για κατοχή και - άμα θέλουμε να γίνουμε χυδαίοι - κάπου τα βρίσκει και με τους Χρυσαυγίτες στο θέμα!

Τα «ιμπεριαλιστικά γνωρίσματα» μιας χώρας δεν έχουν να κάνουν απλά με την εξαγωγή κεφαλαίου ή με τη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Συνδέονται πρώτα απ' όλα με το ρόλο που παίζουν τα μονοπώλιά της στην παγκόσμια αγορά, με τη δυνατότητά να διεκδικούν την παγκόσμια ηγεμονία, να «μοιράζουν τον κόσμο», κατά τον Λένιν. Μπορεί κανείς να το ισχυριστεί στα σοβαρά αυτό για την Ελλάδα των μνημονίων;

Αυτό δε σημαίνει ότι είναι καρπαζοεισπράκτορας η αστική τάξη της Ελλάδας. Χοντροκομμένη στρέβλωση. Συμμετέχει ενεργά -πάντα συμμετείχε- για να κατοχυρώνει τα ζωτικά της συμφέροντα και κυρίως για να έχει υπεροπλία και εξωτερική βοήθεια στην αναμέτρησή της με την εργατική τάξη. Αυτό δεν την κάνει ιμπεριαλιστική!

ε) Καλλιεργείται η αυθαιρεσία ότι ο χαρακτηρισμός της συμμαχίας στα πλαίσια του ΑΑΔ μετώπου ως κοινωνικοπολιτικής άφηνε παράθυρο για συνεργασία με δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκαθαρισμένο ζήτημα από το 15ο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε και δεν έχει καμία σχέση με δυνάμεις που μπορεί να προκύψουν με την όξυνση της ταξικής πάλης. Δεν ανήκει στις α-α δυνάμεις όποιος απορρίπτει το στόχο της αποδέσμευσης από την ΕΕ. Αντίθετα, το Σχέδιο Προγράμματος αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα για συνεργασίες με δυνάμεις «που θα συμφωνούν με τον αντικαπιταλιστικό - αντιμονοπωλιακό χαρακτήρα του κοινωνικοπολιτικού αγώνα». Αποκλείουμε από τη συμμαχία πλατιά λαϊκά στρώματα που δε συμφωνούν σήμερα με την ανατροπή του καπιταλισμού, αλλά ανοίγουμε τις αγκάλες μας αντικειμενικά σε μορφώματα και γκρούπες (ή κομμάτια τους αύριο) που έχουν και το «copyright» της θολής «αντικαπιταλιστικής» πάλης (ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ.).

στ) Η κυβέρνηση του Μετώπου ως πιθανή εξέλιξη λόγω της ανόδου της πάλης ταυτίζεται με κυβέρνηση διαχείρισης του καπιταλισμού, με την «κυβέρνηση της Αριστεράς» του Τσίπρα, με τις κεντροαριστερές κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας. Αλήθεια, είναι διαχείριση του καπιταλισμού η αποδέσμευση από την ΕΕ, όπου είναι σαφές ότι θα οδηγούσε η ανάδειξη μιας τέτοιας κυβέρνησης; Και δεν είναι υπόκλιση στο σημερινό συσχετισμό δύναμης και ματαίωση της πάλης για το σοσιαλισμό η εγκατάλειψη πεδίων πάλης, που ανεβάζουν την ταξική συνείδηση του λαού; Και μιας και ο λόγος για κοινοβουλευτικές αυταπάτες, υπάρχει μεγαλύτερη (ιδεαλιστική) αυταπάτη από το να πιστεύεις ότι ο λαός θα πειστεί σε αφηρημένο ιδεολογικό επίπεδο με γενικόλογα κηρύγματα για την ανάγκη του σοσιαλισμού και όχι παλεύοντας για ριζικές αλλαγές που θα αναδείξουν και τα όρια της αστικής δημοκρατίας;

Η γραμμή του Μετώπου τα προηγούμενα χρόνια έδωσε ώθηση και νέο κύρος στο Κόμμα, ικανότητα μαζικής πολιτικής δράσης. Η γραμμή αυτή μαζικοποίησε την ΚΝΕ μεταγγίζοντας εκατοντάδες νέα μέλη και στελέχη στο Κόμμα, η γραμμή αυτή καθήλωνε τον οπορτουνισμό, δεξιό και «αριστερό», στην απομόνωση που του ταιριάζει και μέσα στο εργατικό κίνημα, στα σχολεία, στις σχολές και παντού.

Αυτή την κομμουνιστική παρακαταθήκη οφείλουμε να διαφυλάξουμε και μαζί της τα επαναστατικά χαρακτηριστικά του Κόμματός μας. Τώρα είναι η στιγμή να πάμε μπροστά με την ιστορία, τους αγώνες μας και τη δοκιμασμένη στρατηγική του Προγράμματος του Κόμματος. Ούτε βήμα πίσω!


Τάσος Αγγελιδέλης
ΚΟΒ Ελληνικού

Για τις Θέσεις της ΚΕ του Κόμματος

Σελ. 16 κεφ. 23. και Σελ. 18 κεφ. 25

Τεράστια ήταν και η συμμετοχή στην 48ωρη απεργία 28 και 29 Ιούνη του 2011 μετά από ένα περίπου μήνα εκδήλωσης του κινήματος των Αγανακτισμένων, όπου τέλειωσε άδοξα με το μπάχαλο στις 29/06/2011 όταν ψηφιζόταν το μνημόνιο 1. Από το κίνημα αυτό βγήκαν και κάποια θετικά τα οποία δεν πρέπει να τα υποτιμάμε:

Κάποιος κόσμος βγήκε στους δρόμους και σηκώθηκε από τον καναπέ του για πρώτη φορά, ή μετά από πολλά χρόνια εγκλωβισμένος στην αδράνεια και συνεχίζει να διαδηλώνει και να παλεύει.

  • Πέρασε από εκεί έστω και για λίγο από περιέργεια πάνω από 2.500.000 κόσμος σε όλο εκείνο το διάστημα.
  • Λόγω της «απαγόρευσης» να συμμετάσχει το ΚΚΕ στην πλατεία, έκανε και το δικό μας το Κόμμα αγωνιστικότερο με πιο πολύ πείσμα.
  • Εξέφρασε την αγανάκτηση και την απειλή σε ατομικό επίπεδο για ανάδειξη και της ατομικής ευθύνης του κάθε βουλευτή που θα ψήφιζε το Μνημόνιο, δηλ. την υποταγή και την παράδοση της χώρας στους τοκογλύφους για να σωθεί η πλουτοκρατία όπως και δυστυχώς έγινε.
  • Εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι η ένσταση του ΚΚΕ για το κίνημα των αγανακτισμένων, ήταν σωστή. Δεν υπήρξε ταξικός προσδιορισμός και πιθανόν και ύποπτη η διοργάνωσή του.

Σελ. 17 κεφ. 24 και Σελ. 18 κεφ. 25 και Σελ.44 κεφ. 66

Ενοχλεί πολύ η λέξη «μάζες». Ισως να αντικατασταθεί από Λαό, Λαϊκά στρώματα κ.α. για να είναι σεβαστή η κάθε προσωπικότητα του καθενός που συμμετέχει στους αγώνες. Η συμμαχία αντίστασης μπορεί να διευρυνθεί και με άλλες υγιείς δυνάμεις όπως π.χ. οι Λαϊκές Συνελεύσεις των γειτονιών που κάνουν παρόμοια δουλειά με τις Λαϊκές Επιτροπές. Σελ.22 κεφ. 28 ΣΤ΄Δεν είναι ψευδές ότι ένα μεγάλο φιλέτο από την καταστροφή της Ελλάδας επωφελείται η Γερμανία, αφού η ίδια η Μέρκελ παραδέχτηκε στον Λαό της: να μην ανησυχούν για την βοήθεια που προσφέρουν στην Ελλάδα, αφού η Γερμανία έδωσε «μόνο» 15 δισ. ευρώ και θα εισπράξει 68 δισ. ευρώ! Δυστυχώς σε ένα μέρος του Λαού μας κυρίως στους αγρότες, το «πατρονάρισμα» της Γερμανίας λειτούργησε θετικά και έδωσε την ραγιάδικη ελπίδα ότι: καλύτερα να μας αναλάβουν η Γερμανοί και να γίνει ο αγροτικός τομέας όπως στη Γερμανία που οι αγρότες ...ευημερούν..!Επιπλέον, η Γερμανία θέλει να εισβάλει με αυτόν τον τρόπο και απαιτεί να γίνει όλη η Ελλάδα ΕΟΖ με κινεζοποιημένους μισθούς για να κάνει «επενδύσεις». Την αθλιότητα αυτή την υποστηρίζουν και άλλοι όπως ο Τζήμερος που πρότεινε να δουλεύουν οι μετανάστες από τρίτες χώρες με 10 δολάρια το μήνα και οι «επενδύσεις» να είναι μόνο γερμανικές!

Σελ. 30 κεφ. 40, Σελ. 35 κεφ. 48, Σελ. 50 κεφ. 68

Προτείνω επίσης να επαναλειτουργήσει το ελεύθερο πανεπιστήμιο των Μαρξιστικών Σπουδών που υπήρχε μέχρι τη δεκαετία του ΄80. Με όσα παλαιά μέλη του Κόμματος έχω μιλήσει μου έχουν πει τα καλύτερα λόγια για τη δράση αυτή, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσφορά του ΚΚΕ στην επιμόρφωσή τους και αυτό να επεκταθεί σε όσο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.

Σελ. 42 κεφ. 59

Οι διαπιστώσεις είναι απόλυτα σωστές για το «νέο δίπολο», αλλά πιστεύω πως αν το κόμμα μας δεν έκανε επικοινωνιακά λάθη, και αντιμετώπιζε τον ΣΥΡΙΖΑ επιθετικά και τον απογύμνωνε από τις «μπαρούφες» που έλεγε για «Κυβέρνηση της Αριστεράς με Πρωθυπουργό την Αλέκα Παπαρήγα», το ΚΚΕ θα είχε ανεβάσει τα ποσοστά του και ίσως να είχε αυτά που έχει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Και πραγματικά, η κατάσταση θα ήταν τώρα πολύ διαφορετική στο κίνημα.

Σελ. 44 κεφ. 60

Το ΚΚΕ έχει μια μεγάλη παρακαταθήκη: την Θρυλική Ιστορία του ΚΚΕ 1941-1945 του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. Την καρπώνονται άλλα κόμματα ως ...δική τους!! Σίγουρα το τελευταίο διάστημα γίνεται κάποια προσπάθεια με διάφορες εκδηλώσεις οι οποίες πρέπει να κλιμακωθούν και να γίνει παράδειγμα σε όλο τον Λαό ο ηρωισμός και η παλικαριά των ηρώων της Θρυλικής Εθνικής Αντίστασης του ΕΑΜ του ΕΛΑΣ και του Εθνικού Ηρωα των Ελλήνων (πλέον και όχι μόνο του ΚΚΕ) πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ!!

Προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση σε πολλούς ΕΛΑΣίτες που είναι ακόμη εν ζωή, αλλά και οργή για τη μη απονομή της Κομματικής Ιδιότητας! Νομίζω ότι αυτό πρέπει να διορθωθεί, όχι μόνο για τον ΑΡΗ, αλλά και όλους τους μαχητές εκείνης της περιόδου 1940-1950, που διαγράφηκαν, ή παραγκωνίστηκαν από το Κόμμα και πέθαναν με τον καημό ότι το Κόμμα δεν τους ξανααγκάλιασε, όπως πχ. τον Ανδρέα Τζίμα (Σαμαρινιώτης).

Ετσι άλλα κόμματα τους τιμάνε και κάνουν και εκδηλώσεις μνήμης όπως π.χ. για τον Πλουμπίδη που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ πρόσφατα.

Στην πορεία του Πολυτεχνείου 17/12/2012 άκουσα ένα πολύ ωραίο σύνθημα από φοιτητές το οποίο προτείνω να το υιοθετήσουμε: «ΛΑΕ ΘΥΜΙΣΟΥ ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΠΑΤΑΣ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕ Ο ΑΡΗΣ ΤΟ ΕΑΜ ΚΑΙ Ο ΕΛΑΣ»!

Για το Καταστατικό του Κόμματος

Σελ. 85 άρθρο 13

Στην Κεντρική Επιτροπή, η κομματική ηλικία να είναι στα 5 χρόνια για να υπάρξει πνεύμα ανανέωσης.

Σελ. 94 άρθρο 43

Οι άνεργοι να εξαιρούνται συνδρομής, και να συνδράμει η ΚΟΒΑ για την επιβίωσή τους, όπως ήδη έχει ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια από τις Λαϊκές Επιτροπές!

ΥΣ:

Δυστυχώς, το μεγαλύτερο επίτευγμα των τροϊκανικών Κυβερνήσεων από το 2009 έως σήμερα είναι ότι κατάφεραν:

Να διχάσουν όλη την κοινωνία και η μία κοινωνική τάξη να κατηγορεί για την κρίση την άλλη. Π.χ. Οι αγρότες τους Δημοσίους Υπαλλήλους, οι Δημόσιοι Υπάλληλοι τους αγρότες, οι φορτηγατζήδες τους ταξιτζήδες, οι ταξιτζήδες τους περιπτεράδες κ.ο.κ.

  • Με την αρωγή της καλοπληρωμένης προπαγάνδας των αστικών καναλιών και Τύπου, την προδοσία των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, τον κοινωνικό αυτοματισμό, κατάφεραν να κάνουν ένα μεγάλο μέρος της εργατικής τάξης όχι μόνο να μην αντιδρά, αλλά και ραγιάδικα να δέχονται ταπεινωτικά τις μειώσεις μισθών, (όπως πρόσφατα στη ΓΣ του ΣΕΗ), τις απολύσεις, διότι νομίζει ότι δεν γίνεται «διαφορετικά» και πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα..!
  • Μειώθηκε πάρα πολύ η αξιοπιστία του κόμματος από τις απολύσεις που έγιναν και γίνονται στην «Τυποεκδοτική» και «902» και όλη η επίπονη αγωνιστική προσπάθεια πάει χαμένη. Μήπως θα έπρεπε να παραμείνουν στο κόμμα οι απολυμένοι σε άλλες δραστηριότητες όπως αναφέρθηκε από εκπρόσωπο του Κόμματος καθαρά μέσα στην Βουλή τον Νοέμβρη του 2012;

ΕΠΙΣΗΣ, ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΠΟΥ ΝΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΩ:

Ηδη ετοιμάζονται οι Τράπεζες να κάνουν κατασχέσεις περιουσιών. Να γίνουν οργανωμένες ομάδες περιφρούρησης σε όλες τις γειτονιές για να αποκρουστεί αυτή η αθλιότητα με όσο το δυνατόν με μεγαλύτερη κοινωνική συμμαχία!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ 19ΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ


Δημήτρης Μπάτης
Φίλος του ΚΚΕ

Για τις Θέσεις της ΚΕ

Οι Θέσεις του 19ου Συνεδρίου, ένα τόσο σύνθετο, γεμάτο και από κάθε άποψη βασικό κείμενο θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να συζητηθεί και να αναλυθεί σε μια σειρά συνελεύσεων των οργανώσεων με μεγαλύτερη εξειδίκευση. Σε γενικές γραμμές, πιστεύω ότι οι Θέσεις μπορούν να βοηθήσουν το Κόμμα να αντεπεξέλθει στις τεράστιες απαιτήσεις στο επόμενο διάστημα. Αυτό όμως θα γίνει μόνο εάν μετατρέψουμε τα πολλά και πολύτιμα συμπεράσματα των Θέσεων σχετικά με τoν απολογισμό της δράσης μας και τις αδυναμίες μας τα τελευταία χρόνια σε ουσιαστικές και εύστοχες αλλαγές. Εμπόδιο σ' αυτό είναι ότι ενώ οι Θέσεις περιέχουν πλούσια και πολύπλευρη αυτοκριτική, μένουν εκεί και ουσιαστικά δεν εξηγούν τί έφταιξε και άρα τί πρέπει ν' αλλάξει και σε ποια κατεύθυνση.

Το κυριότερο καθήκον του Κόμματος, όπως μπαίνει και στις Θέσεις, σε μη επαναστατικές συνθήκες -εκτός από τη διαφύλαξη της επαναστατικής στρατηγικής- είναι οπωσδήποτε η συγκέντρωση δυνάμεων, να πλησιάσει τη πολιτική μας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της εργατικής τάξης και του λαού και να πειστούν όσο γίνεται περισσότεροι απ' αυτούς για την αναγκαιότητα της ανατροπής του καπιταλισμού και της οικοδόμησης του σοσιαλισμού-κομμουνισμού. Σε αυτό το καθήκον κεντρικό ρόλο παίζει η πολιτική συμμαχιών που θα έχουμε. Σωστά μπαίνει ο χαρακτήρας της Λαϊκής Συμμαχίας ως συμμαχία κοινωνικών δυνάμεων με κοινό συμφέρον (εργατική τάξη - φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι - μικρομεσαίοι αγρότες), εκφράζοντας ακριβώς το πού στοχεύουμε, δηλαδή στην επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας, στην εργατική λαϊκή εξουσία και όχι σε κάποια μεταβατική εξουσία, μεταρρύθμιση ή καλύτερη διαχείριση του συστήματος. Ωστόσο δεν πρέπει να αποκλείεται η ενδεχόμενη κοινή δράση ή και συμμαχία (διατηρώντας πάντα την αυτοτέλεια του Κόμματος) τόσο με πολιτικές δυνάμεις που θα σχηματιστούν στο μέλλον όσο και με τμήματα πολιτικών χώρων που και σήμερα υπάρχουν, εάν στο επόμενο διάστημα αλλάξουν την κατεύθυνση και τη δράση τους (Θέση 66-67), αποφασίζοντας να ταχθούν στο πλευρό του ταξικού εργατικού κινήματος. Επίσης ένα μέρος των μικρομεσαίων αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, ακριβώς λόγω της κοινωνικής τους ιδιότητας ως ιδιοκτήτες, μπορεί να αντιληφθούν την ανάγκη να αντιπαλέψουν την εξουσία των μονοπωλίων επειδή θα βλέπουν ότι αυτή τους οδηγεί στη χρεωκοπία και την εξαφάνιση, χωρίς όμως ταυτόχρονα να συμφωνούν ιδιαίτερα ή με τη δικτατορία του προλεταριάτου. Και με αυτές τις δυνάμεις θα πρέπει να επιδιώξουμε να συναντηθούμε. Η Λαϊκή Συμμαχία να είναι δηλαδή ανοιχτή σε όλους όσους θέλουν να παλέψουν ενάντια στα μονοπώλια και το καπιταλισμό.

Ενα σημαντικό πρόβλημα προς αντιμετώπιση είναι η προπαγάνδα μας συνολικά (Θέση 55), ειδικά το επικοινωνιακό κομμάτι. Αυτό αφορά όλες τις δραστηριότητες, από τις ανακοινώσεις μας, τις πολιτιστικές και καλλιτεχνικές προτάσεις και εκδηλώσεις μας, από τον τρόπο που αποτυπώνουμε την ιδεολογία και τη πολιτική μας στο Ριζοσπάστη, μέχρι την όποια παρουσία μας στα κανάλια και τα άλλα ΜΜΕ. Δεν είναι πρόβλημα που μπορούμε πια να υποτιμούμε σαν δευτερεύον με αποτέλεσμα αυτό να μεγαλώνει. Δεν πρέπει να μας απασχολεί μόνο το τι λέμε, αλλά και το πώς το λέμε, να μη ψάχνουμε μόνο το πώς θα πλησιάσουμε εμείς τον κόσμο αλλά και το τί να κάνουμε για να πλησιάσει όσο γίνεται και ο κόσμος εμάς. Δε μπορούμε όλα να τα περιμένουμε μόνο από τη δικιά μας μαζική δουλειά, η οποία αντικειμενικά έχει συγκεκριμένο ποσοτικό και ποιοτικό ταβάνι και τελικά αν δε συνδυάζεται και με μια ικανή κεντρική προπαγάνδα, μας πάει ακόμα πιο πίσω. Μας αρέσει δε μας αρέσει για παράδειγμα, τη σήμερον ημέρα η τηλεόραση και το διαδίκτυο εν πολλοίς διαμορφώνουν τη λεγόμενη «κοινή γνώμη» και, σε τελική ανάλυση όπως λέμε, «παίζουμε στο γήπεδο του αντιπάλου» γι' αυτό πρέπει να μάθουμε να αντιπαλεύουμε την προπαγάνδα του στα δικά του μέσα. Πολύ θετικό βήμα η δημιουργία του portal του «902» που στέκεται στο ύψος των απαιτήσεων της ενημέρωσης του 21ουαιώνα και βοηθάει σημαντικά, κυρίως στη νεολαία.

Το σημαντικότερο συμπέρασμα της ΚΕ σχετικά με τις αδυναμίες μας πιστεύω ότι αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στη Θέση 49 και ειδικότερα στη δεύτερη παράγραφο: «Δεν έχει κατακτηθεί, και είναι πρόβλημα καθοδήγησης, η δυνατότητα να δρα το Κόμμα μέσα σε συνθήκες όπου και αυθόρμητα μπαίνουν λαϊκές μάζες και ο αντίπαλος μπορεί να τις ενσωματώνει με τα τεράστια μέσα που διαθέτει. Δεν έχει κατακτηθεί η ικανότητα να παρεμβαίνει μαχητικά και πειστικά εκεί που αναπτύσσονται δραστηριότητες δυνάμεων που επιδιώκουν τον αποπροσανατολισμό του κινήματος, την απομόνωση του ΚΚΕ». Οσο δεν κατακτούμε σαν Κόμμα αυτή τη δυνατότητα δε θα κερδίζονται σημαντικές νέες λαϊκές δυνάμεις με τη πολιτική μας, θα δυσκολεύει και θα περιορίζεται και η προοπτική μαζικοποίησης του ταξικού εργατικού κινήματος. Τέτοια κατάσταση όπως περιγράφεται στη Θέση 49 υπήρξε στο κίνημα των αγανακτισμένων. Εναντιωθήκαμε πολύ σωστά στη λογική αποκλεισμού και την εχθρική στάση απέναντι σε κόμματα και συνδικάτα και στα ακίνδυνα για το σύστημα έως και αντιδραστικά συνθήματα που επικράτησαν. Το κίνημα των πλατειών ήταν οπωσδήποτε σε ένα βαθμό υποκινούμενο (από αστικά ΜΜΕ, κόμματα, προσωπικότητες, την εργοδοσία) αλλά οπωσδήποτε και σε ένα βαθμό αυθόρμητο, τουλάχιστον για ένα σημαντικό μέρος του κόσμου που, αντιδρώντας στη φτωχοποίηση και εξαθλίωση που του επέφερε η κρίση και οι εφαρμοζόμενες πολιτικές, κατέβηκε στο δρόμο για πρώτη φορά. Διαφωνώ με τη στάση του Κόμματος να αποστασιοποιηθεί, να μην κάνει καμία ουσιαστική προσπάθεια οργανωμένης και συλλογικής παρέμβασης (Θέση 25), χάνοντας τη δυνατότητα να προσεγγίσει αυτές τις μάζες. Πιστεύω ότι στο μέλλον θα υπάρξουν και άλλα παρόμοιου τύπου ξεσπάσματα της λαϊκής οργής και τότε δεν πρέπει να είμαστε και πάλι έξω από τέτοιες εξελίξεις και τη διαμόρφωσή τους. Μια άλλη πλευρά των πρόσφατων εξελίξεων που δεν αφουγκραστήκαμε έγκαιρα ήταν η δημιουργία πλήθους «δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης», κοινωνικών παντοπωλείων, του γνωστού κινήματος «χωρίς μεσάζοντες» και άλλες παρόμοιες δράσεις που ξεκίνησαν από το 2010-2011 και οι οποίες απαντούν στην ανάγκη ολόπλευρης στήριξης και παροχής υλικής βοήθειας στο χειμαζόμενο λαό που απαιτεί η σημερινή πραγματικότητα. Και αυτή τη πρωτοβουλία την παραχωρήσαμε σε άλλες δυνάμεις. Εχει γίνει πρόοδος πλέον σε αυτό το τομέα μέσω της δράσης των Λαϊκών Επιτροπών, ωστόσο αυτή η έμπρακτη ταξική αλληλεγγύη πρέπει να γίνει από τις πρώτες προτεραιότητες στη δράση μας και να αγκαλιάσει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο που αντιμετωπίζει πλέον στην καθημερινότητά του την εξαθλίωση. Κάτι τέτοιο θα δυναμώσει αποφασιστικά τους δεσμούς μας με μεγάλες λαϊκές μάζες.

Στα πρώτα αυτά χρόνια της κρίσης, αποτύχαμε να συγκεντρώσουμε σε γραμμή σύγκρουσης και ρήξης δυνάμεις ευρύτερες της εκλογικής μας απήχησης. Η αποτυχία αυτή ανήκει σε όλο το Κόμμα και πρώτα και κύρια στην ΚΕ. Αυτό αποτυπώθηκε στις εκλογές του 2012. Δε βοηθά νομίζω το να χρεώνουμε σε όποιον μας κάνει κριτική με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα ότι έχει «κοινοβουλευτικές αυταπάτες», μάλλον δείχνει τάσεις υπεκφυγής.


Αρης Παπαβασιλείου
ΟΒ Ιστορικού-Αρχαιολογικού 2 της ΤΟ Φιλοσοφικής της ΚΝΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ