ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάρτη 2013
Σελ. /56
Τίποτα λιγότερο!

Μελέτησα τις Θέσεις για το 19ο Συνέδριο και τα σχέδια Προγράμματος - Καταστατικού, κι έχω να δηλώσω με πλήρη συνείδηση την ενθουσιώδη συμφωνία μου.

Σκοπός της συμμετοχής μου στο δημόσιο διάλογο δεν είναι να κάνω συγκεκριμένη και κατά άρθρο ανάλυση, διότι για όποιον τα διάβασε φορώντας τα ταξικά γυαλιά του, είναι όλα ξεκάθαρα και προσανατολισμένα επακριβώς στο σφυροδρέπανο. Τι πιο λογικό, τίμιο, επαναστατικό;

Για όσους όμως καμώνονται πως δεν καταλαβαίνουν, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους, κι ας πουν στα ίσα και σταράτα ότι δεν πιστεύουν στην υπόθεση της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής επανάστασης. Οτι πιστεύουν μόνο στον εξανθρωπισμό του καπιταλισμού, και πως όταν εντέλει τον κάνουμε ανθρώπινο, τότε θα μας δώσει και την άδεια να προχωρήσουμε όμορφα κι αδελφωμένα, εκμεταλλευτές κι εκμεταλλευόμενοι, στη νέα κοινωνία, όπου οι εκμεταλλευτές θα έχουν δεχτεί με χαρά να επιστρέψουν όλο το λαϊκό αίμα και τον ιδρώτα που έχουν ρουφήξει.

Ας πουν ευθέως ακόμη, ότι δε συμφωνούν με τη δικτατορία του προλεταριάτου. Πως προτιμούν τη δικτατορία του κεφαλαίου, που θεωρούν μονόδρομο, κι απλά πιστεύουν ότι αυτός ο μονόδρομος μπορεί να γίνει καλοπερπάτητος γι' αφεντικά και δούλους.

Ολα τα άλλα που μας παραθέτουν μέσα από περισπούδαστες αναλύσεις, δεν είναι τίποτα λιγότερο από χειρισμούς που κρύβουν την πραγματική πολιτική τους άποψη. 'Η, στην καλύτερη περίπτωση, είναι συγχύσεις λόγω μη κατανόησης των αξεπέραστων αντιθέσεων του καπιταλισμού και των ορίων του που παραστένεψαν.

Εκείνο που κατανοώ εγώ, είναι ότι μετά την εξαιρετικά μακροχρόνια ανεργία μου σα βιομηχανική εργάτρια, μ' ένα διάλειμμα εργασίας λίγων μηνών με σύμβαση, θα ξαναβρεθώ για πολύ καιρό πάλι στην ανεργία των 1.500.000 - 2.000.000 σήμερα και των πολύ περισσότερων αύριο. Κι έπειτα, μετά την καπιταλιστική κρίση, θα έρθει η περιβόητη καπιταλιστική ανάπτυξη και θα μας χώσουν να δουλεύουμε oλημερίς σαν σκλάβοι για ένα πιάτο φαγητό. Οχι όλους βέβαια, αφού η ανεργία στον καπιταλισμό είναι αξεπέραστη συνέπειά του. Κι εκεί στις φάμπρικες της σκληρότερης εκμετάλλευσης, όμοιες με στρατόπεδα συγκέντρωσης, θα δουλεύω πλάι-πλάι με παιδιά που θα διαθέτουν πανεπιστημιακά πτυχία.

Κι οι βιομηχανικοί εργάτες εντέλει, θα είμαστε μια τεράστια πάμφτωχη μάζα με μεγάλες αποκλίσεις στη μόρφωση. Αλλοι πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, άλλοι δευτεροβάθμιας, άλλοι τριτοβάθμιας. Μαζί και πρώην μικροεπαγγελματίες και μικροαγρότες. Εκεί είναι που μοιραία θα σμίξουμε τα βάσανα μα και τις γνώσεις μας. Θ' ανταλλάξουμε γνώμες κι ενημέρωση. Θα δώσουμε τα χέρια ν' αντέξουμε τα βάσανα αναπτύσσοντας την αλληλεγγύη και ν' αντεπιτεθούμε στην ολομέτωπη επίθεση των μονοπωλίων, που από σήμερα εξασφαλίζουν τα πιο επικίνδυνα, αλλά και πιο βρώμικα, όπλα τους, μη εξαιρουμένου του πολέμου. Δεν αναβίωσαν το ναζισμό για πλάκα.

Μα για να φτάσουμε σ' αυτό το σμίξιμο των χεριών μας σε μια γροθιά, απαιτείται σήμερα η επίμονη - επίπονη δράση μας για χτίσιμο γερών (ποιοτικά και ποσοτικά) κομματικών οργανώσεων στους υπάρχοντες βιομηχανικούς κλάδους - χώρους, μα και γενικότερα. Μια ατσάλινη βάση για τη συνέχεια, σε άλλους βιομηχανικούς κλάδους - χώρους, αν και όταν προκύψουν.

Ας ξεκαθαρίσουμε επιπλέον, πως αντικειμενικά, όσα πραγματεύεται το 19ο Συνέδριο ισχύουν και για σήμερα, όπως και η ίδια η σοσιαλιστική - κομμουνιστική επανάσταση. Το πότε όμως ο υποκειμενικός παράγοντας (σχετική πλειοψηφία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της) θα είναι έτοιμος γι' αυτό το άλμα, δύσκολο να το προβλέψουμε.

Οπωσδήποτε όμως, γι' αυτό το άλμα πρέπει να είμαστε έτοιμοι σαν Κόμμα και γενικότερα σαν ταξικό κίνημα.

Κι αυτήν την ετοιμότητα δεν την χρωστάμε μόνο στο σήμερα, μα και στο αύριο της ταξικής πάλης, κι ας μην υπάρχουμε βιολογικά πια πολλοί από εμάς.

Είναι η σημαντικότερη κληρονομιά που θ' αφήσουμε στις επόμενες γενιές. Κι είναι τριπλά σημαντική, διότι περιλαμβάνει την προεπαναστατική περίοδο, την επαναστατική κατάσταση και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Εκείνα δε, που οφείλουμε πάση θυσία να επιδιώξουμε εδώ και τώρα είναι:

Πληρέστερη αξιοποίηση των πρωτοπόρων κομμουνιστών μη κομματικών μελών και ένταξή τους στην οργανωμένη πάλη.

Ιδεολογικοπολιτική βοήθεια στους μη δραστηριοποιημένους φιλοκομματικούς, να εμπεδώσουν ότι δεν φτάνει να ψηφίζουν ΚΚΕ, αλλά απαιτείται και η δράση τους.

Αξιοποίηση των δυο παραπάνω περιπτώσεων στις Λαϊκές Επιτροπές που πρέπει να υπάρξουν και κατά γειτονιά, στους συλλόγους γυναικών (αν πρόκειται για γυναίκες), κι όπου αλλού μπορούν να προσφέρουν στο μαζικό κίνημα.

Ωθηση στην αυτομόρφωσή μας μέσα από ιδεολογικά μαθήματα - συζητήσεις στις οργανώσεις. Δεν είναι λίγοι και οι εξωκομματικοί σύντροφοι που το επιθυμούν γιατί το χρειάζονται.

Επιμέλεια - έλεγχος ανάδειξης στελεχών. Αναφέρομαι μέχρι εκεί που μπορώ να «δω». Μέλη γραφείου οργάνωσης, γραμματέας, καθοδήγηση. Επισημαίνω δε, ότι αυτοί οι σύντροφοι πρέπει να είναι πλήρως εξοπλισμένοι ιδεολογικά, όπως κι εκείνοι που δρουν στο συνδικαλιστικό τομέα. Δυστυχώς έχει αποδειχτεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μειονεκτούν σε προπαγάνδα, καθοδήγηση και αντικειμενικότητα στην κρίση τους, κάτι που έχει αντίκτυπο και στην αποτελεσματικότητα της δράσης μας.

Συνεχής έλεγχος για την υλοποίηση των αποφάσεων, όπως π.χ. της αξιοποίησης μη κομματικών συντρόφων, της ενημέρωσής τους για τις όποιες δραστηριότητες κλπ. Δεν το θέτω αυθαίρετα. Ξέρω περιπτώσεις στη συνοικία, που οι δραστηριοποιημένοι εξωκομματικοί σύντροφοι απαξιώνονται, έστω και μη σκόπιμα. Τους «θυμόμαστε» δηλαδή μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Ενταση προσπαθειών στρατολόγισης νέων στην ΚΝΕ και μεγαλύτερων στο Κόμμα. Κι ας μην περιμένουμε να είναι πανέτοιμοι μπολσεβίκοι. Δοκιμασμένοι όμως στις θυσίες τού ταξικού αγώνα και δραστηριοποιημένοι, ναι, πρέπει να είναι. Κι ας μην βλέπουμε στενά την ηλικία. Π.χ., είναι άδικο για το Κόμμα και την υπόθεση της επανάστασης, να μένουν εκτός οργανωμένης ζωής δοκιμασμένοι, δραστηριοποιημένοι και με καλό ιδεολογικοπολιτικο-ιστορικό επίπεδο εξωκομματικοί κομμουνιστές, επειδή είναι σχετικά μεγάλης ηλικίας. Τι είναι ο συνειδητοποιημένος 50άρης και 60άρης; Συνταξιούχος της ταξικής πάλης; Οχι βέβαια. Είναι άκρως ενεργό μέλος της κοινωνίας, εργαζόμενος ή άνεργος εργαζόμενος, με ταξική συνείδηση. Κάμποσοι απ' αυτούς δε, έχουν ξαναπεράσει οργανωμένα απ' τις γραμμές τού Κόμματος και κάπου ξεκόπηκαν - ξεχάστηκαν μετά τη διάσπαση, αλλά παρέμειναν αταλάντευτα δίπλα στο Κόμμα. Ας δούμε λοιπόν κι αυτές τις περιπτώσεις, γιατί δεν περισσεύει κανείς στην ταξική πάλη, που εκ των πραγμάτων θα σκληρύνει πολύ.

Κι οπωσδήποτε, απαιτείται πλατύ άνοιγμα χωρίς ενδοιασμούς και εξαιρέσεις στα λαϊκά στρώματα, ασχέτου πολιτικής τοποθέτησης, ταυτόχρονα με την άφοβη αποκάλυψη - απομόνωση των φασιστοναζίδων και των φασιστοσυμμοριών τους.

Τέλος, συστρατεύομαι μ' όσους ζητάνε κορύφωση της αξιοποίησης του πολιτισμού, πολύ περισσότερο όταν αυτός μας προσφέρεται από εργάτες καλλιτέχνες, συγγραφείς κλπ., χωρίς να παραγκωνίζονται φυσικά και οι άλλοι.

Καλή επιτυχία στο 19ο Συνέδριό μας, όπλο ακατανίκητο ανεβασμένης ταξικής πάλης, γιατί τίποτα λιγότερο δεν αξίζει στο μέλλον της Ελλάδας, μα και της ανθρωπότητας ολόκληρης.


Ιωάννα Σκαπέτη
ΚΟΒ ΚΙΔΕ

Σκέψεις για το Καταστατικό

Στο προτεινόμενο καταστατικό κακώς συντμήθηκαν άρθρα που περιέγραφαν άρτια τις αρχές μας.

Αναλυτικά πρέπει να είναι όλα ώστε να είναι κατανοητά και κυρίως να ακολουθούνται ενσυνείδητα. Το ΠΓ και η ΚΕ όταν αποφασίζει συγκεντρωτικά χωρίς τη δημοκρατία, ενώ οι συνθήκες είναι ομαλές (33 και 11 του παλαιού καταστατικού) είναι οξύμωρο να απαιτεί την πειθαρχία πολύ δε περισσότερο να αποφασίζει ποινές. Και αν αποφασίζει για τα μέλη να αποφασίζει και για την ίδια.

Κανένα καταστατικό δεν εγγυάται τίποτα εξ αιτίας του διοικητισμού του, αν δεν τηρείται ή αν τηρείται επιλεκτικά από την καθοδήγηση και κυρίως αν υπάρχει η εντύπωση ότι σε σκληρές και αδυσώπητες συνθήκες τα άρθρα του καταστατικού θα κρατήσουν τους συντρόφους μας και όχι η πίστη στο δίκιο και στις αξίες του κόμματος για μια ανθρώπινη ζωή.

Για τα επαγγελματικά στελέχη και τους αιρετούς όλων των βαθμίδων, θεωρώ ότι πρέπει να αναβαπτίζονται σε τακτικά διαστήματα μέσα στην παραγωγή, που είναι το ταξικό σχολείο, το σχολείο που συνδέει τη θεωρία με την πράξη.

Κανένα στέλεχος της ΚΝΕ να μην περνά στο κόμμα επαγγελματικά αν δεν έχει πρώτα δουλέψει στην παραγωγή για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Επιτέλους, κάτι πρέπει να γίνει με τα στελέχη καθοδηγητές που καθοδηγούν φοιτητές και οι ίδιοι είναι χωρίς πτυχίο στο βωμό υποτίθεται της ταξικής πάλης. Αυτό είναι ως εικόνα τραγική.

Η επίκληση διάφορων δυσκολιών για τα παραπάνω ή οι ανούσιες ταυτολογίες «οι κομμουνιστές είναι επαναστάτες και όχι σύλλογος» αποφεύγουν την ουσία και μαζί μ' αυτήν τους κινδύνους γραφειοκρατικοποίησης. Η ιστορία των ανατροπών στις σοσιαλιστικές χώρες έχει πολλά να δείξει πάνω σ' αυτόν τον κίνδυνο της «κομματικής σκουριάς» που δε θέλουμε να τον δούμε. Η Κ. Οργ. Ναυτεργατών «μπαρκάριζε» τα μέλη της. Μπορούμε λοιπόν πολλά να κάνουμε αρκεί να το θελήσουμε.

Στη βάση αυτή το 19ο Συνέδριο είναι σε θέση να σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα για το κόμμα και το λαό μας.


Μάρκος Σκούφαλος
ΚΟ Χίου

Για το Καταστατικό

Αδυνατώ να κατανοήσω ποιοι γενικότεροι λόγοι επέβαλαν τις προτεινόμενες αλλαγές στο καταστατικό. Το επιχείρημα ότι η κατάσταση στη χώρα μας θα οξυνθεί και το γεγονός αυτό μας υποχρεώνει να πάμε σε καταστατικές αλλαγές, που θα ισχυροποιούν τη λειτουργία του κόμματος, θα εξασφαλίζουν τον επαναστατικό του χαρακτήρα είναι έωλο. Το επιχείρημα αυτό, έχει εμφανιστεί και στο δημόσιο διάλογο, με διάφορες μορφές, με την ποιο «προκλητική» να υποστηρίζει ότι το κόμμα πρέπει να ανταποκριθεί στον ερχομό μιας επαναστατικής κατάστασης, την οποία κιόλας την περιγράφουμε μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας σαν να είμαστε οι μάγειροι του μέλλοντος.

Γι' αυτό το λόγο πρέπει να αντιστοιχηθούμε με την επαναστατική πραγματικότητα που θα έρθει και έτσι το «γίνεται» μετατρέπεται σε «είναι» με όλη την αθωότητα ή και την αφέλεια που περιέχει αυτή η μετατροπή.

Για τους εμπνευστές αυτής της αθώας ή και αφελούς μετατροπής, θα περιοριστώ μόνο σε αυτή τη μετατροπή, γιατί νομίζω ότι είναι αρκετή για να δείξει το «πνεύμα» των αλλαγών, έχω να θυμίσω τα παρακάτω:

Πρώτο, ότι κανένα «γράμμα του νόμου» δεν έσωσε το Νόμο ούτε και την Πολιτεία. Ούτε καν το σοβιετικό σύνταγμα δεν έσωσε το σοσιαλιστικό κράτος, παρ' όλο που διέθετε στρατό - πολύ καλά εξοπλισμένο, αστυνομία, ακόμη και ειδικές δυνάμεις. Παρ' όλο που είχε κατοχυρωθεί συνταγματικά η καθοδηγητική πρωτοπορία του κόμματος, παρ' όλο που το κόμμα είχε τη δικιά του κυβέρνηση. Ο σοσιαλισμός ανατράπηκε από έναν άοπλο «αντίπαλο», που έφερε το δίδυμο όνομα «πολιτική και οικονομία». Εμείς την οικονομία δεν την έχουμε ακόμα στα χέρια μας έχουμε όμως την πολιτική. Κινδυνεύουμε, λοιπόν, από την πολιτική. Και επειδή δώσαμε όνομα στον κίνδυνο από τον οποίο απειλούμαστε, ας του δώσουμε και επώνυμο. Κινδυνεύουμε από την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ.

Δεύτερο, μάλλον δεν πρέπει να έχουμε βγάλει κανένα συμπέρασμα από μια ολόκληρη ιστορική περίοδο, που στο επίπεδο της οργανωτικής συγκρότησης και λειτουργίας του κόμματος αποδείχτηκε ότι κατέρρευσε μια οργανωτίστικη λογική, που είχε σφραγιστεί από διοικητικά χαρακτηριστικά λειτουργίας και ανάδειξης στελεχών, που είχε απεμπολήσει, δηλαδή, τις λενινιστικές αρχές συγκρότησης και λειτουργίας ενός κομμουνιστικού κόμματος. Και αυτό είναι μια διαπίστωση που αφορά όλα τα κομμουνιστικά κόμματα σε Ανατολή και Δύση. Αυτό λοιπόν που έχουμε απόλυτη ανάγκη είναι η άμεση αποκατάσταση των λενινιστικών κανόνων λειτουργίας και η εφαρμογή τους στην πράξη, γιατί μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί και να λειτουργήσει ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός.

Τρίτο, δεν είμαι σε θέση να ξέρω πόσα από τα μέλη μας γνωρίζουν ότι στο μπολσεβίκικο κόμμα ο Λένιν δεν είχε κανέναν επίσημο τίτλο. Ουδείς, όμως, σκέφτηκε να του αμφισβητήσει την ηγετική του θέση, την πρώτη θέση, γιατί ουδείς δεν σκέφτηκε να αμφισβητήσει την ηγετική ικανότητα του Λένιν ως παραγωγού πολιτικής, οικονομίας και φιλοσοφίας, που βασιζόταν στην υψηλή θεωρητική του κατάρτιση και στην επαφή του και στη γνώση της πραγματικότητας. Ο Λένιν είναι, ίσως, ο μοναδικός ηγέτης που δεν έχασε ποτέ την επαφή του με την πραγματικότητα.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι η ανάδειξη των στελεχών στο κόμμα μας πρέπει να αποβάλει τον οποιονδήποτε χαρακτήρα επετηρίδας. Στέλεχος δε «γίνεται» κανένας, όταν «είναι» σε επετηρίδα, γιατί τότε θα περνάνε από μπροστά του 3.5 εκατ. ψηφοφόροι και αυτός θα τους φορτώνει «κοινοβουλευτικές αυταπάτες», περιμένοντας την επαναστατική κατάσταση...

Προτείνω το καταστατικό να παραμείνει ως έχει.


Γεωργιάδης Παναγιώτης
Πανεπιστημιακός, ΚΟΒ Βιομηχανίας ΕΜΠ

Για τις Θέσεις της ΚΕ

Μελετώντας προσεχτικά τις θέσεις για το 19ο Συνέδριο, θα ήθελα να θέσω έναν ακόμη προβληματισμό στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου. Γιατί το θέμα, τελικά, δεν ήταν ποτέ οι Θέσεις, είτε αυτές αφορούν στη σοσιαλιστική οικοδόμηση, είτε στη Λαϊκή Εξουσία. Δε θα υποστείλουμε τώρα τις σημαίες και τα σύμβολα, κάτω απ' τα οποία αγωνίστηκαν γενιές και γενιές, τώρα που επιβεβαιώνονται στο έπακρο οι εκτιμήσεις του Κόμματος για την αντιλαϊκή θύελλα που ήδη ζούμε! Τα τελευταία χρόνια, ανάγονται από τον υποκειμενικό παράγοντα, σε σημαντικά προβλήματα, ο τρόπος και οι μέθοδες της προπαγάνδισης καθώς και τα πρόσωπα!

Παρά το γεγονός ότι το ζήτημα της «εικόνας» του Κόμματος, ξορκίζεται κάθε τόσο από πλειάδα μελών και στελεχών καθώς και από την ίδια την απερχόμενη Γραμματέα, προβληματίζομαι κυρίως για το εξής: αναπτύσσεται - απ' το 1991 και έπειτα - μέσα στο Κόμμα, μια περίεργη ηθική γύρω απ' την εικόνα και την προβολή, την κυριαρχία τους στη συνείδηση και το ρόλο της στην ταξική συνειδητοποίηση. Ισως γι' αυτό, ανάμεσα στα χιλιάδες στελέχη, επιλέγονται πρόσωπα που υπηρετούν την ως άνω ηθικίστικη εικόνα, αλλά ταυτόχρονα επιβεβαιώνουν στο έπακρο τα όποια στερεότυπα της αμείλικτης και ραγδαία εξελισσόμενης αστικής προπαγάνδας. Πρόσωπα, που εν τέλει αποτελούν την εικόνα του Κόμματος, η οποία πλήττεται βάναυσα κάθε φορά που κάποιο απ' αυτά καλείται να ανακοινώσει σε ρυθμό πλημμελούς υπαγορεύσεως τα όσα -όντως- σημαντικά έχει να απευθύνει η ΚΕ στο λαό, είτε απ' τα αστικά μέσα, είτε και μέσα από τα μέσα που τελούν υπό την καθοδήγηση και εποπτεία της ΚΕ. Οι χαρισματικοί, αυθεντικά λαϊκοί ηγέτες, που αναδείχτηκαν μέσα από τις φλόγες τις ταξικής πάλης, που μετουσίωναν στο πρόσωπό τους τον αγώνα και την ελπίδα κάθε κομμουνιστή, δυστυχώς δεν είναι πια μαζί μας! Η ειλικρινής και χωρίς σκοπιμότητες συλλογική δράση από τα κάτω, έξω από υποδείξεις γύρω από το ποιος θα τίθεται επικεφαλής, μπορεί να δώσει λύση στο ως άνω πρόβλημα.

Η σημαντικότητα της εικόνας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η πληροφορία ταξιδεύει με ταχύτατους ρυθμούς, έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από το ίδιο το αστικό πολιτικό σύστημα, ως μέσο χειραγώγησης και ποδηγέτησης του λαού. Η εικόνα τελικά, είναι άλλο ένα «σχοινί» με το οποίο θα «κρεμάσουμε τους καπιταλιστές», έξω φυσικά από τη λογική της πρόσκαιρης δημιουργίας εντυπώσεων. Ενα ισχυρό εργαλείο, το οποίο όταν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα επ' ωφελεία τόσο της επιρροής του Κόμματος στο λαό, όσο και στην ταξική συνειδητοποίηση όσων -προερχομένων κυρίως από τα υπό συνεχή πίεση μεσοστρώματα - αμφιταλαντεύονται.

Πρέπει, επιπλέον, να γίνει συνείδηση στον καθένα που αυτή τη στιγμή πλήττεται βάναυσα από τις πολιτικές της συγκυβέρνησης, πως το ΚΚΕ δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε ιστορικά, ούτε και διοικητικοργανωτικά με οποιοδήποτε άλλο κόμμα του αστικού πολιτικού συστήματος και των εφεδρειών του. «Δεν είναι σπορά της τύχης...» το ΚΚΕ, δεν μπορεί να μεταλλαχθεί σε αριστερίστικη γκρούπα, που πετάει δεξιά και αριστερά μαρξιστικά τσιτάτα! Στο ΚΚΕ η όποια ιεραρχική πυραμίδα, είναι -και θα πρέπει να φαίνεται- στραμμένη ανάποδα! Τα «επαγγελματικά στελέχη», ή όσοι έχουν τέτοιου είδους φιλοδοξίες και με τη θέρμη και το πάθος του νεοφώτιστου ρίχνονται άτσαλα στη μάχη, μηχανικά και όχι ουσιαστικά, «δασκαλίζουν» έντονα. "Μην πέφτεις στην παγίδα...", "Μη μασάς...", "Μην αυταπατάσαι...", "Μη σε πιάνουν κορόϊδο..." είναι μερικές από τις εκφράσεις που ακούμε συχνά από μέλη ή στελέχη του Κόμματος. Εκφράσεις που βρίσκονται εντελώς έξω από τη λογική του επί ίσοις όροις διαλόγου. Οπως εξήγησα και πιο πάνω, δεν πιστεύω πως κάτι τέτοιο γίνεται επίτηδες, ούτε πως τα μέλη ή τα στελέχη αυτά, επιθυμούν να επιβεβαιωθούν πολλώ δε μάλλον να επιβληθούν οι ίδιοι παρά οι όποιες θέσεις. Απλά, τονίζω πως ένα τέτοιο επιτηδευμένο ύφος συνήθως συνοδεύεται και από έναν υφέρποντα εγωισμό, μια περίεργη αλαζονία που έχει να κάνει και με το μέγεθος της πολιτικής αλήθειας που ο καθένας θεωρεί πως πρεσβεύει. Αυτό το ύφος μετέρχονται σχεδόν όλοι οι καλοπροαίρετοι ή φανατισμένοι ζηλωτές. Οι πρώτοι είναι σπάνιοι, μιας και δεν μπορείς να είσαι καλοπροαίρετος, όταν είσαι ζηλωτής!

Και κάτι τελευταίο για τα οικονομικά του Κόμματος και τους τρόπους με τους οποίους συγκεντρώνονται χρήματα είτε από άμεσες προσφορές στο Κόμμα είτε μέσω διακίνησης κουπονιών. Οσο και αν οι καιροί δυσκόλεψαν και το Κόμμα μας έχει περισσότερες ανάγκες από άλλοτε, δεν πρέπει, ειδικά όσες και όσοι διακινούν κουπόνια να βρίσκονται εντελώς έξω από το πνεύμα της όποιας οικονομικής εξόρμησης του Κόμματος. Οταν λ.χ. καλεί το ΠΑΜΕ σε κινητοποίηση τους ανέργους όλων των κλάδων, είναι μάλλον άχαρο και γραφικό να ζητάμε απ' όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, 5-10 ευρώ ενίσχυση, τη στιγμή που γνωρίζουμε πως με αυτά τα χρήματα, κάποιος θα κληθεί να βγάλει ολόκληρη τη βδομάδα! Ανεργοι που για πρώτη φορά βρέθηκαν εκτός παραγωγικής διαδικασίας και μέχρι χτες δεν είχαν καμία σχέση με το Κόμμα, αναπαράγουν -τις περισσότερες φορές χωρίς κάποια σκοπιμότητα ή δόλο- αρνητικά αυτό το γεγονός, δίνοντας τροφή στην αστική προπαγάνδα και τους μισθοφόρους της να κραυγάζουν με λύσσα πως «το ΚΚΕ "πουλάει" ταξική συνειδητοποίηση εν είδει κουπονιών»! Κάτι που όλοι όσοι έχουμε κατά καιρούς ενισχύσει το Κόμμα, γνωρίζουμε πως -κατ' ουσίαν- δεν ισχύει!

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ.


Νίκος Δεναξάς
Ανεργος εκπαιδευτικός, Θεσσαλονίκη

Για τον ενεργειακό σχεδιασμό

Τα κριτήρια και οι στόχοι του κεντρικού σχεδιασμού και ειδικότερα στην Ενέργεια.

Αυτή τη στιγμή στην ΕΕ παλεύουν για να περιορίσουν την εξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα, η σοσιαλιστική οικοδόμηση στην Ελλάδα θα βρεθεί μπροστά σε μεγαλύτερα εμπόδια πιθανά και εμπάργκο σε πολλά εισαγόμενα καύσιμα. Ενα από τα πιο πιεστικά προβλήματα μετά τη διατροφική επάρκεια, αυτάρκεια και απεξάρτηση θα είναι η ενεργειακή. Βέβαια οι κοινωνικές δυνάμεις που θα μπουν στη μάχη για την επίλυσή τους θα είναι πολλαπλάσιες και με απείρως μεγαλύτερα κίνητρα (ποιοτικά). Παρ' όλα αυτά η «επιδίωξη για διακρατική αμοιβαία επωφελή συνεργασία» (Θέση 85) ίσως να μην είναι αρκετή αν λάβουμε υπόψη το νόμο της σοσιαλιστικής παραγωγής της που «δίνει προτεραιότητα στην παραγωγή μέσων παραγωγής» (Θέση 84) σε σχέση με την παραγωγή της «υποδιαίρεσης ΙΙ», δηλαδή για κατασκευή μονάδων παραγωγής ενέργειας σε σχέση με την παραγωγή ενέργειας, για να καλύψουμε «την ικανοποίηση των διευρυμένων κοινωνικών αναγκών» (Θέση 84), αναγκών που θα απαιτούν όλο και περισσότερη ενέργεια.

Δύο ερωτήματα που δεν απαντούν οι Θέσεις: α) κεντρική, συγκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας ή αποκεντρωμένη; β) Θα γίνει και χρήση της πυρηνικής ενέργειας;

Μια σκέψη που προωθείται και από τον ενεργειακό σχεδιασμό της ΕΕ 2020, είναι η παραγωγή της ενέργειας σε πολλές μικρές αποκεντρωμένες μονάδες σε κάθε σπίτι (!), και παράλληλα μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης με μέτρα εξοικονόμησης ώστε κάθε σπίτι να είναι ενεργειακά αυτόνομο! Δεν ξέρω αν θα είναι αυτή η προσέγγιση της λαϊκής εξουσίας, προσωπικά είμαι υπέρ της συγκεντρωμένης και κεντρικής παραγωγής σε μεγάλες μονάδες και όχι παραγωγής σε κάθε σπίτι, μιας και η πρώτη προσφέρει το πλεονέκτημα της καλύτερης απόδοσης σαν παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα, και η δεύτερη το μειονέκτημα της δυσκολίας επισκευής και συντήρησης από πολυάριθμο στόλο εξειδικευμένων τεχνικών, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν πιο αποδοτικά στην επισκευή και συντήρηση του δικτύου διανομής και των μεγάλων μονάδων. Στην ίδια λογική είμαι υπέρ του να δοθεί προτεραιότητα στην τηλεθέρμανση και τηλεψύξη των περιοχών κοντά στις μονάδες παραγωγής ενέργειας παρά σε λύσεις ανά κατοικία.

Σε ομιλία του στέλεχος του Κόμματος στην Πτολεμαΐδα στις 10/2/2013 αναφέρει για τον ενεργειακό σχεδιασμό στο σοσιαλισμό: «Να αξιοποιεί πλήρως και να κατανέμει συγκεντρωτικά, πανεθνικά προγραμματισμένα τους εκάστοτε διαθέσιμους υλικούς πόρους, τα μέσα παραγωγής, το εργατικό δυναμικό με βάση προκαθορισμένους στόχους και προτεραιότητες» και «Βασικά στοιχεία του χωροταξικού ενεργειακού σχεδιασμού θα αποτελούν η ισόρροπη ανάπτυξη περιοχών και κλάδων της τοπικής οικονομίας, καθώς και ο συνδυασμός των ενεργειακών έργων με έργα που ικανοποιούν παράλληλα άλλες κοινωνικές ανάγκες (ύδρευση, άρδευση, παροχή τηλεθέρμανσης). Ετσι, για παράδειγμα, θα οριοθετείται ο βαθμός διείσδυσης ΑΠΕ στα νησιά ώστε να μην υπονομεύει άλλους κλάδους της τοπικής οικονομίας». Οι χρήσεις της περιορισμένης γης στα νησιά ίσως να μη φτάσει και για τη διάθεσή τους σε πολλές ενεργειακές ανάγκες γι' αυτό και δεν είναι δυνατόν να μπει ως ποσοστό. Ακόμη, στο χωροταξικό σχεδιασμό να λαμβάνεται υπόψη τυχόν αρχαιολογική αξία ή και φυσική ομορφιά του τόπου.

Δεύτερο, η «πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς» όπως εφαρμόζεται σήμερα στην παραγωγή ενέργειας είναι κατά την υποκειμενική μου άποψη - και του διεθνούς κινήματος ειρήνης της δεκαετίας του '80 («Ρ» 20/10/2002, σ. 31) -, εκτός συζήτησης για τη χρήση της από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Η πυρηνική σχάση για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προσφέρει ακόμα και σε συνθήκες σοσιαλιστικής οικοδόμησης απείρως περισσότερα βάσανα από οφέλη μακροπρόθεσμα, από τη μια τα πυρηνικά κατάλοιπα και από την άλλη δεν μπορείς να αποκλείσεις την πιθανότητα ενός ατυχήματος, φυσικής καταστροφής, δολιοφθοράς, του περάσματος εργοστασίων σε χέρια καπιταλιστών κ.ά.

Η γενιά μου (γεννημένος μετά το Τσερνομπίλ), έχει νιώσει στο κορμί της τις συνέπειες (απόρροια και της αντεπανάστασης) μακροχρόνιες, σοβαρές ή μη και δεν θέλω να επιτρέψω να συμβεί αυτό σε καμιά μελλοντική γενιά. Μην παρανοηθώ, εννοείται ότι η σοσιαλιστική Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται μπροστά στην έρευνα για την πυρηνική σύντηξη, και όποια άλλη μορφή αξιοποίησης της ενέργειας χωρίς καταστροφικές συνέπειες στον άνθρωπο ή τη φύση. Καθώς και χρήση της πυρηνικής ενέργειας για όποιους άλλους σκοπούς κρίνεται απαραίτητο (π.χ. ιατρικούς).


Γιάννης Αξαόπουλος
ΟΒ Μηχανολόγων - Μηχανικών

Σκέψεις πάνω στις Θέσεις της ΚΕ

Καταψήφισα τις Θέσεις για το 19ο Συνέδριο του Κόμματος και τις αλλαγές που προτείνονται για το Καταστατικό.

Οι αλλαγές που προτείνονται στο Καταστατικό κατά την άποψή μου γίνονται για να ελεγχθεί το Κόμμα π.χ. καταργήσεις ΝΕ και να ενοχοποιηθεί η άποψη. Προωθούν το συγκεντρωτισμό σε βάρος του δημοκρατικού διαλόγου και χάνεται το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη του το μέλος του Κόμματος.

Σήμερα το Κόμμα μας βρίσκεται απομονωμένο εξαιτίας της πρωτοφανούς εσωστρέφειάς του. Ακολουθεί τακτική απομόνωσης, συνειδητή επιλογή της ηγετικής ομάδας. Απογοητεύει τα μέλη, τα οδηγεί στην αδράνεια και την αποστράτευση, προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό στους φίλους και τους οπαδούς.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Θεωρώ ότι γίνεται εν γνώσει της ηγετικής ομάδας που επιχειρεί, μέσω της «καθαρότητας» τη συρρίκνωση του Κόμματος, γιατί μόνο έτσι μπορεί να κρατηθεί στις θέσεις της. Οσα αριστερά κόμματα στράφηκαν στον αριστερό οπορτουνισμό, στο σεχταρισμό, όχι μόνο μειώθηκε η δύναμή τους, όπως έγινε και με τα κόμματα που διάλεξαν τον δεξιό οπορτουνισμό, αλλά εξαφανίστηκαν. Φαίνεται όμως πως η ηγετική ομάδα του Κόμματος θέλει να μετατρέψει το ΚΚΕ που ήταν πάντα ένα μαζικό κομμουνιστικό κόμμα, σε κομμουνιστικό κόμμα τύπου Γερμανίας, Νορβηγίας με ποσοστά κάτω από 0,05%.

Από καιρό, με τη μέθοδο της διολίσθησης, ιδιαίτερα μετά το 15ο συνέδριο, απομακρύνθηκε η ηγεσία σε μεγάλο βαθμό από τα Προγράμματα και το Καταστατικό του Κόμματος. Ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός αντικαταστάθηκε από το συγκεντρωτισμό παραγκωνίζοντας τα μέλη. Ο στόχος για τη δημιουργία του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης έχει εγκαταλειφθεί παραβιάζοντας τις ψηφισμένες Θέσεις του Κόμματος που ψηφίστηκαν στο 15ο Συνέδριο.

Η προτεινόμενη από τις Θέσεις για το 19ο Συνέδριο λαϊκή συμμαχία στενεύει τη δράση του Κόμματος, είναι αφηρημένη, ανακυκλώνει τις ίδιες δυνάμεις, ξεκόβει από τις μάζες, δεν έχει την αναγκαία σήμερα ευρύτητα για τη συσπείρωση των αναγκαίων σήμερα δυνάμεων. Πρόκειται για ολοφάνερη αντιμαρξιστική θεώρηση. Δεν μπορεί να είσαι μαρξιστικό-λενινιστικo κόμμα και να προτείνεις στην πράξη συμμαχία με τον εαυτό σου.

Δημιουργούνται αδιέξοδα που είναι συνέπεια αυτών των ανεδαφικών θέσεων που φυσικά δεν κατανοούνται από τα μέλη του Κόμματος και ταυτόχρονα επιτείνουν και τα φαινόμενα παραγοντισμού που δημιουργούνται και από την ισοβιότητα στις ίδιες καθοδηγητικές θέσεις ευθύνης στα ανώτατα ηγετικά κλιμάκια του Κόμματος. Ενδυναμώνονται η υποτίμηση των κομματικών μελών, το έλλειμμα συλλογικότητας, η αύξηση της γραφειοκρατίας, τα φαινόμενα αποσύνθεσης και η αδυναμία παρέμβασης στα διάφορα μέτωπα που δημιουργούνται εξαιτίας της αντιδραστικής πολιτικής της τρόικας και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Στα αποτελέσματα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών στην πόλη της Λάρισας είχαμε ίσως το χαμηλότερο ποσοστό μετά τη μεταπολίτευση. Εχουμε αρνητικά αποτελέσματα στα συνδικάτα π.χ. συρρίκνωση στους εκπαιδευτικούς κ.α. όπου με το ζόρι, για πρώτη φόρα μετά το 1990, συγκροτήσαμε ψηφοδέλτια και για όλα αυτά δεν προβληματίζεται κανείς. Αντίθετα, βγαίνουν αυθαίρετα συμπεράσματα περί δικαίωσης των θέσεών μας. Πώς δικαιώνονται οι θέσεις, ενώ σε έχει εγκαταλείψει η μισή εκλογική σου δύναμη; Ενώ χάνεις πάρα πολλές δυνάμεις στο μαζικό κίνημα; Πώς δικαιώνονται οι επιλογές σου, όταν το ΠΑΜΕ έχασε το κύρος που είχε, συρρικνώνεται επικίνδυνα, το εμπιστεύονται όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι, στένεψε, είναι ξεκομμένο από τον κόσμο;

Η σημερινή ηγετική ομάδα έχει σοβαρές ευθύνες για σοβαρά λάθη και παραλείψεις. Δεν μπορεί, αντί να αφουγκραστείς τον κόσμο σου, που μετά από δεκαετίες σου γύρισε την πλάτη - θεωρώ προσωρινά - εσύ να τον μαλώνεις και να του υψώνεις το δάκτυλο.!! Είναι αδιανόητο να χάνεις τη μισή σου δύναμη και να σου φταίνε οι άλλοι, οι ψηφοφόροι και η ηγεσία του κόμματος να είναι στο απυρόβλητο.

Με τις Θέσεις για το 19ο Συνέδριο φαίνεται ότι εγκαταλείπεται η τακτική, κάτι το πρωτοφανές για κομμουνιστικό κόμμα. Βεβαίως, η στρατηγική μας είναι σωστή. Ομως, επειδή δε χαράζουμε δρόμους τακτικής για να την κατακτήσουμε, αντικειμενικά την καταδικάζουμε.

Οι κομμουνιστές πρέπει να μείνουμε πιστοί στο μαρξισμό-λενινισμό, στις παραδόσεις του Κόμματος, στο Πρόγραμμα που ψηφίστηκε στο 15ο Συνέδριο που αποτελεί ικανοποιητική, επιστημονικά θεμελιωμένη βάση για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος.

Η θέση για τη δημιουργία του ΑΑΔΜ είναι πραγματικά, η πιο αποτελεσματική αντικαπιταλιστική πολιτική, η μόνη που συσπειρώνει και κινητοποιεί τους εργαζόμενους εναντίον του κεφαλαίου, η μόνη που φοβίζει τους καπιταλιστές γιατί δημιουργεί όρους μαζικού κινήματος ανατροπής τους.

Στις παρούσες συνθήκες που η απόλυτη εξαθλίωση του λαού είναι πραγματικότητα, ο κόσμος έχει μεγάλες προσδοκίες από το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ δεν έχει δικαίωμα να απογοητεύσει έναν ολόκληρο λαό που το εμπιστεύεται.


Βασίλης Ζωγράφος
ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Λάρισας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ