ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Απρίλη 2013
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Απεργούν από σήμερα στις 6 το πρωί

Ενάντια στο νομοσχέδιο που αυξάνει τους κινδύνους για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα

Από τις 6 σήμερα ξημερώματα οι ναυτεργάτες κατεβαίνουν στους ντόκους για να δώσουν τη μάχη της 24ωρης απεργίας πανελλαδικής προειδοποιητικής απεργίας. Με την απεργία αυτή, οι ναυτεργάτες συνεχίζουν τον αγώνα τους για την απόσυρση του νομοσχεδίου του ΥΝΑ, για να μη μετατραπούν καράβια και λιμάνια σε γκέτο της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας. Διεκδικούν ανανέωση και υπογραφή της ΕΓΣΣΕ και των κλαδικών Συμβάσεων, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, για την περιφρούρηση της απεργίας στο λιμάνι του Πειραιά, καλούν σε προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Πρόκειται για έναν αγώνα δίκαιο και επιβεβλημένο που αφορά όλο το λαό της χώρας. Αυτό σηματοδοτούν και οι απεργιακές κινητοποιήσεις που οργανώνουν μαζί με τους ναυτεργάτες οι εργαζόμενοι στα λιμάνια, υπάλληλοι του υπουργείου Ναυτιλίας και των Οργανισμών του, ενώ «στο πόδι» βρίσκονται και οι εργάτες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικροί ΕΒΕ και φτωχοί αγρότες σε νησιά.

Το νομοσχέδιο του ΥΝΑ που κωδικοποιεί στις διατάξεις του τη στρατηγική κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης, ΔΝΤ, εξασφαλίζει στο εφοπλιστικό κεφάλαιο και στα μονοπώλια τσάμπα εργατικό δυναμικό. Για λογαριασμό τους, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, καταργούνται οι ΣΣΕ των ναυτεργατών, διαλύεται ό,τι έχει απομείνει από το ακτοπλοϊκό δίκτυο. Οι εφοπλιστές θα δρομολογούν τα πλοία όποτε και αν τους συμφέρει, με οργανικές συνθέσεις πολύ μακριά από τις ανάγκες της ασφαλούς λειτουργίας των πλοίων, με ό,τι σημαίνει αυτό για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Τους παραδίδει ολόκληρο το λιμενικό δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας και των νησιών, υπονομεύοντας κυριαρχικά δικαιώματα.

Σε απεργία και άλλοι εργαζόμενοι

Σήμερα, απεργούν ακόμα οι υπάλληλοι του υπουργείου Ναυτιλίας και των Οργανισμών του με απόφαση της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Οι ναυτεργάτες των ρυμουλκών ναυαγοσωστικών όλης της χώρας.

Ναυτεργάτες και εργαζόμενοι του πλοηγικού σταθμού της Διώρυγας της Κορίνθου αποφάσισαν 48ωρη απεργία που ξεκινάει από σήμερα. Διεκδικούν την εφαρμογή και ανανέωση της υπογραφής της ΣΣΕ ρυμουλκών, την οποία παραβιάζει η εταιρεία «Διώρυγα Κορίνθου ΑΕ» που αποφάνθηκε ότι οι ναυτεργάτες είναι δημόσιοι υπάλληλοι (!) και τους πληρώνει εδώ και καιρό με βάση το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου!

Συμμετοχή στην απεργία των ναυτεργατών αποφάσισαν, μέσα από γενικές συνελεύσεις, οι μηχανικοί και οι πλοίαρχοι που φοιτούν στο Κέντρο Επανακατάρτισης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ).

Στο πόδι και νησιώτες

Στη Μυτιλήνη, σήμερα θα γίνει συγκέντρωση στις 5.30 το απόγευμα στο εμπορικό λιμάνι, με απόφαση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, την οποία στηρίζουν: τα Συνδικάτα Επισιτισμού - Τουρισμού, Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λιμενεργατών του νησιού, εργαζομένων ΟΤΑ, ΝΑΤ Ομοσπονδία ΕΒΕ του νησιού, αγροτικοί Σύλλογοι, Σύλλογοι Γυναικών (ΟΓΕ) και το ΜΑΣ.

Με κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Σάμου θα γίνουν σήμερα συλλαλητήρια στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο και πορεία διαμαρτυρίας στο Λιμεναρχείο και στην Ικαρία την ίδια ώρα στην πλατεία Ευδήλου.

Το Εργατικό Κέντρο Β. Δωδεκανήσου καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα των νησιών να κάνουν δική τους υπόθεση τα αιτήματα των ναυτεργατών και να τους συμπαρασταθούν με κάθε τρόπο. Ανακοινώσεις που καλούν τους εργαζόμενους των νησιών να βρεθούν στους καταπέλτες με τους ναυτεργάτες εξέδωσαν οι Γραμματείες του ΠΑΜΕ σε Σάμο και Νάξο.

Στο πλευρό των ναυτεργατών πολλοί κλάδοι

Οι Ομοσπονδίες Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων - Ποτών, η Ομοσπονδία Φαρμάκου και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής με ανακοινώσεις τους καλούν την εργατική τάξη, συνολικά το λαό να στηρίξουν τον αγώνα των ναυτεργατών με κάθε τρόπο.

Την αλληλεγγύη της στον αγώνα των ναυτεργατών εκφράζει με ανακοίνωσή της και η Γραμματεία Επαγγελματιών Οδηγών ΠΑΜΕ.

Προσπάθεια τρομοκράτησης σε Θάσο - Καβάλα

Να τρομοκρατήσει τους ναυτεργάτες στο πορθμείο της Θάσου, Καβάλας προσπάθησε το τοπικό λιμεναρχείο. «Δουλεύοντας» για τους εφοπλιστές, το λιμεναρχείο «θυμήθηκε» χτες να επιδώσει τα χαρτιά της πολιτικής επιστράτευσης σε ναυτεργάτες των πλοίων της γραμμής, οι οποίοι είχαν ναυτολογηθεί μερικές μέρες μετά τις 6 Φλεβάρη οπότε και επιβλήθηκε το επαίσχυντο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης.

Η Λαϊκή Επιτροπή Θάσου καλεί εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, σε συγκεντρώσεις σήμερα στις 7 το πρωί στα λιμάνια Λιμένα, Πρίνου και Κεραμωτής για την περιφρούρηση της απεργίας.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΑΕΝ
Συμφέρον τους η συστράτευση με τους ναυτεργάτες

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης τους παραδίδει στα «νύχια» των εφοπλιστών

Να πάρουν μέρος στη σημερινή ναυτεργατική απεργία καλεί η παράταξη Αγωνιστική Ενότητα Πλοιάρχων - Μηχανικών τους σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Ασπροπύργου. Οι δυνάμεις της Αγωνιστικής Ενότητας ανέπτυξαν το προηγούμενο διάστημα δράση ώστε να οργανωθεί ο αγώνας των σπουδαστών ενάντια στη δημιουργία ιδιωτικών σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης (ΝΕΚΕ), αλλά και ενάντια στην επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών, τα οποία επιταχύνει και το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου (ΥΝΑ). Πήραν πρωτοβουλίες προκειμένου να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση στην ΑΕΝ, απέναντί τους όμως βρήκαν την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου, που όχι μόνο αρνήθηκε τη διεξαγωγή της αλλά επιδόθηκε τις τελευταίες μέρες σε εκστρατεία για να την εμποδίσει, απειλώντας με απουσίες και κυρώσεις τους σπουδαστές.

Στην ανακοίνωσή της, με την οποία πραγματοποίησε εξόρμηση στους σπουδαστές χτες, παραμονή της απεργίας, η Αγωνιστική Ενότητα καταδικάζει τη στάση της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου που εμπόδισε την πραγματοποίηση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης την περασμένη Δευτέρα: «"Ανακάλυψαν" λίγες ώρες πριν τη συνέλευση ότι θα είναι "παράνομη" επικαλέστηκαν καταστατικές διαδικασίες, τρομοκρατούσαν ότι όποιος παρευρεθεί ή καλεί σε αυτή, θα πάρει απουσία και μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με πειθαρχικές κυρώσεις!». Η στάση τους, ωστόσο, δεν αποτελεί έκπληξη: «Εδώ και καιρό έχουν δηλώσει την εναντίωσή τους στην οργάνωση του Συλλόγου, άφαντοι από τα οξυμένα προβλήματα, ενώ είχαν το θράσος να ζητήσουν τα ρέστα από τους πάνω από 85 σπουδαστές που έχουν υπογράψει για τη διεξαγωγή γενικής συνέλευσης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των σχολών!».

Εκτός από τους σπουδαστές, στο στόχαστρο βρέθηκαν και οι εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων: «Εξαπέλυσαν άφθονο μίσος για τους εργατικούς αγώνες, την απεργία των ναυτεργατών, τα ναυτεργατικά σωματεία. Επιβεβαιώνουν με κάθε τρόπο ότι είναι με τη γραμμή του υπουργείου και των εφοπλιστών! Γιατί αυτούς υποστηρίζουν όταν λένε ότι είναι "εξωσχολικοί" και "εισβολείς" τα σωματεία που ήρθαν να καλέσουν σε κοινό αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ναυτικής εκπαίδευσης, την άρση του καμποτάζ, την κατάργηση των ΣΣΕ, το ξεπούλημα των λιμανιών της χώρας σε ιδιώτες».

Τέλος, η Αγωνιστική Ενότητα καλεί τους σπουδαστές να βγάλουν συμπεράσματα, να απομονώσουν τις δυνάμεις που κηρύττουν την υποταγή και να πάρουν μέρος στην απεργία στο πλάι των ναυτεργατών.

Απεργία σε λιμάνια της Γαλλίας

Από τους ναυτεργάτες στην εταιρεία SNCM

Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν χτες Τρίτη, οι ναυτεργάτες της εταιρείας SNCM, τα συνδικάτα της επιχείρησης στα λιμάνια Μασσαλίας, Κορσικής, Νίκαιας και Τουλόν της Γαλλίας, για τη ναύλωση από την εταιρεία του ελληνικού πλοίου «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» της ΑΝΕΚ, χωρίς την εγγύηση ότι αυτό θα στελεχωθεί από Γάλλους ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα. Στην ουσία οι ναυτεργάτες της εταιρείας αντιτίθενται στον κανονισμό 3577/92 της ΕΕ για την άρση του καμποτάζ, που πλήττει και τα δικά τους δικαιώματα, καθώς επιβάλει την πλήρη ελευθερία δράσης του εφοπλιστικού κεφαλαίου και των μονοπωλίων, συντρίβοντας τα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών και μειώνοντας τις θέσεις εργασίας τους.

Η γαλλική εταιρεία σχεδιάζει να νοικιάσει το «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» για 4 μήνες προκειμένου να αντικαταστήσει παλιότερο πλοίο, που έκανε τα δρομολόγια Μασσαλία, Κορσική, Τυνησία, χωρίς να το εντάξει στο γαλλικό νηολόγιο. Με στόχο να εξασφαλίσει περισσότερα κέρδη, θα κρατήσει ένα μέρος του ελληνικού πληρώματος το οποίο είναι «φτηνότερο» και θα ναυτολογήσει Γάλλους ναυτεργάτες μόνο σε ό,τι αφορά τις γενικές υπηρεσίες. Οι ναυτεργάτες της εταιρείας ανησυχούν ότι το γεγονός αυτό θα ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» σε βάρος των πληρωμάτων στα καράβια της εταιρείας. Διεκδικούν να καταχωρηθεί κανονικά το «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» στο γαλλικό νηολόγιο.

Αλληλεγγύη απ' τους αγρότες

Τη συμπαράσταση της φτωχομεσαίας αγροτιάς στον αγώνα των ναυτεργατών μεταφέρει η Γραμματεία Χανίων της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, σε μήνυμά της που έχει ως εξής:

«Η Γραμματεία Χανίων της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης εκφράζει τη συμπαράστασή της στον αγώνα των ναυτεργατών που προχωρούν σε 24ωρη πανελλαδική προειδοποιητική απεργία την Τετάρτη 3 Απρίλη. Ενας αγώνας ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου που υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου, τινάζει στον αέρα την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, ακόμα και αυτό το υποτυπώδες ακτοπλοϊκό συγκοινωνιακό δίκτυο. Παραδίδει ολόκληρο το λιμενικό δίκτυο στους μονοπωλιακούς ομίλους, υπονομεύει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Είναι ένας αγώνας και των αγροτών για καράβια και λιμάνια στην υπηρεσία και στις ανάγκες του λαού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ