Τετάρτη 3 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Απεργούν από σήμερα στις 6 το πρωί

Ενάντια στο νομοσχέδιο που αυξάνει τους κινδύνους για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα

Από τις 6 σήμερα ξημερώματα οι ναυτεργάτες κατεβαίνουν στους ντόκους για να δώσουν τη μάχη της 24ωρης απεργίας πανελλαδικής προειδοποιητικής απεργίας. Με την απεργία αυτή, οι ναυτεργάτες συνεχίζουν τον αγώνα τους για την απόσυρση του νομοσχεδίου του ΥΝΑ, για να μη μετατραπούν καράβια και λιμάνια σε γκέτο της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας. Διεκδικούν ανανέωση και υπογραφή της ΕΓΣΣΕ και των κλαδικών Συμβάσεων, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, για την περιφρούρηση της απεργίας στο λιμάνι του Πειραιά, καλούν σε προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Πρόκειται για έναν αγώνα δίκαιο και επιβεβλημένο που αφορά όλο το λαό της χώρας. Αυτό σηματοδοτούν και οι απεργιακές κινητοποιήσεις που οργανώνουν μαζί με τους ναυτεργάτες οι εργαζόμενοι στα λιμάνια, υπάλληλοι του υπουργείου Ναυτιλίας και των Οργανισμών του, ενώ «στο πόδι» βρίσκονται και οι εργάτες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικροί ΕΒΕ και φτωχοί αγρότες σε νησιά.

Το νομοσχέδιο του ΥΝΑ που κωδικοποιεί στις διατάξεις του τη στρατηγική κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης, ΔΝΤ, εξασφαλίζει στο εφοπλιστικό κεφάλαιο και στα μονοπώλια τσάμπα εργατικό δυναμικό. Για λογαριασμό τους, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, καταργούνται οι ΣΣΕ των ναυτεργατών, διαλύεται ό,τι έχει απομείνει από το ακτοπλοϊκό δίκτυο. Οι εφοπλιστές θα δρομολογούν τα πλοία όποτε και αν τους συμφέρει, με οργανικές συνθέσεις πολύ μακριά από τις ανάγκες της ασφαλούς λειτουργίας των πλοίων, με ό,τι σημαίνει αυτό για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Τους παραδίδει ολόκληρο το λιμενικό δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας και των νησιών, υπονομεύοντας κυριαρχικά δικαιώματα.

Σε απεργία και άλλοι εργαζόμενοι

Σήμερα, απεργούν ακόμα οι υπάλληλοι του υπουργείου Ναυτιλίας και των Οργανισμών του με απόφαση της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Οι ναυτεργάτες των ρυμουλκών ναυαγοσωστικών όλης της χώρας.

Ναυτεργάτες και εργαζόμενοι του πλοηγικού σταθμού της Διώρυγας της Κορίνθου αποφάσισαν 48ωρη απεργία που ξεκινάει από σήμερα. Διεκδικούν την εφαρμογή και ανανέωση της υπογραφής της ΣΣΕ ρυμουλκών, την οποία παραβιάζει η εταιρεία «Διώρυγα Κορίνθου ΑΕ» που αποφάνθηκε ότι οι ναυτεργάτες είναι δημόσιοι υπάλληλοι (!) και τους πληρώνει εδώ και καιρό με βάση το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου!

Συμμετοχή στην απεργία των ναυτεργατών αποφάσισαν, μέσα από γενικές συνελεύσεις, οι μηχανικοί και οι πλοίαρχοι που φοιτούν στο Κέντρο Επανακατάρτισης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ).

Στο πόδι και νησιώτες

Στη Μυτιλήνη, σήμερα θα γίνει συγκέντρωση στις 5.30 το απόγευμα στο εμπορικό λιμάνι, με απόφαση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, την οποία στηρίζουν: τα Συνδικάτα Επισιτισμού - Τουρισμού, Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λιμενεργατών του νησιού, εργαζομένων ΟΤΑ, ΝΑΤ Ομοσπονδία ΕΒΕ του νησιού, αγροτικοί Σύλλογοι, Σύλλογοι Γυναικών (ΟΓΕ) και το ΜΑΣ.

Με κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Σάμου θα γίνουν σήμερα συλλαλητήρια στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο και πορεία διαμαρτυρίας στο Λιμεναρχείο και στην Ικαρία την ίδια ώρα στην πλατεία Ευδήλου.

Το Εργατικό Κέντρο Β. Δωδεκανήσου καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα των νησιών να κάνουν δική τους υπόθεση τα αιτήματα των ναυτεργατών και να τους συμπαρασταθούν με κάθε τρόπο. Ανακοινώσεις που καλούν τους εργαζόμενους των νησιών να βρεθούν στους καταπέλτες με τους ναυτεργάτες εξέδωσαν οι Γραμματείες του ΠΑΜΕ σε Σάμο και Νάξο.

Στο πλευρό των ναυτεργατών πολλοί κλάδοι

Οι Ομοσπονδίες Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων - Ποτών, η Ομοσπονδία Φαρμάκου και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής με ανακοινώσεις τους καλούν την εργατική τάξη, συνολικά το λαό να στηρίξουν τον αγώνα των ναυτεργατών με κάθε τρόπο.

Την αλληλεγγύη της στον αγώνα των ναυτεργατών εκφράζει με ανακοίνωσή της και η Γραμματεία Επαγγελματιών Οδηγών ΠΑΜΕ.

Προσπάθεια τρομοκράτησης σε Θάσο - Καβάλα

Να τρομοκρατήσει τους ναυτεργάτες στο πορθμείο της Θάσου, Καβάλας προσπάθησε το τοπικό λιμεναρχείο. «Δουλεύοντας» για τους εφοπλιστές, το λιμεναρχείο «θυμήθηκε» χτες να επιδώσει τα χαρτιά της πολιτικής επιστράτευσης σε ναυτεργάτες των πλοίων της γραμμής, οι οποίοι είχαν ναυτολογηθεί μερικές μέρες μετά τις 6 Φλεβάρη οπότε και επιβλήθηκε το επαίσχυντο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης.

Η Λαϊκή Επιτροπή Θάσου καλεί εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, σε συγκεντρώσεις σήμερα στις 7 το πρωί στα λιμάνια Λιμένα, Πρίνου και Κεραμωτής για την περιφρούρηση της απεργίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ