ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Απρίλη 2013
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χρυσή Αυγή - εφοπλιστές σε κοινή αντιλαϊκή ρότα

Δημοσίευμα βρετανικής εφημερίδας κάνει λόγο για χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής από εφοπλιστές

Στενά διασυνδεδεμένη με το εφοπλιστικό κεφάλαιο και τα συμφέροντα των εφοπλιστών εμφανίζεται η νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Ταυτόχρονα, στο διεθνή Τύπο αναδημοσιεύονται πλέον πληροφορίες και εκτιμήσεις ότι χρηματοδοτείται απευθείας από εφοπλιστές. Χαρακτηριστικά, η βρετανική εφημερίδα «Guardian» φιλοξενεί εκτεταμένο άρθρο για τους εν Ελλάδι νεοναζί, επισημαίνοντας ανάμεσα σε άλλα τη φημολογία για οικονομική στήριξη της Χρυσής Αυγής από εφοπλιστές, ότι κατέστησαν εφικτό το άνοιγμα παραρτημάτων της σε όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, γράφει: «Εν μέσω φημών για υποστήριξη από πλούσιους εφοπλιστές, κατάφερε να ανοίξει γραφεία του κόμματος (σ.σ. Χρυσή Αυγή) σε όλη την Ελλάδα».

Ανεξάρτητα του αν και τι ισχύει στα της χρηματοδότησης των νεοναζί, είναι αξιοσημείωτη η πρεμούρα που δείχνουν με κάθε ευκαιρία για τα συμφέροντα των εφοπλιστών. Σε αυτό το πλαίσιο, κατέθεσαν πρόσφατα Ερώτηση στη Βουλή με θέμα: «Λύση στη χρηματοδότηση των ναυτιλιακών εταιρειών», βγαλμένη θαρρείς κατ' ευθείαν από τα συρτάρια της Ενωσης Εφοπλιστών, ζητώντας νέα προνόμια για τους εφοπλιστές όπως «ενίσχυση των ναυτιλιακών εταιρειών υπό όρους από τη μεριά του κράτους». Η οργάνωση ρωτούσε μάλιστα την κυβέρνηση αν «θα δοθούν εγγυητικές επιστολές από το κράτος για να μπορέσουν να λύσουν το πρόβλημα (σ.σ. χρηματοδότησης) οι ναυτιλιακές εταιρείες; Με ποιον τρόπο προτίθενται να στηρίξουν τις ναυτιλιακές εταιρείες;»...

Ζητούσε, επομένως, το ελληνικό Δημόσιο, ο ελληνικός λαός, να επιδοτήσουν παραπέρα τους εφοπλιστές, να αποπληρώσουν το τραπεζικό δάνειο ενός μεγαλοεπιχειρηματία, αν η πλοιοκτήτρια off shore του κηρύξει για το τυπικό μια πτώχευση, γλιτώνοντας ο ίδιος την αποπληρωμή. Τι περισσότερο να θελήσει ένας εφοπλιστής;

Θυμίζουμε ότι ήδη από τον περασμένο Νοέμβρη, ο βουλευτής τους Παναγιώταρος μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ζητούσε από τότε ουσιαστικά νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές, με αντάλλαγμα δήθεν κάποιες θέσεις εργασίας για Ελληνες που κι αυτές από τον κρατικό προϋπολογισμό θα πληρωθούν, τον Ελληνα φορολογούμενο. Ελεγε χαρακτηριστικά: «(...) βλέπουμε στον προϋπολογισμό που λέτε ότι από φορολόγηση των πλοίων υπό ελληνική σημαία θα αποκομίσουμε 80 εκατ. ευρώ... ε το πιο εύκολο που θα κάνουν οι Ελληνες πλοιοκτήτες είναι να αλλάξουν τη σημαία για να γλιτώσουν τα λεφτά, αντί να βρεθεί μια χρυσή τομή κι από δυο τρεις Ελληνες που είναι μάξιμουμ σε κάθε πλήρωμα, ο καπετάνιος και ο πρώτος μηχανικός, να δοθούν κίνητρα για να είναι και οι υπόλοιποι ναύτες Ελληνες (...)».

Τάχα κόπτονται για τον Ελληνα ναυτικό, ενώ δε λένε κουβέντα π.χ. για το καμποτάζ για το οποίο χρόνια αγωνίζονται οι ναυτεργάτες και έχει να κάνει ακριβώς με τη διατήρηση ελληνικού πληρώματος στα πλοία. Οι ναυτεργάτες υπερασπίζονται την ύπαρξη ελληνικού πληρώματος πρώτα και κύρια για την ασφάλεια τη δικιά τους και των επιβατών. Στα ναυάγια που έγιναν τα τελευταία χρόνια, το πλήρωμα δεν μπορούσε να συνεννοηθεί ούτε για να κατεβάσει τις βάρκες, γιατί απλούστατα δε μιλάει την ίδια γλώσσα. Ομως τέτοια ζητήματα η Χρυσή Αυγή δεν αγγίζει καθώς θίγονται μονοπώλια. Μόνο υπόσχεται δυο τρεις προσλήψεις, δίνοντας με το άλλο χέρι εκατομμύρια του λαού.

Τέλος, ο ίδιος ο «αρχηγός» των εν Ελλάδι νεοναζί Μιχαλολιάκος, Φλεβάρη, μέρες απεργίας των ναυτεργατών (σαν σήμερα), ερωτώμενος σε τηλεοπτικό κανάλι, γιατί η οργάνωση δεν πάει στο λιμάνι να συμπαρασταθεί στους απεργούς ναυτεργάτες απάντησε: «Βγάλαμε ανακοίνωση (σ.σ. μία δυόμισι σειρών...) για το θέμα και οπωσδήποτε είμαστε στο πλευρό των απεργών, από την άλλη πλευρά όμως υπάρχει κι ένας ολόκληρος λαός που απαιτεί από το κράτος, κι αυτός (σ.σ. ο λαός) είναι το θύμα της υποθέσεως, από τη μια μεριά δηλαδή το κράτος, ένα ανήμπορο κράτος, από την άλλη οι εργατοπατέρες, δεν είναι αθώοι, έτσι; Εχουν κάνει πολλά...». Στοχοποίηση των πρωτοπόρων ναυτεργατών και επιχειρηματολογία κατευθείαν από τα υπόγεια του Μαξίμου και την Ενωση Εφοπλιστών.

ΝΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απάνθρωπες συνθήκες κράτησης μεταναστών

Τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης και διαβίωσης των μεταναστών στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Κόρινθο καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή της, η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ, με αφορμή την απόπειρα αυτοκτονίας δύο μεταναστών πακιστανικής καταγωγής την περασμένη Πέμπτη.

Στην ανακοίνωσή της, η ΝΕ Κορινθίας, μεταξύ άλλων, τονίζει: «Το γεγονός αυτό, όπως και άλλα που ίσως δε βλέπουν το φως της δημοσιότητας, είναι αποτέλεσμα των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης, αλλά και της απόγνωσης που διακατέχει τους μετανάστες για την τύχη τους.

Η αντιμετώπιση των πολύ σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, δε γίνεται με την ακραία καταστολή των αστυνομικών δυνάμεων, όπως επανειλημμένα έχει επιχειρηθεί στο στρατόπεδο.

Είναι φανερό ότι επιβάλλονται άμεσα μέτρα για την κάλυψη των αναγκών τους και μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών εγκλεισμού τους (διατροφή, ενδιαίτηση, χώροι υγιεινής, ιατρική φροντίδα κ.λπ.), αλλά και άμεση χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων, για να μεταβούν στις χώρες που επιθυμούν ή τη χορήγηση ασύλου για όσους το δικαιούνται, καταστρατηγώντας στην πράξη τη συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ και κάθε αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ.

Η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα του Νομού και της πόλης, να δυναμώσουν τη συμπαράστασή τους απέναντι στους μετανάστες, τονίζοντας ότι είναι τα θύματα των απροκάλυπτων επεμβάσεων και των εμφύλιων πολέμων που πυροδοτούν και επιβάλλουν οι ιμπεριαλιστικές χώρες για τον έλεγχο των πρώτων υλών και των πηγών Ενέργειας».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Χαράτσι για την ελεγχόμενη στάθμευση

Με το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης οχημάτων, που σχεδιάζει να εγκαταστήσει μέσα στο 2014, σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, επιχειρεί να αυξήσει τα έσοδα του Δήμου, αδειάζοντας τις τσέπες των πολιτών, στο όνομα της βελτίωσης του κυκλοφοριακού προβλήματος.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χτες, η Διοίκηση ανακοίνωσε ότι αντικαθιστά το υπάρχον σύστημα, που ισχύει μόνο για το κέντρο της πόλης, γιατί δεν της έφερνε τα αναμενόμενα έσοδα, καθώς τα μισά παρκόμετρα δε λειτουργούσαν. Με το νέο σύστημα που θα επεκταθεί σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, η χρέωση θα γίνεται ανά λεπτό και η ώρα υπολογίζεται ότι θα χρεώνεται από 1,7 - 2 ευρώ. Οι οδηγοί θα χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο ή το διαδίκτυο. Θα έχουν έναν προσωπικό κωδικό τον οποίο θα πληκτρολογούν και θα ανανεώνουν το χρόνο στάθμευσης και θα πληρώνουν το ποσό που τους αναλογεί. Σύμφωνα με το σχεδιασμό το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2014 και παράλληλα προβλέπεται να συσταθεί Σώμα Ελεγκτών για τους παραβάτες.

Η μελέτη θα τεθεί προς διαβούλευση στα δημοτικά διαμερίσματα, θα συζητηθεί στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει τελικά.

Αντιπροσωπεία της ΟΓΕ στην Κύπρο

Αντιπροσωπεία του προεδρείου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, αποτελούμενη από την πρόεδρο Μαιρήνη Στεφανίδη και την αντιπρόεδρο και υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων Χριστίνα Σκαλούμπακα, βρίσκεται στην Κύπρο, όπου θα πάρει μέρος στις εργασίες της Εκτελεστικής Γραμματείας της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ) από σήμερα 3 έως την Κυριακή 7 Απρίλη.

Εκδήλωση ενάντια στο φασισμό

Εκδήλωση με θέμα «Τα φαινόμενα του Φασισμού στην Ελλάδα της κρίσης» διοργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης Καλαμαριάς, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών, η Ενωση Συλλόγων Γονέων, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ο Προμηθέας» και η Λαϊκή Επιτροπή Καλαμαριάς, σήμερα Τετάρτη 3 Απρίλη στις 6.30 μ.μ., στο «Θεατράκι της Χηλής».

Κυνηγητό μεταναστών

Πάνω από 8.000 μετανάστες έχουν διωχτεί από τη χώρα μας ως αποτέλεσμα της αντιμεταναστευτικής επιχείρησης «Ξένιος Ζευς». Τον περασμένο Μάρτη, 815 αλλοδαποί «επέστρεψαν» στις χώρες καταγωγής τους. Σύμφωνα με την Αστυνομία, 379 αλλοδαποί διώχτηκαν με μέριμνα της διεύθυνσης αλλοδαπών Αττικής. Σε βάρος τους είχαν εκδοθεί αποφάσεις «επιστροφής», οι οποίες εκτελέστηκαν από το τμήμα απελάσεων.

Ενδεικτικά, ο μεγαλύτερος αριθμός απελάσεων πραγματοποιήθηκε με προορισμό την Αλβανία (99 άτομα), το Πακιστάν (81 άτομα), το Ιράκ (40 άτομα), την Αλγερία (34 άτομα), τη Ρουμανία (16 άτομα) και το Μπαγκλαντές (13 άτομα).

Το ίδιο χρονικό διάστημα, πέρα από τις παραπάνω «επιστροφές», η διεύθυνση αλλοδαπών Αττικής διαχειρίστηκε διοικητικά την «επιστροφή» στις χώρες καταγωγής τους, άλλων 436 αλλοδαπών, σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Με τις απελάσεις του Μάρτη, ο συνολικός αριθμός των αλλοδαπών που διώχτηκαν στις χώρες καταγωγής τους, από τον περασμένο Αύγουστο, ανέρχεται σε 8.689 άτομα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ