ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Απρίλη 2013
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Προβληματισμός για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ

Οι σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ, που δε διανύουν και την καλύτερη φάση τους, συζητήθηκαν την 1 του Απρίλη σε ειδική σύσκεψη που διοργάνωσε η ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως ανακοίνωσε το ίδιο.

Να σημειωθεί ότι στις παραμονές αυτής της σύσκεψης συνεχιζόταν η αντιπαράθεση των δύο χωρών σχετικά με την αμερικανική χρηματοδότηση ορισμένων «Μη κυβερνητικών οργανώσεων» (ΜΚΟ) που δρουν στη Ρωσία, παρακάμπτοντας τη ρωσική νομοθεσία. Επιπλέον, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σ. Ριαμπκόφ είχε απαντήσει καταφατικά σε ερώτηση ενός βουλευτή για το αν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τη χρησιμοποίηση σε μεταμοσχεύσεις οργάνων του σώματος από ορφανά παιδιά που έχουν υιοθετηθεί στις ΗΠΑ. Ο Ρώσος υφυπουργός υποστήριξε πως είναι γνωστά 2 τέτοια κρούσματα επιδίωξης μεταμόσχευσης, από δύο παιδιά 6 και 1,5 χρόνων, που γεννήθηκαν στη Ρωσία κι είχαν υιοθετηθεί στις ΗΠΑ και πέθαναν εκεί. Η είδηση αυτή έριξε ακόμη βαρύτερη τη «σκιά» της στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις...

Οπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ η σύσκεψη που πραγματοποίησε είχε σκοπό να εξετάσει εκτενώς την τρέχουσα κατάσταση, αλλά και τις προοπτικές των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων, αφού Ρωσία και ΗΠΑ «έχουν μια ιδιαίτερη ευθύνη για τη διατήρηση της στρατηγικής σταθερότητας στον κόσμο, και το επίπεδο της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών είναι ένας βασικός παράγοντας στη διεθνή ασφάλεια».

Στην ανακοίνωση γίνεται η εκτίμηση ότι «τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η κυβέρνηση Ομπάμα κατάφερε να επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της σύναψης της συνθήκης START, της συμφωνίας για την απλούστευση των διαδικασιών χορήγησης θεωρήσεων, καθώς και κοινές εργασίες για την προσχώρηση της Ρωσίας στον ΠΟΕ», αλλά την ίδια ώρα παραμένουν σοβαρά προβλήματα. Ως τέτοιο αναφέρεται το θέμα της ΝΑΤΟικής αντιπυραυλικής άμυνας, ενώ υπογραμμίζεται πως «σημαντική ζημιά στις σχέσεις των δύο χωρών» προκάλεσαν ο αντιρωσικός Νόμος Μαγκνίτσκι», αλλά και δικαστικές αποφάσεις, καθώς και η ανικανότητα των αμερικανικών αρχών να παρέχουν επαρκή προστασία των δικαιωμάτων των υιοθετημένων παιδιών από τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, γίνεται η εκτίμηση πως το τελευταίο διάστημα εκδηλώνεται η επιθυμία της Ουάσιγκτον να επαναφέρει το διάλογο σε εποικοδομητική κατεύθυνση και τονίζεται η ετοιμότητα της Μόσχας για σύσφιξη των σχέσεων, πάνω στις αρχές της ισότητας και του αμοιβαίου οφέλους και της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις. Ως «κλειδί» για τη σταθερότητα αυτών των σχέσεων θεωρείται η ανάπτυξη των εμπορικών, οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Στη συνεδρίαση, όπως σημειώνεται, καθορίστηκαν συγκεκριμένες δραστηριότητες του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για την περαιτέρω οικοδόμηση των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων.


Ι.Π.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας

Ο Ν. Μαδούρο σε εκδήλωση στο Καράκας
Ο Ν. Μαδούρο σε εκδήλωση στο Καράκας
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Η επίσημη έναρξη της εκστρατείας για τις πρόωρες προεδρικές εκλογές στις 14 Απρίλη μετά το θάνατο του ηγέτη της χώρας Ούγκο Τσάβες, που νικήθηκε από τον καρκίνο, ξεκίνησε χτες.

Οι δύο κύριοι διεκδικητές, είναι ο μεταβατικός πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο και ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, κυβερνήτης της επαρχίας Μιράντα, Ενρίκε Καπρίλες Ραντόνσκι, ο οποίος είχε χάσει από τον Ούγκο Τσάβες στις εκλογές του περασμένου Οκτώβρη.

Η πραγματική προεκλογική εκστρατεία πάντως έχει αρχίσει πριν καν φύγει από τη ζωή ο Ούγκο Τσάβες, με τις αήθεις επιθέσεις της αντιπολίτευσης και του Καπρίλες προς τον Τσάβες και την κυβέρνηση, που συνεχίζονται ενώ αναμένεται να κορυφωθούν στη συνέχεια. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Καπρίλες έχει ήδη τονίσει, πολλές φορές, ότι σε περίπτωση εκλογής του οι προνομιακές και αδελφικές σχέσεις με την Κούβα θα παγώσουν και η βοήθεια θα σταματήσει.

Ο Καπρίλες υπολείπεται του Μαδούρο σταθερά στις προθέσεις ψήφου με πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι είναι πολύ πιο πίσω. Χτες η επίσημη προεκλογική περίοδος ξεκίνησε για τον Μαδούρο από την επαρχία Μπαρίνας, γενέτειρα του Τσάβες. Κατόπιν θα ακολουθήσει την ίδια διαδρομή με τον Τσάβες κατά την τελευταία του προεκλογική εκστρατεία πριν από έξι μήνες. Τον Μαδούρο στηρίζει και το ΚΚ Βενεζουέλας, που καλεί τα λαϊκά στρώματα να το υποστηρίξουν (η διαδικασία των εκλογών δίνει την δυνατότητα να ψηφιστεί ο υποψήφιος πρόεδρος μέσα από την υποστήριξη ενός κόμματος) και να δυναμώσουν την πάλη για να βαθύνει η λεγόμενη «Μπολιβαριανή Διαδικασία».

ΙΡΑΝ
Νέος γύρος διαπραγματεύσεων στις 5 - 6 Απρίλη

ΑΛΜΑΤΙ.--

Στις 5 και 6 Απρίλη αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου οι εκπρόσωποι των χωρών της Ομάδας των 5+1 και του Ιράν, στο Αλμάτι του Καζακστάν, αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνη. Στην ομάδα των 5+1 συμμετέχουν τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία και η Κίνα, συν τη Γερμανία και αυτή θα είναι η τρίτη κατά σειρά συνάντησης μετά τις πρώτες διαπραγματεύσεις τόσο στο Καζακστάν όσο και στην Κωνσταντινούπολη. Πληροφορίες κάνουν λόγο για ενδεχόμενη αναθεώρηση των προτάσεων εκ μέρους των ΗΠΑ, ώστε να γίνουν πιο ελκυστικές για το Ιράν, χωρίς ωστόσο να δίνονται στοιχεία.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΟΦΙΑ.-- Σε πενιχρές αυξήσεις των συντάξεων στη Βουλγαρία προχώρησαν χτες οι αρμόδιες αρχές προσθέτοντας στις χαμηλές μηνιαίες αποδοχές των συνταξιούχων από 5 έως 22 λέβα (2,5 έως 11 ευρώ). Το Ινστιτούτο Κοινωνικής Ασφάλισης στη Σόφια εκτιμά ότι πλέον η κατώτατη, μηνιαία, σύνταξη θα διαμορφωθεί στο ποσό των 150 λέβα (περίπου 75 ευρώ).

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Επιθέσεις κτηνοτρόφων της φυλής των Φουλάνι εναντίον τριών αγροτικών κοινοτήτων της φυλετικής κοινότητας των Ατακάρ στην κεντρική Νιγηρία το Σαββατοκύριακο προκάλεσαν το θάνατο 19 ανθρώπων και τον εκτοπισμό 4.500, δήλωσε χτες τοπικός αξιωματούχος.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Οι λευκοί Νοτιοαφρικανοί αμείβονται κατά μέσον όρο τέσσερις φορές περισσότερο από τους μαύρους συναδέλφους τους, ενώ οι νέες μαύρες γυναίκες είναι στο χαμηλότερο σκαλί της μισθολογικής «κλίμακας», ανακοίνωσε χτες το Ινστιτούτο για τις Φυλετικές Σχέσεις της Νότιας Αφρικής, διαπιστώνοντας για μία ακόμη φορά σημαντικές ανισότητες με βάση τα δύο φύλα, τις φυλές και την κοινωνική τάξη.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Με 154 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 23 αποχές ψηφίστηκε χτες από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η πρώτη διεθνής συνθήκη που υποτίθεται πως θα ρυθμίζει το παγκόσμιο εμπόριο συμβατικών όπλων (με ετήσιο τζίρο άνω των 70 δισ. δολαρίων).

ΡΩΜΗ.-- Ατυπο χαρακτηρίζεται από τον Πρόεδρο της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, το έργο των δύο επιτροπών σοφών που έφτασαν στο προεδρικό μέγαρο προκειμένου να διαμορφώσουν προτάσεις για το συμβιβασμό των κομμάτων ώστε να καταλήξουν σε σχηματισμό κυβέρνησης διαχείρισης της κρίσης.

ΡΑΝΓΚΟΥΝ.-- Δεκατρία παιδιά έχασαν τη ζωή τους σε κοιτώνες ισλαμικού σχολείου, στην περιοχή Γιανγκόν της Μιανμάρ. Σύμφωνα με τις αρχές η πυρκαγιά οφείλεται σε βραχυκύκλωμα καλωδίου, με την Αστυνομία να αποκλείει εγκληματική ενέργεια. Ωστόσο οι αρχές υπόσχονται έρευνες, με κάποιες υποψίες να κάνουν λόγο ακόμα και για επίθεση, με θρησκευτικά κίνητρα.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Επίθεση ενόπλων σημειώθηκε χτες στο κοίτασμα φυσικού αερίου Ακάς του Ιράκ με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

ΚΑΪΡΟ.-- Συνέχεια των διαδηλώσεων σχεδίαζαν οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Αλ Αζαρ του Καΐρου, καθώς 500 συμφοιτητές τους δηλητηριάστηκαν από φαγητό στο πανεπιστήμιο. Σε διαδηλώσεις τη Δευτέρα, οι φοιτητές απαιτούσαν την παραίτηση του επικεφαλής του Πανεπιστημίου.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Η Εθνική Επιτροπή Αληθείας της Βραζιλίας έδωσε στη δημοσιότητα χτες ένα εκατομμύριο έγγραφα, μέχρι χτες απόρρητα, για την περίοδο της χούντας στη χώρα, από το 1964 έως το 1985, περιλαμβανομένων και των φακέλων και των διώξεων εναντίον λαϊκών αγωνιστών, καλλιτεχνών, αθλητών και άλλων πολιτικών προσώπων. Επίσης σάλο έχει προκαλέσει ο βιασμός μιας Αμερικανίδας φοιτήτριας και ο ξυλοδαρμός του Γάλλου συντρόφου της, ενώ βρίσκονταν μέσα σε τουριστικό λεωφορείο στην περιοχή της Κοπακαμπάνα, στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

ΛΑ ΠΑΣ.-- Τα ερωτήματα παραμένουν όσον αφορά στην υγεία του και ενώ αναμενόταν να επιστρέψει στα καθήκοντά του χτες ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, μετά την ξαφνική ανακοίνωση περί διακοπής του βεβαρημένου προγράμματός του εξαιτίας ενός «περίπλοκου αναπνευστικού προβλήματος».

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ.-- Δικαστήριο της Καλιφόρνια ενέκρινε την αίτηση για υπαγωγή της πόλης του Στόκτον στο Αρθρο 9 του Κώδικα Πτώχευσης, το οποίο προβλέπει οικονομική αναδιοργάνωση Δήμων και Κοινοτήτων από την Πολιτεία ούτως ώστε να την προστατεύσει από τους δανειστές της. Το Στόκτον προστίθεται στον κατάλογο των πόλεων και των κοινοτήτων της πολιτείας της Καλιφόρνιας, που μόνη της θα ήταν η 8η οικονομία του κόσμου, οι οποίες βρίσκονται στα πρόθυρα ή έχουν ήδη κηρύξει πτώχευση.

ΚΙΝΑ
Σε επιφυλακή για το νέο στέλεχος της γρίπης των πτηνών

ΠΕΚΙΝΟ.--

Στην κατάρτιση σχεδίου έκτακτης ανάγκης προχωρά η πόλη της Σαγκάης στην Κίνα, όσον αφορά τους πρόσφατους θανάτους ανθρώπων, από νέο στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών. Σχολεία, νοσοκομεία και οίκοι ευγηρίας τίθενται σε συναγερμό για ενδεχόμενη παρουσία πυρετού, ενώ οι υπηρεσίες υγείας θα πρέπει να αναφέρουν αν υπάρχουν περισσότερα από πέντε περιστατικά γρίπης ανά βδομάδα. Αναφορά θα δίνεται και για τις περιπτώσεις εκδήλωσης πνευμονίας χωρίς σαφή αίτια, ενώ θα παρακολουθούνται στενά και όσοι εργάζονται σε ορνιθοτροφεία. Το στέλεχος H7N9 της γρίπης των πτηνών είχε σαν αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους στη Σαγκάη, παρά το ότι είχε θεωρηθεί ότι δε μεταδίδεται στους ανθρώπους. Ακόμα μία γυναίκα νόσησε βαριά, ενώ και χτες αναφέρθηκε το τέταρτο κρούσμα στην πόλη Ναντζίνγκ. Σε ετοιμότητα είναι και οι υπηρεσίες Υγείας στο Πεκίνο, για την αντιμετώπιση της κατάστασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ