Τετάρτη 3 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΟΦΙΑ.-- Σε πενιχρές αυξήσεις των συντάξεων στη Βουλγαρία προχώρησαν χτες οι αρμόδιες αρχές προσθέτοντας στις χαμηλές μηνιαίες αποδοχές των συνταξιούχων από 5 έως 22 λέβα (2,5 έως 11 ευρώ). Το Ινστιτούτο Κοινωνικής Ασφάλισης στη Σόφια εκτιμά ότι πλέον η κατώτατη, μηνιαία, σύνταξη θα διαμορφωθεί στο ποσό των 150 λέβα (περίπου 75 ευρώ).

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Επιθέσεις κτηνοτρόφων της φυλής των Φουλάνι εναντίον τριών αγροτικών κοινοτήτων της φυλετικής κοινότητας των Ατακάρ στην κεντρική Νιγηρία το Σαββατοκύριακο προκάλεσαν το θάνατο 19 ανθρώπων και τον εκτοπισμό 4.500, δήλωσε χτες τοπικός αξιωματούχος.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Οι λευκοί Νοτιοαφρικανοί αμείβονται κατά μέσον όρο τέσσερις φορές περισσότερο από τους μαύρους συναδέλφους τους, ενώ οι νέες μαύρες γυναίκες είναι στο χαμηλότερο σκαλί της μισθολογικής «κλίμακας», ανακοίνωσε χτες το Ινστιτούτο για τις Φυλετικές Σχέσεις της Νότιας Αφρικής, διαπιστώνοντας για μία ακόμη φορά σημαντικές ανισότητες με βάση τα δύο φύλα, τις φυλές και την κοινωνική τάξη.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Με 154 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 23 αποχές ψηφίστηκε χτες από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η πρώτη διεθνής συνθήκη που υποτίθεται πως θα ρυθμίζει το παγκόσμιο εμπόριο συμβατικών όπλων (με ετήσιο τζίρο άνω των 70 δισ. δολαρίων).

ΡΩΜΗ.-- Ατυπο χαρακτηρίζεται από τον Πρόεδρο της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, το έργο των δύο επιτροπών σοφών που έφτασαν στο προεδρικό μέγαρο προκειμένου να διαμορφώσουν προτάσεις για το συμβιβασμό των κομμάτων ώστε να καταλήξουν σε σχηματισμό κυβέρνησης διαχείρισης της κρίσης.

ΡΑΝΓΚΟΥΝ.-- Δεκατρία παιδιά έχασαν τη ζωή τους σε κοιτώνες ισλαμικού σχολείου, στην περιοχή Γιανγκόν της Μιανμάρ. Σύμφωνα με τις αρχές η πυρκαγιά οφείλεται σε βραχυκύκλωμα καλωδίου, με την Αστυνομία να αποκλείει εγκληματική ενέργεια. Ωστόσο οι αρχές υπόσχονται έρευνες, με κάποιες υποψίες να κάνουν λόγο ακόμα και για επίθεση, με θρησκευτικά κίνητρα.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Επίθεση ενόπλων σημειώθηκε χτες στο κοίτασμα φυσικού αερίου Ακάς του Ιράκ με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

ΚΑΪΡΟ.-- Συνέχεια των διαδηλώσεων σχεδίαζαν οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Αλ Αζαρ του Καΐρου, καθώς 500 συμφοιτητές τους δηλητηριάστηκαν από φαγητό στο πανεπιστήμιο. Σε διαδηλώσεις τη Δευτέρα, οι φοιτητές απαιτούσαν την παραίτηση του επικεφαλής του Πανεπιστημίου.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Η Εθνική Επιτροπή Αληθείας της Βραζιλίας έδωσε στη δημοσιότητα χτες ένα εκατομμύριο έγγραφα, μέχρι χτες απόρρητα, για την περίοδο της χούντας στη χώρα, από το 1964 έως το 1985, περιλαμβανομένων και των φακέλων και των διώξεων εναντίον λαϊκών αγωνιστών, καλλιτεχνών, αθλητών και άλλων πολιτικών προσώπων. Επίσης σάλο έχει προκαλέσει ο βιασμός μιας Αμερικανίδας φοιτήτριας και ο ξυλοδαρμός του Γάλλου συντρόφου της, ενώ βρίσκονταν μέσα σε τουριστικό λεωφορείο στην περιοχή της Κοπακαμπάνα, στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

ΛΑ ΠΑΣ.-- Τα ερωτήματα παραμένουν όσον αφορά στην υγεία του και ενώ αναμενόταν να επιστρέψει στα καθήκοντά του χτες ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, μετά την ξαφνική ανακοίνωση περί διακοπής του βεβαρημένου προγράμματός του εξαιτίας ενός «περίπλοκου αναπνευστικού προβλήματος».

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ.-- Δικαστήριο της Καλιφόρνια ενέκρινε την αίτηση για υπαγωγή της πόλης του Στόκτον στο Αρθρο 9 του Κώδικα Πτώχευσης, το οποίο προβλέπει οικονομική αναδιοργάνωση Δήμων και Κοινοτήτων από την Πολιτεία ούτως ώστε να την προστατεύσει από τους δανειστές της. Το Στόκτον προστίθεται στον κατάλογο των πόλεων και των κοινοτήτων της πολιτείας της Καλιφόρνιας, που μόνη της θα ήταν η 8η οικονομία του κόσμου, οι οποίες βρίσκονται στα πρόθυρα ή έχουν ήδη κηρύξει πτώχευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ