ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Απρίλη 2013
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ενάντια στις καταργήσεις οργανικών θέσεων
  • Συγκέντρωση σήμερα στη 1 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας
  • Το ΠΑΜΕ σχολιάζει τη στάση των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ για το θέμα των κινητοποιήσεων

Κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας πραγματοποιούν σήμερα Τρίτη οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενάντια στις καταργήσεις οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών που ανοίγουν δρόμο για νέες συγχωνεύσεις σχολείων και συμπτύξεις τμημάτων. Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τη 1 το μεσημέρι και η ΔΟΕ έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις τρεις πρώτες του απογευματινού.

Σε συμμετοχή στην κινητοποίηση και σε αγώνα ενάντια στους σχεδιασμούς του υπουργείου καλεί τους εκπαιδευτικούς η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ. Σε σχετική ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, σημειώνει:

«Την Τετάρτη 10/4/2013 οι Σύλλογοι "Σωκράτης", "Σεφέρης", "Ρόζα Ιμβριώτη", "Παπαμαύρος", "Θουκιδίδης", Φαλήρου, Σαλαμίνας, η ΕΛΜΕ Πειραιά, Γ' ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής και η Επιτροπή Αγώνα Αναπληρωτών - Ωρομισθίων - Ανέργων Αττικής, διοργάνωσαν μαζική κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής, απαιτώντας να μην περάσουν οι συμπτύξεις - συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων και η απώλεια χιλιάδων οργανικών θέσεων που προωθούνται με την εγκύκλιο (44506/Δ4/02-04-2013).

Μιλάμε για μια κινητοποίηση από τα κάτω, με σωστό γενικά προσανατολισμό. Ο αγώνας, η οργάνωση της πάλης για να μην περάσουν τα αντιεκπαιδευτικά αυτά μέτρα αφορούν όλους τους εκπαιδευτικούς, όλους τους Συλλόγους και τις ΕΛΜΕ, τους γονείς, τους εργαζόμενους.

Στο κάλεσμα των Συλλόγων αποφάσισε να συμμετάσχει και η ΔΟΕ, με τρίωρη στάση εργασίας, έστω και με διαφορετικό πλαίσιο.

Κι ενώ στην κρίσιμη αυτή φάση χρειαζόταν η μεγαλύτερη δυνατή συγκέντρωση δυνάμεων, οι Παρεμβάσεις εξέδωσαν ανακοίνωση, όχι για να καλέσουν σε αυτήν την κινητοποίηση, αλλά σε μία άλλη, στις 16/4. Καταψήφισαν δε στο ΔΣ της ΔΟΕ την κινητοποίηση στις 10/4 και τη στάση εργασίας.

Στη βάση αυτή, μια σειρά ΔΣ Συλλόγων στην Αττική, όπου οι Παρεμβάσεις έχουν πλειοψηφία, δεν κάλεσαν, δε στήριξαν και ως εκ τούτου υπονόμευσαν την κινητοποίηση! Και μιλάμε για κινητοποίηση Πρωτοβάθμιων Συλλόγων και της ΔΟΕ ενάντια στις συμπτύξεις - συγχωνεύσεις και στις χιλιάδες οργανικές που χάνονται με τον τρόπο αυτό!

Οφείλουν να δώσουν στους συναδέλφους εξηγήσεις. Είναι εκτεθειμένοι!

Κατά τ' άλλα μιλάνε για ενότητα! Κατά τ' άλλα κατηγορούν το ΠΑΜΕ για διάσπαση! Ομως το ΠΑΜΕ συμμετέχει σε όλες τις κινητοποιήσεις των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και της ΔΟΕ που προκύπτουν από συλλογικές διαδικασίες», σημειώνει μεταξύ άλλων το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ - ΑμΕΑ
Η 19η Απρίλη μέρα διεκδίκησης για την Ειδική Αγωγή

Κάλεσμα της ΑΣΓΜΕ προς τους γονείς για συμμετοχή στην κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας

Από παλιότερη κινητοποίηση στο υπουργείο για το ίδιο θέμα
Από παλιότερη κινητοποίηση στο υπουργείο για το ίδιο θέμα
Να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο που στέλνει στον «Καιάδα» την ειδική αγωγή, να χρηματοδοτηθεί γενναία ο χώρος και να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες σε προσωπικό και υποδομές ζητούν εκπαιδευτικοί και γονείς με κινητοποίηση που διοργανώνουν στο υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 19 Απρίλη. Την κινητοποίηση διοργανώνει η ΔΟΕ και κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά απευθύνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Η Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και νήσων αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση (προσυγκέντρωση στις 12.30 μ.μ., στη Νερατζιώτισσα) καταγγέλλοντας την πολιτική που στέλνει τα παιδιά με ειδικές ανάγκες αντί για το σχολείο στο περιθώριο. Η ΣΕΑΑΝ κι ο Ενιαίος Σύλλογος γονέων απαιτούν:

  • Να καταργηθούν οι νόμοι που σφαγιάζουν τα δικαιώματα των μαθητών με αναπηρία και ειδικότερα οι Ν. 3699/2008 και Ν. 4115/2013.
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, αναβαθμισμένη Υγεία, Πρόνοια και Ειδική Αγωγή.
  • Καμία πληρωμή από τους γονείς, για την εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες. Είναι υποχρέωση του κράτους και πρέπει να την αναλάβει.
  • Να μην κλείσει κανένα ειδικό σχολείο και τμήμα ένταξης. Να βρουν το δικό τους σχολείο τα 200.000 παιδιά με αναπηρία και μαθησιακές δυσκολίες που σήμερα είναι εκτός Ειδικής Αγωγής.
  • Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων (εκπαιδευτικού, ειδικού εκπαιδευτικού, βοηθητικού και τεχνικού προσωπικού) στις μονάδες Ειδικής Αγωγής και Πρόνοιας. Μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για τη στήριξη των παιδιών με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες.
  • Καταβολή όλων των δεδουλευμένων που οφείλονται στους εργαζόμενους στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία και κέντρα ειδικής αγωγής.
  • Δωρεάν παροχή όλων των αναγκαίων τεχνικών βοηθημάτων που είναι απαραίτητα για την εκπαίδευση και αποκατάσταση των παιδιών με αναπηρία.
  • Κανένα παιδί με αναπηρία χωρίς τα αναγκαία φάρμακα και θεραπείες, επειδή ο γονιός του δεν έχει να πληρώσει.
  • Να παρθούν εδώ και τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα, ούτως ώστε να ανοίξουν κανονικά με την έναρξη της νέα σχολικής χρονιάς όλα τα ειδικά σχολεία και τα τμήματα ένταξης. Με όλους τους αναγκαίους, μόνιμους εκπαιδευτικούς και άλλους εργαζόμενους στη θέση τους. Με δημόσια και δωρεάν, ασφαλή μέσα μεταφοράς, με μόνιμο και ειδικευμένο προσωπικό για τη μεταφορά των ανάπηρων παιδιών από και προς τα ειδικά σχολεία.
Η ΑΣΓΜΕ

Επίσης, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) καλεί τις Ομοσπονδίες Γονέων της Αττικής, τις Ενώσεις, τους Συλλόγους γονέων, τους εργαζόμενους και τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Η ΑΣΓΜΕ απορρίπτει τη νομοθεσία που έχει διαμορφωθεί και μετά την ψήφιση των πρόσφατων διατάξεων, σημειώνοντας ότι «έρχεται να βάλει ταφόπλακα στην ειδική αγωγή, να ρίξει τα παιδιά με ειδικές ανάγκες στον καιάδα, να δημιουργήσει νέα Κοσταλέξια σ' όλη την Ελλάδα». Θυμίζει τις φοβερές ελλείψεις που έχει η πλειονότητα των ειδικών σχολείων σε υποδομές, με επικίνδυνα και ακατάλληλα κτίρια, χωρίς μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό, εκπαιδευτικό, ειδικό εκπαιδευτικό, βοηθητικό και τεχνικό με την εικόνα αντίστοιχη και χειρότερη στα τμήματα ένταξης. Σημειώνει ότι τα κοινά σχολεία, στα οποία υποχρεώνονται να ενταχθούν τα παιδιά, έχουν ακόμα μεγαλύτερες ελλείψεις και σε καμιά περίπτωση δεν έχουν ούτε τις αναγκαίες ελάχιστες υποδομές για αυτά τα παιδιά.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Εκδηλώσεις για την Ιστορία και το φασισμό

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά διοργανώνει σήμερα Τρίτη, εκδήλωση με θέμα «Ο φασισμός χτες και σήμερα - Τα καθήκοντα του κινήματος και των εκπαιδευτικών». Η εκδήλωση γίνεται στις 7 μ.μ., στην ΙΩΝΙΔΕΙΟ (πίσω από το Δημαρχείο Πειραιά, είσοδος από οδό Σωτήρος Διός). Ομιλητές: Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο ΑΠΘ, Mανώλης Αρκολάκης, ιστορικός στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και Φώτης Ανδρεόπουλος, υπεύθυνος σχολείου μεταναστών Πειραιά.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», διοργανώνει αύριο Τετάρτη, εκδήλωση με θέμα «ο ιδεολογικός ρόλος της Ιστορίας στην εκπαίδευση. Η εκδήλωση γίνεται στις 7 μ.μ., στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας. Ομιλητές: Κώστας Σκολαρίκος, κοινωνιολόγος - ιστορικός, διδάκτορας Πάντειου Πανεπιστημίου, Κώστας Παλούκης Ιστορικός, υποψήφιος διδάκτορας Πανεπιστημίου Κρήτης και Τριαντάφυλλος Δούκας εκπαιδευτικός, διδάκτορας Ιστορίας Νεοελληνικής Εκπαίδευσης.

Επίσης, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευσης Ν. Αττικής «ο Βύρων» διοργανώνει την Κυριακή 21 Απρίλη, εκδήλωση με θέμα: «Φασισμός, το πιο αποκρουστικό όπλο του συστήματος ενάντια στο εργατικό κίνημα. Δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον». Η εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στα 68 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27).

73ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Η κινητοποίηση των γονιών έφερε αποτέλεσμα

Τη δέσμευση ότι θα ξεκινήσουν οι απαραίτητες εργασίες για να καταστεί το 73ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας ασφαλές για τα παιδιά απέσπασε ο Σύλλογος Γονέων του Σχολείου μετά τη διήμερη αποχή από τα μαθήματα που έκανε στις 11 και 12 Απρίλη. Το σχολείο στεγάζεται στα Πετράλωνα, σε ένα κτίριο που, όπως μαρτυρά και η έκθεση μηχανικού που το εξέτασε τον περασμένο Σεπτέμβρη, έχει μία σειρά προβλήματα που το καθιστούν «επικίνδυνο από άποψη δομικής και δημόσιας ασφάλειας», όπως χαρακτηριστικά διαπιστώνεται από την αυτοψία.

Η πίεση των γονιών οδήγησε στο να δρομολογήσουν οι αρμόδιοι του Δήμου Αθήνας τις απαραίτητες εργασίες που προβλέπονταν στην έκθεση επικινδύνου οικοδομής και θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και μήνες. Ωστόσο, ο Σύλλογος Γονέων έχει διαμηνύσει ότι θα βρίσκεται σε επαγρύπνηση, ώστε να υλοποιηθούν οι σχετικές δεσμεύσεις και να μπορούν τα παιδιά τους να πηγαίνουν σχολείο με ασφάλεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ