ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΜΕΔ
Αύξηση επιχειρησιακών συμβάσεων με χειρότερους όρους

Το 2012 υπογράφτηκαν 975 επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι 215 το 2008

Την υπονόμευση των κεντρικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και τη βίαιη συρρίκνωσή τους και την αντικατάσταση από «επιχειρησιακές συμβάσεις» και κυρίως από ατομικές, μαρτυρούν και τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη σχετική Εκθεση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) για το 2012, που δόθηκε στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με αυτά, εξαιτίας των αντεργατικών παρεμβάσεων των κυβερνήσεων τα τελευταία τρία χρόνια επήλθαν σοβαρές ανατροπές στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις (Ν.1876/1990) που οδήγησε στην ελαχιστοποίηση της σύναψης νέων κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων, όπως και την έκδοση διαιτητικών αποφάσεων από τον ΟΜΕΔ και στην αύξηση των επιχειρησιακών οι οποίες όμως περιλαμβάνουν όρους χειρότερους απ' αυτούς που προβλέπονταν στις παλιότερες συμβάσεις που έπαυσε η ισχύ τους.

Ειδικότερα, μέσα στο 2012 υπεγράφησαν μόλις 11 ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις εργασίας, 26 κλαδικές συμβάσεις (εθνικές και τοπικές) και 975 επιχειρησιακές συμβάσεις. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, αρκεί να σημειωθεί ότι το 2008 είχαν συναφθεί 89 ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις, 142 κλαδικές (εθνικές και τοπικές) και μόνο 215 επιχειρησιακές.

Το χειρότερο όμως είναι άλλο. Αν το 2008 οι επιχειρησιακές συμβάσεις που υπογράφονταν σε κάθε περίπτωση ήταν με καλύτερους όρους (μισθολογικούς και θεσμικούς) που προβλέπονταν στις κλαδικές συμβάσεις, τώρα οι επιχειρησιακές προβλέπουν όρους χειρότερους απ' αυτούς που ισχύουν σε επίπεδο κλάδου και επαγγέλματος. Ετσι άλλωστε δικαιολογείται η επιδίωξη εκ μέρους της εργοδοσίας να υπογράφει σωρηδόν τέτοιες επιχειρησιακές συμβάσεις, οι περισσότερες μάλιστα από τις οποίες δεν υπογράφονται από επιχειρησιακά σωματεία αλλά από «Ενώσεις Προσώπων», επιβάλλοντας μείωση μισθών και μεροκάματων που μεσοσταθμικά μέσα στο 2012 η μείωση ανήλθε στο 18,8%.

Βέβαια και οι περισσότερες κλαδικές συμβάσεις που υπεγράφησαν δεν είναι απαλλαγμένες από χειροτέρευση των όρων αμοιβής για τους εργάτες, με την «ευγενική» συνδρομή (!) του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Σε κάθε περίπτωση και αυτές οι συμβάσεις, καλύπτουν μόνο ένα μέρος των μισθωτών, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις στο τέλος του 2012 περίπου 1,2 εκατομμύρια μισθωτοί «καλύπτονταν» μόνο με ατομικές συμβάσεις και με χειρότερους όρους αμοιβής και εργασίας, σε σχέση με αυτούς που υπήρχαν στις κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις που έληξαν.

Γίνεται έτσι ακόμα πιο αναγκαίο όχι απλώς η υπογραφή νέων συμβάσεων, αλλά η οργάνωση της σκληρής πάλης για Συμβάσεις που θα λειτουργούν υπέρ των εργατικών συμφερόντων και όχι των συμφερόντων της εργοδοσίας.

ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ
Μαχητική συγκέντρωση χτες στη Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έγινε στη Βόρεια Ελλάδα

Από τη χτεσινή πορεία των απεργών

MotionTeam

Από τη χτεσινή πορεία των απεργών
Μαχητική απεργιακή συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν, χτες, οι μεταλλεργάτες από μια σειρά επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και άλλων πόλεων, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που είχε προκηρυχθεί για χτες στις επιχειρήσεις μετάλλου της Βόρειας Ελλάδας.

Οι μεταλλεργάτες (και της Βόρειας Ελλάδας) βρίσκονται αντιμέτωποι με τη γενικευμένη επίθεση των εργοδοτών, που εκδηλώνεται με απολύσεις και «οικειοθελείς αποχωρήσεις» με το πιστόλι στον κρόταφο (ΚΛΗΜΑΝ, ΑΛΟΥΜΙΛ, ΑΛΜΑΚΟ, ΕΛΒΙΑΛ, ΣΙΔΕΝΟΡ, ΕΛΕΝΙΚ ΣΤΗΛ, ΝΤΟΡΑΛ, ΒΙΟΚΑΔΟ, ΕΞΕΛ ΓΚΡΟΥΠ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ, κ.ά.), με εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιμότητες και ευέλικτη εργασία, που τείνει να γίνει η καθιερωμένη σχέση εργασίας (ΑΛΟΥΜΙΛ, ΚΛΗΜΑΝ, ΑΛΜΑΚΟ, ΕΛΒΙΑΛ, ΝΤΟΡΑΛ, ΠΥΡΑΜΙΔΑ, ΕΛΕΝΙΚ ΣΤΗΛ, ΒΙΟΚΑΔΟ, κ.α.), αλλά και με την απλήρωτη δουλειά.

Η ΕΛΒΟ οδηγείται στη συρρίκνωση μέσω της παραγωγικής απαξίωσης και στην ιδιωτικοποίηση, ενώ εφαρμόζεται το μισθολόγιο - φτωχολόγιο που τσακίζει κόκαλα. Σε πολλές επιχειρήσεις στον κλάδο έχουν γίνει μειώσεις μισθών από 15 έως και 30% (ΠΥΡΑΜΙΔΑ, ΚΛΗΜΑΝ, ΑΛΟΥΜΙΛ, ΕΛΒΙΑΛ, ΑΛΜΑΚΟ, κ.α.).

Με τα πανό και τα συνθήματά τους δήλωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα για να υπερασπιστούν τις ΣΣΕ, να οργανώσουν τη μάχη ενάντια στην προσπάθεια μείωσης των μισθών και αλλαγής των εργασιακών σχέσεων.

Ιδιαίτερα μαζικό ήταν το μπλοκ της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Μεταλλεργατών, που καλεί τους εργάτες να ορθώσουν το δικό τους μέτωπο αντίστασης στην ενιαία επίθεση κυβέρνησης κι εργοδοσίας, αλλά και των συμμάχων τους μέσα στα σπλάχνα της εργατικής τάξης, του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Καλεί τους εργάτες «να δώσουν τη μάχη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και το κλείσιμο εργοστασίων και στις επιδιώξεις για μαζικές απολύσεις. Να απαντήσουν ενιαία στους κάθε λογής παλιούς και νέους φόρους και χαράτσια, στην αφαίρεση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, της Υγείας και Πρόνοιας. Να συγκροτήσουν δύναμη ενιαίας υπεράσπισης κάθε απλήρωτου μεταλλεργάτη, κάθε άνεργου μεταλλεργάτη. Να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των άνεργων μεταλλεργατών και των οικογενειών τους. Να μη μείνει κανένα σπίτι μεταλλεργάτη χωρίς ρεύμα, νερό, θέρμανση, με παιδιά που πεινάνε, που διακόπτουν τη μόρφωσή τους, για τα κέρδη των καπιταλιστών».

Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου μίλησαν μέλη της διοίκησης της ΠΟΕΜ. Ο Π. Παπαβασιλείου, στέλεχος του ΠΑΜΕ και Γραμματέας της ΠΟΕΜ, κάλεσε τους εργαζόμενους να προετοιμάσουν τη μαζική συμμετοχή στην απεργία της Πρωτομαγιάς και να την μετατρέψουν σε αφετηρία του αγώνα και της αντεπίθεσης, σημειώνοντας: «Η 1η Μάη δεν είναι μια οποιαδήποτε απεργία. Οι εργαζόμενοι απαντάνε και λένε είμαστε μια συγκροτημένη τάξη απέναντι στην τάξη των κεφαλαιοκρατών και απαιτούμε τον πλούτο που παράγουμε εμείς να τον διαχειριζόμαστε».

ΝΑΟΥΣΑ
Απεργία σήμερα για την προστασία των ανέργων

Με 24ωρη απεργία σήμερα Τετάρτη, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της Νάουσας κλιμακώνουν τον αγώνα τους για την ουσιαστική προστασία όλων των ανέργων και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Την απεργία αποφάσισαν το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και τα Σωματεία Οικοδόμων, Ξυλουργών, Φορτοεκφορτωτών Εποχικών Εργαζομένων στα Διαλογητήρια. Στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 9.30 το πρωί μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας και στη συνέχεια πορεία προς τα τοπικά καταστήματα του ΟΑΕΔ και του ΙΚΑ.

Το ΕΚ και τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία αλλά και όλο το λαό να εκφράσει την αλληλεγγύη του και να διεκδικήσει: Να αποσυρθεί ο νόμος που ουσιαστικά καταργεί το επίδομα ανεργίας για τους εποχικά εργαζόμενους, έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ, Ταμείο Ανεργίας για όλους τους άνεργους 800 ευρώ και για όσο διάστημα βρίσκονται στην ανεργία, αναγνώριση του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου, Ταμείο Ανεργίας για τους νέους που δεν μπορούν να βρουν δουλειά, σφράγισμα των βιβλιαρίων ασθενείας για όλους, ώστε να μην υπάρχει ούτε ένας χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
Αγωνιστικές δράσεις ενάντια στις απολύσεις

Παρέμβαση στην εταιρεία «ΣΠΟΝΔΥΛΟΣ» έκαναν χτες το απόγευμα η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Φαρμάκου απαιτώντας να ανακληθεί η απόλυση εργαζόμενης επειδή είχε πάρει μέρος στην απεργία στις 20 Φλεβάρη. Ο εργοδότης δεν δέχτηκε καν να γίνει συνάντηση, επιχείρησε να απομονώσει τους εργαζόμενους από τους διαδηλωτές και φώναξε για ακόμη μια φορά την αστυνομία. Μάλιστα απείλησε με μήνυση αν ξαναγίνει παρέμβαση του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας!

«Του λέμε ξεκάθαρα ότι αυτές οι πρακτικές δεν μας φοβίζουν. Καλούμε την εργοδοσία να προχωρήσει άμεσα στην ανάκληση της απόλυσης η οποία έγινε για συνδικαλιστικούς λόγους και η εργαζόμενη να επιστρέψει κανονικά στην εργασία της.

Απευθύνουμε κάλεσμα στους εργαζόμενους, τους άνεργους, που βιώνουν στο πετσί τους τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης με απολύσεις, μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. Κανένας εργαζόμενος σε αυτές τις βάρβαρες συνθήκες να μη σκύψει το κεφάλι. Το δικαίωμα στην απεργία δεν το διαπραγματευόμαστε», σημειώνει το Συνδικάτο σε ανακοίνωσή του.

  • Αύριο στις 2 μ.μ. η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Φαρμάκου οργανώνουν διαμαρτυρία στα γραφεία της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας «Bristol» που έχει κάνει δεκάδες απολύσεις το τελευταίο διάστημα και πρόσφατα απέλυσε και ένα συνδικαλιστή.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ξεκίνησαν οι εκλογές

Μέχρι και τις 23 Απρίλη θα μπορούν να ψηφίζουν οι εμποροϋπάλληλοι της Αθήνας για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Η κάλπη βρίσκεται στα γραφεία του συλλόγου (Αγ. Φιλοθέης 5Β - πλ. Μητροπόλεως) και είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 11 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα. Οι εμποροϋπάλληλοι για να πάρουν μέρος στις εκλογές θα πρέπει απαραίτητα να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα και το βιβλιάριο ασθενείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ