Τετάρτη 17 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΜΕΔ
Αύξηση επιχειρησιακών συμβάσεων με χειρότερους όρους

Το 2012 υπογράφτηκαν 975 επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι 215 το 2008

Την υπονόμευση των κεντρικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και τη βίαιη συρρίκνωσή τους και την αντικατάσταση από «επιχειρησιακές συμβάσεις» και κυρίως από ατομικές, μαρτυρούν και τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη σχετική Εκθεση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) για το 2012, που δόθηκε στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με αυτά, εξαιτίας των αντεργατικών παρεμβάσεων των κυβερνήσεων τα τελευταία τρία χρόνια επήλθαν σοβαρές ανατροπές στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις (Ν.1876/1990) που οδήγησε στην ελαχιστοποίηση της σύναψης νέων κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων, όπως και την έκδοση διαιτητικών αποφάσεων από τον ΟΜΕΔ και στην αύξηση των επιχειρησιακών οι οποίες όμως περιλαμβάνουν όρους χειρότερους απ' αυτούς που προβλέπονταν στις παλιότερες συμβάσεις που έπαυσε η ισχύ τους.

Ειδικότερα, μέσα στο 2012 υπεγράφησαν μόλις 11 ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις εργασίας, 26 κλαδικές συμβάσεις (εθνικές και τοπικές) και 975 επιχειρησιακές συμβάσεις. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, αρκεί να σημειωθεί ότι το 2008 είχαν συναφθεί 89 ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις, 142 κλαδικές (εθνικές και τοπικές) και μόνο 215 επιχειρησιακές.

Το χειρότερο όμως είναι άλλο. Αν το 2008 οι επιχειρησιακές συμβάσεις που υπογράφονταν σε κάθε περίπτωση ήταν με καλύτερους όρους (μισθολογικούς και θεσμικούς) που προβλέπονταν στις κλαδικές συμβάσεις, τώρα οι επιχειρησιακές προβλέπουν όρους χειρότερους απ' αυτούς που ισχύουν σε επίπεδο κλάδου και επαγγέλματος. Ετσι άλλωστε δικαιολογείται η επιδίωξη εκ μέρους της εργοδοσίας να υπογράφει σωρηδόν τέτοιες επιχειρησιακές συμβάσεις, οι περισσότερες μάλιστα από τις οποίες δεν υπογράφονται από επιχειρησιακά σωματεία αλλά από «Ενώσεις Προσώπων», επιβάλλοντας μείωση μισθών και μεροκάματων που μεσοσταθμικά μέσα στο 2012 η μείωση ανήλθε στο 18,8%.

Βέβαια και οι περισσότερες κλαδικές συμβάσεις που υπεγράφησαν δεν είναι απαλλαγμένες από χειροτέρευση των όρων αμοιβής για τους εργάτες, με την «ευγενική» συνδρομή (!) του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Σε κάθε περίπτωση και αυτές οι συμβάσεις, καλύπτουν μόνο ένα μέρος των μισθωτών, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις στο τέλος του 2012 περίπου 1,2 εκατομμύρια μισθωτοί «καλύπτονταν» μόνο με ατομικές συμβάσεις και με χειρότερους όρους αμοιβής και εργασίας, σε σχέση με αυτούς που υπήρχαν στις κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις που έληξαν.

Γίνεται έτσι ακόμα πιο αναγκαίο όχι απλώς η υπογραφή νέων συμβάσεων, αλλά η οργάνωση της σκληρής πάλης για Συμβάσεις που θα λειτουργούν υπέρ των εργατικών συμφερόντων και όχι των συμφερόντων της εργοδοσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ