Τετάρτη 17 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Δυσκολεύεται να τις καλύψει το 56,7% των ασθενών

Ενώ 39,9% των γονιών εμποδίζονται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους

To 56,7% των αρρώστων δυσκολεύεται να καλύψει τη δαπάνη των φαρμάκων του (εξ ολοκλήρου ή συμμετοχές), ενώ το 52,3% του πληθυσμού ανησυχεί πολύ για το εάν θα μπορέσει να καλύψει το κόστος των φαρμάκων που χρειάζεται στα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2013, από το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής.

Επιπλέον, το 25% των χρόνιων ασθενών που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι έχουν μειώσει τις δαπάνες για φαγητό, ηλεκτρικό και καύσιμα, προκειμένου να καλύψουν το κόστος των φαρμάκων. Ακόμη, η οικονομική κρίση έχει σημαντική επίπτωση και στις πρακτικές εμβολιασμού ενηλίκων, αλλά και παιδιών. Το 39,9% των ερωτηθέντων δήλωσε ως κυριότερο εμπόδιο για τον εμβολιασμό το κόστος του εμβολίου και το 7,6% των γονιών το ότι δεν είναι πια ασφαλισμένοι.

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Επιστημονική Επιτροπή (ΕΕ) του προγράμματος «Σύμμαχοι Υγείας», παρουσιάζοντας ταυτόχρονα ένα εθελοντικό πρόγραμμα ιατρο-ψυχο-κοινωνικής φροντίδας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο πρόεδρος της ΕΕ Γιάννης Τούντας είπε ότι τα προγράμματα ιατρικής, οδοντιατρικής, φαρμακευτικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας σε άπορους, ανασφάλιστους και άλλες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού του λεκανοπεδίου Αττικής θα αρχίσουν από πέντε δήμους και θα συνεργαστούν με τα κοινωνικά ιατρεία, όπως του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Ωστόσο πρόκειται για πρωτοβουλία που υποκαθιστά την υποχρέωση του κράτους να παρέχει δωρεάν και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους κατοίκους της χώρας ανεξάρτητα από την ασφαλιστική κάλυψή τους. Επιπλέον η όποια προσφορά αλληλεγγύης των επιστημόνων σκιάζεται από τη μη χορήγηση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους και άπορους, ακόμα και ΑμεΑ, από πανεπιστημιακό νοσοκομείο (π.χ. «Αιγινήτειο») λόγω «υψηλού κόστους»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ