ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΒΟΣΤΟΝΗΣ
Πολλά τα ερωτήματα από τις βομβιστικές επιθέσεις

Τρεις νεκροί και 144 τραυματίες

ΒΟΣΤΟΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο «μπαμπούλας της τρομοκρατίας» έρχεται ξανά και με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε κοντά στη γραμμή τερματισμού του 117ου Μαραθωνίου στη Βοστόνη την Δευτέρα 3.00 μ.μ. τοπική ώρα, που είχε ως αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους μεταξύ αυτών και ένα 8χρονο παιδί και 170 να τραυματιστούν, εκ των οποίων οι 30 εξ αυτών νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί, που σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ήταν μέσα σε χύτρες ταχύτητας περιείχαν αιχμηρά αντικείμενα που εκτοξεύτηκαν προκαλώντας σοβαρούς τραυματισμούς και το θάνατο.

Από τη στιγμή της εκδήλωσης της επίθεσης που έγινε σε ζωντανή κάλυψη, καθώς τα τηλεοπτικά δίκτυα κάλυπταν τη διοργάνωση, ίσως του πλέον φημισμένου Μαραθωνίου στις ΗΠΑ, ο τρόμος έχει επιβληθεί παντού και υποδαυλίζεται από το όργιο φημών και ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών: ο εναέριος χώρος και το αεροδρόμιο Λόγκαν της Βοστώνης έκλεισε, το μετρό έκλεισε, η πόλη «σφραγίστηκε. Δεν υπήρξε επίθεση στην Προεδρική Βιβλιοθήκη Κένεντι, αλλά εκδήλωση πυρκαγιάς ενώ κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, αποσαφήνισε ότι δεν βρέθηκαν άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, εκτός από τους δύο που εξερράγησαν, όπως είχε ανακοινωθεί τη Δευτέρα.

Χτες, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε την πράξη ως «ειδεχθή και δειλή ενέργεια», υποσχέθηκε σύλληψη και τιμωρία «όσων ατόμων ή ομάδων ευθύνονται» διαβεβαιώνοντας ότι θα νιώσουν «το πλήρες βάρος της δικαιοσύνης», τόνισε δε ότι οι ομοσπονδιακές αρχές την αντιμετωπίζουν «ως πράξη τρομοκρατίας», επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι δίδυμες εκρήξεις αποτελούν έργο εγχώριας, διεθνούς ομάδας ή μεμονωμένου προσώπου. Τα ερωτηματικά που πρέπει να απαντηθούν είναι πολλά ειδικά, καθώς η επίθεση στη Βοστόνη θυμίζει πολύ την επίθεση στην Ατλάντα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, που πέρασαν χρόνια ώστε να βρεθούν κάποια στοιχεία.

Μάλιστα, η χτεσινή μέρα είναι και μέρα «Μέρα Πατριώτη» όπως λέγεται, και προβλέπει οι φορολογούμενοι να καταβάλουν τους φόρους τους, κάτι στο οποίο αντιδρούν ακροδεξιές ομάδες. Αυτό που είναι απολύτως σαφές ότι και η επίθεση αυτή θα χρησιμοποιηθεί κατά το δοκούν καθώς «μία τρομοκρατική ενέργεια» ειδικά εγχώρια, συνάδει με τα σχέδια για την εφαρμογή του νέου αμυντικού δόγματος, του δόγματος του «αέναου πολέμου», που περιλαμβάνει και το έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών, που συναντά μεγάλες αντιστάσεις και έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις. Ο Λευκός Οίκος έχει αναγκαστεί σε μερική αναδίπλωση, ωστόσο η επίθεση στη Βοστόνη μπορεί να επιτρέψει επιτέλους την εφαρμογή του νέου δόγματος και εντός των ΗΠΑ, ενός δόγματος που επιτρέπει τη σύλληψη και την κράτηση «υπόπτων για τρομοκρατία» επ' αόριστο, και όπου τρομοκράτης μπορεί - βάσει των διατάξεων του νόμου - να είναι τελικά οποιοσδήποτε «...που απειλεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους».

ΙΡΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Δεκάδες νεκροί από ισχυρό σεισμό

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Ισχυρότατο ήταν το πλήγμα του Εγκέλαδου χτες στις 3.15 μ.μ. τοπική ώρα, σε ορεινή και δύσβατη περιοχή στα σύνορα του Ιράν με το Πακιστάν στην επαρχία του Σιστάν Μπαλουχιστάν, το οποίο έγινε αισθητό στην Ινδία, αλλά και σε άλλες χώρες του Κόλπου, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ. Οι ιρανικές αρχές αναφέρουν ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 7,8 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ με εστιακό βάθος πάνω από 95 χιλιόμετρα. Η ιρανική τηλεόραση έκανε λόγο, αρκετές ώρες μετά, αρχικά για τουλάχιστον 40 νεκρούς και μετά για 27, όμως τα στοιχεία δεν επιβεβαιώνονται επισήμως καθώς οι τηλεπικοινωνίες με την περιοχή έχουν διακοπεί και μόλις νωρίς το βράδυ, ώρα Ελλάδας, έφταναν τα σωστικά συνεργεία, όποτε εκφράζονται φόβοι ότι τα θύματα θα αυξηθούν.

Σοβαρότατες ήταν οι ζημιές στο γειτονικό Πακιστάν και ιδιαίτερα στην πόλη Μάσκιλ, της επαρχίας Μπαλουχιστάν όπου κατέρρευσαν ολόκληρα κτίρια. Οι πακιστανικές αρχές, μέχρι χτες βράδυ, μιλούσαν για 34 νεκρούς και περισσότερους από 80 τραυματίες, αν και οι έρευνες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται επίσης.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο χτεσινός σεισμός ήταν περίπου 180 φορές ισχυρότερος από αυτόν της περασμένης βδομάδας που σημειώθηκε κοντά στην πυρηνική εγκατάσταση του Μπουσχέρ, για την ακεραιότητα της οποίας έδιναν διαβεβαιώσεις τόσο Ιρανοί αξιωματούχοι όσο και Ρώσοι που εμπλέκονται στην κατασκευή της. Το Ιράν βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή καθώς στο υπέδαφός του συγκρούονται οι ευρασιατική με την αραβική πλάκα. Το 2005, σεισμός μικρότερου μεγέθους από το χτεσινό είχε προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 25.000 ανθρώπους στην πόλη Μπαμ η οποία είχε σχεδόν ισοπεδωθεί.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΚΚΡΑ.-- Τουλάχιστον 17 χρυσωρύχοι σκοτώθηκαν μετά την κατάρρευση στοάς σε χρυσωρυχείο στην κεντρική Γκάνα, κοντά στην πόλη Κιεκιεουέρε. Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της αστυνομίας, η εταιρεία που διαχειριζόταν το ορυχείο είχε αποφασίσει το κλείσιμό του αλλά πολλά μέλη της τοπικής κοινότητας συνέχισαν να εργάζονται παράνομα σ' αυτό.

ΜΠΑΝΓΚΙ.-- Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα διαπίστωσε δραματική επιδείνωση της ασφάλειας στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και δεκάδες κρούσματα φονικών επιθέσεων, βιασμών, βασανιστηρίων και απαγωγών, τρεις βδομάδες μετά την ανατροπή του προέδρου Μποζιζέ από ένοπλους της οργάνωσης ΣΕΛΕΚΑ με επικεφαλής τον Μισέλ Ντζοτόντια...

ΚΑΪΡΟ.-- Ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης (OIC) κάλεσε χτες τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη να καταθέσει αίτηση ένταξης με δέλεαρ τη διεύρυνση οικονομικής συνεργασίας. Την πρόσκληση έδωσε ο ΓΓ του οργανισμού Εκμελεντίν Ισάνογλου, που επισκέφθηκε το Σαράγεβο και είχε συνομιλίες με τα δύο μέλη της τριμερούς προεδρίας της χώρας, Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς και Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς.

ΝΪΑΜΕΪ.-- Διήμερη επίσκεψη στο Νίγηρα (μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο σε παραγωγή ουρανίου) ολοκλήρωσε χτες ο Ιρανός Πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στο πλαίσιο μίνι περιοδείας σε χώρες της Δυτικής Αφρικής με πρώτο σταθμό το Μπενίν, ενδιάμεσο το Νίγηρα και τελικό την Γκάνα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ν' αποκαλυφθούν ποιοι κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τη βομβιστική επίθεση στη Βοστόνη:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστόνη που οδήγησαν στο θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων. Εκφράζει την αλληλεγγύη του στις οικογένειες των θυμάτων και τονίζει την ανάγκη να αποκαλυφθούν ποιοι κρύβονται πίσω απ' αυτές τις επιθέσεις».

ΚΙΝΑ
Επιδεικνύει τη στρατιωτική δύναμή της

ΠΕΚΙΝΟ.--

Αναλυτική κατάσταση των στρατιωτικών της δομών και δυνάμεων παρουσίασε χτες η Κίνα, δίνοντας στη δημοσιότητα τη «Λευκή Βίβλο» σχετικά με την Αμυνα, σε μία περίοδο έντονων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που κλιμακώνονται στην περιοχή του Ειρηνικού. Στο κείμενο σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι οι ένοπλες κινεζικές δυνάμεις θα απαντήσουν σε κάθε προβοκατόρικη ενέργεια, που θα απειλήσει την κυριαρχία, την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Η Λευκή Βίβλος αποκαλύπτει ότι το σύνολο του στρατού έχει 850.000 μάχιμους στρατιώτες, ενώ οι δυνάμεις του ναυτικού φτάνουν τους 235.000 και της αεροπορίας τους 398.000. Στα όπλα του κινεζικού στρατού περιλαμβάνονται πυρηνικά και συμβατικά όπλα, με αντίστοιχες εκπαιδευμένες ομάδες, καθώς και υποστηρικτικά σώματα.

Σύμφωνα δε με τα στοιχεία του 2012, ο αμυντικός προϋπολογισμός της Κίνας αυξήθηκε κατά 11,2% ξεπερνώντας τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Στην έκθεση η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι κλιμακώνουν την ένταση μέσω περιφερειακών συμμαχιών στην περιοχή του Ειρηνικού, αναπτύσσοντας νέα όπλα για να διατηρήσουν τη «στρατηγική υπεροχή», προσθέτοντας ότι «η Κίνα αντιμετωπίζει πολλαπλές και περίπλοκες απειλές ασφαλείας εν μέσω ενδείξεων αυξανόμενης ηγεμονίας, πολιτικής εξουσίας και νεο-παρεμβατισμού».

ΣΥΡΟ-ΛΙΒΑΝΙΚΗ ΜΕΘΟΡΙΟΣ
Τεταμένη η κατάσταση

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ .--

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη μεθόριο μεταξύ Λιβάνου και Συρίας, λίγα 24ωρα μετά από τα πυρά που έπληξαν το λιβανικό έδαφος προκαλώντας δύο νεκρούς. Χτες, η αντικαθεστωτική Εθνική Συριακή Συμμαχία κάλεσε τη λιβανική ηγεσία να «ελέγξει τα σύνορά της», όπως είπε, και να σταματήσει την είσοδο «μαχητών» στο συριακό έδαφος οι οποίοι συντάσσονται με το συριακό στρατό. Στην ανακοίνωσή της, η Εθνική Συριακή Συμμαχία δεν κατονομάζει τη «Χεζμπολάχ», υπονοώντας την. Η ίδια η οργάνωση επιβεβαίωσε το θάνατο μαχητών της, υποστηρίζοντας ότι βρίσκονταν στη μεθόριο και όχι εντός συριακού εδάφους. Η λιβανική κυβέρνηση, από την άλλη, ανακοίνωσε ότι έχει σχεδόν έτοιμο το αναλυτικό καταγγελτικό υπόμνημα που θα καταθέσει στον Αραβικό Σύνδεσμο κατηγορώντας τη Συρία για «παραβίαση της λιβανικής εθνικής κυριαρχίας».

Στο μεταξύ, στο πεδίο των μαχών, τα συριακά στρατεύματα φαίνεται ότι πέτυχαν, χτες, ένα σημαντικό, από στρατηγικής άποψης, βήμα, σπάζοντας την πολύμηνη κατάληψη δύο στρατιωτικών βάσεων που ελέγχουν την εθνική οδό που συνδέει τη Δαμασκό με το Χαλέπι στο βορρά και υποχρεώνοντας τους αντικαθεστωτικούς να υποχωρήσουν. Για δραματική ανθρωπιστική κατάσταση κάνουν λόγο στην κοινή έκκληση για άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων και χορήγηση μεγαλύτερης στήριξης πέντε υπηρεσίες του ΟΗΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ