ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Προσπαθούν να αρπάξουν ακόμα και τα ψιλά από τις εργατικές οικογένειες

Ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, όπου κυριαρχεί το σύνθημα να πάρουμε όσα μπορούμε για να σώσουμε τα έσοδα του φετινού Προϋπολογισμού.

Το τραγελαφικό της υπόθεσης με τη νέα ρύθμιση είναι ότι σε αυτήν καλούνται να ενταχθούν, κατά βάση, αυτοί που δεν πλήρωσαν το χαράτσι το 2011 και το 2012, αλλά και τον εξοντωτικό φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2011 και φορολογήθηκαν το 2012). Ακόμα και στην περίπτωση που αυτοί ενταχθούν στη ρύθμιση ληξιπροθέσμων, όσο θα εξυπηρετούν τα παλιά τους χρέη, στο ίδιο διάστημα θα δημιουργούνται και νέα, καθώς θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώσουν το χαράτσι του 2013, του 2014 κ.ο.κ., αλλά και τον εξοντωτικό φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων του 2013 (για εισοδήματα του 2012), του 2014 κ.ο.κ. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι εκατομμύρια φορολογούμενοι των λαϊκών στρωμάτων καθίστανται εσαεί όμηροι της βάρβαρης φορολογικής πολιτικής.

Στη νέα ρύθμιση δεν μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν κάνει ήδη ρύθμιση, την οποία και εξυπηρετούν κανονικά. Σε αυτή μπορούν να ενταχθούν φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι κ.λπ.) που δεν έχουν υπαχθεί σε καμία ρύθμιση, όπως και εκείνοι οι οποίοι είχαν ενταχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση και σταμάτησαν να την εξυπηρετούν, για οφειλές που δημιουργήθηκαν έως 31/12/2012. Για τις νέες οφειλές που θα δημιουργηθούν το 2013 και τα επόμενα χρόνια, θα ισχύει πάγια ρύθμιση εξόφλησης οφειλών σε 12 δόσεις. Επίσης, ως φυσικά πρόσωπα θα αντιμετωπίζονται και οι επιτηδευματίες με οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν προχωρήσει σε παύση εργασιών.

Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, οι φορολογούμενοι οφειλέτες θα εξετάζονται κατά περίπτωση.

Θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην εφορία και να είναι σε θέση να δικαιολογήσουν στον έφορο την οικονομική τους αδυναμία. Σχετικά με αυτό, κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν ότι η κρίση του εφόρου θα είναι ελαστική και ότι θα δίνονται με σχετική ευκολία 48 δόσεις για την εξόφληση του συνόλου των οφειλών.

Για οφειλές μικρότερες των 5.000 ευρώ μπορούν να δοθούν και περισσότερες των 48 δόσεων, γεγονός που σημαίνει ότι και η δόση μπορεί να είναι ιδιαίτερα χαμηλή, της τάξης των μερικών δεκάδων ευρώ.

Προβλέπεται, επίσης, μείωση των προσαυξήσεων για όλους τους οφειλέτες, οι οποίες θα ξεκινούν από 20% και μπορούν να φτάσουν το 50% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της οφειλής. Για χρέη άνω των 75.000 ευρώ θα πρέπει να υπάρχει υπογραφή λογιστή για την ειλικρίνεια των οικονομικών στοιχείων και για χρέη άνω των 300.000 ευρώ θα πρέπει οι οφειλέτες να προσκομίσουν εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Εξετάζεται, επίσης, η αύξηση του ορίου χρέους από τις 5.000 ευρώ, που ισχύει σήμερα, στις 10.000 ευρώ, για την άσκηση ποινικής δίωξης με τη διαδικασία του αυτόφωρου.

ΔΕΗ
Νέοι διακανονισμοί για είσπραξη οφειλών

Μια νέα προσπάθεια, για να εισπράξει όσα περισσότερα μπορεί από τους ανεξόφλητους λογαριασμούς, που φαίνεται ότι συνεχίζουν να κινούνται στο ύψος του 1,3 δισ. ευρώ, κάνει η ΔΕΗ με τους νέους διακανονισμούς που ανακοίνωσε χτες. Ωστόσο, είναι εμφανής η επιδίωξή της να αποθαρρύνει καταναλωτές - που παρ' όλα αυτά βρίσκονται σε δύσκολη θέση - να μην πληρώσουν, ώστε να ενταχθούν σε ρύθμιση. Οπότε, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, οι νέοι κανόνες αφορούν τους περίπου 300.000 πελάτες που έχουν ενταχθεί στο ΚΟΤ («κοινωνικό τιμολόγιο»). Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, θα λειτουργήσουν και Επιτροπές για «ιδιαίτερες» περιπτώσεις, αλλά οι ανακοινώσεις θα γίνουν αργότερα. Σε προφανή συνεννόηση με την κυβέρνηση, η ΔΕΗ προετοιμάζεται ουσιαστικά για το σοκ που θα υποστούν τα λαϊκά νοικοκυριά με τις νέες ανατιμήσεις που θα ισχύσουν από την Πρωτομαγιά.

Επίσης, για «γέλια και για κλάματα» είναι η επισήμανση της ΔΕΗ, σύμφωνα με την οποία, ουσιαστικά δηλώνει ότι αποκοπές ηλεκτροδότησης για τους πελάτες του ΚΟΤ και τις ομάδες που υποστηρίζονται μηχανικά, θα γίνονται... μόνο τους μήνες Απρίλη, Μάη, Ιούνη και Σεπτέμβρη, Οκτώβρη!

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις: Οι δικαιούχοι του ΚΟΤ που οφείλουν στη ΔΕΗ και ανήκουν στις κατηγορίες «συνέπειας» 1, 2 και 3 θα μπορούν να εξοφλήσουν το σύνολο της οφειλής τους σε μηνιαίες άτοκες δόσεις που το ύψος της κάθε μιας δεν θα μπορεί να ξεπερνά το 25% του μέσου διμηνιαίου λογαριασμού τους, αφαιρουμένου του ΕΕΤΗΔΕ. Το παράδειγμα της ΔΕΗ εξηγεί ότι για οφειλή 2.000 ευρώ και μέσο διμηνιαίο λογαριασμό 200 ευρώ, η εξόφληση θα μπορεί να γίνει σε 40 μηνιαίες άτοκες δόσεις των 50 ευρώ. Μέχρι τώρα ο διακανονισμός εξαντλούνταν σε 6, 4 ή 3 έντοκες διμηνιαίες δόσεις για τις κατηγορίες «συνέπειας» 1, 2 και 3 αντίστοιχα. (Αυτές οι κατηγορίες αφορούν «ήπιες» περιπτώσεις καθυστέρησης εξόφλησης ή μία παραβίαση ενός διακανονισμού).

Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις (κατηγορίες «συνέπειας» 4 και 5), που έχουν να κάνουν με πελάτες που έχουν φτάσει μέχρι και να πάρουν ρεύμα από άλλη παροχή μετά από αποκοπή, αντιμετωπίζονται ως εξής: κατηγορία 4, προκαταβολή 10% και 6 διμηνιαίες άτοκες δόσεις. Κατηγορία 5, προκαταβολή 20% και 4 διμηνιαίες άτοκες δόσεις.

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ - Χ. ΡΑΪΧΕΝΜΠΑΧ
Η «ανταγωνιστικότητα» στο επίκεντρο

Δημόσιες συμβάσεις, επιχειρηματικό περιβάλλον - αδειοδοτήσεις και ρευστότητα είναι τα τρία βασικά ζητήματα που απασχόλησαν χτες τη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη με τον επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» της Κομισιόν Χ. Ράιχενμπαχ, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει μετά τη συνάντηση, ότι επιβεβαιώνει «αυτά που είχα πει και στο συνέδριο του Economist».

Θυμίζουμε ότι στο συνέδριο, μεταξύ άλλων, ο τεχνοκράτης της Κομισιόν υποστήριξε ότι η μείωση του «εργατικού κόστους» είναι μέσο βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, την οποία και συνέδεσε με την αύξηση των εξαγωγών το 2012! Η επιμονή του επιβεβαιώνει περίτρανα ότι η εξασφάλιση των κερδών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη της κρίσης περνά -για τους ξένους και ντόπιους πολιτικούς εκπροσώπους της πλουτοκρατίας- μέσα και από τη διασφάλιση της καθήλωσης των μισθών.

O Κ. Χατζηδάκης, με τη σειρά του, ισχυρίστηκε ότι «πληθαίνουν τα σημάδια της αισιοδοξίας και υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει στην πολιτική της, η οποία βεβαίως αποτελεί «θανάσιμη» απειλή για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

ΔΕΣΦΑ
Μετακινεί τμήμα αγωγού για τον ΠΑΘΕ

Στη μετακίνηση μικρού τμήματος του αγωγού Φυσικού Αερίου από την υφιστάμενη θέση του στον Πλαταμώνα, λόγω της επικείμενης διέλευσης του νέου αυτοκινητόδρομου Αθηνών - Θεσσαλονίκης (ΠΑΘΕ), προχωρεί ο ΔΕΣΦΑ (διαχειριστής συστήματος φυσικού αερίου), όπως ανακοίνωσε χτες.

Σε συνάντηση με φορείς της περιοχής διευκρίνισε ότι η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου «με κανέναν τρόπο δεν επηρεάζει την αξιοποίηση και τη δόμηση των ιδιοκτησιών σε απόσταση 200 μέτρων από τον αγωγό φυσικού αερίου». Επίσης, ο ΔΕΣΦΑ δεσμεύθηκε για «αντισταθμιστικά μέτρα - ωφελήματα» προς το Δήμο Δίου - Ολύμπου και ιδιαίτερα για την περιοχή του Πλαταμώνα: Την κατασκευή έργων συντήρησης και αναβάθμισης του γηπέδου του Πλαταμώνα. Την προμήθεια απορριμματοφόρου.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
«Προσφορές» για τον ΟΠΑΠ

Με την κατάθεση δύο «δεσμευτικών προσφορών» από «επενδυτές» που ενδιαφέρονται για το 33% του κρατικού μετοχικού πακέτου στον ΟΠΑΠ κλιμακώνεται το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Πρόκειται για τις εταιρείες Emma Delta συμφερόντων Μελισσανίδη και την αμερικανική Third Point, ο μεγαλομέτοχος της οποίας φέρεται να έχει κάνει γερή μπάζα από την υπόθεση της επαναγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά. Σύμβουλοι στην ιδιωτικοποίηση είναι η γερμανική Deutsche Bank και η Εθνική Τράπεζα που θα αξιολογήσουν τις προσφορές στο πλαίσιο του πλειοδοτικού διαγωνισμού. Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) θα αποφασίσει στην επόμενη συνεδρίασή του για την εγκυρότητα των προσφορών, σε συνέχεια εισήγησης των χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων.

Τα «νεότερα» για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ αναμένονται για το τέλος του Απρίλη. Γύρω από την εκχώρησή τους αναπτύσσονται έντονοι κρατικομονοπωλιακοί ανταγωνισμοί και ανοιχτές παρεμβάσεις κυβερνήσεων. Οι 5 «προσφορές» που έχουν περάσει στην τελική φάση είναι οι ρωσικές «Gazprom» και «Negusneft» («Sintez Group»), «M&M Gas» (σύμπραξη των ομίλων Βαρδινογιάννη - «Motor Oil» και Μυτιληναίου), η Τσεχική PPF με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η «Socar» (Αζερμπαϊτζάν).

ΟΑΣΑ
Ολοκληρώνεται η τηλεματική

Μεταξύ των κοινοπραξιών «Τέρνα Ενεργειακή» - «Unisystems» και «Intrasoft International» - «Intrakat» θα αναδειχθεί ο τελικός ανάδοχος του έργου της τηλεματικής στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας, όπως ανακοίνωσε χτες το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΣΑ, το οποίο ενέκρινε και την έναρξη της τελικής φάσης του διαγωνισμού για το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Υποψήφιοι για την ανάληψη του συγκεκριμένου έργου είναι οι εξής: «Intracom IT Services» - «Intrasoft International» - «Intracom Telecom» - «Intrakat», «Indra Sistemas», «Τέρνα Ενεργειακή» - LG - CNS CO, ΑΤΕΣΕ, «Ακτωρ Παραχωρήσεις» - «Unisystems», «Ericsson Hellas».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ