Πέμπτη 18 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
«Προσφορές» για τον ΟΠΑΠ

Με την κατάθεση δύο «δεσμευτικών προσφορών» από «επενδυτές» που ενδιαφέρονται για το 33% του κρατικού μετοχικού πακέτου στον ΟΠΑΠ κλιμακώνεται το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Πρόκειται για τις εταιρείες Emma Delta συμφερόντων Μελισσανίδη και την αμερικανική Third Point, ο μεγαλομέτοχος της οποίας φέρεται να έχει κάνει γερή μπάζα από την υπόθεση της επαναγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά. Σύμβουλοι στην ιδιωτικοποίηση είναι η γερμανική Deutsche Bank και η Εθνική Τράπεζα που θα αξιολογήσουν τις προσφορές στο πλαίσιο του πλειοδοτικού διαγωνισμού. Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) θα αποφασίσει στην επόμενη συνεδρίασή του για την εγκυρότητα των προσφορών, σε συνέχεια εισήγησης των χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων.

Τα «νεότερα» για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ αναμένονται για το τέλος του Απρίλη. Γύρω από την εκχώρησή τους αναπτύσσονται έντονοι κρατικομονοπωλιακοί ανταγωνισμοί και ανοιχτές παρεμβάσεις κυβερνήσεων. Οι 5 «προσφορές» που έχουν περάσει στην τελική φάση είναι οι ρωσικές «Gazprom» και «Negusneft» («Sintez Group»), «M&M Gas» (σύμπραξη των ομίλων Βαρδινογιάννη - «Motor Oil» και Μυτιληναίου), η Τσεχική PPF με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η «Socar» (Αζερμπαϊτζάν).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ