ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Απρίλη 2013
Σελ. /32
Αντίπαλοι κάθε μέρα

Ενα μετά το άλλο τα ψέματα τελειώνουν.Μαζί και η αντοχή όσων μέχρι τώρα στήριζαν ελπίδα στην αλλαγή κυβέρνησης, την ώρα που ήδη πληρώνουν ακριβά μια πολιτική στην οποία συμφωνούν και οι κυβερνώντες και αυτοί που θέλουν να γίνουν χαλίφης στη θέση του χαλίφη.

Οι «ιζνογκούντ», αυτοί, δηλαδή, που θέλουν να γίνουν χαλίφης στη θέση του χαλίφη, όλο και πιο συχνά δίνουν εξετάσεις στην αστική τάξη, επαναλαμβάνοντας ότι δεν σκοπεύουν να πειράξουν τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Με την προχτεσινή τοποθέτησή του στο συνέδριο του «Economist» ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε από την αστική τάξη να του δώσει το δαχτυλίδι της διαδοχής στην κυβέρνηση δηλώνοντας ευθαρσώς ότι αποδέχεται το μνημόνιο και ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων θα ζητήσει την αναστολή εφαρμογής του. Προοπτική που ήδη χειροκροτήθηκε από την αστική τάξη.

***

Πέρα από τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης για το πώς θα εκτονωθεί η λαϊκή αγανάκτηση, η πραγματικότητα που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα απαιτεί άμεση πάλη.

Αυτή η πάλη δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της αν δεν έχει βάση της τη σύγκρουση με όλους εκείνους που έφτασαν τα πράγματα εδώ. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ενότητα - συμμαχία των από κάτω απέναντι στον κοινό εχθρό.

Κριτήριο η ταξική θέση: Από τη μια η φτώχεια, η ανεργία, η ανέχεια, αυτοί που παράγουν τον πλούτο.

Από την άλλη: Ο πλούτος που έχει παραχθεί κοινωνικά ιδιοποιείται ιδιωτικά από μια χούφτα κεφαλαιοκρατών, που με τη σειρά τους στηρίζονται από μια ομάδα πολιτικών κομμάτων που όσο κι αν καυγαδίζουν έχουν θεό τους το καπιταλιστικό κέρδος.

***

Για το λαϊκό κίνημα είναι κρίσιμο να βάλει απέναντι αυτούς που πράγματι έχουν την εξουσία ανεξαρτήτως κυβέρνησης. Η πάλη του θα έχει αποτέλεσμα μόνο αν γνωρίζει τι πρέπει να ανατρέψει.

Αυτό είναι το καθήκον της λαϊκής συμμαχίας, αυτό είναι το στοιχείο της ενότητας. Μια λαϊκή συμμαχία όχι σαν ενότητα στο κενό αλλά με στόχο τη συγκεκριμένη απάντηση στη συγκεκριμένη επίθεση: Για να μην περάσουνε τα συγκεκριμένα μέτρα που οδηγούν το λαό να πληρώσει αυτά που δεν χρωστά, και για να ανοίγει δρόμος για άλλη εξουσία με άλλη οικονομία.

***

Στο διά ταύτα αυτό ερμηνεύεται με συγκεκριμένες πράξεις. Παράδειγμα η κινητοποίηση για τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων (ενάμισι ευρώ να πας κι άλλο τόσο να γυρίσεις, για να ψάξεις για δουλειά. Κι αν πας σε δυο και τρία αφεντικά πάει το 12ευρω του επιδόματος ανεργίας). Επιτακτικό αίτημα η δωρεάν μεταφορά των ανέργων; Επιτακτικό.

Αυτό το κίνημα έχει να αντιμετωπίσει εξίσου κι αυτούς που είναι στην κορυφή κι αυτούς που λειτουργούν ως «σκούπα» για να εμποδίσουν την κοινωνική αντίδραση να ξεφύγει από την κύρια πορεία που τους οδηγεί στην καταστροφή. Η «σκούπα» είναι ένας θετικός ρόλος στον καταμερισμό καθηκόντων εντός μιας ομάδας που έχει στόχο να φτάσει κάπου. Το ρόλο αναλαμβάνει ο πλέον έμπειρος που στέκεται στην ουρά της ομάδας και μαζεύει όποιον παρεκκλίνει από την πορεία. Αυτός, ο θετικός ρόλος, όμως, οδηγεί μαζικά στην καταστροφή όταν ο «σκούπας» υπηρετεί αντιδραστικό στόχο. Αυτός ο ρόλος έχει ανατεθεί σήμερα στον Λαφαζάνη επιτρέποντας στον Τσίπρα να κάνει κωλοτούμπες στην κορφή με τη σιγουριά ότι στη συνέχεια η σκούπα θα μαζέψει όσους βλέποντας τις κωλοτούμπες αρχίζουν να εγκαταλείπουν την ομάδα.


Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΑΚΡΙΒΑ: «Οικονομία στο φαγητό, τη ΔΕΗ και τη θέρμανση αναγκάζεται να κάνει ένας στους τέσσερις χρονίως πάσχοντες ώστε να εξασφαλίσει τα χρήματα για τα φάρμακά του. Επιπλέον, πέντε στους δέκα Ελληνες ανησυχούν για το εάν θα μπορέσουν να καλύψουν το κόστος των φαρμάκων που χρειάζονται στα επόμενα δύο χρόνια, με την οικονομική ανασφάλεια να έχει μετατραπεί σε νούμερο ένα ασθένεια στη χώρα μας. "Θύματα" της οικονομικής κρίσης όμως είναι και τα παιδιά: το 7,6% των γονέων που συμμετείχαν σε σχετική μελέτη απάντησαν ότι τα παιδιά τους δεν έχουν πλέον ασφάλιση με αποτέλεσμα να μην έχουν πλέον και δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας» (στα ΝΕΑ).

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΤΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ: «Σημαντική θα είναι η "αποσυμπίεση" που θα επέλθει σε χιλιάδες νοικοκυριά (...) εφόσον, επιτέλους, αρχίσει να υλοποιείται το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων (...) και αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για την τουριστική κίνηση (...) μπορεί να ανακοπεί η υφεσιακή πορεία και να επιστρέψει σταδιακά στην αναπτυξιακή τροχιά ώστε να παραχθεί πλούτος και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας» (στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΤΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ: «Τα τελευταία ευρώ από τις τσέπες των πολιτών υφαρπάζει η κυβέρνηση, με νέες εισπρακτικές ρυθμίσεις» (στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ).

Η ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ: «Ο κ. Τσίπρας (...) αυτή τη φορά χρησιμοποίησε τη λέξη "αναστολή" και όχι "ακύρωση" του Μνημονίου» (το ρεπορτάζ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Η «ΣΚΟΥΠΑ»: «Τα μνημόνια δεν θα ανασταλούν, θα καταργηθούν. Θα πεταχθούν στον κάλαθο των αχρήστων» (ο Λαφαζάνης στον ΣΚΑΪ).

ΤΑ ΞΕΚΑΤΙΝΙΑΣΜΑΤΑ: «Ασφαλίτικες μεθόδους υποψιάζεται η Κουμουνδούρου αναφορικά με τον χειρισμό της υπόθεσης του blogger με το προσωνύμιο "πιτσιρίκος" από τον Γιώργο Μουρούτη (...) Ακολούθησε δήλωση του Γ. Μουρούτη (...) πως μείζον θέμα είναι ότι ο κ. Τσίπρας, με τον θεσμικό του ρόλο, δέχτηκε στη Βουλή τον "δημοσιογράφο" του UNFOLLOW (...) Επικαλέστηκε επίσης δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρου Τατσόπουλου, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τον γνωστό blogger "αρουραίο", "συκοφάντη" και "πανικόβλητο ποντίκι"» (στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΛΗΣ εργατών - αυτοαπασχολούμενων - φτωχών αγροτών

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Διευκολύνσεις σε τράπεζες για δάνεια στις επιχειρήσεις

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Δόσεις για να γεμίσουν τα ταμεία

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: Και από τη μύγα ξίγκι

ΕΘΝΟΣ: Νόμιμα με 500 ευρώ όλα τα παλιά αυθαίρετα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αυθαίρετα, η τελική ρύθμιση

Η ΕΛΛΑΔΑ: Δόση ημίν σήμερον

ΤΑ ΝΕΑ: Πετάτε τα λεφτά σας στις χωματερές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Στα δίχτυα του φόβου

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Στοίχημα» για 2 δισ. από ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ

Η ΑΥΓΗ: Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Νο2 στην κυβέρνηση ο Βενιζέλος

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το καθήκον

«Είναι καθήκον σήμερα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να πάρουμε την ατομική και συλλογική ευθύνη. Η ανακούφιση και η λύτρωση από τη θηλιά στο λαιμό της εργατικής - λαϊκής οικογένειας δε θα έρθει αυτόματα, δε θα πραγματοποιηθεί μονομιάς. Δε θα γίνει χωρίς την παρέμβαση του λαού στις εξελίξεις, τη συμμετοχή των εργαζομένων στις συλλογικές διαδικασίες, την οργάνωση στα σωματεία, τη σύγκρουση στους τόπους δουλειάς (...) Δεν υπάρχει τίποτα πιο ισχυρό από τη δύναμη του εργατικού λαϊκού κινήματος! Δεν υπάρχουν περιθώρια για μικρές ή μεγάλες νίκες αν δε στρέψουν οι εργαζόμενοι τα όπλα τους απέναντι σε αυτούς που σήμερα μας εξαθλιώνουν, κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε, είναι οι κερδισμένοι της κρίσης και των μέτρων, μας απειλούν και μας εκβιάζουν με την πείνα για να σκύψουμε το κεφάλι, να ζούμε γονατιστοί.

Το κίνημα

(...) Σήμερα χρειάζεται κίνημα που θα πετάξει από πάνω του τα παραπλανητικά συνθήματα για δήθεν καλύτερη διαπραγμάτευση με την ΕΕ, για πιο ανθρώπινη διαχείριση του εκμεταλλευτικού συστήματος. Χρειάζεται κίνημα ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής του ευρωμονόδρομου και των μνημονίων, καμιά αναγνώριση από το λαό του χρέους και των ελλειμμάτων, έξοδο από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ. Κίνημα οργανωμένο και προσανατολισμένο απέναντι στην εργοδοσία, στους νόμους και το κράτος της, μαζικό, οργανωμένο στον τόπο δουλειάς και τον κλάδο. Κίνημα απαλλαγμένο από τους ανθρώπους της εργοδοσίας, που θα στηρίζεται και θα αναπτύσσει την κοινωνική συμμαχία, που δε θα παλεύει μόνο για επιμέρους, προσωρινές και αμφίβολες βελτιώσεις αλλά για το σύνολο των αναγκών της λαϊκής - εργατικής οικογένειας, κίνημα που θα βάζει στην ημερήσια διάταξη το ερώτημα ποιος είναι ο παραγωγός του πλούτου, να φέρνει στην επιφάνεια το ερώτημα ή εμείς ή τα μονοπώλια.

Ο στόχος

(...) Να συγχρονιστεί το βήμα των εργαζομένων με το βήμα όλων όσων πλήττονται και βασανίζονται από τη δικτατορία των μονοπωλίων. Να δυναμώσει το μέτωπο πάλης εργατών, υπαλλήλων του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών, γυναικών στη γραμμή της πάλης για την υπεράσπιση και της πιο μικρής κατάκτησης της εργατικής τάξης και του λαού. Να δυναμώσει η κοινωνική συμμαχία των λαϊκών στρωμάτων, να συγκεντρώνονται δυνάμεις ενάντια στα μονοπώλια, να ανοίγει ο δρόμος για πιο βαθιές αλλαγές. Να σηκωθούν ψηλά οι σημαίες του αγώνα, οι σημαίες της ταξικής πάλης!» (από την προκήρυξη του ΠΑΜΕ για την Πρωτομαγιά / ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ