ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Την Παρασκευή η ορκωμοσία Μαδούρο

Αναδίπλωση από την αντιπολίτευση και τον ηγέτη της Καπρίλες, που παραπέμπεται από την Εθνοσυνέλευση ως υπεύθυνος των βιαιοτητών που προξένησαν συμμορίες της δολοφονώντας 8 αγωνιστές

Λαϊκές δυνάμεις βγήκαν και χτες βράδυ στους δρόμους να στηρίξουν τον εκλεγμένο πρόεδρο
Λαϊκές δυνάμεις βγήκαν και χτες βράδυ στους δρόμους να στηρίξουν τον εκλεγμένο πρόεδρο
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Παγκόσμια είναι η κατακραυγή για τις δολοφονίες και βίαιες ταραχές που προκάλεσαν ένοπλοι μισθοφόροι και συμμορίες της αντιπολίτευσης με στόχο την πρόκληση χάους, αποσταθεροποίησης και εκδήλωσης πραξικοπήματος. Τα αιματηρά γεγονότα είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 8 συνολικά ανθρώπων, καθώς χτες εξέπνευσε και η Ροσάλια Ρέγιες που είχε τραυματιστεί τη Δευτέρα από ένοπλους δολοφόνους, και τον τραυματισμό δεκάδων.

Ενας ένας οι ηγέτες των χωρών της Λατινικής Αμερικής, όχι μόνο καταδίκασαν τις ενέργειες της αντιπολίτευσης και τα επικίνδυνα κελεύσματα του χαμένου των εκλογών της Κυριακής Ενρίκε Καπρίλες, (48,95% έναντι 50,78% του Ν. Μαδούρο) αλλά, όπως ο πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες, ανοικτά ονομάτισαν τον πραγματικό αυτουργό: «Είμαι πεπεισμένος πως πίσω από αυτές τις δηλώσεις (σημ. περί πλήρους επανακαταμέτρησης των ψήφων και αργότερα εμμέσως περί μη αναγνώρισης του εκλεγμένου προέδρου Νικολάς Μαδούρο), κρύβονται οι προετοιμασίες των ΗΠΑ για ένα πραξικόπημα στη Βενεζουέλα». Ο πρόεδρος Μοράλες εκτίμησε ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει να «δημιουργήσει αστάθεια» στη Βενεζουέλα για να «δικαιολογήσει στη συνέχεια μία επέμβασή της». Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα, ως ασκών χρέη του UNASUR, ανακοίνωσε ότι η Ενωση των Χωρών της Νοτίου Αμερικής δεν πρόκειται να επιτρέψει με κανένα τρόπο την εκδήλωση πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα, ενώ εξαναγκασμένη από την τροπή των γεγονότων η κυβέρνηση της Ισπανίας έσπευσε να αναγνωρίσει την εκλογική νίκη του Νικολάς Μαδούρο.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Μαδούρο τόνισε κατά τα εγκαίνια «ολοκληρωμένου διαγνωστικού κέντρου», πως «σήμερα ανακηρύσσω ηττημένο από το λαό και τις ένοπλες δυνάμεις το πραξικόπημα», ενώ κάλεσε το λαό της Βενεζουέλας να αντιδράσει και μαζικά στη διαδήλωση που διοργανώνεται στις 19 Απρίλη, κατά την τελετή ορκωμοσίας, που θα είναι διαδήλωση στήριξης της «Μπολιβαριανής διαδικασίας». Επίσης, κατηγόρησε ανοικτά τις ΗΠΑ και την πρεσβεία τους για ανάμειξη στις βιαιότητες.

Αντιμέτωπος με τη χιονοστιβάδα των αντιδράσεων, εγχώριων και διεθνών, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες προχώρησε σε αναδίπλωση, ακυρώνοντας την προγραμματισμένη για χτες διαδήλωση. Η Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας, ήδη έδωσε το πράσινο φως, για την έναρξη της συζήτησης για τη δημιουργία ανεξάρτητης επιτροπής ποινικής έρευνας εις βάρος του Καπρίλες, ενώ παράλληλα τέσσερις βουλευτές της αντιπολίτευσης αποπέμφθηκαν από επικεφαλείς αρμόδιων επιτροπών της Βουλής.

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα -όπως αυτό στην πετρελαιοβιομηχανία- με ανακοινώσεις τους στηρίζουν τη νίκη του Μαδούρο. Επίσης στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS), σε μία πολύ τεταμένη συνεδρίαση εξαιτίας των δηλώσεων του ΓΓ του OAS, Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα, που εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος Τύπου του Καπρίλες και των ΗΠΑ, οι 30 πρεσβευτές χωρών μελών του OAS αναγνώρισαν τον Μαδούρο ως εκλεγμένο πρόεδρο.

ΗΠΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΟΜΒΕΣ ΣΤΗ ΒΟΣΤΟΝΗ
Προς «αναζήτηση» του «εσωτερικού εχθρού»;

ΒΟΣΤΟΝΗ.--

Η διπλή βομβιστική επίθεση κατά τη διάρκεια του 117ου Μαραθωνίου στη Βοστόνη, τη Δευτέρα, που είχε ως θύματα 3 ανθρώπους (ένα παιδάκι 8 χρόνων και δύο κοπέλες 29 και 24 χρόνων) και δεκάδες τραυματίες (πάνω από 170) ταλανίζει το πιο επιθετικό και φονικό κράτος του πλανήτη, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι έρευνες των αμερικανικών αρχών υπό το FBI για την «τρομοκρατική επίθεση», όπως χαρακτηρίστηκε, συνεχίζονται, με τους επικεφαλής να δηλώνουν ότι το φάσμα των υπόπτων και των πιθανών κινήτρων είναι ακόμη «αρκετά ευρύ», ενώ αργά χτες διέρρευσε πληροφορία για σύλληψη υπόπτου, που δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι αρχές, τουλάχιστον μία από τις δύο βόμβες είχε κατασκευαστεί από χύτρα ταχύτητας και περιείχε μπίλιες και αιχμηρά αντικείμενα (καρφιά, ρινίσματα μετάλλου κ.λπ.). Μεταφέρθηκε και τοποθετήθηκε στο σημείο είτε μέσα σε σάκο που είχε νάιλον επένδυση είτε μέσα σε μαύρες νάιλον σακούλες και αναζητούνται μάρτυρες που πιθανόν είδαν το σάκο. Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης ούτε η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε συλλήψεις. Κατά τις αρχές δύο είναι τα βασικά «σενάρια» για τους δράστες, είτε ανήκουν σε ομάδες εξτρεμιστών μουσουλμάνων, που είναι η πιο ασθενής υπόθεση ή πρόκειται για «εσωτερική υπόθεση», δηλαδή «αντικυβερνητική ομάδα», σενάριο που μπορεί να αξιοποιηθεί και για την ένταση των λεγόμενων «αντιτρομοκρατικών μέτρων».

Τα μέτρα ασφαλείας στη Βοστόνη είναι δρακόντεια καθώς αναμένεται σήμερα ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα να παραστεί στις κηδείες, αλλά και σε άλλες αμερικανικές πολιτείες και ειδικά στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον.

Στο μεταξύ, το σκηνικό τρόμου καλλιεργείται τεχνηέντως με επιστολές εμποτισμένες «με επικίνδυνα υλικά», που καταφτάνουν στο Κογκρέσο και στο Καπιτώλιο, σε μια επανάληψη ανάλογων περιστατικών που ακολούθησαν την 11η Σεπτεμβρίου. Οι ομοσπονδιακές αρχές συνδέουν τις επιθέσεις στη Βοστόνη και τις επιστολές εμποτισμένες με ρικίνη, ένα ενεργό θανατηφόρο δηλητήριο, που βρέθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια των συνηθισμένων ελέγχων πριν φτάσουν στα χέρια δύο γερουσιαστών και του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

ΕΕ - ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Πιέσεις Αστον για «μεταρρυθμίσεις»

Ενώ ξεκίνησε στις Βρυξέλλες νέα διαπραγμάτευση για το Κοσσυφοπέδιο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Πιέσεις για «μεταρρυθμίσεις» και «πολιτική σταθερότητα» στο πλαίσιο της διαδικασίας για μεσοπρόθεσμη ένταξη χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ άσκησε το τελευταίο 48ωρο η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον πραγματοποιώντας περιοδεία - αστραπή σε Μαυροβούνιο, Αλβανία και ΠΓΔΜ. Η περιοδεία της Αστον στα δυτικά Βαλκάνια πριν καλά καλά ολοκληρωθεί «σφραγίστηκε» με πρόσκληση που απεύθυνε για νέες, έκτακτες συνομιλίες «με εποικοδομητικό πνεύμα» που ξεκίνησαν χτες στις Βρυξέλλες ανάμεσα στο Σέρβο πρωθυπουργό Ιβιτσα Ντάσιτς και τον πρωθυπουργό των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι καθυστερώντας παράλληλα σκόπιμα την έκθεσή της για τη Σερβία που επρόκειτο να παρουσιάσει στις 22 Απρίλη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θέλοντας, όπως ισχυρίστηκε, να δώσει «περισσότερο χρόνο στη διαπραγμάτευση».

Ειδικότερα, στο Μαυροβούνιο η Αστον εξήρε την πρόσφατη εκλογική διαδικασία χαρακτηρίζοντας τη χώρα «υπόδειγμα στην περιοχή» όσον αφορά την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση. Εντούτοις, παρατήρησε ότι θα πρέπει να ενταθεί η «μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς»... Στην Αλβανία προειδοποίησε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα ότι οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές της 23ης Ιούνη θα είναι «κρίσιμο τεστ» για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ.

Στην ΠΓΔΜ η αξιωματούχος της ΕΕ έκανε συστάσεις για επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα και την αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας.

Οσον αφορά τώρα στις χτεσινές έκτακτες συνομιλίες Βελιγραδίου και Πρίστινας για το Κοσσυφοπέδιο στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες του σερβικού ειδησεογραφικού δικτύου «Β92», η Αστον φαίνεται πως παρουσίασε μία θετικότερη (για το Βελιγράδι) πρόταση στην Πρίστινα γεγονός που έκανε τον πρωθυπουργό των Κοσσοβάρων Αλβανών να αποχωρήσει δηλώνοντας «απογοητευμένος». Στη συνέχεια η Αστον συναντήθηκε για 2,5 ώρες με τη σερβική αντιπροσωπεία που είχε επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ιβιτσα Ντάσιτς, δίχως να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες πέρα από την πληροφορία πως η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική πρότεινε τη δημιουργία ξεχωριστού «περιφερειακού» αστυνομικού διοικητή για το βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Ακολούθησε συνάντηση μεταξύ των τριών μερών.

ΣΥΡΙΑ
Νέος γύρος πιέσεων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Το ενδεχόμενο να χαλαρώσει το πετρελαϊκό εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη Συρία εδώ και περίπου δύο χρόνια προκειμένου να διευκολυνθούν οι αντικαθεστωτικοί να κλείσουν συμφωνίες με ξένες επιχειρήσεις, όσον αφορά στις περιοχές που ελέγχουν, φέρονται να εξετάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ επιτείνοντας την παρέμβασή τους στις εξελίξεις στην αραβική χώρα. Πρόκειται για μια προοπτική που πιθανότατα θα συζητηθεί την επόμενη Δευτέρα, αν και όπως επισήμαιναν αναλυτές, μάλλον κινείται στο επίπεδο εντυπωσιασμού παρά της ουσίας, αφού ούτως η άλλως η συριακή πετρελαϊκή παραγωγή, λόγω των συγκρούσεων, έχει μειωθεί σημαντικά και το σύνολό της σχεδόν κατευθύνεται προς το εσωτερικό για κάλυψη αναγκών και ελέγχεται κυρίως από την κυβέρνηση.

Δύο μέρες νωρίτερα, οι συμμετέχοντες στους λεγόμενους «Φίλους της Συρίας», δηλαδή των αντικαθεστωτικών, θα συναντηθούν για μια ακόμη φορά στην Κωνσταντινούπολη. Στην Τουρκία βρέθηκε χθες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ, που δε συμμετέχει στους «Φίλους», και επεσήμανε ότι ο ρόλος του σχηματισμού αυτού, τελικά, στις προσπάθειες διαλόγου και εξεύρεσης πολιτικής λύσης είναι «αρνητικός».

Ο Σύρος Πρόεδρος, από την πλευρά του, έδωσε συνέντευξη στο συριακό δίκτυο «αλ Ικχμπαρίγια», με αφορμή την επέτειο απελευθέρωσης από τη γαλλική αποικιοκρατία, η οποία επρόκειτο να μεταδοθεί αργά χτες βράδυ. Σε αποσπάσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο Ασαντ κατηγορεί τη γειτονική Ιορδανία ότι δεν εμποδίζει τους «τρομοκράτες να εισέλθουν σε συριακό έδαφος», καταγγέλλει την παρέμβαση ξένων δυνάμεων, της ΕΕ, των ΗΠΑ και άλλων, υπέρ των αντικαθεστωτικών και τους κατηγορεί ότι στηρίζουν την «αλ Κάιντα» και ότι αυτό θα το πληρώσουν πολύ ακριβά.

ΗΠΑ
Ο Κέρι βλέπει στήριξη ΛΔ Κορέας από την Κίνα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΣΕΟΥΛ.--

Σε νέες «εκτιμήσεις» για την πορεία της ΛΔ Κορέας προέβη χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι λίγες μέρες μετά την αποτυχία του να πείσει το Πεκίνο να κλιμακώσει από κοινού με την Ουάσιγκτον τις πιέσεις έναντι της Πιονγιάνγκ.

Οπως είπε μιλώντας στην Επιτροπή Ξένων Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, η ΛΔ Κορέας «θα κατέρρεε δίχως την υποστήριξη του οικονομικού ευεργέτη της, της Κίνας». Ο ίδιος υποστήριξε στη συνέχεια πως οι προσπάθειες των ΗΠΑ τα τελευταία 15 με 20 χρόνια να αντιμετωπίσουν τις διαφορές με τη ΛΔ Κορέας απέδειξαν πως δεν πέτυχαν άμεσο αποτέλεσμα πέρα από τη στρατιωτική απειλή που, όπως παραδέχθηκε, «φέρει τεράστια ρίσκα»...

Μέσα σε αυτό το κλίμα όξυνσης των απειλών προς τη ΛΔ Κορέας, με τη συσσώρευση μεγάλου οπλοστασίου από τους ιμπεριαλιστές στην Κορεατική Χερσόνησο, η νοτιοκορεατική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της για αγορά 36 επιθετικών ελικοπτέρων τύπου «AH-64E Apache Guardian» έναντι 1,6 δισ. δολαρίων με την προοπτική να τα έχει επιχειρησιακώς διαθέσιμα τη διετία 2016-18.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ