Πέμπτη 18 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέος γύρος πιέσεων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Το ενδεχόμενο να χαλαρώσει το πετρελαϊκό εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη Συρία εδώ και περίπου δύο χρόνια προκειμένου να διευκολυνθούν οι αντικαθεστωτικοί να κλείσουν συμφωνίες με ξένες επιχειρήσεις, όσον αφορά στις περιοχές που ελέγχουν, φέρονται να εξετάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ επιτείνοντας την παρέμβασή τους στις εξελίξεις στην αραβική χώρα. Πρόκειται για μια προοπτική που πιθανότατα θα συζητηθεί την επόμενη Δευτέρα, αν και όπως επισήμαιναν αναλυτές, μάλλον κινείται στο επίπεδο εντυπωσιασμού παρά της ουσίας, αφού ούτως η άλλως η συριακή πετρελαϊκή παραγωγή, λόγω των συγκρούσεων, έχει μειωθεί σημαντικά και το σύνολό της σχεδόν κατευθύνεται προς το εσωτερικό για κάλυψη αναγκών και ελέγχεται κυρίως από την κυβέρνηση.

Δύο μέρες νωρίτερα, οι συμμετέχοντες στους λεγόμενους «Φίλους της Συρίας», δηλαδή των αντικαθεστωτικών, θα συναντηθούν για μια ακόμη φορά στην Κωνσταντινούπολη. Στην Τουρκία βρέθηκε χθες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ, που δε συμμετέχει στους «Φίλους», και επεσήμανε ότι ο ρόλος του σχηματισμού αυτού, τελικά, στις προσπάθειες διαλόγου και εξεύρεσης πολιτικής λύσης είναι «αρνητικός».

Ο Σύρος Πρόεδρος, από την πλευρά του, έδωσε συνέντευξη στο συριακό δίκτυο «αλ Ικχμπαρίγια», με αφορμή την επέτειο απελευθέρωσης από τη γαλλική αποικιοκρατία, η οποία επρόκειτο να μεταδοθεί αργά χτες βράδυ. Σε αποσπάσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο Ασαντ κατηγορεί τη γειτονική Ιορδανία ότι δεν εμποδίζει τους «τρομοκράτες να εισέλθουν σε συριακό έδαφος», καταγγέλλει την παρέμβαση ξένων δυνάμεων, της ΕΕ, των ΗΠΑ και άλλων, υπέρ των αντικαθεστωτικών και τους κατηγορεί ότι στηρίζουν την «αλ Κάιντα» και ότι αυτό θα το πληρώσουν πολύ ακριβά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ