ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΕΒΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Παρέμβαση για τα βιβλιάρια ασθενείας

Παράσταση διαμαρτυρίας, σήμερα, στο νοσοκομείο Καρδίτσας για την απόφαση της διοίκησης να αξιώσει έξοδα νοσηλείας παιδιού ανασφάλιστου αυτοκινητιστή

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στον ΟΑΕΕ
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στον ΟΑΕΕ
Με μαχητική συγκέντρωση στα γραφεία του ΟΑΕΕ Καρδίτσας, την οποία οργάνωσε, χτες, η τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, αυτοαπασχολούμενοι και μαζί τους γυναίκες και παιδιά, απαίτησαν να σφραγιστούν, άμεσα, τα βιβλιάρια ασθενείας των αυτοαποσχολουμένων, οι οποίοι, επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές έμειναν ανασφάλιστοι οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, με αποτέλεσμα να μην έχουν ιατροφαμακευτική κάλυψη.

Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους, πολλοί από τους οποίους κρατούσαν στα χέρια τους τα βιβλιάρια ασθενείας, ήταν άνδρες και γυναίκες πολύτεκνων οικογενειών με μικρά παιδιά που πρέπει να εμβολιαστούν και δεν μπορούν, νέοι γονείς με βρέφη που στερούνται υγειονομικής φροντίδας, μεγαλύτερης ηλικίας που, όταν αρρωστήσουν δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε γιατρό.

Στο υπόμνημα που υπέβαλαν προς τους αρμοδίους, αφού καταγγέλλουν την «κυρίαρχη πολιτική που μας έχει βάλει στο στόχο της και καθημερινά μας πλήττει», απαιτούν να σταματήσει η απαράδεκτη κατάσταση όπου «εκατοντάδες συνάδελφοί μας στην Καρδίτσα, βρίσκονται σε κίνδυνο, είναι ανασφάλιστοι, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, λόγω αδυναμίας πληρωμής των εξοντωτικών εισφορών και προστίμων στον ΟΑΕΕ. Δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα μαγαζιά τους, να θεωρήσουν βιβλία και η πλειοψηφία των αυτοκινητιστών (ΤΑΞΙ, ΦΔΧ ) δεν μπορούν να περάσουν ΚΤΕΟ και να δουλέψουν γιατί δεν έχουν ασφαλιστική ενημερότητα».

Στις διεκδικήσεις περιλαμβάνονται:

  • Αμεση θεώρηση των βιβλιαρίων ασθένειας ανεξάρτητα από χρέη.
  • Να σταματήσει από τη Διοίκηση του ΟΑΕΕ κάθε δίωξη και κάθε απειλή δίωξης σε όσους χρωστάνε στο Ταμείο.
  • Πάγωμα των χρεών και των προσαυξήσεων των ασφαλισμένων προς το Ταμείο όσο διαρκεί η οικονομική κρίση.
  • Δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι προς το Ταμείο, χωρίς μείωση της σύνταξης.
  • Δημόσια και Δωρεάν Υγεία, με την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.

Μετά την άρνηση της διοίκησης του παραρτήματος του ΟΑΕΕ να σφραγίσει τα βιβλιάρια που είχαν μαζί τους, οι συγκεντρωμένοι έδωσαν νέο ραντεβού, για το ίδιο πρόβλημα, για την Τρίτη, 23 Απρίλη, καλώντας κι άλλους ΕΒΕ με ασφράγιστα βιβλιάρια να συμμετάσχουν.

Σήμερα στο νοσοκομείο

Σήμερα Παρασκευή, οι τοπικές Γραμματείες της ΠΑΣΕΒΕ, του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ, ο Σύλλογος Γυναικών και η Επιτροπή Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καρδίτσας, θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο Καρδίτσας για την απαράδεκτη απαίτηση της διοίκησης του νοσοκομείου να πληρωθούν τα έξοδα για μια νύχτα νοσηλείας του μικρού παιδιού μιας ανασφάλιστης πολύτεκνης οικογένειας αυτοκινητιστή. Τα προς πληρωμή νοσήλεια ανέρχονται στα 176 ευρώ, αφού η διοίκηση του νοσοκομείου επέβαλε και «πρόστιμο προσαύξησης» στην οικογένεια, επειδή καθυστέρησε δεν είχε να πληρώσει τα 90 ευρώ που κόστιζε η νοσηλεία.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Εως τις 30 Απρίλη η ανακεφαλαιοποίηση

Η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων «συστημικών» τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Γιούρομπανκ, Αλφα Μπανκ) ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλου. Σύμφωνα με δηλώσεις του πρώτου, η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει υποχρεωτικά έως τις 30 Απριλίου (από τα 50 δισ. ευρώ, τα οποία είναι διαθέσιμα), ενώ έως το τέλος Ιούλη θα πρέπει να υπάρξει στρατηγική για το σύνολο του εγχώριου τραπεζικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων των μικρών τραπεζών. Στο συγκεκριμένο διάστημα (30/4 - 31/7) θα εξεταστεί και η σκοπιμότητα μιας πιθανής εξαγοράς των μικρότερων τραπεζών από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες.

Η αρχικά διαφαινόμενη ομαλή πορεία ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών, διακόπηκε μετά την ανοικτή παρέμβαση της τρόικας, η οποία απαίτησε να σταματήσει η διαδικασία συγχώνευσης της Εθνικής με την Γιούρομπανκ, η οποία είχε εγκριθεί από τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων των δύο τραπεζών, ενώ είχε καθοριστεί και αναλογία ανταλλαγής μετοχών, μεταξύ των παλιών μετόχων, ενώ στην πορεία προέκυψε και θέμα αδυναμίας κάλυψης της ελάχιστης συμμετοχής ιδιωτικών κεφαλαίων στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στις δύο αυτές τράπεζες. Σύμφωνα με τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης, ως προϋπόθεση για να παραμείνουν οι τράπεζες στα χέρια των παλιών μετόχων, θα πρέπει, τουλάχιστον το 10% της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, να καλυφθεί από ιδιωτικά κεφάλαια και το υπόλοιπο από κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που χρηματοδοτείται από τη δανειακή σύμβαση και ελέγχεται από την τρόικα. Αν δε συμβεί αυτό, οι δύο αυτές τράπεζες, περνούν υπό τον έλεγχο του ΤΧΣ, το οποίο θα μπορεί να τις πουλήσει σε τρίτους ενδιαφερόμενους. Αντίθετα, οι δύο άλλες τράπεζες, η Αλφα Μπανκ και η Πειραιώς, εμφανίζονται να μη έχουν προβλήματα στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, και το πιθανότερο είναι ότι θα διατηρηθούν υπό το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ - ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ
Ενδιαφέρον από κινεζικά μονοπώλια

Το «επενδυτικό» ενδιαφέρον τους για τα αεροδρόμια της χώρας επιβεβαίωσαν, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, κινεζικά μονοπώλια του κλάδου, εκπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν χτες με τον υπουργό Γ. Στουρνάρα.

Πρόκειται για τη σύμπραξη των εταιρειών Shenzhen Airport και Friedmann Pacific, που μετρούν τις διαθέσεις της συγκυβέρνησης ενόψει της ιδιωτικοποίησης του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, καθώς και των 22 περιφερειακών αεροδρομίων, που προσφέρονται σε πακέτα ή μεμονωμένα στους ιδιώτες, για περίοδο μέχρι και 40 χρόνια. Η κοινοπραξία των κινεζικών μονοπωλίων διαμορφώνει αυτήν την περίοδο το επιχειρηματικό σχέδιο και ετοιμάζεται για την κατάθεση της σχετικής «προσφοράς» στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης. Στους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς τους, πέρα από το κρατικό ποσοστό στον Αερολιμένα της Αθήνας, είναι και η εξαγορά του ποσοστού που κατέχει το γερμανικό μονοπώλιο Hochtief.

Τα προσφερόμενα από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) σε ιδιώτες 22 περιφερειακά αεροδρόμια είναι: Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Καλαμάτας, Νέας Αγχιάλου, Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης, Σκιάθου, Λήμνου, Χίου, Καρπάθου και Νέας Αγχιάλου.

ΔΕΗ
Βελτιώσεις με... σκοπιμότητα

Μόλις 124 εκατ. ευρώ χωρίζουν τη ΔΕΗ από την... τελειότητα στην αποδοτικότητά της, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χτες η Επιχείρηση. Το 2006 η ΔΕΗ είχε αναθέσει στην εταιρεία «Booz & Co» να μελετήσει τις δυνατότητες βελτίωσης της αποδοτικότητάς της και τα αντίστοιχα περιθώρια εξοικονόμησης πόρων σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων της (Προσωπικό, Παραγωγή, Ορυχεία, Εμπορία, Διανομή, Μεταφορά). Τότε είχε προκύψει από τη μελέτη ότι η ΔΕΗ είχε τη δυνατότητα να εξοικονομήσει 744 εκατ. ευρώ εάν βελτίωνε τη λειτουργία της, συγκρινόμενη με άλλες Επιχειρήσεις στην Ευρώπη με το ίδιο αντικείμενο. Μετά την απόσχιση των κλάδων Μεταφοράς και Διανομής από τη ΔΕΗ, το ποσό αυτό διαμορφώθηκε σε 557 εκατ. ευρώ.

Επικαλούμενη τα ευρήματα της επικαιροποιημένης μελέτης που ζήτησε από την «Booz & Co», βάσει στοιχείων του 2012, η ΔΕΗ δηλώνει ότι έκανε σημαντικά βήματα βελτίωσης, με συνέπεια να έχει ακόμη περιθώρια για παρεμβάσεις που αν γίνουν θα τις επιτρέψουν να γλιτώσει άλλα 124 εκατ. ευρώ από το λειτουργικό κόστος.

Βεβαίως, οι επισημάνσεις της ΔΕΗ έχουν σκοπιμότητα που ξεπερνά το να δείξει πόσο καλή διοίκηση έχει. Από τη μια, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει δηλώσει ότι για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τα στοιχεία κόστους που της αποστέλλονται από την Επιχείρηση, αλλά και κατά πόσο αυτά δικαιολογούνται. Κάτι που σημαίνει ότι εάν η ΔΕΗ δεν «λειτουργεί» σωστά, τα κόστη προς έγκριση θα υποτιμούνται από τη ΡΑΕ, με αποτέλεσμα μικρότερες αυξήσεις. Από την άλλη, μπροστά σε μια σύνθετη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, η ΔΕΗ θέλει να δείξει πόσο «καλό μαγαζί» είναι.

Ζημιές από παγετό στο Δομένικο Λάρισας

Μεγάλες ζημιές στις αμυγδαλιές στο χωριό Δομένικο του νομού Λάρισας προκάλεσε ο παγετός στα μέσα του περασμένου Μάρτη.

Οι αγρότες της περιοχής, όπου οι καλλιέργεια της αμυγδαλιάς αποτελεί την κύρια ασχολία, κάνουν λόγο για ζημιά σε ποσοστό 70% και ζητούν από τον ΕΛΓΑ να προχωρήσει, γρήγορα, σε εκτιμήσεις, ώστε να δοθούν δίκαιες αποζημιώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ