ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Απρίλη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΙΑΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΕ
Οχι στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας

Καταγγέλλει την επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση που υπέγραψαν οι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην πρωτομαγιάτικη απεργία και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ

Με την υπογραφή της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ) για τη «ρύθμιση» του ωραρίου εργασίας στα εμπορικά καταστήματα του ΟΤΕ, που συμφώνησαν η διοίκηση του Οργανισμού με την ΟΜΕ - ΟΤΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), θεσμοθετείται και εφαρμόζεται πλέον η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και το σπαστό ωράριο, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων ΟΤΕ» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ). Υπογραμμίζει ότι πρόκειται για την εφαρμογή μιας ακόμα χρόνιας βασικής επιδίωξης της εργοδοσίας, «ανοίγει ο δρόμος για την ανατροπή της πλήρους και σταθερής εργασίας όχι μόνο για τους εργαζόμενους των Εμπορικών Καταστημάτων αλλά για το σύνολο των εργαζομένων στον ΟΤΕ».

Συγκεκριμένα, με βάση τη νέα ΕΣΣΕ, διάρκειας 20 μηνών, που θα εφαρμοστεί από την 1η του Μάη, όπως ανακοίνωσε ο ΟΤΕ «το ωράριο εργασίας των υπαλλήλων στα μεγαλύτερα καταστήματα του ΟΤΕ υπολογίζεται πλέον με βάση το σύνολο των ωρών εργασίας σε επίπεδο τριμήνου. Οι εργαζόμενοι θα εργάζονται από 3 έως 9 ώρες ημερησίως, με το πρόγραμμα εργασίας να είναι μηνιαίο. Στην περίπτωση μειωμένης ή αυξημένης εργασίας, οι τυχόν επιπλέον ή λιγότερες ώρες εργασίας θα συμψηφίζονται με αντίστοιχα μειωμένη ή αυξημένη εργασία εντός του ίδιου τριμήνου». Προβλέπεται, επίσης, ότι οι εργαζόμενοι δε θα εργάζονται με διακεκομμένο ωράριο τρεις μέρες τη βδομάδα.

Η ΕΣΚ - ΟΤΕ σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ποιος ωφελείται, πλην της εργοδοσίας, με την υπογραφή τέτοιων ΣΣΕ, μετά από πολύμηνες "διαβουλεύσεις και διαλόγους" στα πλαίσια του "κοινωνικού εταιρισμού", της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας; Χωρίς διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων, χωρίς διάθεση και πρόγραμμα αγωνιστικής κινητοποίησης των εργαζομένων».

Καταγγέλλει ότι η πλειοψηφία της ΟΜΕ δεν ήθελε να στηρίξει, στην ουσία, την εργασία στα καταστήματα με συνεχές ωράριο για τους εργαζόμενους. «Συκοφάντησαν - συνεχίζει - αυτή την πρόταση της ΕΣΚ ως ανέφικτη και μη ρεαλιστική, κατακρίνοντάς τη ως λογική του όλα ή τίποτα. Τελικά, οδηγούν τους εργαζόμενους να γίνουν δούλοι του 9ωρου σήμερα και του 12ωρου αύριο, για να εξυπηρετούν τις "έκτακτες" επιχειρησιακές ανάγκες και να κρατούν τεφτέρια για να συμψηφίζουν τις απλήρωτες ώρες εργασίας τους εντός του τριμήνου. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο δεν διευκολύνεται η οικογενειακή και προσωπική τους ζωή, αλλά καταστρέφεται!».

Οι συνολικές αρνητικές εξελίξεις, προσθέτει, «για τους εργαζομένους επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά τις εκτιμήσεις της ΕΣΚ ότι είναι αναγκαιότητα πλέον η αλλαγή συσχετισμών στα πρωτοβάθμια σωματεία, με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων που θα παίρνονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους στους τόπους δουλειάς, με κείμενα και υπογραφές που θα επικυρώνουν τις αποφάσεις τους».

Και μεταξύ άλλων καταλήγει: «Είναι ανάγκη να βροντοφωνάξουμε: Φτάνει πια! Οχι άλλες θυσίες για τα κέρδη μιας φούχτας μονοπωλίων». Γι' αυτό «συντονίζουμε τον ταξικό βηματισμό μας, ενώνουμε τη φωνή μας με όλους, εργαζόμενους και συνταξιούχους, την Τετάρτη 1η Μάη: Ολοι στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Στην Αθήνα, στο Σύνταγμα, στις 10.30 π.μ.».

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΗ»
Ψήφος αντίθεσης στην αντιλαϊκή πολιτική

Να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτιά της στις εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων των εργαζομένων στα Διοικητικά Συμβούλια της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΔΔΗΕ (γίνονται σήμερα και αύριο), καλεί με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συνεργασία» προβάλλοντας «την ανάγκη οι εκπρόσωποι στα ΔΣ να εκφράζουν τη θέληση των εργαζομένων και όχι την υποταγή στα σχέδια εργοδοσίας - κυβέρνησης, όπως γίνεται μέχρι σήμερα».

Η παράταξη αναφέρεται στις σημερινές συνθήκες, που προδιαγράφουν νέες αυξήσεις στο ρεύμα και πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων, νέο πετσόκομμα στους ήδη μειωμένους μισθούς, τονίζοντας πως στις συνθήκες αυτές «η ψήφος αποκτά ιδιαίτερη αξία». Πρέπει να εκφράσει την αντίθεση σε αυτή την πολιτική, την καταδίκη όλων των δυνάμεων που στηρίζουν αυτή την πολιτική, την κοινή πάλη με όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας, την αρχή ενός κινήματος στη ΔΕΗ που θα στηρίζεται στους εργαζόμενους, θα παλεύει για τα δικαιώματά τους.

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» μεταξύ άλλων αναδεικνύει τις ευθύνες των συνδικαλιστικών παρατάξεων (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ-ΣΥΡΙΖΑ) στη ΓΕΝΟΠ, που στήριξαν και στηρίζουν την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική. Οι ίδιες δυνάμεις σήμερα, μπροστά στις εκλογές, άλλες με ίδιο όνομα και άλλες αλλάζοντας εμφάνιση για να συνεχίσουν το ίδιο έργο, ζητούν τη ψήφο των εργαζομένων.

Καταλήγοντας τονίζει πως η ίδια, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη ΔΕΗ «διακηρύττουν ότι οι εξελίξεις που προηγήθηκαν όσο και η κλιμακούμενη επίθεση στον τομέα της Ενέργειας δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες. Χωρίς γραμμή ρήξης με την πολιτική της "απελευθέρωσης", τη στρατηγική της EE και της άρχουσας τάξης, κανένας αποσπασματικός αγώνας δεν μπορεί να διασφαλίσει κατακτήσεις και νικηφόρα προοπτική. Μοναδική διέξοδος για το λαό είναι ο δρόμος της λαϊκής εξουσίας, όπου τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα αποτελούν κρατική - κοινωνική ιδιοκτησία».

ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Προωθούν τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία

Ρόλος - κλειδί στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας μέσω ΓΕΝΕ

Το στόχο της κυβέρνησης να μετατρέψει τη νέα βάρδια του μηχανοστασίου και της κουβέρτας σε τσάμπα ναυτεργατικό δυναμικό για τους εφοπλιστές, υπηρετεί το πιλοτικό πρόγραμμα «ΝΕΑΡΧΟΣ» με τίτλο «Για την ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων νέων ναυτικών» που θα παρουσιαστεί σήμερα στις 9 το πρωί σε εκδήλωση - φιέστα που στήνει ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης στο κτίριο του ΟΛΠ.

Πρόκειται για ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, συνολικού ποσού 6.423.150 ευρώ, που θα υλοποιηθεί μέσω του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ). Οι «δικαιούχοι» θα είναι σε πρώτη φάση 1.000 άνεργοι ναυτεργάτες από 18 ως 29 ετών, οι οποίοι όμως θα ναυτολογούνται ανασφάλιστοι και χωρίς Συλλογική Σύμβαση. Ο μισθός για τους αξιωματικούς θα είναι 1.000 ευρώ και τα κατώτερα πληρώματα 800 ευρώ. Στο σχετικό με το πρόγραμμα κείμενο του ΓΕΝΕ υπάρχει ειδική αναφορά για τις ΣΣΕ όπου επισημαίνεται: «Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό (δηλαδή των 1.000 και 800 ευρώ) αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 του μισθού που προβλέπεται στις προϊσχύσασες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας».

Σε επιστολή που εξέδωσαν ο πρόεδρος της Ενωσης Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) Γ. Αντωνόπουλος και ο β' γραμματέας της ΠΕΜΕΝ Γ. Μαγγανάς, οι οποίοι είναι μέλη της διοίκησης του ΓΕΝΕ και καταψήφισαν το σχετικό πρόγραμμα, επισημαίνουν ότι κυβέρνηση και ΕΕ δίνουν 6 εκατομμύρια ευρώ από το λεηλατημένο εισόδημα των εργαζομένων της Ελλάδας και των άλλων χωρών, για να εξασφαλίσουν φτηνό ναυτεργατικό δυναμικό στους εφοπλιστές «να καταργήσουν τις ΣΣΕ, να "εμβολίσουν" τους ναυτεργάτες με δικαιώματα, να δημιουργήσουν κλίμα νέων εργασιακών σχέσεων στα επίπεδα που αξιώνουν οι εφοπλιστές, επικαλούμενοι την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους».

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, με τη αντιλαϊκή τους πολιτική, κυβέρνηση και ΕΕ πετούν μαζικά τους ναυτεργάτες στην ανεργία και την εξαθλίωση. Ακόμα και με τα αναξιόπιστα στοιχεία του ΓΕΝΕ οι άνεργοι ναυτικοί έχουν εκτιναχθεί στους 4.500. Από αυτούς μόλις το 20% παίρνει το επίδομα της ντροπής ύψους 294 ευρώ για τους έγγαμους και 235 για τους άγαμους.

ΟΑΕΔ
Καυγάς για το «πάπλωμα» της εκλογικής πελατείας

Την παραίτηση του διοικητή του ΟΑΕΔ φέρεται να ζήτησε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης εκτελώντας, όπως λέγεται, εντολή του πρωθυπουργού. Για το θέμα σηκώθηκε χτες επικοινωνιακός κουρνιαχτός και δημοσιεύματα άφηναν υπονοούμενα ότι πρόκειται για διαμάχη γύρω από τη στελέχωση του Οργανισμού σε κομβικές υπηρεσίες με νέα πρόσωπα που πρόσκεινται στη ΝΔ, και μέσω αυτών των αλλαγών για το ποιο κόμμα θα έχει τον πρώτο λόγο στη διαχείριση κονδυλίων του ΟΑΕΔ και κατ' επέκταση της «διαχείρισης», της εκλογικής πελατείας που επιδιώκεται να δημιουργηθεί με νέα «Προγράμματα» για τους ανέργους.

Οποια και αν είναι τα κίνητρα και οι επιδιώξεις της ΝΔ, αλλά και των άλλων κομμάτων της συγκυβέρνησης γύρω από την υπόθεση του διοικητή του ΟΑΕΔ, το σίγουρο είναι ότι αυτές δεν έχουν καμία σχέση με την προστασία των ανέργων. Είναι όμως προκλητικό να «βγαίνουν τα μαχαίρια» για τη θέση του διοικητή του ΟΑΕΔ, όταν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επιδεικνύουν μια ανέφελη συνεργασία και συμπόρευση για την πολιτική του ΟΑΕΔ, για το γεγονός ότι μόλις 250.000 άνεργοι επιδοτούνται με το γλίσχρο επίδομα, όταν σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι άνεργοι αγγίζουν τα 1,4 εκατομμύρια.

Πρόκειται για έναν ακόμα «καυγά για το πάπλωμα» μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, για τη διαχείριση των κονδυλίων που έτσι και αλλιώς προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων. Καυγάς που δείχνει τη σαπίλα του αστικού πολιτικού συστήματος διακυβέρνησης, πέρα και ενάντια στα συμφέροντα των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων, για τους οποίους οι κυβερνώντες δε δίνουν δεκάρα τσακιστή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ