Τετάρτη 24 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΙΑΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΕ
Οχι στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας

Καταγγέλλει την επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση που υπέγραψαν οι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην πρωτομαγιάτικη απεργία και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ

Με την υπογραφή της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ) για τη «ρύθμιση» του ωραρίου εργασίας στα εμπορικά καταστήματα του ΟΤΕ, που συμφώνησαν η διοίκηση του Οργανισμού με την ΟΜΕ - ΟΤΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), θεσμοθετείται και εφαρμόζεται πλέον η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και το σπαστό ωράριο, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων ΟΤΕ» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ). Υπογραμμίζει ότι πρόκειται για την εφαρμογή μιας ακόμα χρόνιας βασικής επιδίωξης της εργοδοσίας, «ανοίγει ο δρόμος για την ανατροπή της πλήρους και σταθερής εργασίας όχι μόνο για τους εργαζόμενους των Εμπορικών Καταστημάτων αλλά για το σύνολο των εργαζομένων στον ΟΤΕ».

Συγκεκριμένα, με βάση τη νέα ΕΣΣΕ, διάρκειας 20 μηνών, που θα εφαρμοστεί από την 1η του Μάη, όπως ανακοίνωσε ο ΟΤΕ «το ωράριο εργασίας των υπαλλήλων στα μεγαλύτερα καταστήματα του ΟΤΕ υπολογίζεται πλέον με βάση το σύνολο των ωρών εργασίας σε επίπεδο τριμήνου. Οι εργαζόμενοι θα εργάζονται από 3 έως 9 ώρες ημερησίως, με το πρόγραμμα εργασίας να είναι μηνιαίο. Στην περίπτωση μειωμένης ή αυξημένης εργασίας, οι τυχόν επιπλέον ή λιγότερες ώρες εργασίας θα συμψηφίζονται με αντίστοιχα μειωμένη ή αυξημένη εργασία εντός του ίδιου τριμήνου». Προβλέπεται, επίσης, ότι οι εργαζόμενοι δε θα εργάζονται με διακεκομμένο ωράριο τρεις μέρες τη βδομάδα.

Η ΕΣΚ - ΟΤΕ σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ποιος ωφελείται, πλην της εργοδοσίας, με την υπογραφή τέτοιων ΣΣΕ, μετά από πολύμηνες "διαβουλεύσεις και διαλόγους" στα πλαίσια του "κοινωνικού εταιρισμού", της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας; Χωρίς διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων, χωρίς διάθεση και πρόγραμμα αγωνιστικής κινητοποίησης των εργαζομένων».

Καταγγέλλει ότι η πλειοψηφία της ΟΜΕ δεν ήθελε να στηρίξει, στην ουσία, την εργασία στα καταστήματα με συνεχές ωράριο για τους εργαζόμενους. «Συκοφάντησαν - συνεχίζει - αυτή την πρόταση της ΕΣΚ ως ανέφικτη και μη ρεαλιστική, κατακρίνοντάς τη ως λογική του όλα ή τίποτα. Τελικά, οδηγούν τους εργαζόμενους να γίνουν δούλοι του 9ωρου σήμερα και του 12ωρου αύριο, για να εξυπηρετούν τις "έκτακτες" επιχειρησιακές ανάγκες και να κρατούν τεφτέρια για να συμψηφίζουν τις απλήρωτες ώρες εργασίας τους εντός του τριμήνου. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο δεν διευκολύνεται η οικογενειακή και προσωπική τους ζωή, αλλά καταστρέφεται!».

Οι συνολικές αρνητικές εξελίξεις, προσθέτει, «για τους εργαζομένους επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά τις εκτιμήσεις της ΕΣΚ ότι είναι αναγκαιότητα πλέον η αλλαγή συσχετισμών στα πρωτοβάθμια σωματεία, με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων που θα παίρνονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους στους τόπους δουλειάς, με κείμενα και υπογραφές που θα επικυρώνουν τις αποφάσεις τους».

Και μεταξύ άλλων καταλήγει: «Είναι ανάγκη να βροντοφωνάξουμε: Φτάνει πια! Οχι άλλες θυσίες για τα κέρδη μιας φούχτας μονοπωλίων». Γι' αυτό «συντονίζουμε τον ταξικό βηματισμό μας, ενώνουμε τη φωνή μας με όλους, εργαζόμενους και συνταξιούχους, την Τετάρτη 1η Μάη: Ολοι στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Στην Αθήνα, στο Σύνταγμα, στις 10.30 π.μ.».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σημαντική μάχη των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους(2020-01-04 00:00:00.0)
Το ξεμπρόστιασμα των εργατοπατέρων(2012-01-27 00:00:00.0)
Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ(2010-09-29 00:00:00.0)
Θέλει εργαζόμενους «συνυπεύθυνους» στα αντεργατικά της σχέδια(2010-09-25 00:00:00.0)
Απεργία για τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων(2005-02-08 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι πληρώνουν την ιδιωτικοποίηση(2002-12-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ