Τετάρτη 24 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
«Κάτω τα χέρια από την κυριακάτικη αργία»

Πρωτοστατεί για την κατάργησή της ο δήμαρχος της Αθήνας

Με κοινούς αγώνες εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι απαιτούν να μην καταργηθεί η κυριακάτικη αργία
Με κοινούς αγώνες εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι απαιτούν να μην καταργηθεί η κυριακάτικη αργία
«Οι ταξικές δυνάμεις θα αντιπαλέψουν συνολικά κάθε προσπάθεια κατάργησης της αργίας της Κυριακής, όπως μεθοδεύει το εμπορικό κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκφραστές». Αυτό το μήνυμα στέλνει προς την κυβέρνηση με αφορμή τη νέα επιχείρηση κατάργησης της αργίας της Κυριακής, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Καλεί τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους «...να δώσουμε τη μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, γιατί δεν μπορεί αυτοί που κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε να καθορίζουν και τη ζωή μας».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει επιβεβαιώσει και διά του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, την πρόθεσή της να επιβάλλει σχετική διάταξη για λειτουργία των καταστημάτων έως 250 τ.μ. όλες τις Κυριακές του χρόνου... και για 7 Κυριακές για τα καταστήματα με περισσότερα τετραγωνικά.

«Η μεθόδευση για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας - καταγγέλλει ο Σύλλογος - έρχεται κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο, τη μια λένε ότι για την πτώση του τζίρου φταίνε οι διαδηλώσεις και οι πορείες, την άλλη ότι αν ανοίξουν τα μαγαζιά όλες τις Κυριακές θα υπάρχει περισσότερος χρόνος, περισσότερο χρήμα για να κινηθεί η αγορά, θα αυξηθούν τα κέρδη των καταστημάτων, θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, θα αναβαθμισθεί το κέντρο της Αθήνας»...

Μάλιστα, όπως σημειώνει, «ισχυρίζονται ότι η κατάργηση της Κυριακής αργίας, τα ωράρια λάστιχο θα ωφελήσουν εργαζόμενους και μικρέμπορους μαζί, πως αποτελεί όρο ανάπτυξης. Η κατάργηση της Κυριακής αργίας στο εμπόριο θα ανοίξει το δρόμο για την κατάργησή της σε όσους κλάδους συνδέονται με το εμπόριο και πολύ σύντομα θα ισχύει για το σύνολο της εργατικής τάξης σε όλους τους κλάδους».

Υπογραμμίζει ο Σύλλογος: «Δεν είναι η Κυριακή αργία η αιτία που χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι είναι απλήρωτοι, "απασχολήσιμοι" είτε άνεργοι και οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι χρεοκοπούν ο ένας μετά τον άλλον σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας της πτώσης του τζίρου. Το χτύπημα της αγοράς να το ψάξουν στη μείωση των μισθών που ξεπερνά το 20%, στην κατάργηση ουσιαστικά των συλλογικών συμβάσεων, στη γιγάντωση της ανεργίας, στην ακρίβεια και τη φοροληστεία της κάθε εργατικής λαϊκής οικογένειας».

Πρωτοστατεί ο Γ. Καμίνης

Την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, με όλα τα καταστροφικά αποτελέσματα για εργαζόμενους και μικρομεσαίους εμπόρους, προπαγανδίζει η δημοτική αρχή της Αθήνας (εκλεγμένη με στήριξη ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Οικολόγων/ΔΡΑΣΗΣ), στηρίζοντας τις προτεραιότητες συγκυβέρνησης - τρόικας - ΕΕ, τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Μιλώντας χτες σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο εκδήλωσης για την «τουριστική προβολή της Αθήνας», ο δήμαρχος Αθήνας Γ. Καμίνης ζήτησε να είναι ανοιχτά τα καταστήματα στο κέντρο «τουλάχιστον κάποιες Κυριακές το χρόνο», «τουλάχιστον στο ιστορικό και εμπορικό τρίγωνο». Για δε το πόσες Κυριακές, παρέπεμψε σε «συζήτηση με τον εμπορικό κόσμο», επέμεινε ωστόσο το θέμα οπωσδήποτε «να μπει επί τάπητος». Ερωτηθείς σχετικά εμφανίστηκε πρόθυμος να αναλάβει και σχετική πρωτοβουλία ώστε να ανοίξει παραπέρα η τέτοια συζήτηση. Για να υποστηρίξει τη θέση του παρέπεμψε στους αναμενόμενους τουρίστες από Κίνα, λέγοντας ότι πρόσφατα γνώρισαν τον καταναλωτισμό και θέλουν να ψωνίσουν...

Η πρόθεση συγκυβέρνησης και δημοτικής αρχής να καταργηθεί η κυριακάτικη αργία, εξυπηρετεί την πάγια απαίτηση μεγαλεμπόρων, πολυκαταστημάτων, μεγαλοξενοδόχων, εμπορικών κέντρων και αλυσίδων που θέλουν και με αυτόν τον τρόπο να μεγαλώσουν το μερίδιό τους στην αγορά σε βάρος των μικρών αυτοαπασχολούμενων εμπόρων. Οπως έχει προειδοποιήσει το ΚΚΕ, είναι σχεδιασμός που θα πλήξει τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους. Θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη ανεργία, ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στο εμπόριο και τη χρεοκοπία χιλιάδων μικρομάγαζων που δεν μπορούν να αντέξουν να δουλεύουν 7 ημέρες τη βδομάδα - 12 ώρες την ημέρα. Είναι πρόκληση και κοροϊδία το επιχείρημα της τόνωσης της αγοράς σε μια περίοδο που έχουν τσακιστεί μισθοί και συντάξεις, που εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ