ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΑΠΑΝΕΣ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ
Ετήσιο χαράτσι 6 - 7 δισ. ευρώ στα νοικοκυριά

Εφιαλτική η κατάσταση που προκαλεί στα λαϊκά νοικοκυριά η πολιτική συνεχούς υποβάθμισης της δημόσιας Υγείας

Σε ετήσιο χαράτσι 6 - 7 δισ. ευρώ για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), νοσηλεία στα νοσοκομεία και φάρμακα υποχρέωσαν τα νοικοκυριά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - πολιτική που συνεχίζουν και σήμερα με τη συγκυβέρνηση με τη ΔΗΜΑΡ - την περίοδο 2003-2011, όπως προκύπτει απ' την εφαρμογή των Εθνικών Λογαριασμών με τη μεθοδολογία του ΟΟΣΑ. Τα στοιχεία που αφορούν στην ιδιωτική δαπάνη για τους κλάδους της Υγείας προκύπτουν με την αφαίρεση των κονδυλίων που καταβάλλουν το Δημόσιο και οι δημόσιοι φορείς, από τη συνολική εθνική δαπάνη για τον κλάδο της Υγείας. Βέβαια, όταν μιλάμε για ιδιωτικές πληρωμές στον τομέα της Υγείας δεν εννοούμε αποκλειστικά δαπάνες που έγιναν από λαϊκά νοικοκυριά, αφού εδώ συμπεριλαμβάνονται και οι δαπάνες των οικονομικά εύρωστων κοινωνικών στρωμάτων.

Τη νέα μεθοδολογία ανέλαβε το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και την παρουσίαση έκαναν χτες ο καθηγητής Λ. Λιαρόπουλος και η ερευνήτρια Ολ. Σίσκου. Στο διάστημα 2009-2011 το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 22,6 δισ. ευρώ ή 9,8% ενώ η Συνολική Δαπάνη Υγείας (ΣΔΥ) μειώθηκε κατά 4,4 δισ. ευρώ ή 18,9%. Ειδικότερα, η δημόσια δαπάνη Υγείας μειώθηκε - την ίδια περίοδο - κατά 23%, γεγονός που υποχρέωσε τον Λ. Λιαρόπουλο να πει ότι στην Υγεία «δεν κόβουμε πια λίπος αλλά κόβουμε σάρκες».

Είχε προηγηθεί η παρατήρηση της υφυπουργού Υγείας, Φωτεινής Σκοπούλη, ότι «υπάρχουν τομείς στην Υγεία που έχουν ακόμα λίπος» και ότι οι δαπάνες στους τομείς της Υγείας πρέπει «να μοιραστούν ανάλογα με αυτά που έχουμε». Η ΣΔΥ το 2011 διαμορφώθηκε σε 9% (έναντι 10% το 2009) επί του ΑΕΠ, με τη δημόσια δαπάνη να πέφτει στο 5,9% από 7% του ΑΕΠ.

Η ΣΔΥ των 18,8 δισ. ευρώ για το 2011 κατανέμεται ως εξής: Ενδονοσοκομειακή δαπάνη (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας) 6,9 δισ. ευρώ (3,3% επί του ΑΕΠ). Φαρμακευτική δαπάνη και διάφορα αναλώσιμα υλικά 5,4 δισ. ευρώ (2,6% επί του ΑΕΠ). Εξωνοσοκομειακή δαπάνη και εργαστήρια 5,1 δισ. ευρώ (2,4% επί του ΑΕΠ). Λοιπές υπηρεσίες (π.χ. πρόληψη) 1,4 δισ. ευρώ (0,7% επί του ΑΕΠ).

Τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν απ' την τσέπη τους 62,1% για υπηρεσίες ΠΦΥ, το κράτος καλύπτει μόλις το 9,3%, ενώ το υπόλοιπο 28,6% καλύπτεται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία. Αντίθετα, στη νοσοκομειακή περίθαλψη το 53,8% καλύπτεται απ' το κράτος, το 27,5% απ' τα ασφαλιστικά ταμεία και το 18,7% απ' τα λαϊκά νοικοκυριά.

Η πρόληψη, όπως προκύπτει απ' τα στοιχεία, είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Εφημερίες ... «δυνητικά επικίνδυνες»

«Εξαιρετικά επισφαλής και δυνητικά επικίνδυνη» είναι η εφημερία στην ορθοπεδική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, αναφέρουν οι γιατροί της κλινικής, σε επιστολή που έστειλαν προς τον υπουργό Υγείας, τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, καθώς και στον Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας.

Αφορμή για την επιστολή αποτέλεσε η τελευταία βλάβη στο ακτινοσκοπικό μηχάνημα που απαιτείται για τις χειρουργικές επεμβάσεις, το οποίο σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις σε αναισθησιολόγους, καθώς και τις ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά και φάρμακα, έχουν, πλέον, καταστήσει αδύνατη την κάλυψη, ακόμα και των επειγόντων περιστατικών που φτάνουν στο νοσοκομείο.

Το ακτινοσκοπικό μηχάνημα, του οποίου η προκαθορισμένη ωφέλιμη διάρκεια «ζωής» έχει ξεπεραστεί εδώ και 5 χρόνια, έπαθε, ξανά, βλάβη, με αποτέλεσμα να μη γίνονονται τα έκτακτα χειρουργεία στην ορθοπαιδική και στη νευροχειρουργική κλινική, ενώ σε ό,τι αφορά στα προγραμματισμένα χειρουργεία, η λίστα αναμονής ξεπερνάει τον 1 χρόνο.

Στην επιστολή τους οι γιατροί, στην οποία κάνουν λόγο για «διοικητική αδυναμία», χωρίς να θίγουν, επί της ουσίας, τη γενικότερη πολιτική εμπορευματοποίησης και υποβάθμισης της Υγείας που εφαρμόζει η κυβέρνηση, επισημαίνουν ότι «σύντομα, λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων και της μείωσης των διαθέσιμων χειρουργικών τραπεζών θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να ελαττώσουμε τη διενέργεια ψυχρών ορθοπαιδικών επεμβάσεων, εγκαταλείποντας τη λίστα προτεραιότητας ασθενών και διακόπτοντας της λειτουργία πρωινών ιατρείων ορθοπαιδικής παθολογίας».

Να σημειώσουμε ότι σε διακοπή λειτουργίας των απογευματινών ιατρείων τους έχουν προχωρήσει, εδώ και δέκα μέρες, οι γιατροί του Εργαστηρίου Ακτινολογίας - Ιατρικής Απεικόνισης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, διαμαρτυρόμενοι επειδή παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 16 μήνες.

Βεβαίως, όλα αυτά και πολλά άλλα που συμβαίνουν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπως και στο Νομαρχιακό που έχει μεγάλες ελλείψεις και έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών, ωφελούν τα ιδιωτικά Κέντρα Υγείας που έχουν ξεφυτρώσει σα μανιτάρια στην περιοχή -στα οποία, «ειρήσθω εν παρόδω», χειρουργούν και γιατροί του Πανεπιστημιακού- και «ξεζουμίζουν» τα ασφαλιστικά ταμεία και αδειάζουν τις τσέπες των ασθενών, που αναγκάζονται να καταφύγουν σ' αυτά για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με την υγεία τους.

Αιμοδοσία στο ΕΚΛ

Αιμοδοσία οργανώνει, σήμερα Πέμπτη, από τις 8:30 πμ μέχρι τη 1 μμ και από τις 6 μμ έως τις 8 μμ, στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, καλώντας τους εργαζόμενους της περιοχής και τις οικογένειές τους να συμμετάσχουν μαζικά.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ
Χωρίς παθολόγο από προχτές!

Χωρίς παθολόγο είναι από προχτές το ΓΝΑ «Πατησίων», σύμφωνα με καταγγελία του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο, καθώς η μοναδική ειδικευμένη ιατρός κατέθεσε αναρρωτική άδεια.

Το σωματείο καταγγέλλει τη Διοίκηση των συγχωνευμένων νοσοκομείων «Κωνσταντοπούλειο - Πατησίων» επειδή επανειλημμένα δεν καλύπτουν με εφημερεύοντες Παθολόγους το Νοσοκομείο. «Υπενθυμίζουμε ότι συνεχίζεται εδώ και ένα μήνα να μη νοσηλεύονται ασθενείς στο Παθολογικό και Καρδιολογικό Τμήμα με δική τους ευθύνη. Αντιθέτως, αντί να φροντίσουν για την άμεση επίλυση του προβλήματος, ζητούν από το Επιστημονικό Συμβούλιο προτάσεις που οδηγούν σε νέα συρρίκνωση του Νοσοκομείου» σημειώνει το σωματείο.

ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΓΙΑΤΡΩΝ
Ρύθμιση για την πληρωμή

Για το θέμα των εφημεριών των γιατρών ενημέρωσε χτες την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο υπουργός Υγείας Α. Λυκουρέντζος και ανακοίνωσε ότι στις 29 και 30 Απριλίου θα γίνει η καταβολή των καθυστερημένων εφημεριών στους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων.

Οπως είπε, με ρύθμιση σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών καλύπτονται όλες οι εφημερίες που έγιναν το τελευταίο τρίμηνο του 2012 και το πρώτο τρίμηνο του 2013, για τις οποίες προκύπτει υπέρβαση της δαπάνης κατά 109 εκατομμύρια ευρώ. Κατά τον υπουργό, μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει επέλθει πλήρης ομαλοποίηση και η διαδικασία των δεδουλευμένων εφημεριών θα εξελίσσεται ομαλά ανά μήνα.

Στην παρέμβασή του κατά την ενημέρωση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης υπογράμμισε ότι το ζήτημα των εφημεριών δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα και έξω από τη συνολική πολιτική που ασκείται στον τομέα της Υγείας.

Τόνισε ότι το πρόβλημα των εφημεριών είναι απόρροια της πολιτικής που περιορίζει τα κονδύλια και στην Υγεία και κατήγγειλε ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία των νησιών και της επαρχίας.

Το ΚΚΕ, κατέληξε, διεκδικεί την επαρκή στελέχωση σε όλες τις ειδικότητες των γιατρών και εφημερίες με βάση τις ανάγκες λειτουργίας των νοσοκομείων και τόνισε ότι οι τακτικές αποδοχές των γιατρών θα πρέπει να είναι ικανοποιητικές προσθέτοντας ότι οι εφημερίες είναι υπερωρίες και σαν τέτοιες πρέπει να αμείβονται.

48ωρη απεργία στο «Βουγιουκλάκειο»

Σαρανταοχτάωρη απεργία ξεκινούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική κλινική «Βουγιουκλάκειο ΑΕ» διεκδικώντας την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων μηνών, να ανακληθεί η απόφαση της διοίκησης για μονομερή μείωση των μισθών και να ληφθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των ασθενών και των εργαζομένων.

Η εργοδοσία οφείλει τους μήνες Ιούνιο του 2011 (100 ευρώ), Μάη του 2012 και το διάστημα Σεπτέμβρη 2012 μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένου και του επιδόματος αδείας του 2012. Οι εργαζόμενοι ζητούν να συνεχιστεί η μισθοδοσία με τη συλλογική σύμβαση της ΟΣΝΙΕ του 2009.

«ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ»
Πορεία πλήρους ιδιωτικοποίησης

Στον «αέρα» οι εργαζόμενοι

Επιβεβαιώνεται ότι το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» οδεύει προς πλήρη ιδιωτικοποίηση, ενώ τα οφειλόμενα δεδουλευμένα πολλών μηνών είναι στον «αέρα», όπως προέκυψε από προχτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στα πλαίσια 5ωρης στάσης εργασίας (8 π.μ. - 1 μ.μ.) που είχε προκηρύξει το σωματείο εργαζομένων «Ερρίκος Ντυνάν», οι εργαζόμενοι έκαναν την Τρίτη πορεία από το νοσοκομείο προς το Μέγαρο Μαξίμου έχοντας στο πλευρό τους τα κλαδικά Σωματεία Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας και Πειραιά, το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας και τη Λαϊκή Επιτροπή 7ου Διαμερίσματος Αθήνας, φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Τα δεδουλευμένα να εξοφληθούν, σκλάβοι οι εργαζόμενοι να γίνουν δεν μπορούν» και «θέλουνε συμβιβασμό να φτάσουμε στον πάτο, οργάνωση παντού να 'ρθουν τα πάνω - κάτω».

Αντιπροσωπεία του σωματείου των εργαζομένων «Ερρίκος Ντυνάν» επέδωσε ψήφισμα με τα εξής αιτήματα: Αμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων. Εξασφάλιση όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Να σταματήσει κάθε διαπραγμάτευση με επενδυτή για το ξεπούλημα του νοσοκομείου και να περάσει στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, Κ. Μπούρας, δήλωσε πως δεν δεσμεύεται για τα δεδουλευμένα και ξεκαθάρισε πως το νοσοκομείο κινείται προς πλήρη ιδιωτικοποίηση. Πρόσθεσε πως στο προωθούμενο πολυνομοσχέδιο υπάρχει πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ώστε το «Ερρίκος Ντυνάν» να πάρει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα για να συνεχίσει άλλο ένα 3μηνο τη λειτουργία του.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και μίλησαν εκφράζοντας συμπαράσταση ο πρόεδρος του σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», Ηλ. Σιώρας, και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ