Πέμπτη 25 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΑΠΑΝΕΣ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ
Ετήσιο χαράτσι 6 - 7 δισ. ευρώ στα νοικοκυριά

Εφιαλτική η κατάσταση που προκαλεί στα λαϊκά νοικοκυριά η πολιτική συνεχούς υποβάθμισης της δημόσιας Υγείας

Σε ετήσιο χαράτσι 6 - 7 δισ. ευρώ για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), νοσηλεία στα νοσοκομεία και φάρμακα υποχρέωσαν τα νοικοκυριά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - πολιτική που συνεχίζουν και σήμερα με τη συγκυβέρνηση με τη ΔΗΜΑΡ - την περίοδο 2003-2011, όπως προκύπτει απ' την εφαρμογή των Εθνικών Λογαριασμών με τη μεθοδολογία του ΟΟΣΑ. Τα στοιχεία που αφορούν στην ιδιωτική δαπάνη για τους κλάδους της Υγείας προκύπτουν με την αφαίρεση των κονδυλίων που καταβάλλουν το Δημόσιο και οι δημόσιοι φορείς, από τη συνολική εθνική δαπάνη για τον κλάδο της Υγείας. Βέβαια, όταν μιλάμε για ιδιωτικές πληρωμές στον τομέα της Υγείας δεν εννοούμε αποκλειστικά δαπάνες που έγιναν από λαϊκά νοικοκυριά, αφού εδώ συμπεριλαμβάνονται και οι δαπάνες των οικονομικά εύρωστων κοινωνικών στρωμάτων.

Τη νέα μεθοδολογία ανέλαβε το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και την παρουσίαση έκαναν χτες ο καθηγητής Λ. Λιαρόπουλος και η ερευνήτρια Ολ. Σίσκου. Στο διάστημα 2009-2011 το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 22,6 δισ. ευρώ ή 9,8% ενώ η Συνολική Δαπάνη Υγείας (ΣΔΥ) μειώθηκε κατά 4,4 δισ. ευρώ ή 18,9%. Ειδικότερα, η δημόσια δαπάνη Υγείας μειώθηκε - την ίδια περίοδο - κατά 23%, γεγονός που υποχρέωσε τον Λ. Λιαρόπουλο να πει ότι στην Υγεία «δεν κόβουμε πια λίπος αλλά κόβουμε σάρκες».

Είχε προηγηθεί η παρατήρηση της υφυπουργού Υγείας, Φωτεινής Σκοπούλη, ότι «υπάρχουν τομείς στην Υγεία που έχουν ακόμα λίπος» και ότι οι δαπάνες στους τομείς της Υγείας πρέπει «να μοιραστούν ανάλογα με αυτά που έχουμε». Η ΣΔΥ το 2011 διαμορφώθηκε σε 9% (έναντι 10% το 2009) επί του ΑΕΠ, με τη δημόσια δαπάνη να πέφτει στο 5,9% από 7% του ΑΕΠ.

Η ΣΔΥ των 18,8 δισ. ευρώ για το 2011 κατανέμεται ως εξής: Ενδονοσοκομειακή δαπάνη (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας) 6,9 δισ. ευρώ (3,3% επί του ΑΕΠ). Φαρμακευτική δαπάνη και διάφορα αναλώσιμα υλικά 5,4 δισ. ευρώ (2,6% επί του ΑΕΠ). Εξωνοσοκομειακή δαπάνη και εργαστήρια 5,1 δισ. ευρώ (2,4% επί του ΑΕΠ). Λοιπές υπηρεσίες (π.χ. πρόληψη) 1,4 δισ. ευρώ (0,7% επί του ΑΕΠ).

Τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν απ' την τσέπη τους 62,1% για υπηρεσίες ΠΦΥ, το κράτος καλύπτει μόλις το 9,3%, ενώ το υπόλοιπο 28,6% καλύπτεται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία. Αντίθετα, στη νοσοκομειακή περίθαλψη το 53,8% καλύπτεται απ' το κράτος, το 27,5% απ' τα ασφαλιστικά ταμεία και το 18,7% απ' τα λαϊκά νοικοκυριά.

Η πρόληψη, όπως προκύπτει απ' τα στοιχεία, είναι σχεδόν ανύπαρκτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ