Πέμπτη 25 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
1 ΜΑΗ 2013
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Να μη γίνουμε οι σκλάβοι του 21ου αιώνα

Διακήρυξη της διεθνούς ταξικής ομοσπονδίας για την 1η Μάη 2013

Διακήρυξη ενόψει της Εργατικής Πρωτομαγιάς του 2013 εξέδωσε η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), στην οποία σημειώνεται: «Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να διοργανώσουν εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις για την 1η Μάη του 2013 τιμώντας τη Διεθνή Μέρα των Εργαζομένων και των μαρτύρων της εργατικής τάξης.

Η ΠΣΟ με βάση την απόφαση της συνάντησης του Προεδρικού της Συμβουλίου, της 7 και 8 Μάρτη στη Λίμα του Περού, προτείνει το σύνθημα "Το Σικάγο μάς δείχνει το δρόμο", σύνθημα που πρέπει να χρησιμοποιηθεί μαζί με τα συνθήματα που προβάλλει η κάθε συνδικαλιστική οργάνωση.

Το παγκόσμιο συνδικαλιστικό κίνημα έχει τη μεγάλη ευθύνη να προστατέψει και να υπερασπιστεί τη Διεθνή Μέρα των Εργατών, απέναντι στις προσπάθειες των καπιταλιστικών κυβερνήσεων, των επιχειρηματιών και διαφόρων μη κυβερνητικών οργανώσεων, που προσπαθούν να καταργήσουν αυτή τη μέρα ή να αλλοιώσουν ολοκληρωτικά το χαρακτήρα της.

Η 1η Μάη είναι για την παγκόσμια εργατική τάξη ένα ΣΥΜΒΟΛΟ αναντικατάστατης αξίας, όπου οι εργαζόμενοι προβάλλουν στην κοινωνία και την παραγωγή τα σημαντικά επιτεύγματα που κατακτήθηκαν στο διάβα της Ιστορίας, τις νίκες της ταξικής πάλης και το γεγονός ότι όλα τα δικαιώματα είναι αποτέλεσμα αιματηρών αγώνων. Τίποτε δεν τους χαρίστηκε.

Η 1η Μάη είναι ΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΙΜΩΝ στους μάρτυρες της εργατικής τάξης που θυσιάστηκαν στο Σικάγο το 1886 με τις σπουδαίες και αποφασιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις των Αμερικανών εργαζομένων, που διεκδικούσαν 8 ώρες δουλειάς, 8 ώρες ξεκούρασης, 8 ώρες ελεύθερου χρόνου, όπως και της πάλης για το χρόνο εργασίας σε πολλές χώρες του κόσμου πριν και μετά τις απεργίες του Σικάγου, σε όλη την ιστορική διαδρομή μέχρι τους σημερινούς αγώνες. Τιμάμε τους ήρωες της εργατικής τάξης που δολοφονήθηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν ή εξαφανίστηκαν χωρίς ποτέ να βρεθούν, από αντιλαϊκές - αντεργατικές κυβερνήσεις του κεφαλαίου σε όλες τις ηπείρους.

Η 1η Μάη είναι ένα ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΓΕΝΙΕΣ και γαλουχεί με τις αρχές της εργατικής τάξης, τον προλεταριακό διεθνισμό, της ενότητας της τάξης, την αναντικατάστατη αξία των αγώνων με ταξικό προσανατολισμό. Είναι επίσης ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ειδικά σε μια περίοδο που η διεθνής εργατική τάξη συναντιέται στο δρόμο της σύγχρονης πάλης για τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα. Για το δικαίωμα στη δουλειά, για τη διεκδίκηση της μείωσης του χρόνου εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς, που ήταν κάτι ρεαλιστικό για τη δεκαετία του '80 του 19ου αιώνα, πόσο μάλλον για το σημερινό 21ο αιώνα, με την τεράστια τεχνολογική και επιστημονική πρόοδο.

Σήμερα, που ο καπιταλισμός βρίσκεται σε μια βαθιά κρίση, δείχνει όλο του το αποκρουστικό, απάνθρωπο και βάρβαρο πρόσωπο, προσπαθώντας να αρπάξει όλα τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Σήμερα, που ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα μονοπώλια ανοίγει νέα πεδία πολέμου και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, σήμερα που η κρατική βία, η καταστολή των λαϊκών κοινωνικών αγώνων και η παραβίαση των συνδικαλιστικών ελευθεριών κλιμακώνονται σε όλο τον κόσμο, ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΟΥΜΑΣΤΕ και βροντοφωνάζουμε: "Το Σικάγο δείχνει το δρόμο", "Οχι στη σύγχρονη καπιταλιστική σκλαβιά", "Παλεύουμε για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο".

Αυτή την Πρωτομαγιά η ΠΣΟ εκφράζει τη διεθνιστική της αλληλεγγύη στους λαούς της Κούβας, της Παλαιστίνης, της Συρίας, του Λιβάνου, του Μάλι, της Κολομβίας, της Βενεζουέλας, σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ