Πέμπτη 25 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΡΑΟΥΛΟΧΩΡΑΦΑ ΜΑΝΩΛΑΔΑΣ
Υποκρισία και «έλεγχοι» από το ΣΔΟΕ

Καταδίκη της δολοφονικής επίθεσης από το Δήμο Δίου

Αποψη από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στη Μανωλάδα
Αποψη από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στη Μανωλάδα
Αφού υπέθαλψαν εργασιακές συνθήκες Μεσαίωνα για χιλιάδες μετανάστες εργάτες γης στα φραουλοχώραφα της Ηλείας και όχι μόνο, οι κατεξοχήν θύτες αυτής της απαράδεκτης κατάστασης προσπαθούν να την αξιοποιήσουν και πάλι σε βάρος του μικρομεσαίου παραγωγού, αλλά και να αιτιολογήσουν νέα φοροεισπρακτική επιδρομή στην ύπαιθρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις 20 - 22 άτομα κατέχουν περί τα 8.000 στρέμματα από το σύνολο των 12.000 όπου καλλιεργούνται φράουλες και τα υπόλοιπα 4.000 διαμοιράζονται στους υπόλοιπους 250 φραουλοπαραγωγούς της περιοχής. Από αυτούς οι 200 κατέχουν εκτάσεις μεγέθους το πολύ 50 στρεμμάτων. Οπως γίνεται εύκολα κατανοητό το μεγαλύτερο ποσοστό εκμετάλλευσης της μαύρης εργασίας αφορά τους μεγαλοτσιφλικάδες της περιοχής, οι οποίοι προσθέτουν στα κέρδη τους τα ποσά που έπρεπε να καταβάλλουν στα ασφαλιστικά ταμεία. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι το παραπάνω φαινόμενο δεν αφορά μόνο τη Μανωλάδα, ούτε φυσικά μόνο την καλλιέργεια φράουλας, αλλά πολύ μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής.

Υπάρχουν βέβαια οι περιπτώσεις που εποχιακοί εργάτες γης έρχονται να δουλέψουν στην ελληνική ύπαιθρο μέσω διακρατικών συμφωνιών - Βούλγαροι εργάτες για τη συγκομιδή σπαραγγιού, Αιγύπτιοι αλιεργάτες στα αλιευτικά σκάφη, κ.ά. - ωστόσο αντιπροσωπεύουν μικρό μέρος της συνολικής χειρωνακτικής εργασίας, καθώς επέκταση αυτού του καθεστώτος θα κόστιζε στη μεγαλοεργοδοσία πολύ περισσότερο. Διότι μέσω τέτοιων συμφωνιών ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να προκαταβάλλει τις ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, και έτσι με τις πλάτες των κυβερνήσεων επεκτάθηκε το καθεστώς της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Σήμερα, που από την κυβέρνηση και τον ΣΕΒ μέχρι τους μεγαλοκαναλάρχες «έπεσαν από τα σύννεφα» για τους επιστάτες με τα δίκαννα και τις συνθήκες δουλοπαροικίας που επικρατούν στα φραουλοχώραφα της Ηλείας και της Αχαΐας, οι κρατικοί «ελεγκτικοί μηχανισμοί» ξεκίνησαν «εφόδους» στην ευρύτερη περιοχή, με το ΣΔΟΕ να έχει ήδη «κόψει» τα πρώτα πρόστιμα για διάφορες μικρο-παρατυπίες που διαπίστωσε. Ωστόσο, οι εργάτες γης - που στο σύνολό τους όπως είπαμε είναι παράνομοι - κρύβονται υπό τον φόβο της απέλασης, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνεχιστεί η διαδικασία της συγκομιδής, που αυτή την περίοδο βρίσκεται στο απόγειό της, με άμεσο κίνδυνο τεράστιες ποσότητες προϊόντος να σαπίσουν στα χωράφια.

Τη χρόνια απουσία ελεγκτικών μηχανισμών από την ελληνική ύπαιθρο κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης μιλώντας στην «Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» της Βουλής, στη συνεδρίασή της με θέμα τους ελέγχους από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας και τον ΟΓΑ στις αγροτικές εργασίες. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επισήμανε ότι «σε πολλές περιπτώσεις η επιθεώρηση της εργασίας είναι επιθεώρηση της εργοδοσίας» και τόνισε ότι οι εργάτες γης, που ασκούν βαριά χειρωνακτική εργασία, δεν μπορεί να είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και όχι στο ΙΚΑ, καθώς στερούνται μια σειρά από δικαιώματα και παροχές που επιβάλλεται να τους εξασφαλίζονται εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών υπό τις οποίες εργάζονται.

Καταδικάζουν τη δολοφονική επίθεση

Τη δολοφονική επίθεση εναντίον των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα καταδίκασε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Δίου-Ολύμπου στην Πιερία, μετά από ψήφισμα που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε σημειώνεται: «Η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί ούτε μεμονωμένο γεγονός, ούτε τυχαίο. Στην περιοχή της Μανωλάδας, μεγαλοκαλλιεργητές φράουλας επιχειρούν να επιβάλουν τους δικούς τους σιδερένιους νόμους, που σαν σύγχρονοι τσιφλικάδες με τους μπράβους τους επιτίθενται σε εργάτες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Τέτοιες ενέργειες μας γυρνάνε εκατοντάδες χρόνια πίσω, στην εποχή των τσιφλικιών, του δίκιου του αφέντη και των επιστατών του, μας γυρνάνε στην εποχή των σκλάβων και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά από κανέναν πολιτισμένο άνθρωπο.

Η εκμετάλλευση και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν και εργάζονται οι μετανάστες εργάτες γης μόνο ως σύγχρονο σκλαβοπάζαρο μπορεί να χαρακτηριστούν.

Η εμπορία ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση, που στη συγκεκριμένη επίθεση έχει και ρατσιστικά χαρακτηριστικά, οφείλει να σταματήσει άμεσα. Οσο οι εργαζόμενοι, ντόπιοι και μετανάστες, θα παραμένουν χωρίς φωνή και δικαιώματα, όσο ζούμε σε μια κοινωνία που κινητήρια δύναμη είναι το κέρδος, τέτοια φαινόμενα θα επαναλαμβάνονται.

Απαιτούμε:

Την άμεση απονομή δικαιοσύνης. Τον πλήρη σεβασμό και τήρηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργατών γης από τους εργοδότες τους, με έλεγχο της εφαρμογής τους από τους αρμόδιους φορείς. Τη λήψη μέτρων προστασίας, ασφάλειας και ισονομίας των μεταναστών, ώστε να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα και πρόσβαση στις δομές Παιδείας - Υγείας - Ασφάλειας - Πρόνοιας κ.λπ. Την επαναφορά και διεύρυνση των εργασιακών κατακτήσεων όλων των εργαζομένων, που καταστρατηγήθηκαν από την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ