ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ - ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
Εκατόμβη εργατών

Ο επίσημος αριθμός των νεκρών στους 427, αγνοούνται στα ερείπια του κτιρίου άλλοι 600

Απέλπιδες οι προσπάθειες να βρεθούν επιζώντες στο κτίριο που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος
Απέλπιδες οι προσπάθειες να βρεθούν επιζώντες στο κτίριο που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος
ΝΤΑΚΑ.--

Σε εκατόμβη εξελίσσεται για τους εργάτες της βιομηχανίας του φασόν στο Μπαγκλαντές η κατάρρευση του οκταώροφου κτιρίου Ράνα Πλάζα, στο οποίο λειτουργούσαν πέντε εργοστάσια ρούχων και οι νεκροί που έχουν βρεθεί φτάνουν πλέον τους 427. Στους 600 υπολογίζονται οι αγνοούμενοι, για τους οποίους δεν υπάρχει καμία ελπίδα, πλέον. Το κτίριο που είχε διαπιστωμένα ρωγμές από κακοτεχνίες λειτουργούσε μέχρι να γίνει παγίδα θανάτου για εκατοντάδες ανθρώπους - μεταξύ των οποίων και παιδιά - με την ανοχή του κράτους, στο όνομα της μεγιστοποίησης του κέρδους των μονοπωλιακών ομίλων ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της Δύσης, που δε διστάζουν, για να ρίξουν το κόστος, να θυσιάσουν κανόνες ασφαλείας και ανθρώπινες ζωές.

Μετά από μία βδομάδα οργισμένων κινητοποιήσεων εργαζομένων στο φασόν, τα εργοστάσια άρχισαν να λειτουργούν χτες, ενώ παύτηκε ο δήμαρχος του Σαβάρ, της περιοχής που σημειώθηκε το έγκλημα, προκειμένου να κατευναστούν τα πνεύματα. Οι εργαζόμενοι απαιτούν άμεση δέσμευση του κράτους για την ασφάλειά τους, ενώ η κυβέρνηση απορρίπτει ακόμα και την υποκριτική παρέμβαση της ΕΕ, για βελτίωση των συνθηκών στα εργοστάσια του φασόν, λέγοντας ότι οι κανόνες στη βιομηχανία ρούχων της χώρας, δεν μπορούν να αλλάξουν σε μία νύχτα. Τουλάχιστον προκλητικές είναι οι δηλώσεις της πρωθυπουργού της χώρας, Σεΐχ Χασίνα, η οποία ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για τη βελτίωση της ασφάλειας από το 2009, υιοθετώντας νόμους και αναλαμβάνοντας δράση...

Στις υποκριτικές διακηρύξεις για την κατάσταση των εργατών του φασόν στο Μπαγκλαντές ήρθε να προστεθεί και ο Πάπας Φραγκίσκος που απηύθυνε έκκληση με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς στους πολιτικούς ηγέτες να κάνουν ό,τι μπορούν για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τονίζοντας ότι η ανεργία είναι το αποτέλεσμα ενός οικονομικού οράματος «έξω από τους κανόνες της κοινωνικής δικαιοσύνης». Δηλαδή δεν φταίει το καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα, αλλά το αν οι πολιτικοί του εκπρόσωποι το εφαρμόζουν με «κοινωνική δικαιοσύνη». Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε τα 38 ευρώ το μήνα που παίρνουν οι εργάτες στο Μπαγκλαντές «σύγχρονη σκλαβιά». Ο φαρισαϊσμός σε όλο του το μεγαλείο!

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Το Ισραήλ επιμένει στα περί «εβραϊκού κράτους»

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Αποφασισμένος να θέσει σε δημοψήφισμα μια ενδεχόμενη τελική συμφωνία με τους Παλαιστινίους δήλωσε, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, επιμένοντας σε αναφορές σχετικά με το Παλαιστινιακό για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, γεγονός που δημιούργησε την εντύπωση ότι επιδιώκει να δημιουργήσει κάποιου είδους κλίμα επί του θέματος. Ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία, θα προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την τελική έγκρισή της. Υπενθυμίζεται, βέβαια, ότι το 2010 υιοθετήθηκε νόμος που προβλέπει ότι σε περίπτωση που τεθεί επί τάπητος ο ενδεχόμενος τερματισμός της ισραηλινής κατοχής από τα συριακά υψώματα του Γκολάν και από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, προκειμένου να διεξαχθεί δημοψήφισμα, θα πρέπει να έχει εγκριθεί από τα 2/3 της ισραηλινής 120μελούς βουλής.

Οι δηλώσεις Νετανιάχου έρχονται μόλις μία μέρα μετά από τις διαρροές που έγιναν από συνεργάτες του σχετικά με τη νέα εκδοχή που φαίνεται ότι η ισραηλινή ηγεσία θα επιδιώξει να χρησιμοποιήσει σε όποια απόπειρα επανάληψης διαλόγου επιτευχθεί. Κατά την εκδοχή αυτή, το Παλαιστινιακό δεν είναι ζήτημα εδαφικό, δηλαδή κατοχής, αλλά ζήτημα «έλλειψης βούλησης από την παλαιστινιακή πλευρά ν' αναγνωρίσει το Ισραήλ ως κράτος του έθνους των εβραίων». Πρόκειται για άλλον έναν προκλητικό ελιγμό από πλευράς ισραηλινής ηγεσίας, καθώς εκτός του ότι μεταθέτει το πλαίσιο της όποιας συζήτησης, επί της ουσίας επιμένει και στην αναγνώριση του Ισραήλ ως «κράτος του εβραϊκού έθνους», ορολογία που δημιουργεί σειρά επιπλοκών κυρίως ως προς τη συνέχεια της παρουσίας των Παλαιστινίων με ισραηλινή υπηκοότητα εντός Ισραήλ, αλλά και ως προς τις αποζημιώσεις που οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες μπορούν να διεκδικήσουν. Επιπλέον, η ορολογία «κράτους του εβραϊκού έθνους» δημιουργεί ζητήματα και εντός του ίδιου του Ισραήλ, με μεγάλο τμήμα του ισραηλινού πληθυσμού να διαφωνεί, αφού το ίδιο δεν αυτοπροσδιορίζεται μόνο θρησκευτικά.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο μέχρι πριν ένα μήνα, διοικητής των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων στη Δ. Οχθη, πόστο που κρατούσε επί πολλά χρόνια, στρατηγός Χαγκάι Μορντεχάι, εμφανίζεται πεπεισμένος ότι στη μείωση της βίας στο κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος έπαιξε ρόλο, εκτός της διευκόλυνσης των μετακινήσεων και της παροχής περισσότερων αδειών εργασίας στο Ισραήλ, κυρίως η ενισχυμένη παρουσία του ισραηλινού στρατού. Η εκτίμηση Μορντεχάι δίνει το στίγμα ότι ουδόλως υπάρχει η σκέψη στο μυαλό των Ισραηλινών ιθυνόντων να διαπραγματευτούν το οτιδήποτε σχετικά την κατοχή.

ΣΥΡΙΑ
Ισχυρές αντεπιθέσεις του στρατού σε αντικαθεστωτικούς

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Πολύ κοντά στην πλήρη ανακατάληψη της πόλης Χομς, κάτι που εφόσον συμβεί θα αποτελέσει σημαντικό βήμα σε συμβολικό επίπεδο δεδομένου ότι η Χομς αποτέλεσε και αποτελεί προπύργιο των αντικαθεστωτικών, βρίσκεται ο συριακός στρατός. Αυτό μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων ΣΑΝΑ αλλά επιβεβαιώνουν και πηγές προσκείμενες στους αντικαθεστωτικούς.

Σφοδρές μάχες μαίνονται και στο Χαλέπι, ενώ για πρώτη φορά χτες συγκρούσεις ξέσπασαν στο χωριό Μπάιντα, πολύ κοντά στην παραθαλάσσια πόλη Μπανιάς, στη βορειοδυτική Συρία, όπου η συριακή κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία των κατοίκων να την υποστηρίζει και δεν είχε ως τώρα βιώσει συγκρούσεις.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται, σε χαμηλότερους τόνους, η προπαγανδιστική συζήτηση για τη χρήση χημικών όπλων, η οποία, μέχρι στιγμής, δε φαίνεται να καταλήγει σε κάποιο απτό συμπέρασμα. Ενώ εντείνονται οι πιέσεις προς τη συριακή ηγεσία και οι ιμπεριαλιστικές απειλές, δημοσκόπηση που διεξήχθη στις ΗΠΑ από την «Ipsos» και μεταδόθηκε από το πρακτορείο «Ρόιτερς» δείχνει ότι το 61% των Αμερικάνων δεν επιθυμεί άμεση στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στις συγκρούσεις στη Συρία και το 44% συνεχίζει να μην την επιθυμεί ακόμη και αν αποδειχθεί η χρήση χημικών όπλων, ενώ υπό τις ίδιες συνθήκες μόλις το 27% τάσσεται υπέρ μιας αμερικανικής επέμβασης. Το συμπέρασμα της έρευνας, όπως σημειώνεται, είναι ότι ο αμερικανικός λαός έχει «κουραστεί» από την κατοχή στο Αφγανιστάν, από την επέμβαση και κατοχή στο Ιράκ και από την πιο πρόσφατη επέμβαση στη Λιβύη.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Δύο γυναίκες δίνουν μάχη για τη ζωή...

...μετά τα επεισόδια στην πλατεία Ταξίμ

ΑΓΚΥΡΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Σε όργιο άγριας καταστολής εξελίχθηκε, για ακόμα μία φορά η επέμβαση 22.000 και πλέον αστυνομικών κατά τη διάρκεια των εορτασμών της Εργατικής Πρωτομαγιάς, στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή την απαγόρευση των συγκεντρώσεων στην πλατεία Ταξίμ. Ενα κορίτσι 17 ετών, η Ντιλάν Αλπ, κόρη εργάτη στην κλωστοϋφαντουργία και μία δασκάλα 27 ετών, η Μεράλ Ντενμέζ τραυματίστηκαν σοβαρά όταν δέχθηκαν επίθεση από αστυνομικές δυνάμεις, με δακρυγόνα, τα οποία τις χτύπησαν στο κεφάλι. Η 17χρονη βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, μετά από επέμβαση, στην οποία υπεβλήθη, καθώς υπέστη κάταγμα στο κρανίο, ενώ και η 27χρονη μετά από αντίστοιχο χτύπημα νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση, με σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή της. Εικόνες ντροπής εξελίχθηκαν και έξω από τα γραφεία της συνδικαλιστικής ομοσπονδίας DISK, που καλούσε μεταξύ άλλων στην Ταξίμ, παρά την απαγόρευση. Αστυνομικοί, ένστολοι και με πολιτικά συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της ομοσπονδίας, απειλώντας και βρίζοντας χυδαία τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους.

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προετοιμάζει την επίσκεψή του στις ΗΠΑ με επίκεντρο τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς με τη Συρία, λέγοντας ότι στην ατζέντα των συνομιλιών του θα είναι και οι πληροφορίες για χρήση χημικών όπλων από την πλευρά του Μπασάρ αλ Ασαντ, εναντίον των αντικαθεστωτικών. Με αφορμή και τις συνεχιζόμενες λαϊκές αντιδράσεις για την ανάπτυξη των «Πάτριοτ» στην Τουρκία, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, διέψευσε χτες ότι τα συστήματα αγοράστηκαν από την Αγκυρα, υποστηρίζοντας ότι ήρθαν στη χώρα, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και το κόστος ανάπτυξης καλύπτεται από τις χώρες που τους έστειλαν.

Ο Ρ. Ερντογάν ανακοίνωσε, παράλληλα, τη συμφωνία της Τουρκίας με την Ιαπωνία για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στη Σινόπη, με αφορμή και την επίσημη επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε στη χώρα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός εμφανίστηκε μάλιστα να θέλει ενίσχυση των σχέσεων και τη συνεργασία ιαπωνικών και τούρκικων εταιρειών για την κατασκευή σειράς έργων υποδομής όπως η κατασκευή της νέας γέφυρας του Βοσπόρου και το αεροδρόμιο.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αντιδράσεις για τη συμφωνία

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Στο Συνταγματικό Δικαστήριο θα παραπέμψει την επόμενη βδομάδα τη συμφωνία Βελιγραδίου - Πρίστινας της 19ης Απρίλη για την «ομαλοποίηση» των μεταξύ τους σχέσεων το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS), ώστε να εξεταστεί η νομιμότητα και η συνταγματικότητά της.

Ωστόσο, το αίτημα θα κατατεθεί μετά το Πάσχα 8 τρέχοντος μηνός και σε συνεννόηση με εκπροσώπους της κοινότητας των Σέρβων του βορείου Κοσσυφοπεδίου.

Νωρίτερα (προχτές), ο Σέρβος πρωθυπουργός Ιβιτσα Ντάσιτς, μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματός του («Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας») εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η συμφωνία της 19ης Απρίλη στις Βρυξέλλες θα εφαρμοστεί και ότι τελικά δε θα γίνει δημοψήφισμα. Υποστήριξε μάλιστα ότι στις επικείμενες συναντήσεις της κυβέρνησης με εκπροσώπους της σερβικής κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο θα γίνει προσπάθεια για βελτίωση και ενίσχυση και όχι για αποδυνάμωση της συμφωνίας παρά το γεγονός ότι αυτή έχει απορριφθεί από το σύνολο σχεδόν των σερβικών δήμων του προτεκτοράτου καθώς αφορά στην ουσιαστική αναγνώριση της περιοχής από το Βελιγράδι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ