ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάη 2013
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Αγώνας ενάντια στην εφαρμογή του νόμου - πλαίσιου

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας, με αφορμή την έκδοση των πρώτων προεδρικών διαταγμάτων για το σχέδιο «Αθηνά»

Με αφορμή την έκδοση των πρώτων προεδρικών διαταγμάτων που εφαρμόζουν το σχέδιο «Αθηνά», η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών τονίζει ότι «πρόκειται για ένα σχέδιο που έρχεται ως συνέχεια του νόμου - πλαίσιου και στόχο έχει να προσαρμόσει ακόμη περισσότερο την ανώτατη εκπαίδευση στις ανάγκες κερδοφορίας των μονοπωλίων. Το σχέδιο "Αθηνά" δεν είναι ούτε "εξορθολογισμός" της Ανώτατης Εκπαίδευσης όπως το παρουσιάζουν οι παρατάξεις της συγκυβέρνησης ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, ούτε απλά "δημοσιονομικό συμμάζεμα" στα πλαίσια του μνημονίου, όπως λένε οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΕΑΑΚ».

Με το σχέδιο «Αθηνά» η κυβέρνηση προχωρά σε όλα τα πανεπιστήμια, σε συγκρότηση σχολών που περιλαμβάνουν τα διάφορα τμήματα. Το ΜΑΣ σημειώνει ότι αυτό γίνεται για να υλοποιηθεί πιο εύκολα στο μέλλον η κατεύθυνση της ΕΕ για πιο ευέλικτα προγράμματα σπουδών: «Κάθε σχολή θα "πουλάει" σεμινάρια, πιστοποιητικά, προγράμματα e-learning και διά βίου μάθησης και κάθε φοιτητής θα "αγοράζει" ένα εξατομικευμένο πτυχίο - σούπα, με πολλά διαφορετικά "συστατικά", δεξιότητες, εφήμερες καταρτίσεις κ.τ.λ., αποσυνδεμένο πλήρως από την πρόσβαση στο επάγγελμα, εισιτήριο για την ημιαπασχόληση, την ανεργία ή την επανακατάρτιση.

Αυτό που πραγματικά επιδιώκει η κυβέρνηση με το σχέδιο "ΑΘΗΝΑ" είναι οι σχολές να βγάζουν απόφοιτους καλύτερα προσαρμοσμένους στο σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα. Σε αυτήν τη ζούγκλα με το κυνήγι πιστοποιητικών, την επικάλυψη γνωστικών αντικειμένων, τα πτυχία πολλών ταχυτήτων, επιβιώνουν μόνο αυτοί που θα δουλεύουν με τους χειρότερους όρους: με 300 - 400 ευρώ μισθό, ωράρια - λάστιχο, χωρίς ασφάλιση που θα τους απολύουν τα αφεντικά όποτε θέλουν χωρίς αποζημίωση. Μαζί με τα συγκροτημένα προγράμματα σπουδών χτυπιέται και η συλλογική διεκδίκηση δικαιωμάτων, οι συλλογικές συμβάσεις, αφού κάθε απόφοιτος με τον ατομικό φάκελο δεξιοτήτων του, θα διαπραγματεύεται ατομικά με τον εργοδότη για μια "θέση στον ήλιο" της προσωρινής και κακοπληρωμένης δουλειάς.

Θέλουν ευέλικτα προγράμματα σπουδών για να τα προσαρμόζουν με τις εξελίξεις στους κλάδους της οικονομίας, θέλουν επιστήμονες εκπαιδευμένους να υπηρετούν όχι την επιστήμη τους και τις κοινωνικές λαϊκές ανάγκες, αλλά τις τσέπες των μεγαλοεπιχειρηματιών», τονίζει το ΜΑΣ.

Παράλληλα, το ΜΑΣ επισημαίνει ότι η συγκρότηση σχολών ανοίγει το δρόμο και για νέες συγχωνεύσεις τμημάτων και καλεί τους φοιτητές και τους σπουδαστές να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» και το νόμο - πλαίσιο, να δώσουν απάντηση και με τη μαζική τους συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 23 Μάη.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο

Το πρόβλημα και τα αιτήματα των εργαζομένων συζητήθηκαν στο ΔΣ της ΚΕΔΕ μετά από σχετική παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Τον κίνδυνο να οδηγηθούν στην ανεργία περίπου 10.000 εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων έθεσε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλος Πειραιά, Ελπίδα Παντελάκη. Κι αυτό γιατί από την επόμενη σχολική χρονιά προβλέπεται οι δήμοι να προσλαμβάνουν μέσω ΑΣΕΠ ή να αναθέτουν την καθαριότητα σε μεγαλοεργολάβο.

Η Ελπ. Παντελάκη έθεσε στο Σώμα το υπόμνημα που υπογράφουν το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Ν. Πειραιά και Νήσων και η Επιτροπή Αγώνα Καθαριστών - Καθαριστριών Αθήνας, ζητώντας από την ΚΕΔΕ να υιοθετήσει και να προωθήσει τα αιτήματά τους, πράγμα που έγινε δεκτό.

Οι εργαζόμενοι ζητούν:

  • Την ανανέωση όλων των συμβάσεων των καθαριστριών δημόσιων σχολείων.
  • Τη μετατροπή τους σε καθεστώς αορίστου χρόνου, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Την καταβολή άμεσα όλων των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους με σύμβαση στα δημόσια σχολεία.

Στο υπόμνημα που κατέθεσαν το Σωματείο και η Επιτροπή Αγώνα, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται: «Στόχος της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ είναι να κρατούν τους εργαζόμενους σε ομηρία, τρομοκρατημένους: Αποτέλεσμα αυτής της κατεύθυνσης είναι να ανακυκλώνουν την ανεργία και να μοιράζουν τη φτώχεια, δηλαδή να δουλεύουμε όλοι από λίγο, να δουλεύει ένας εργαζόμενος για 10 μήνες και μετά να μπαίνει στην ανεργία. Ετσι, σύμφωνα με τον "Καλλικράτη", τις Συμβάσεις για τον καθαρισμό των σχολείων για το σχολικό έτος 2013 - 2014 και στο εξής θα τις συνάπτουν οι δήμοι είτε με την προκήρυξη διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ είτε αναθέτοντας την καθαριότητα σε κάποιον μεγαλοεργολάβο.

Στην κατεύθυνση αυτή, δήμοι παίρνουν αποφάσεις σε όλη τη χώρα προκηρύσσοντας θέσεις εργασίας μέσω ΑΣΕΠ με πρώτους το Δήμο Αθηναίων και το Δήμο Πειραιά. Αυτό έχει ως συνέπεια εργαζόμενοι που αμείβονται με μισθούς πείνας, με συμβάσεις 6, 7 και 10 χρόνων με πολιτική ευθύνη του κάθε δήμου να βρεθούν το Σεπτέμβρη άνεργοι.

Στον αντίποδα αυτών των εξελίξεων μετά από παρεμβάσεις των ταξικών σωματείων, υπάρχουν δήμοι που πήραν αποφάσεις για την ανανέωση των συμβάσεων των καθαριστριών και τη μετατροπή τους σε καθεστώς αορίστου χρόνου, όπως έκανε ο Δήμος Κορυδαλλού και ο Δήμος Περάματος».

Ο λόγος στη μαθητική καλλιτεχνική δημιουργία

Συνάντηση της ΚΝΕ με μέλη μαθητικών καλλιτεχνικών ομάδων

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
Μέσα σε ζεστό κλίμα, το απόγευμα του Σαββάτου, μαθητές που συμμετέχουν σε καλλιτεχνικά σχήματα μοιράστηκαν προβληματισμούς, ιδέες, ανησυχίες και απόψεις με την Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ. Την πρωτοβουλία για τη συνάντηση πήρε η ΚΝΕ απευθύνοντας κάλεσμα σε μαθητές που έντυσαν μουσικά, θεατρικά, χορευτικά τα μαθητικά φεστιβάλ που έγιναν με μεγάλη επιτυχία το προηγούμενο διάστημα στην Αττική.

Οι μαθητές που βρέθηκαν εκεί εξέφρασαν την επιθυμία να βρει συνέχεια η δουλειά που έγινε μέσα από τα μαθητικά φεστιβάλ. Η κουβέντα ξεκίνησε από τη συμμετοχή τους σε αυτά, έγιναν παρατηρήσεις, ώστε το αποτέλεσμα να γίνει ακόμα καλύτερο, ανταλλάχτηκαν εμπειρίες από το τι βιώνει σήμερα ο νέος που έχει μεράκι με την Τέχνη σε οποιαδήποτε μορφή. Η υποβάθμιση της καλλιτεχνικής αγωγής στο σχολείο και η απουσία της στο λύκειο, η απλησίαστη για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας ιδιωτική καλλιτεχνική εκπαίδευση, το ότι το σχολείο και τα φροντιστήρια δεν τους αφήνουν χρόνο να ασχοληθούν με την Τέχνη, βρέθηκαν στο επίκεντρο καθώς αποτελούν καθημερινότητα για τους μαθητές. Παράλληλα, οι μαθητές με τον ενθουσιασμό και το πείσμα που πρέπει να διακρίνει τους νέους, έδειξαν ότι παλεύουν για να ξεπερνούν δυσκολίες, ότι τους άγγιξε το σύνθημα των μαθητικών φεστιβάλ «Αλλαξε τον κόσμο: το ' χει ανάγκη».

Το ραντεβού ανανεώθηκε για νέα συνάντηση, στην οποία θα συζητήσουν συγκεκριμένες προτάσεις για να γίνει πράξη η διάθεση που εξέφρασαν για συνέχιση των πρωτοβουλιών που δίνουν βήμα στη μαθητική δημιουργία να μιλήσει για όσα οι νέοι ζουν και ονειρεύονται.

Για το ελληνικό σχολείο στο Νταχάου

Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας

Το ενδεχόμενο κλείσιμο του Ελληνικού Σχολείου στο Νταχάου αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Ελένη Γερασιμίδου και Θανάσης Παφίλης, στην οποία σημειώνουν:

«Τα ελληνόφωνα σχολεία του εξωτερικού οδηγούνται σε κλείσιμο, μετά από δεκαετίες συστηματικής υποβάθμισης, εμπορευματοποίησης και υπονόμευσής τους. Αφήνοντας την ελληνόγλωσση εκπαίδευση του εξωτερικού στα χέρια ΜΚΟ, εκκλησίας κ.λπ. έτσι που να μαθαίνουν μόλις και μετά βίας ανάγνωση και γραφή. Οπως καταγγέλλει η Συνομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Γερμανίας και η Ελληνική Κοινότητα Κάρλσφελτν, το ελληνικό σχολείο στο Νταχάου -ίσως το παλαιότερο ελληνικό σχολείο της Γερμανίας σε μια περιοχή με έντονο το ελληνικό στοιχείο- οδηγείται σε κλείσιμο με πρόφαση οικονομικές δυσκολίες που δεν υφίστανται, δοσμένης και της χρηματοδότησής του από το γερμανικό κράτος.

Αποτέλεσμα 70 παιδιά που σήμερα φοιτούν εκεί να αναγκαστούν ή να οδηγηθούν σε γερμανικό σχολείο ή να μεταφέρονται πρωί και απόγευμα χιλιόμετρα μακριά σε άλλο ελληνικό σχολείο του Μονάχου (το πιο κοντινό είναι 22 χλμ.) ή να στείλουν τα παιδιά τους σε συγγενικές οικογένειές τους στην Ελλάδα. Είναι, δε, σαφές ότι η αύξηση της μετανάστευσης Ελλήνων και των οικογενειών τους προς τη Γερμανία, θα δημιουργήσει πρόσθετη ανάγκη για ελληνόγλωσσα σχολεία και όχι τη συρρίκνωση των ήδη υπαρχόντων».

Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό:

-- Αν προτίθεται να κλείσει το εν λόγω σχολείο και για ποιον λόγο;

-- Πόσο επιβαρύνεται το ελληνικό δημόσιο από τη λειτουργία του και γιατί δεν γίνεται η μεταφορά του σε χώρο που έχουν υποδείξει οι εμπλεκόμενοι φορείς;

-- Παρατηρείται αύξηση των Ελληνόπουλων που ζουν στη Γερμανία; Πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες για την ελληνόγλωσση εκπαίδευσή τους;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ