Τρίτη 14 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
Για το ελληνικό σχολείο στο Νταχάου

Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας

Το ενδεχόμενο κλείσιμο του Ελληνικού Σχολείου στο Νταχάου αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Ελένη Γερασιμίδου και Θανάσης Παφίλης, στην οποία σημειώνουν:

«Τα ελληνόφωνα σχολεία του εξωτερικού οδηγούνται σε κλείσιμο, μετά από δεκαετίες συστηματικής υποβάθμισης, εμπορευματοποίησης και υπονόμευσής τους. Αφήνοντας την ελληνόγλωσση εκπαίδευση του εξωτερικού στα χέρια ΜΚΟ, εκκλησίας κ.λπ. έτσι που να μαθαίνουν μόλις και μετά βίας ανάγνωση και γραφή. Οπως καταγγέλλει η Συνομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Γερμανίας και η Ελληνική Κοινότητα Κάρλσφελτν, το ελληνικό σχολείο στο Νταχάου -ίσως το παλαιότερο ελληνικό σχολείο της Γερμανίας σε μια περιοχή με έντονο το ελληνικό στοιχείο- οδηγείται σε κλείσιμο με πρόφαση οικονομικές δυσκολίες που δεν υφίστανται, δοσμένης και της χρηματοδότησής του από το γερμανικό κράτος.

Αποτέλεσμα 70 παιδιά που σήμερα φοιτούν εκεί να αναγκαστούν ή να οδηγηθούν σε γερμανικό σχολείο ή να μεταφέρονται πρωί και απόγευμα χιλιόμετρα μακριά σε άλλο ελληνικό σχολείο του Μονάχου (το πιο κοντινό είναι 22 χλμ.) ή να στείλουν τα παιδιά τους σε συγγενικές οικογένειές τους στην Ελλάδα. Είναι, δε, σαφές ότι η αύξηση της μετανάστευσης Ελλήνων και των οικογενειών τους προς τη Γερμανία, θα δημιουργήσει πρόσθετη ανάγκη για ελληνόγλωσσα σχολεία και όχι τη συρρίκνωση των ήδη υπαρχόντων».

Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό:

-- Αν προτίθεται να κλείσει το εν λόγω σχολείο και για ποιον λόγο;

-- Πόσο επιβαρύνεται το ελληνικό δημόσιο από τη λειτουργία του και γιατί δεν γίνεται η μεταφορά του σε χώρο που έχουν υποδείξει οι εμπλεκόμενοι φορείς;

-- Παρατηρείται αύξηση των Ελληνόπουλων που ζουν στη Γερμανία; Πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες για την ελληνόγλωσση εκπαίδευσή τους;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ