ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Πολύνεκρες επιθέσεις πολλών ερωτηματικών

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν δίπλα στα κατεστραμμένα κτίρια της τουρκικής συνοριακής πόλης από βόμβες, μια ενέργεια που έχει οσμή προβοκάτσιας
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν δίπλα στα κατεστραμμένα κτίρια της τουρκικής συνοριακής πόλης από βόμβες, μια ενέργεια που έχει οσμή προβοκάτσιας
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Τους 48 έχουν φτάσει οι νεκροί από τις βομβιστικές επιθέσεις που συγκλόνισαν την τουρκική πόλη Ρεϊχανλί, της επαρχίας Χατάι, κοντά στους προσφυγικούς καταυλισμούς, το Σάββατο, ενώ πολλαπλάσιοι είναι οι τραυματίες, όλοι πολίτες. Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Μουάμαρ Γκιουλέρ έδωσε το μέγεθος των επιθέσεων, δηλώνοντας ότι από τις επιθέσεις υπέστησαν ζημιές 450 επιχειρήσεις, 620 αυτοκίνητα, 11 κυβερνητικά κτίρια και 293 διαμερίσματα.

Ο πρωθυπουργός Ερντογάν εκτίμησε ότι πρόκειται για προβοκάτσια που αποσκοπεί στο να εμπλέξει την Τουρκία στις αιματηρές εξελίξεις εντός Συρίας και συνέστησε ψυχραιμία, τονίζοντας ότι οι υπεύθυνοι «θα πληρώσουν βαρύ τίμημα». Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη εννιά Τούρκων υπηκόων για τις επιθέσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Νταβούτογλου να μιλά για «αριστερή οργάνωση που είχε σχέσεις με τις συριακές μυστικές υπηρεσίες». Τούρκοι αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι οι δράστες της επίθεσης είναι Τούρκοι, αλλά ο σχεδιασμός συριακός.

Εντονα αντέδρασε η Δαμασκός, με τον υπουργό Πληροφοριών Ομράν αλ Ζούμπι να χαρακτηρίζει «δολοφόνο» τον Ερντογάν και να επιρρίπτει την ευθύνη των επιθέσεων στην τουρκική ηγεσία που έχει ανακατευτεί τόσο στα εσωτερικά της Συρίας. Την επίθεση καταδίκασαν ηγεσίες από όλο τον κόσμο.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν περαιτέρω χθες όταν τουρκικό F16 κατέπεσε στην μεθοριακή επαρχία Οσμανίγια. Οι πρώτες πληροφορίες από τουρκικές πηγές μιλούσαν για «ατύχημα» χωρίς να αποκλείουν τίποτε.

Ταυτόχρονα, εντείνεται ο «διπλωματικός πυρετός» που άρχισε μετά την ανακοίνωση της γενικόλογης συμφωνίας ΗΠΑ - Ρωσίας περί πολιτικής λύσης στη Συρία, η οποία αποτελεί αναθέρμανση της γενικής συμφωνίας που είχε επιτευχθεί πέρυσι τον Ιούνιο στη Γενεύη στη βάση του σχεδίου αποκλιμάκωσης που είχε προτείνει ο τότε διαπραγματευτής του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Η πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης, με επίκεντρο την προώθηση μιας πολιτικής λύσης στην οποία θα συμμετάσχουν και οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές έχει γίνει το αντικείμενο αλλεπάλληλων συναντήσεων, όπως και αυτή των Ομπάμα - Κάμερον.

Τη στάση που θα τηρήσει απέναντι στη ρωσο-αμερικανική πρόταση για πολιτική μεταβατική λύση και πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης εξετάζει, την ίδια ώρα, η Εθνική Συριακή Συμμαχία, που προανήγγειλε διαβουλεύσεις με τους «συμμάχους» της και τελική απόφαση στις 23 Μάη, ενώ ο Εθνικός Συντονισμός για τη Δημοκρατική Αλλαγή στη Συρία (κοσμική συμμαχία) αντέδρασε ήδη θετικά. Υπέρ μιας πολιτικής λύσης στη Συρία τάχθηκε και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Σαλί Ακμπάρ Σαλεχί που συζήτησε τις εξελίξεις με τον Σαουδάραβα ομόλογό του.

ΙΣΡΑΗΛ
Διαδηλώσεις κατά της λιτότητας

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν, το Σάββατο το απόγευμα, σε πολλές πόλεις ενάντια στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2013, το οποίο προβλέπει σοβαρές περικοπές και επιπλέον βάρη για τους εργαζόμενους στο όνομα, εννοείται, της «στήριξης της ανταγωνιστικότητας» της ισραηλινής οικονομίας και της μείωσης του ελλείμματος. Διαδηλώσεις έγιναν σε Τελ Αβίβ, Ιερουσαλήμ, Χάιφα, Μοντίν, Ρισόν Λετζιόν, Ασντότ. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης συνεργασίας που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές υπό τον Νετανιάχου προβλέπει μείωση δαπανών κατά 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013 και 5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014.

Τα ποσά αυτά θα βαρύνουν τους Ισραηλινούς εργαζόμενους, καθώς αναμένεται -δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες- να περικοπούν ασφαλιστικές δαπάνες και δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, συντάξεις, μισθοί, κρατικά επιδόματα κ.λπ. Ταυτόχρονα, δε, προωθείται αύξηση από 17% στο 18% του ΦΠΑ καθώς και αύξηση κατά 1,5% στο φόρο εισοδήματος. Η συζήτηση του προϋπολογισμού επρόκειτο ν' αρχίσει χτες στην Κνεσέτ.

ΛΙΒΥΗ
Βομβιστική επίθεση σε νοσοκομείο

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Σειρά ερωτηματικών γεννά η χτεσινή βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο χώρο στάθμευσης του νοσοκομείου Τζαλάα με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο παιδιών και άλλων 17 ενηλίκων. Η επίθεση έρχεται να προστεθεί σε σειρά βομβιστικών επιθέσεων στην πόλη ανατολικά της Λιβύης τους τελευταίους μήνες, προκαλώντας κυρίως ζημιές και τραυματισμούς, την ευθύνη των οποίων δεν έχει αναλάβει καμία οργάνωση ενώ προφανής στόχος είναι η πρόκληση αποσταθεροποίησης. Τελευταία τέτοια περιστατικά ήταν η πυρπόληση τριών αστυνομικών τμημάτων την περασμένη Παρασκευή.

Αμέσως μετά την επίθεση πλήθος κόσμου, κατοίκων της πόλης, συγκεντρώθηκαν στο σημείο και φώναζαν συνθήματα κατά των διαφόρων ενόπλων οργανώσεων - πολιτοφυλακών που δρουν στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς μετά την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι από την ιμπεριαλιστική επέμβαση, διάφορες αντίπαλες ομάδες έχουν επιδοθεί σε δράσεις αυτοδικίας για την μοιρασιά της εξουσίας και του πλούτου.

ΡΩΣΙΑ
Στη Μεσόγειο μεγάλη ναυτική δύναμη

ΒΛΑΔΙΒΟΣΤΟΚ, ΜΟΣΧΑ._

Τα σχέδιά της για ανάπτυξη πολεμικών πλοίων στην Μεσόγειο προωθεί η Μόσχα, δεδομένων των εξελίξεων στη Συρία, με το ρωσικό στόλο να έχει ήδη ξεκινήσει από την Ερυθρά Θάλασσα όπως ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου του ναυτικού, Ρόμαν Μαρτόβ. Ο ρωσικός στόλος που διατηρεί βάση στο συριακό λιμάνι του Ταρτούς αναμένεται να φτάσει στη Μεσόγειο στα μέσα Μάη, και αποτελείται από αντιτορπιλικά πλοία, αμφίβια, αεροπλανοφόρα, ικανά να αντιμετωπίσουν υποβρύχια, ενώ η συγκεκριμένη δύναμη ενδέχεται να ενισχυθεί και με πυρηνικά υποβρύχια.

Σήμερα αναμένεται η επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου στη Μόσχα, όπου θα έχει συνομιλίες με το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, στο επίκεντρο των οποίων θα βρεθεί η Συρία και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπως ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο, χθες.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να απεμπλακεί η χώρα μας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τη βομβιστική επίθεση στην Τουρκία:

«Η βομβιστική επίθεση στην τουρκική πόλη Ρεϊχανλί στα τουρκοσυριακά σύνορα, με αποτέλεσμα το θάνατο πάνω από 46 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων, είναι ενέργεια που οξύνει παραπέρα την ήδη επικίνδυνη κατάσταση στην περιοχή.

Ποιον ωφελεί αυτή η καταδικαστέα, εγκληματική ενέργεια; Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για κίνηση, που διαμορφώνει κλίμα το οποίο ευνοεί την ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά της Συρίας. Σε κάθε περίπτωση, καθημερινά επιβεβαιώνεται πως, είτε με τη στήριξη των αντικαθεστωτικών και τον εφοδιασμό τους με σύγχρονο εξοπλισμό, είτε με τους ισχυρισμούς περί χρήσης χημικών από τη συριακή κυβέρνηση, είτε με τη βομβιστική επίθεση, προετοιμάζεται το έδαφος για συνολικότερη επίθεση κατά της Συρίας στην οποία εμπλέκονται ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, από κοινού με την Τουρκία, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία.

Το ΚΚΕ έχει καλέσει τον ελληνικό λαό να καταδικάσει κι αυτή την ιμπεριαλιστική επέμβαση και να απαιτήσει την απεμπλοκή της χώρας μας από αυτούς τους σχεδιασμούς».

ΠΑΣΕΒΕ
Καταγγελία της επίθεσης του Ισραήλ στη Συρία

Τους πρόσφατους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ σε βάρος του λαού της Συρίας, καταδικάζει η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), σημειώνοντας με ανακοίνωσή της ότι «η επίθεση της κυβέρνησης του Ισραήλ ενάντια στο συριακό λαό, αποτελεί μέρος του σχεδίου των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, για άμεση ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά της Συρίας και του Ιράν και οξύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου».

Η ΠΑΣΕΒΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στο συριακό λαό, σημειώνει ότι «ένας πόλεμος στην περιοχή μας μόνο κινδύνους εγκυμονεί για το λαό μας και τη χώρα μας» και καλεί σωματεία, ενώσεις, συλλόγους, ομοσπονδίες και κάθε δημοκράτη «να καταδικάσουν την ιμπεριαλιστική επίθεση κατά της Συρίας και να δυναμώσουμε τη πάλη μας ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας στους νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ».

Επίσης, απαιτεί να κλείσουν τώρα όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα και να ακυρωθούν όλες οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ.

ΟΜΠΑΜΑ - ΚΑΜΕΡΟΝ
Κοινά σχέδια για τη Συρία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η Συρία, με έμφαση στην «κοινή δράση» των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ήταν κυρίαρχο θέμα στη χτεσινή συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον Βρετανό πρωθυπουγό Ντέιβιντ Κάμερον στο Λευκό Οίκο, στην Ουάσιγκτον.

Από κοινού δεσμεύθηκαν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη λεγόμενη αντιπολίτευση, με ανθρωπιστική και υλική βοήθεια και θα συνεχίσουν να πιέζουν τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ.

«Οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να εργάζονται για την τεκμηρίωση των στοιχείων που αφορούν τη χρήση χημικών στη Συρία. Αυτά τα στοιχεία θα βοηθήσουν τα επόμενα βήματά μας», σημείωσε ο Πρόεδρος Ομπάμα. Από την πλευρά του, ο Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική πρόοδος στη Συρία, αν η αντιπολίτευση δεν είναι σε θέση να αντέξει την επίθεση του Ασαντ. Ωστόσο πρόσθεσε ότι η Βρετανία δεν έχει αποφασίσει αν θα παράσχει οπλισμό στη συριακή αντιπολίτευση. Ετσι επανέλαβε τις διαβεβαιώσεις ότι η χώρα του θα διπλασιάσει τώρα την παροχή «μη θανάσιμης» υποστήριξης στον ερχόμενο χρόνο, δηλαδή της «τεχνικής βοήθειας».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Ομπάμα παρείχε εμμέσως ψήφο εμπιστοσύνης στο Βρετανό πρωθυπουργό που βρίσκεται αντιμέτωπος με αντιδράσεις βουλευτών του που πιέζουν για την διενέργεια δημοψηφίσματος με θέμα του τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ. «Η Βρετανία δεν πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ προτού εξομαλύνει τις σχέσεις της και συμβάλλει στη μεταρρύθμισή της».

Τέλος, ομόφωνα επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ και των διαπραγματεύσεων που αναμένεται να αρχίσουν τον Ιούλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ