Τρίτη 14 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΜΠΑΜΑ - ΚΑΜΕΡΟΝ
Κοινά σχέδια για τη Συρία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η Συρία, με έμφαση στην «κοινή δράση» των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ήταν κυρίαρχο θέμα στη χτεσινή συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον Βρετανό πρωθυπουγό Ντέιβιντ Κάμερον στο Λευκό Οίκο, στην Ουάσιγκτον.

Από κοινού δεσμεύθηκαν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη λεγόμενη αντιπολίτευση, με ανθρωπιστική και υλική βοήθεια και θα συνεχίσουν να πιέζουν τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ.

«Οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να εργάζονται για την τεκμηρίωση των στοιχείων που αφορούν τη χρήση χημικών στη Συρία. Αυτά τα στοιχεία θα βοηθήσουν τα επόμενα βήματά μας», σημείωσε ο Πρόεδρος Ομπάμα. Από την πλευρά του, ο Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική πρόοδος στη Συρία, αν η αντιπολίτευση δεν είναι σε θέση να αντέξει την επίθεση του Ασαντ. Ωστόσο πρόσθεσε ότι η Βρετανία δεν έχει αποφασίσει αν θα παράσχει οπλισμό στη συριακή αντιπολίτευση. Ετσι επανέλαβε τις διαβεβαιώσεις ότι η χώρα του θα διπλασιάσει τώρα την παροχή «μη θανάσιμης» υποστήριξης στον ερχόμενο χρόνο, δηλαδή της «τεχνικής βοήθειας».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Ομπάμα παρείχε εμμέσως ψήφο εμπιστοσύνης στο Βρετανό πρωθυπουργό που βρίσκεται αντιμέτωπος με αντιδράσεις βουλευτών του που πιέζουν για την διενέργεια δημοψηφίσματος με θέμα του τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ. «Η Βρετανία δεν πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ προτού εξομαλύνει τις σχέσεις της και συμβάλλει στη μεταρρύθμισή της».

Τέλος, ομόφωνα επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ και των διαπραγματεύσεων που αναμένεται να αρχίσουν τον Ιούλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ