Τρίτη 14 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Αναπαραγωγή μετεκλογικών αδιεξόδων με μεγάλη αποχή

ΣΟΦΙΑ.--

Τα γνωστά αδιέξοδα του αστικού πολιτικού συστήματος στη Βουλγαρία και τα σοβαρά προβλήματα της φτώχειας και της ανεργίας που φέρνει ο καπιταλισμός, βγήκαν και πάλι στο προσκήνιο την Κυριακή, στις κάλπες που στήθηκαν για την εκλογή της νέας 240μελούς Βουλής, με το θερμόμετρο της αποχής να χτυπάει κόκκινο πλησιάζοντας στο 50% του εκλογικού σώματος των περίπου 6.300.000 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε το κεντροδεξιό κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ που πήρε 30,74% δίχως να εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Δεύτερος βγήκε ο «Συνασπισμός για τη Βουλγαρία», στην οποία έχει την πρωτοκαθεδρία το «Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα» του Σεργκέι Στανίσεφ με 27,06%. Τρίτο το «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» της τουρκικής μειονότητας με 10,46% και τέταρτο το ακροδεξιό ΑΤΑΚΑ με 7,40%.

Αυτά ήταν τελικά και τα κόμματα που μπήκαν στη νέα Βουλή καθώς τα υπόλοιπα δεν κατάφεραν να πιάσουν το πλαφόν του 4% που απαιτείται.

Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κοινοβουλευτικών κομμάτων απέρριψαν ασυζητητί το ενδεχόμενο μεταξύ τους συνεργασίας με αποτέλεσμα ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μαρίν Ράικοφ να απευθύνει έκκληση στους πολιτικούς ηγέτες «να μην κόβουν γέφυρες συνεργασίας γιατί χρωστούν στη Βουλγαρία μία σταθερή κυβέρνηση»...

Ο Λουφτί Μεστάν, ηγέτης του «Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το GERB, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του θα εργαστεί με άλλα κόμματα εντός αλλά και εκτός νέας Βουλής.

Οι ακροδεξιοί του κόμματος ΑΤΑΚΑ του Βόλεν Σίντεροφ, που στήριξαν την προηγούμενη κυβέρνηση Μπορίσοφ, ισχυρίστηκαν ότι αυτή τη φορά δε θα το πράξουν γιατί «πρόδωσε την εμπιστοσύνη» τους και γιατί «ενσαρκώνει νεο-αποικιοκρατικές πολιτικές ξένων συμφερόντων σε βάρος της Βουλγαρίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ