Τρίτη 14 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Πολύνεκρες επιθέσεις πολλών ερωτηματικών

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν δίπλα στα κατεστραμμένα κτίρια της τουρκικής συνοριακής πόλης από βόμβες, μια ενέργεια που έχει οσμή προβοκάτσιας
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν δίπλα στα κατεστραμμένα κτίρια της τουρκικής συνοριακής πόλης από βόμβες, μια ενέργεια που έχει οσμή προβοκάτσιας
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Τους 48 έχουν φτάσει οι νεκροί από τις βομβιστικές επιθέσεις που συγκλόνισαν την τουρκική πόλη Ρεϊχανλί, της επαρχίας Χατάι, κοντά στους προσφυγικούς καταυλισμούς, το Σάββατο, ενώ πολλαπλάσιοι είναι οι τραυματίες, όλοι πολίτες. Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Μουάμαρ Γκιουλέρ έδωσε το μέγεθος των επιθέσεων, δηλώνοντας ότι από τις επιθέσεις υπέστησαν ζημιές 450 επιχειρήσεις, 620 αυτοκίνητα, 11 κυβερνητικά κτίρια και 293 διαμερίσματα.

Ο πρωθυπουργός Ερντογάν εκτίμησε ότι πρόκειται για προβοκάτσια που αποσκοπεί στο να εμπλέξει την Τουρκία στις αιματηρές εξελίξεις εντός Συρίας και συνέστησε ψυχραιμία, τονίζοντας ότι οι υπεύθυνοι «θα πληρώσουν βαρύ τίμημα». Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη εννιά Τούρκων υπηκόων για τις επιθέσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Νταβούτογλου να μιλά για «αριστερή οργάνωση που είχε σχέσεις με τις συριακές μυστικές υπηρεσίες». Τούρκοι αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι οι δράστες της επίθεσης είναι Τούρκοι, αλλά ο σχεδιασμός συριακός.

Εντονα αντέδρασε η Δαμασκός, με τον υπουργό Πληροφοριών Ομράν αλ Ζούμπι να χαρακτηρίζει «δολοφόνο» τον Ερντογάν και να επιρρίπτει την ευθύνη των επιθέσεων στην τουρκική ηγεσία που έχει ανακατευτεί τόσο στα εσωτερικά της Συρίας. Την επίθεση καταδίκασαν ηγεσίες από όλο τον κόσμο.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν περαιτέρω χθες όταν τουρκικό F16 κατέπεσε στην μεθοριακή επαρχία Οσμανίγια. Οι πρώτες πληροφορίες από τουρκικές πηγές μιλούσαν για «ατύχημα» χωρίς να αποκλείουν τίποτε.

Ταυτόχρονα, εντείνεται ο «διπλωματικός πυρετός» που άρχισε μετά την ανακοίνωση της γενικόλογης συμφωνίας ΗΠΑ - Ρωσίας περί πολιτικής λύσης στη Συρία, η οποία αποτελεί αναθέρμανση της γενικής συμφωνίας που είχε επιτευχθεί πέρυσι τον Ιούνιο στη Γενεύη στη βάση του σχεδίου αποκλιμάκωσης που είχε προτείνει ο τότε διαπραγματευτής του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Η πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης, με επίκεντρο την προώθηση μιας πολιτικής λύσης στην οποία θα συμμετάσχουν και οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές έχει γίνει το αντικείμενο αλλεπάλληλων συναντήσεων, όπως και αυτή των Ομπάμα - Κάμερον.

Τη στάση που θα τηρήσει απέναντι στη ρωσο-αμερικανική πρόταση για πολιτική μεταβατική λύση και πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης εξετάζει, την ίδια ώρα, η Εθνική Συριακή Συμμαχία, που προανήγγειλε διαβουλεύσεις με τους «συμμάχους» της και τελική απόφαση στις 23 Μάη, ενώ ο Εθνικός Συντονισμός για τη Δημοκρατική Αλλαγή στη Συρία (κοσμική συμμαχία) αντέδρασε ήδη θετικά. Υπέρ μιας πολιτικής λύσης στη Συρία τάχθηκε και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Σαλί Ακμπάρ Σαλεχί που συζήτησε τις εξελίξεις με τον Σαουδάραβα ομόλογό του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ